Skip to main content

Alege să fii fericit/ă!


- Tu nu te-ai săturat să-ți dicteze alții valorile?!... Cum să fii... Ce să crezi... Cum să faci?!...

- Tu nu crezi că e timpul să faci o schimbare?!... Tu nu crezi că cel mai important lucru, de fapt, este ceea ce crezi tu?!... Ceea ce îți dorești tu de la viață?!...

Eu cred că noi nu ”am venit” aici ca să fim trași la xerox, o multitudine de copii ale unui singur exemplar. Eu cred că ”am venit” aici să fim frumoși. Fiecare în felul său. 


S-au creat niște șabloane și ne ”măsurăm” toți (sau marea majoritate) prin prisma lor, de parcă o culoare ar fi mai frumoasă decât alta... Iar dacă se întâmplă ca să credem aceasta, este, de fapt, doar o chestiune de percepție și de preferințe.
Mie poate să-mi placă albastrul, iar ție poate să-ți placă roșul, ceea ce, implicit, face ca cea mai frumoasă culoare să fie ori roșul pentru tine, ori albastrul pentru mine. Dar este vorba doar de subiectivitate, de preferința fiecăruia. Asta nu înseamnă că cineva are dreptate, iar altcineva nu... Este, pur și simplu, o stare de fapt. Nimeni nu are dreptate și nimeni nu greșește!

Crezi că florile se compară între ele?!... Mă îndoiesc că s-a întâmplat vreodată ca un ghiocel să-și dorească să fie zambilă sau invers. Atunci noi de ce facem asta mereu?!...

Fiecare este frumos în felul său! Fiecare este UNIC! Și tocmai în aceasta constă frumusețea.

Însă noi preferăm să punem la îndoială cum suntem... cum arătăm... ce zicem... ce gândim... Ne comparăm cu nişte șabloane irelevante, iar la sfârșit ne dă mereu cu minus.
Noi de ce punem mereu la îndoială rostul nostru în lume?!... Și ajungem să nu fim suficienți (găsim noi ceva ”neconform”) unor standarde fără noimă!


- Cine spune că eu nu sunt OK așa cum sunt?!...Exact așa cum sunt!
Spune el?!... Spune ea?!...
- Așa, și?!... De ce ar trebui să-i cred?!... Știu ei mai bine decât Dumnezeu care este rostul meu pe lumea asta?!... Pe bune?!...

Eu mă accept așa cum sunt! Ce crezi tu (sau orice altceva) despre mine este părerea ta, ai dreptul la ea, dar nu are nimic de a face cu mine!

Și atunci, de ce atât de mulți dintre noi ne punem la îndoială, atât de des, preferând să ducem o viață jalnică (da, la un moment dat devine jalnică, dacă ești atât de confuz, încât nu mai știi cine ești și mergi înainte doar din inerție...)

Nu vreau să par lipsită de empatie, dar știi ceva... pentru mine, părerea mea contează mai mult decât părerea ta. Și e normal să fie așa. Tot așa cum e normal ca, pentru tine, părerea ta să fie mai importantă decât părerea mea.

Dacă tu te-ai accepta pe tine așa cum ești nu mi-ai mai cere mie să fiu altfel decât sunt!

Cât de trist ar fi asta... să te las pe tine să-mi dictezi cum ar trebui să fiu, ce ar trebui să fac sau ce ar trebui să simt?!... Să-ți dau ție toată puterea asupra mea și asupra vieții mele... Nu crezi că ceri cam mult?!... Dar eu nu sunt o victimă! Așa cum nu ești nici tu!

Viața mea este alegerea mea! Iar eu sunt singura responsabilă pentru fericirea mea! Însă sunt responsabilă numai pentru fericirea mea, nu și pentru a ta. Eu nu sunt responsabilă pentru fericirea întregii lumi! Ar fi imposibil! De aceea, eu nu voi pune niciodată fericirea mea în mâinile tale.

Fiecare trebuie să-și asume responsabilitatea și să-și aducă contribuția la propria lui fericire. Și e tare fain că e așa! :)

Alege să fii fericit/ă!


Sursă [fotografii].

Comments

V-a plăcut și...

Workshop intenții 2019

Pentru că intențiile ne creează experiențele.


Acest workshop este despre tine!
Și deși am lucrat câteva ore ca să pregătesc descrierea la acest workshop, am ajuns la concluziacă feedback-ul pe care mi l-a dat prietena mea Elena Dolea spune tot:
”Ca să reușești ceva în această viață trebuie să știi ce vrei. Dacă nu știi ce vrei, e musai să afli. Workshop-ul de intenții, așa cum l-a conceput Elena, face lumină și în cea mai încețoșată minte. Pe măsură ce parcurgeam întrebările, mă descopeream pe mine însămi: am realizat câte am reușit să fac, ce am îmbunătățit anul care a trecut și am știut clar ce să aleg pentru noul an. Am observat că doar simplul fapt de a pune pe hârtie niște intenții, dorințe nespuse, a făcut ca acestea să se întâmple/realizeze. Cât despre dream board (panoul cu obiective)... e cea mai ușoară și eficientă metodă de împlinire a viselor. Și asta o spun eu, o persoană pragmatică. Am de gând să fac din acest workshop un obicei!”
Suntem în fiecare moment la distanța de...…

Borcanul Recunoștinței

Mă bucur că nu am lăsat să treacă luna ianuarie fără să fi scris acest articol despre ”Borcanul Recunoștinței” (în engleză sună mai bine, dar asta e)...
Cred că era destul de clar ce e de făcut încă din instrucțiunile de pe borcan (și, oricum, fiecare poate, în funcție de creativitatea sa, fie să elimine, fie să adauge lucruri), dar mi-am zis că aș putea face câteva mici mențiuni, care s-ar putea dovedi de folos mai ales celor care au copii...
De exemplu, eu am implicat-o pe fetița mea de 6 ani și... nici nu vă imaginați ce fericită a putut să fie :) Cooptați-i și pe cei mici în acest joc, veți vedea că de multe ori ei sunt cei care vin cu borcanul seara și vă întreabă dacă nu vă apucați de scris lucruri frumoase pe jumătăți de bilețele, iar ei nici nu au nevoie de prea multe detalii sau de instrucțiuni, au un talent înnăscut pentru lucrurile astea... :) Este unul dintre cele mai simple lucruri pe care îl puteți face pentru a vă spori starea de bine și a vă bucura mai mult de viață.…

Să ai un an așa cum îți dorești!

La mulți ani! Noul An să fie așa cum îți dorești!
Apropo, tu cum îți dorești să fie anul 2019? Te-ai gândit măcar?... Știu, știu... toți ne dorim să fie un an mai bun! Eventual un an mai bun decât cel care a trecut... cu sănătate... cu bucurii... cu împliniri... etc. etc.
Ok... mai bun, mai bun... dar mai bun cum? Concret. Te-ai gândit?... Eu înclin să cred că nu, pentru că de cele mai multe ori ne mulțumim cu noțiunea abstractă de ”mai bun” și, de fapt, habar nu avem ce înseamnă asta în mod concret.
- Tu cum vrei să te simți în 2019? (Și, te rog, nu răspunde”bine”, căci este un termen la fel de vag pe care îl folosim încă și mai des.) Eu de exemplu, în 2019 vreau să simt încă și mai multă recunoștință. Vreau să simt bucurie... liniște sufletească... împlinire... etc. Acum e rândul tău să răspunzi la întrebare.
- Tu ce vrei să faci în 2019? Nu e nevoie să fie lucruri extraordinare, începe cu lucruri mici, cu lucrurile pe care le iei de-a gata, cu lucrurile mărunte pe lângă care treci…