Skip to main content

”Iubirea de sine”... – Ce mai e și prostia asta New-Age?

”Iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți” 

(Matei 22,39)
cu toții am auzit aceasta de atâtea ori...

Întrebarea este:
- Tu te iubești pe tine?

Răspund din observațiile personale:
- Nu. Pentru că este egoist! Da... pentru prea mulți dintre noi, este foarte egoist să te iubești pe tine însuți și să ai grijă de tine.
Așa am fost învățați... Și în încercarea noastră de a nu fi egoiști... ne simțim chiar vinovați când nu avem grijă de ceilalți mai întâi, și ne lăsăm de cele mai multe ori pe locul 2, 3 sau chiar pe ultimul loc...

Așa că te întreb:
- Tu cum îi iubești pe ceilalți?... Tu îi iubești pe ceilalți?...

Și răspund tot eu :)
- Daaa... Cam tot așa cum te iubești și pe tine...

Dacă tu nu știi să ai grijă de tine și să te iubești pe tine, cum vei ști să îi iubești și să ai grijă de altcineva?!...

- Poți să dai ceva ce nu ai?!...

Dacă nu ești plin de iubire și compasiune tu însuți, cum poți oferi iubire și compasiune altcuiva?!...
Cum poți împărtăși ceva ce nu ai, ceva ce nu știi?!...


Iubirea de sine nu duce la egoism prin simplul fapt că iubirea dizolvă tot ceea ce este negativ, tot așa cum lumina dizolvă întunericul.

Când ești plin de iubire, este imposibil să mergi împrăștiind, în stânga și în dreapta, răutate și negativism (sub formă de ură, frică, invidie, aroganță, egoism etc.). Numai lipsa de iubire duce la asta.

Dintr-o cană plină cu apă poți să torni apă. Dintr-o cană plină cu venin poți vărsa venin.
Acum am o dilemă: oare dintr-o cană goală ce poți să verși?!...
Ceea ce mă duce cu gândul la următoarea ipoteză: dacă o inimă nu este plină cu iubire (sau nu caută a se umple cu iubire), ori se va umple încet încet cu venin, ori se va sparge în bucăți.

”Iubește-te pe tine însuți, pentru a-i putea iubi pe ceilalți.”

Nu mai țin minte nici unde am găsit-o, nici cui îi aparține următoarea rugăciune:
”Doamne, te rog, să mă umpli cu atât de multă lumină, astfel încât să nu mai rămână loc pentru nimic altceva.”
(Dear God, please, fill me with so much light, there is no place left for anything else.)

Am adaptat-o și la mine sună cam așa:
”Doamne, te rog, să mă umpli cu atât de multă lumină și iubire
astfel încât să nu mai rămână loc pentru nimic altceva.”

Ca de obicei, este mai ușor de zis, decât de făcut. Însă acum am compasiune și răbdare față de mine și din ce în ce mai multă iubire și grijă față de mine, și știu că, într-o zi, ruga mi se va împlini. Ceea ce doresc la toată lumea.


Să ai compasiune și iubire față de tine nu este egoist, ci este absolut necesar! Pentru că altfel nu vei avea de unde să oferi iubire și compasiune (deoarece vei fi prea plin de frustrări și resentimente).Comments

V-a plăcut și...

Seminar ”Fericirea se învață”

DA! Fericirea se învață! Pentru că fericirea ta este o stare se spirit care ține doar de tine, nu de circumstanțele exterioare.
”Voi fi fericit atunci când am să fiu promovat... când am să fac mai mulți bani... când copiii mei vor intra la școala potrivită... când voi slăbi... când voi avea o relație mulțumitoare... când...” Există credinţa că atunci când vom avea succes, numai atunci vom fi fericiţi. Dar cele mai recente cercetări ale experților în psihologie pozitivă și neuroștiințe demonstrează că ideea este complet greșită. Și, de fapt, lucrurile stau exact invers.
În acest seminar vom vorbi despre convingeri și credințe limitative, despre alegeri, despre optimism, despre compasiune și autocompasiune, despre iubirea de sine, despre critică și auto-critică (critica din partea celorlați și critica de sine), despre iertare. Practic vom conștientiza o parte din obstacolele care stau în calea fericirii noastre și vom învăța cum să le depășim.
Atunci când suntem fericiți – când modul no…

Ai încredere! Cineva, acolo sus, te iubește

Ce-ai face dacă ai avea mai multă încredere? (Careeste acel lucru pe care îți dorești să îl faci, dar din cauza lipsei de încredere nu ai îndrăznit?)
Cred că nimic nu contează mai mult decât abilitatea de a vedea lumea prin proprii tăi ochi. Stabilitatea pe care nu o putem găsi în lumea exterioară (din cauza agitației, multitudinii de informații cu care suntem bombardați neîncetat și a vitezei amețitoare cu care se petrec lucrurile) trebuie să ne-o creăm noi înșine, în interior, prin iubire de sine și prin încredere (în sine și în Dumnezeu).
Deși nu prea ne punem problema, încrederea în sine are un mare impact asupra vieții noastre (personale, profesionale), asupra relațiilor cu cei din jur, precum și a fericirii personale.
Puterea încrederii în propria persoană este mai mult decât un sentiment, este un element de motivare și inspiră modul în care te comporți. Pentru că dacă ai încredere în modul tău de a gândi și în raționamentele tale, există șanse mai mari să acționezi și să faci …

Fă un efort

Nimeni nu-și va atinge scopul dintr-o singură încercare, nici nu-și va perfecționa viața cu o singură schimbare, nici nu va ajunge la înălțime după un ce a zburat o singură dată. Nimeni nu a trecut prin viață fără să fi călcat de multe ori greșit... Nimeni nu-și strânge recolta fără să fi îngropat multe semințe și să fi îngrășat multe pogoane de pământ. Nimeni nu se urcă în barcă fără să-i fie frică de furtună, nici nu ajunge la mal fără să vâslească mult.
Nimeni nu simte iubirea fără să guste și lacrimile ei, nici nu strânge trandafiri fără să simtă țepii. Nimeni nu se face om fără să-l simtă pe Dumnezeu! Nimeni nu ajunge pe celălalt mal fără să fi făcut poduri pentru a trece. Nimeni nu poate judeca fără a-și cunoaște mai întâi propriile slăbiciuni. Nimeni nu atinge un ideal fără să se fi gândit de multe ori că își dorea un lucru imposibil. Nimeni nu cunoaște șansa până nu o întâlnește și o lasă să treacă. Dar reușește să ajungă când are lumina unui talent, când are multă voință, când …