Skip to main content

Undele cerebrale și televizorul

Articol de Cristina Tomescu.
Undele cerebrale alfa ne facilitează creşterea creativităţii, liniştea, fericirea (mai multe detalii aici). Astăzi aş vrea să abordez o altă caracteristică a acestei stări: în starea alfa suntem deosebit de predispuşi spre acceptarea unor sugestii făcute cu abilitate, este primul nivel al hipnozei, la urma urmei.
Si ce reuşeşte să ne “bage în transă” cel mai mult cand suntem acasă, după o zi de muncă? Televizorul! S-a demonstrat că după doar un minut de privit la TV, deja intrăm în acestă frecvenţă a undelor cerebrale! În acel moment dialogul nostru interior tinde să devină mai lent iar noi ne lăsăm dirijaţi de imagini, contrar intenţiei noastre conştiente.
 Ai mai jos imaginea undelor cerebrale
Eldon Tylor, in cartea "Programarea mentala",  ne invită să facem o analogie şi să ne imaginăm un gard cu ochiuri de sârmă. O porţiune a gardului are ochiuri mai mici si mai dese, o porţiune ochiuri mai mari şi mai rare şi apoi o porţiune spaţii şi mai mari în plasa de gard.
Ochiurile mici reprezinta undele Beta, cele mijlocii – undele Alfa şi cele mari – undele Theta.
Cu cât ochiurile de gard sunt mai mici , mai strânse,  cu atat permit mai puţin să intre sau să iasă ceva din curte. Cu cât ochiurile sunt mai mari, cu atât pot traversa  pe acolo păsări, pisici drăguţe dar şi şobolani, dihori, vulpi, etc.   
Cu cât suntem mai relaxaţi, în unde alfa sau theta, cu cât ne deconectăm mai mult de la realitatea înconjurătoare, cu atât informaţia ajunge mai rapid la noi.  Lăsăm garda jos, iar stimulii pe care îi primim trec de bariera conştientă, direct în subconştient. Avem chiar şi un câştig imediat căci se eliberează endorfină – sistemul natural de sedare a corpului – şi ai o senzaţie plăcută.
Televizorul vinde credinţe, atitudini şi … gripă, că e de sezon. Ciuperca piciorului poate să mai aştepte până la primăvară măcar, acum altă afecţiune e cap de afiş.
Controlul minţii asupra trupului e foarte puternic. Poate aţi văzut deja demonstraţii de hipnoză în care  s-a sugerat subiectului că are o arsură pe brat şi a apărut imediat o pustulă sau o rană uşoară.  Cu o simplă aluzie făcută cuiva aflat într-o stare potrivită, poţi face un nas să curgă sau un cap să se simtă greu şi înfundat.
Puterea sugestiei şi psihologia conformării sunt foarte des folosite în marketingul agresiv de promovare la TV a unor produse de sezon. Eldon Tylor ne întreabă: “Câtă boală crezi că e vândută, pentru a crea piaţa care cumpără tratamentul?”
Si atunci te îndemn să nu îţi pierzi vigilenţa şi starea de prezenţă conştientă când te uiţi la reclamele tv, să înţelegi mesajul, să nu te panichezi când auzi că virusul gripei face ravagii, şi să analizezi bine situaţia înainte de a alerga la farmacie după medicamente sau vaccin antigripal.

Comments

V-a plăcut și...

Follow your heart and intuition!

* Your time is limited, so don't waste it living someone else's life!

* Don't let the noise of others' opinions drown out your own inner voice!

* Have the courage to follow your heart and intuition!!! They somehow already know what you trully want to become.

* Stay hungry! Stay foolish!

Dumnezeu vrea ca tu să fii fericit/ă

Te-ai gândit vreodată că iubirea și acceptarea este tot ceea ce avem nevoie pe această lume?... Da, tot ce avem nevoie este iubire și acceptare. Însă noi ne refuzăm nouă înșine acestea și implicit, apoi, le refuzăm și celor din jur.
Te-ai gândit vreodată că de fapt atunci când nu accepți ceva sau critici ceva la altceineva, faci asta pentru că de fapt nu accepți ceva la tine?!... Și, implicit, când cineva critică sau condamnă ceva la tine, de fapt, nu are o problemă cu tine, ci cu el însuși/ ea însăși?... Sună mai simplu decât este (în teorie este întotdeauna mai ușor decât în practică), însă este și eliberator, deoarece, cu puțin exercițiu, dacă îți impui să îți aduci aminte și conștiezi că atunci când cineva te judecă și te condamnă, de fapt, nu are o problemă cu tine, ci cu el, deja nu te mai ”consumi” atât și, în cele din urmă, ajungi să nu te mai lași afectat și, poate, chiar să ai compasiune pentru persoana respectivă.
Așa că... ține minte că atunci când nu-ți place ceva l…

Gregg Braden: Emoțiile pot modifica ADN-ul