Skip to main content

Undele cerebrale și televizorul

Articol de Cristina Tomescu.
Undele cerebrale alfa ne facilitează creşterea creativităţii, liniştea, fericirea (mai multe detalii aici). Astăzi aş vrea să abordez o altă caracteristică a acestei stări: în starea alfa suntem deosebit de predispuşi spre acceptarea unor sugestii făcute cu abilitate, este primul nivel al hipnozei, la urma urmei.
Si ce reuşeşte să ne “bage în transă” cel mai mult cand suntem acasă, după o zi de muncă? Televizorul! S-a demonstrat că după doar un minut de privit la TV, deja intrăm în acestă frecvenţă a undelor cerebrale! În acel moment dialogul nostru interior tinde să devină mai lent iar noi ne lăsăm dirijaţi de imagini, contrar intenţiei noastre conştiente.
 Ai mai jos imaginea undelor cerebrale
Eldon Tylor, in cartea "Programarea mentala",  ne invită să facem o analogie şi să ne imaginăm un gard cu ochiuri de sârmă. O porţiune a gardului are ochiuri mai mici si mai dese, o porţiune ochiuri mai mari şi mai rare şi apoi o porţiune spaţii şi mai mari în plasa de gard.
Ochiurile mici reprezinta undele Beta, cele mijlocii – undele Alfa şi cele mari – undele Theta.
Cu cât ochiurile de gard sunt mai mici , mai strânse,  cu atat permit mai puţin să intre sau să iasă ceva din curte. Cu cât ochiurile sunt mai mari, cu atât pot traversa  pe acolo păsări, pisici drăguţe dar şi şobolani, dihori, vulpi, etc.   
Cu cât suntem mai relaxaţi, în unde alfa sau theta, cu cât ne deconectăm mai mult de la realitatea înconjurătoare, cu atât informaţia ajunge mai rapid la noi.  Lăsăm garda jos, iar stimulii pe care îi primim trec de bariera conştientă, direct în subconştient. Avem chiar şi un câştig imediat căci se eliberează endorfină – sistemul natural de sedare a corpului – şi ai o senzaţie plăcută.
Televizorul vinde credinţe, atitudini şi … gripă, că e de sezon. Ciuperca piciorului poate să mai aştepte până la primăvară măcar, acum altă afecţiune e cap de afiş.
Controlul minţii asupra trupului e foarte puternic. Poate aţi văzut deja demonstraţii de hipnoză în care  s-a sugerat subiectului că are o arsură pe brat şi a apărut imediat o pustulă sau o rană uşoară.  Cu o simplă aluzie făcută cuiva aflat într-o stare potrivită, poţi face un nas să curgă sau un cap să se simtă greu şi înfundat.
Puterea sugestiei şi psihologia conformării sunt foarte des folosite în marketingul agresiv de promovare la TV a unor produse de sezon. Eldon Tylor ne întreabă: “Câtă boală crezi că e vândută, pentru a crea piaţa care cumpără tratamentul?”
Si atunci te îndemn să nu îţi pierzi vigilenţa şi starea de prezenţă conştientă când te uiţi la reclamele tv, să înţelegi mesajul, să nu te panichezi când auzi că virusul gripei face ravagii, şi să analizezi bine situaţia înainte de a alerga la farmacie după medicamente sau vaccin antigripal.

Comments

V-a plăcut și...

IKIGAI – Tu ce vrei să fii când ai să crești mare?

Seminar exclusiv pentru studenți {gratuit}


”Unul dintre cele mai frumoase daruri pe care le poți face oamenilor este permisiunea și încurajarea de a visa, de a fi ei înșiși și, cel mai important, de a-și trăi viața cu pasiune, așa cum își doresc.”  (Keith Abraham)
Acest seminar se adresează studenților care doresc să evolueze personal sau profesional, care au sau își doresc să aibă un ideal, care au o motivație, precum și celor care își caută o motivație în viață, celor care doresc să-și depășească condiția actuală, celor care doresc să se descopere sau să descopere ce-și doresc în viață.
În acest seminar vom vorbi despre subiecte precum: - imaginea de sine și stima de sine; - tipuri de personalitate; - aptitudini, abilități și deprinderi; - interese și valori; - obiective și obiceiuri; - importanța perspectivei și puterea persistenței; - vise și pasiuni.

* Dacă ești dispus să-ți schimbi modul de a gândi, tu îți poți schimba întreaga viață. * (Louise Hay)

Locația
Str. Brăilei, Nr. 165A, Et. 1 (Clăd…

Dumnezeu vrea ca tu să fii fericit/ă

Te-ai gândit vreodată că iubirea și acceptarea este tot ceea ce avem nevoie pe această lume?... Da, tot ce avem nevoie este iubire și acceptare. Însă noi ne refuzăm nouă înșine acestea și implicit, apoi, le refuzăm și celor din jur.
Te-ai gândit vreodată că de fapt atunci când nu accepți ceva sau critici ceva la altceineva, faci asta pentru că de fapt nu accepți ceva la tine?!... Și, implicit, când cineva critică sau condamnă ceva la tine, de fapt, nu are o problemă cu tine, ci cu el însuși/ ea însăși?... Sună mai simplu decât este (în teorie este întotdeauna mai ușor decât în practică), însă este și eliberator, deoarece, cu puțin exercițiu, dacă îți impui să îți aduci aminte și conștiezi că atunci când cineva te judecă și te condamnă, de fapt, nu are o problemă cu tine, ci cu el, deja nu te mai ”consumi” atât și, în cele din urmă, ajungi să nu te mai lași afectat și, poate, chiar să ai compasiune pentru persoana respectivă.
Așa că... ține minte că atunci când nu-ți place ceva l…

Ai încredere! Cineva, acolo sus, te iubește.

Ce-ar fi să decizi că nu ai nevoie de nici un motiv ca să ai mai multă încredere?!
Trebuie doar să te hotărăști și să-ți spui: * Astăzi aleg să am mai multă încredere în mine și în viață! * Astăzi aleg să merg cu capul sus, încrezător/ încrezătoare, fără nic un alt motiv decât simplul fapt că așa îmi doresc! * Nu voi mai permite ca opiniile celorlalți (părinți, profesori, religie, societate în general) să mă facă să cred că nu sunt suficient de bun/ă, că trebuie să fiu perfect/ă pentru a merita apreciere și/ sau afecțiune! * Începând de azi, aleg să nu mă mai judec și să am mai multă compasiune față de mine! * Aleg să am mai multă încredere în mine și în viață!
Tu îți interpretezi propria ființă și te judeci singur în funcție de ce ți-au spus alții și te consideri un om bun sau rău, vinovat, nebun, puternic, slab, frumos sau urât etc...
Te-ai întrebat vreodată: Este adevărat? Cât/ Ce este adevărat din toate astea?
TU ești cel care îți creezi viața! Și poți alege din toate aceste pos…