Treceți la conținutul principal

Undele cerebrale și televizorul


Articol de Cristina Tomescu.
Ce reuşeşte să ne “bage în transă” cel mai mult când suntem acasă, după o zi de muncă? - Televizorul! 
În starea alfa suntem deosebit de predispuşi spre acceptarea unor sugestii făcute cu abilitate, fiind primul nivel al hipnozei și s-a demonstrat că după doar un minut de privit la TV, deja intrăm în acestă frecvenţă a undelor cerebrale! În acel moment dialogul nostru interior tinde să devină mai lent, iar noi ne lăsăm dirijaţi de imagini, contrar intenţiei noastre conştiente. 
 Ai mai jos imaginea undelor cerebrale
Eldon Tylor, in cartea "Programarea mentala",  ne invită să facem o analogie şi să ne imaginăm un gard cu ochiuri de sârmă. O porţiune a gardului are ochiuri mai mici si mai dese, o porţiune are ochiuri mai mari şi mai rare şi apoi o porţiune spaţii şi mai mari în plasa de gard.
Ochiurile mici reprezinta undele Beta, cele mijlocii – undele Alfa şi cele mari – undele Theta.
Cu cât ochiurile de gard sunt mai mici , mai strânse,  cu atat permit mai puţin să intre sau să iasă ceva din curte. Cu cât ochiurile sunt mai mari, cu atât pot traversa  pe acolo păsări, pisici drăguţe, dar şi şobolani, dihori, vulpi, etc.   
Cu cât suntem mai relaxaţi, în unde alfa sau theta, cu atât ne deconectăm mai mult de la realitatea înconjurătoare, cu atât informaţia ajunge mai rapid la noi.  Lăsăm garda jos, iar stimulii pe care îi primim trec de bariera conştientă, direct în subconştient. Avem chiar şi un câştig imediat, căci se eliberează endorfină – sistemul natural de sedare a corpului – şi ai o senzaţie plăcută.
Televizorul vinde credinţe, atitudini şi … gripă, că e de sezon. Ciuperca piciorului poate să mai aştepte până la primăvară măcar, acum altă afecţiune e cap de afiş.
Controlul minţii asupra trupului e foarte puternic. Poate aţi văzut deja demonstraţii de hipnoză în care  s-a sugerat subiectului că are o arsură pe brat şi a apărut imediat o pustulă sau o rană uşoară.  Cu o simplă aluzie făcută cuiva aflat într-o stare potrivită, poţi face un nas să curgă sau un cap să se simtă greu şi înfundat.
Puterea sugestiei şi psihologia conformării sunt foarte des folosite în marketingul agresiv de promovare la TV a unor produse de sezon. Eldon Tylor ne întreabă: “Câtă boală crezi că e vândută, pentru a crea piaţa care cumpără tratamentul?”
Si atunci te îndemn să nu îţi pierzi vigilenţa şi starea de prezenţă conştientă când te uiţi la reclamele tv, să înţelegi mesajul, să nu te panichezi când auzi că virusul gripei face ravagii, şi să analizezi bine situaţia înainte de a alerga la farmacie după medicamente sau vaccin antigripal.

***
De asemenea, undele cerebrale alfa ne facilitează creşterea creativităţii, liniştea, fericirea, poți afla mai multe detalii aici



Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”De vorbă cu Ana Aslan”

Recomandarea de carte din această lună este ” De vorbă cu Ana Aslan ” interviu consemnat de Valentin Lipatti.  Această cărticică se găsește destul de greu în librării, dar atunci când o găsiți cu siguranță merită să o achiziționați, pentru că paginile ei ascund nu numai o româncă de talie mondială, o personalitate de top a lumii medicale internaționale, ci și multă înțelepciune, principii sănătoase de viață, precum credința, frumosul, integritatea, educația. Principii pe care le regăsim din ce în ce mai rar în ziua de azi, dar pe care dacă le-am alege în continuare să ne ghideze, ne-ar ajuta să ducem o viață plină de sens și de frumos. Interviul din această carte este structurat în trei părți, acesta fiind numărul întrevederilor dintre Valentin Lipatti și Ana Aslan, întrevederi care au avut loc în prima jumătate a anilor ’80 și s-au desfășurat la Institutul de Geriatrie și Gerontologie din București, precum și la locuința Anei Aslan, din Capitală. Deși prima parte este puțin mai tehnic

Viața e nașpa?

La o simplă căutare după cuvântul HEALTH = SĂNĂTATE (în engleză), 70% din fotografiile găsite pe un site de imagini sunt cu doctori, pastile și injecții. Eu asociam sănătatea cu bucuria, nu cu halate albe și pastile. De ce când ne gândim la sănătate, acum se face automat asociere cu pastilele?? iar nu cu starea de bine, ce are nu numai componentă fizică, ci și psihică și spirituală. Noi nu suntem numai carne: atomi, celule și organe. Noi suntem și SUFLET!  Unde este sufletul în această ecuație?!... Când vine vorba de sănătate, eu mă gândesc la soare, la stare de bine, la mișcare, la alimentație sănătoasă, la fructe și legume, la plante, la ceaiuri, la băut multă apă, la mers în natură, la stat cu picioarele pe pereți (la propriu și la figurat), la citit, la făcut lucruri care îți aduc bucurie, la zâmbit, la iubit, la trăit... Ce s-a întâmplat cu noi? Și ne mai mirăm că ne îmbolnăvim??... Păi, dacă pentru noi sănătatea vine dintr-o pastilă, o să fim mereu bolnavi! Sănătatea depinde de n

Îmi place de mine exact așa cum sunt

{Salvează ca fundal pentru calculator.} Îmi place de mine exact așa cum sunt. {Salvează ca fundal pentru telefon.}