Skip to main content

Undele cerebrale și televizorul

Articol de Cristina Tomescu.
Undele cerebrale alfa ne facilitează creşterea creativităţii, liniştea, fericirea (mai multe detalii aici). Astăzi aş vrea să abordez o altă caracteristică a acestei stări: în starea alfa suntem deosebit de predispuşi spre acceptarea unor sugestii făcute cu abilitate, este primul nivel al hipnozei, la urma urmei.
Si ce reuşeşte să ne “bage în transă” cel mai mult cand suntem acasă, după o zi de muncă? Televizorul! S-a demonstrat că după doar un minut de privit la TV, deja intrăm în acestă frecvenţă a undelor cerebrale! În acel moment dialogul nostru interior tinde să devină mai lent iar noi ne lăsăm dirijaţi de imagini, contrar intenţiei noastre conştiente.
 Ai mai jos imaginea undelor cerebrale
Eldon Tylor, in cartea "Programarea mentala",  ne invită să facem o analogie şi să ne imaginăm un gard cu ochiuri de sârmă. O porţiune a gardului are ochiuri mai mici si mai dese, o porţiune ochiuri mai mari şi mai rare şi apoi o porţiune spaţii şi mai mari în plasa de gard.
Ochiurile mici reprezinta undele Beta, cele mijlocii – undele Alfa şi cele mari – undele Theta.
Cu cât ochiurile de gard sunt mai mici , mai strânse,  cu atat permit mai puţin să intre sau să iasă ceva din curte. Cu cât ochiurile sunt mai mari, cu atât pot traversa  pe acolo păsări, pisici drăguţe dar şi şobolani, dihori, vulpi, etc.   
Cu cât suntem mai relaxaţi, în unde alfa sau theta, cu cât ne deconectăm mai mult de la realitatea înconjurătoare, cu atât informaţia ajunge mai rapid la noi.  Lăsăm garda jos, iar stimulii pe care îi primim trec de bariera conştientă, direct în subconştient. Avem chiar şi un câştig imediat căci se eliberează endorfină – sistemul natural de sedare a corpului – şi ai o senzaţie plăcută.
Televizorul vinde credinţe, atitudini şi … gripă, că e de sezon. Ciuperca piciorului poate să mai aştepte până la primăvară măcar, acum altă afecţiune e cap de afiş.
Controlul minţii asupra trupului e foarte puternic. Poate aţi văzut deja demonstraţii de hipnoză în care  s-a sugerat subiectului că are o arsură pe brat şi a apărut imediat o pustulă sau o rană uşoară.  Cu o simplă aluzie făcută cuiva aflat într-o stare potrivită, poţi face un nas să curgă sau un cap să se simtă greu şi înfundat.
Puterea sugestiei şi psihologia conformării sunt foarte des folosite în marketingul agresiv de promovare la TV a unor produse de sezon. Eldon Tylor ne întreabă: “Câtă boală crezi că e vândută, pentru a crea piaţa care cumpără tratamentul?”
Si atunci te îndemn să nu îţi pierzi vigilenţa şi starea de prezenţă conştientă când te uiţi la reclamele tv, să înţelegi mesajul, să nu te panichezi când auzi că virusul gripei face ravagii, şi să analizezi bine situaţia înainte de a alerga la farmacie după medicamente sau vaccin antigripal.

Comments

V-a plăcut și...

Seminar „Îndrăznește să visezi! E viața ta!”

Dacă ai ști că mai ai doar câteva zile de trăit și ai privi în urmă, ai fi mulțumit/ă de viața ta?
Care ar fi cel mai mare regret al tău? Ce ți-ai dori să fi făcut, dar nu ai reușit încă?
Bronnie Ware, o asistentă din Australia a scris chiar o carte pe această temă. Ea a descoperit că sunt 5 mari regrete pe care le avem la sfârșitul vieții, pe care le voi rezuma astfel:
Îmi doresc să fi avut curajul să-mi trăiesc viaţa aşa cum vroiam eu, nu cum au vrut alţii s-o trăiesc. Îmi doresc s-mi fi permis să fiu mai fericit/ă.
În acest seminar vom vorbi despre o temă foarte dragă mie, despre cât de importante sunt visele în viața noastră, despre faptul că ele ne dau energia să realizăm lucruri la care nici nu ne-am fi gândit sau nu credeam că sunt posibile și ne umplu viața de bucuria împlinirii.
Vom vorbi despre cele mai comune scuze pe care le folosim să ne auto-sabotăm în a ne atinge adevăratul potențial și a ne urma visele. Și cum putem depăși și înlătura aceste scuze.
În afară de vise, vom ma…

Ai încredere! Cineva, acolo sus, te iubește

Ce-ai face dacă ai avea mai multă încredere? (Careeste acel lucru pe care îți dorești să îl faci, dar din cauza lipsei de încredere nu ai îndrăznit?)
Cred că nimic nu contează mai mult decât abilitatea de a vedea lumea prin proprii tăi ochi. Stabilitatea pe care nu o putem găsi în lumea exterioară (din cauza agitației, multitudinii de informații cu care suntem bombardați neîncetat și a vitezei amețitoare cu care se petrec lucrurile) trebuie să ne-o creăm noi înșine, în interior, prin iubire de sine și prin încredere (în sine și în Dumnezeu).
Deși nu prea ne punem problema, încrederea în sine are un mare impact asupra vieții noastre (personale, profesionale), asupra relațiilor cu cei din jur, precum și a fericirii personale.
Puterea încrederii în propria persoană este mai mult decât un sentiment, este un element de motivare și inspiră modul în care te comporți. Pentru că dacă ai încredere în modul tău de a gândi și în raționamentele tale, există șanse mai mari să acționezi și să faci …

I get more clarity everyday!

Am din ce în ce mai multă claritate în gândire!