Treceți la conținutul principal

Furtună de zăpadă în aprilie

Vă amintiți ziua de ieri?
Sigur vă amintiți ziua de ieri. Și, probabil, veți ține minte cât veți trăi că pe 21 aprilie 2017 a nins, a fost viscol și a fost zloată.
Nu ai fi scos un câine afară, darămite un copil de 5 ani. Însă noi aveam repetiție, și cum nu primisem nici un răspuns la SMS-ul pe care-l trimisesem Doamnei... ne-am pornit la drum. Am luat un taxi, pentru că nu era chip să mergi pe jos o jumătate de oră prin viscol, mai ales că ”Buburuza” trăgea puțin de nas.

OK... Ajungem noi la Casa de Cultură... urcăm la etaul 1 și... pauză. Nu era nici țipenie. Uși închise peste tot. Însă luasem în calcul această posibilitate (nu era prima oară când nu ni se răspundea la SMS) și, în plus, între timp am primit și mesaj de la Orange cum că SMS-ul nici măcar nu fusese livrat de data asta.

După cum spuneam, luasem deja în calcul această posibilitate și... nu poți să scoți un copil afară pe așa o vreme... să cheltui bani pe taxi (degeaba)... ca după aceea să te întorci înapoi acasă... Așa că am plecat la teatrul de păpuși... știam că vinerea au spectacol de la 10 - 10.30... ghinion însă... nu și vinerea asta (era prima vineri după Paște).

OK... nu eram dispusă să mă dau bătută încă, așa că am traversat strada și ne-am dus la Muzeul ”Cuza Vodă”. Chiar eram curioasă dacă era închis și aici (în mod normal nu trebuia să fie), căci asta chiar ne-ar fi lăsat ”cu ochii în soare”, metaforic vorbind... căci cerul era aproape negru, cădea lapoviță și bătea un vânt de te lua pe sus. Și... ERA DESCHIS! la muzeu. Oamenii cred că au fost total nedumeriți de apariția noastră... ce căutam noi pe drumuri pe așa o vreme... și mai ales ce căutam la muzeu pe așa o vreme... :) Dar și-au revenit repede. O doamnă ne-a dat biletele... altă doamnă ne-a aprins luminile în muzeu... și ne-am apucat de vizitat...

Uitasem că expoziția temporară era despre ”Istoria radiou-ului” și deși Theona nu a fost prea încântată, a văzut și ea ce este o ”placă” (vinil), căci îi explicasem eu de vreo câteva ori că eu ascultam povești la pick-up când eram mică, nu la CD-player, dar nu prea avea cum să înțeleagă la ce mă refeream. Și mobilierul de epocă a lăsat-o indiferentă... i-au plăcut în schimb pianele și oglinzile care erau înalte de vreo 3-4 m (imense pentru ea). Iar când am urcat la etaj (deși Theona ar fi preferat, mai degrabă, să ne îndreptăm spre ieșire) a fost fascinată de costumele de epocă, în special de rochia doamnei Elena Cuza, astfel încât pot spune că vizita la muzeu a fost un succes. Mai ales că la plecare am achiziționat și primul volum din ”Upanișade”... :)

Însă pentru Theona era total nesatisfăcătoare și a vrut să mergem și la pizzerie. Eram cam departe de pizzeria noastră preferată, așa că am mers la ”Corso”. I-am nedumerit și pe cei de acolo cu apariția noastră... Theona a fost foarte încântată de pieptul de pui umplut cu cașcaval. Iar mie mi-a plăcut atenția cu care ne-au tratat fetele și am fost impresionată că toaleta strălucea de curățenie (moment în care Theona m-a informat că restaurantul ei va fi mult mai frumos – căci ea, când va fi mare, va avea un restaurant și va face cele mai faine mâncăruri și cele mai delicioase prăjituri, asta pe lângă faptul că va fi dansatoare, cântăreață, profesoară de limba franceză, va face seminarii și ar mai fi și altele, de care nu-mi aduc aminte acum).

Pentru că voiam să-i iau un caiet pentru desenat, am întrebat-o dacă vrea să mergem la librărie. Când am ieșit mi-a cam părut rău de propunere, pentru că începea să ningă din ce în ce mai tare, dar când ai spus ceva... ai spus. Așa că ne-am îndreptat spre Humanitas. Din păcate nu aveau la ce mă gândeam eu, ocazie cu care ni s-a confirmat o dată în plus că librăria noastră preferată rămâne Donaris. Cum nu era departe și oricum trebuia să ajungem la o stație de autobuz, ne-am îndreptat într-acolo.

Iar pe drum (10 minute cât îți ia să ajungi de la Humanitas la Donaris) am avut parte poate de cel mai frumos moment din toată aventura noastră pe furtună.

Când am ieșit de la Humanitas, un troleibuz se îndrepta spre centru. La vreo 20 m în fața noastră se oprește. Chiar mă gândeam ce s-o fi întâmplat, știu că mai sar câteodată ”antenele” alea de pe cabluri și pe vremea aia... era destul de probabil. Însă nu cobora nimeni. Când am ajuns în dreptul microbuzului, în dreptul ușii din față... aceasta s-a deschis ca la comandă. Și mi-am dat seama că ne așteptase pe noi...

Pe vremea aia urâtă, Omul acela - șoferul -  a vrut să ne ajute... Iar mie mi-a fost atât de rușine pentru că drumul nostru nu mergea într-acolo și nu puteam să ne urcăm, încât nici măcar nu am îndrăznit să mă uit la ușă. Nu pot spune cât de rău mi-a părut... toată ziua!...

Ce-ar fi fost dacă în loc să mă fac că nu observ, m-aș fi uitat la acel Om (cu siguranță un om frumos, căci numai oamenii frumoși fac gesturi frumoase) și i-aș fi mulțumit?!... Chiar dacă nu ne-am fi urcat. Era atât de simplu!... Ar fi fost atât de simplu să primesc ”darul” său și în același timp să-i fac ziua mai frumoasă, pentru că ziua noastră, cu siguranță, a fost mult mai frumoasă și datorită acestui gest.

Însă uneori suntem paralizați de rușine sau alte sentimente contradictorii, trecem mai departe și ratăm momente frumoase, refuzăm ”daruri” (fie că e vorba de un gest, fie că e vorba de un zâmbet, un compliment sau orice altceva) și astfel renunțăm la bucurii mici (care de fapt sunt bucurii mari) și care ne fac viața mai frumoasă. Pentru că viața este o colecție de astfel de momente mărunte, momente de grație cu care ne întâlnim și pe care uneori sau, poate, de prea multe ori le lăsăm să treacă pe lângă noi, uneori pentru că suntem prea grăbiți, uneori pentru că nu le observăm și alteori pentru că, pur și simplu, le evităm.

Nu am mai mers mult și am găsit o pană albă de porumbel. Mi-a părut rău că nu aveam aparatul să o pot fotografia, arăta superb plutind pe un ochi de apă, plină de picături de apă la rândul ei. În timp ce o ridicam de jos, spun:
- Ia uite, Theona, ce pană frumoasă!...
- Da, mami, e pana ta norocoasă. Ea... era deja în poveste. :)

Ne-am continuat drumul, am ajuns la librăria Donaris, ne-am luat caiet de desenat și agendă de scris, după care ne-am întors într-un final acasă. Era și timpul. După așa o plimbare cu peripeții.

A fost o zi frumoasă! Aș putea spune chiar, că a fost o zi minunată!
Cine ar fi spus?!... Cine ar fi crezut?!...



Concluziile pe care le-am tras eu în urma plimbării noastre din această zi furtunoasă de aprilie sunt următoarele:

1) Când o ușă este închisă, mai bate și la alte uși. Mai încearcă. E posibil să te aștepte lucruri mult mai frumoase...
De vreo 2 ani am căpătat o nouă convingere. Și anume că ”lucrurile funcționează întotdeauna pentru mine”, chiar și atunci când nu prea pare să fie așa. Și convingerea asta e pe cât de faină, pe atât de adevărată și aș putea spune că se confirmă de fiecare dată. Dacă suntem dispuși să ”vedem”.

2) Condițiile exterioare nu pot determina cum te simți (dacă vei avea o zi frumoasă sau nu, de exemplu), dacă nu le dai tu voie.

3) Să fii prezent acolo unde ești. Orice ai face în acel moment. Pentru că astfel poți vedea ”frumosul”, micile ”minuni” din viața ta.

4) Să mulțumești. Să primești. Cu bucurie! (Ca să nu îți pară rău după aceea.)

5) Să te bucuri de fiecare zi! Pentru că e în puterea ta ca să faci fiecare zi să fie frumoasă! Iar viața e formată din zile...

Poți avea o zi minunată chiar și în mijlocul unei furtuni!


Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Nu te părăsi pe tine!

”Semnalele iubirii de sine ni se citesc în microexpresiile pe care le afișăm inconștient pe față. (De multe ori, cel din fața noastră reacționează la aceste microexpresii și este o oglindă pentru nivelul de iubire pe care îl avem față de noi înșine și față de lume). Însă cel mai bun cântar al iubirii de sine nu este dat de microexpresii, ci există atunci când TU TE IUBEȘTI chiar dacă NU PRIMEȘTI NIMIC DIN EXTERIOR : ceilalți nu te iubesc/ nu te ascultă/ nu te respectă/ nu te susțin/ nu sunt generoși cu tine. Este foarte important ca tu să nu te superi pe ei și nici pe tine.  Ei atâta pot și ei atât înțeleg. Iar tu poți să nu te părăsești pe tine.” ~ Robert George Buliga ~

Elena's Bookclub - ”De vorbă cu Ana Aslan”

Recomandarea de carte din această lună este ” De vorbă cu Ana Aslan ” interviu consemnat de Valentin Lipatti.  Această cărticică se găsește destul de greu în librării, dar atunci când o găsiți cu siguranță merită să o achiziționați, pentru că paginile ei ascund nu numai o româncă de talie mondială, o personalitate de top a lumii medicale internaționale, ci și multă înțelepciune, principii sănătoase de viață, precum credința, frumosul, integritatea, educația. Principii pe care le regăsim din ce în ce mai rar în ziua de azi, dar pe care dacă le-am alege în continuare să ne ghideze, ne-ar ajuta să ducem o viață plină de sens și de frumos. Interviul din această carte este structurat în trei părți, acesta fiind numărul întrevederilor dintre Valentin Lipatti și Ana Aslan, întrevederi care au avut loc în prima jumătate a anilor ’80 și s-au desfășurat la Institutul de Geriatrie și Gerontologie din București, precum și la locuința Anei Aslan, din Capitală. Deși prima parte este puțin mai tehnic

Elena's Bookclub - ”Despre omul frumos”

  Recomandarea de carte din această lună este ” Despre omul frumos ” de Dan Puric , o carte specială, care te provoacă la reflecție. ” Despre omul frumos ” este o colecție de povești, amintiri și interviuri cu și despre frumusețea interioară omului și a neamului românesc. Autorul ne atrage atenția că ” Lucrul cel mai important, în epoca pe care o trăim, este să avem capacitatea să recunoaștem Omul Frumos ”; mai ales acum când ” Omul Frumos nu mai este la modă. La modă este omul util, la modă este omul eficient. ” El ne îndrumă să descoperim sau să redescoperim trăsăturile omului frumos, prezentate cu măiestrie în cele 16 povestiri din această carte, în care adună subtile nuanțe ale frumosului și ne invită să le explorăm.  De asemenea, Dan Puric ne demonstrează că omul frumos poate fi găsit oriunde, în orice mediu. Este inutil să subliniem faptul că fiecare individ posedă un element care îi conferă frumusețe. Întrebarea este, alegem să cultivăm aspectele urâte sau frumoase din noi? Citi