Treceți la conținutul principal

La ce folosește iubirea de sine?

Vorbeam zilele trecute cu o prietenă despre iubirea de sine... Deși este, încă, un subiect relativ nou în peisajul autohton, puțin controversat chiar, este un subiect foarte drag mie, pe care am observat că îl abordez din ce în ce mai des și cu tot mai multă lume, în discuții care fie îmi confirmă păreri, fie îmi ”ridică mingea la fileu” și mă ajută să câștig noi perspective asupra subiectului și, implicit, noi metode de abordare.

În discuția pe care am aut-o cu prietena mea, observam faptul că, fiind un subiect mai degrabă abstract, lumea nu este atât de receptivă pe cât s-ar merita... pentru că, în ciuda faptului că nu este evident la prima vedere, iubirea de sine (adesea prost interpretată sau neînțeleasă, considerată un act de mare egoism sau mare aroganță) stă la baza bunăstării din viața noastră.

Când nu ne iubim pe noi înșine, deși nici nu ne dăm seama, ”umblăm” prin viață cu un mare gol în suflet și nu înțelegem de ce suntem atât de obosiți, atât de stresați, de ce până și succesul are un gust amar...

Acum câteva săptămâni am văzut o secvență dintr-un film și am avut o mare revelație: unui mare bogătaș (cu sute de milioane de dolari în bancă) i s-a răpit nepotul și i s-a cerut o răscumpărare de vreo 17 milioane. În loc să plătească răscumpărarea, bătrânul a preferat să angajeze un fost agent C.I.A. să-l găsească pe băiat.
Agentul, la un moment dat, i-a sugerat să plătească răscumpărarea și lovindu-se de un refuz, îl întreabă pe bătrân:
- ”Dvs. când vă veți simți în siguranță?” (referitor la cât de mulți bani mai are nevoie ca să-i fie de ajuns...)
La care bătrânul îi răspunde hotărât:
- ”Când voi avea și mai mult!”

În acel moment am realizat că... poți avea toate bogățiile de pe fața pământului... câte în lună și în stele... până nu umpli ”golul” din sufletul tău, totul e în zadar!!
Vei continua să acumulezi, fie ele lucruri materiale, realizări profesionale, sau în cazul nostru al femeilor, frumusețe exterioară (nemaiîntâlnită, nemaipomenită)... funcții... carieră... dar, dacă sufletul tău e gol... dacă duci lipsă de iubire și de încredere în tine... tot degeaba! Până nu umpli golul creat din lipsa de iubire, nimic nu te va împlini. Și, cum spuneam într-unul din seminarele mele, iubirea ta începe cu tine!

(Alte articole pe această temă găsești aici, aici și aici.)


Iar cei mai mulți dintre noi încercăm să umplem acest gol în fel și chip, fără ca măcar să ne dăm seama. Cerșim iubire și aprobare din exterior... tânjim după acceptarea celor din jur... ne dorim să fim înțeleși... însă dacă nu începem noi să facem lucrul ăsta... dacă nouă ni se pare atât de greu să facem asta pentru noi... cum putem avea pretenția ca altcineva să o facă?!... Și, astfel, suntem la mila a fel de fel de factori externi... deconectați de noi înșine, de sinele nostru profund... sperând ca cei din jur să ne ofere atenție, iubire, acceptare... pe care ni le refuzăm noi înșine, nouă înșine.

Multe dintre femei au impresia că dacă se fac din ce în ce mai frumoase și câștigă admirația celor din jur, asta o să le aducă în mod automat și fericire sau împlinire. Nimic mai fals.
Ca în cazul bătrânului bogătaș, o să existe mereu o lipsă, un gol esențial, pe care nu îl poți umple cu lucruri din exterior, ci, cu multă răbdare, trebuie să-l umpli cu iubire și compasiune de sine, care vin din interior. Când tu ai să te iubești pe tine și ai să te simți bine în pielea ta, nici nu va mai conta ce cred cei din jur. (De altfel, oricum, fiecare este liber să creadă ce vrea.)

Așa cum spune un cunoscut proverb românesc ”pe afară vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. La tine, ce ”leopard” se ascunde? Dacă reușești măcar să conștientizezi acest lucru, vei face deja un mare pas înainte pe calea iubirii de sine.

Dacă în loc să ne criticăm și să ne judecăm (atât pe noi înșine, cât pe ceilalți), am alege să vedem frumusețea din noi și din ceilalți, nici nu ar mai fi nevoie să ne străduim atât de mult să fim acceptați și apreciați de altcineva, pentru că ne-ar fi suficientă acceptarea și iubirea din noi.

Deschide ochii și vezi.
Tu ești cel mai calificat expert din viața ta. Tu știi ce e mai bine pentru tine. Atunci alege.
Alege ce este mai bine pentru tine.

Alege să fii tu!
Alege să te iubești și să te accepți așa cum ești.
Alege să ai grijă de tine!


❤️ Află cum poți reumple golul din suflet și cum să ajungi la iubirea de sine fără să fii egoistă. Înscrie-te GRATUIT la Minicursul ”Evoluție prin iubirea de sine” la link-ul: https://elenamocanasu.ro/minicurs-gratuit-iubire-de-sine/


Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Nu te părăsi pe tine!

”Semnalele iubirii de sine ni se citesc în microexpresiile pe care le afișăm inconștient pe față. (De multe ori, cel din fața noastră reacționează la aceste microexpresii și este o oglindă pentru nivelul de iubire pe care îl avem față de noi înșine și față de lume). Însă cel mai bun cântar al iubirii de sine nu este dat de microexpresii, ci există atunci când TU TE IUBEȘTI chiar dacă NU PRIMEȘTI NIMIC DIN EXTERIOR : ceilalți nu te iubesc/ nu te ascultă/ nu te respectă/ nu te susțin/ nu sunt generoși cu tine. Este foarte important ca tu să nu te superi pe ei și nici pe tine.  Ei atâta pot și ei atât înțeleg. Iar tu poți să nu te părăsești pe tine.” ~ Robert George Buliga ~

Elena's Bookclub - ”De vorbă cu Ana Aslan”

Recomandarea de carte din această lună este ” De vorbă cu Ana Aslan ” interviu consemnat de Valentin Lipatti.  Această cărticică se găsește destul de greu în librării, dar atunci când o găsiți cu siguranță merită să o achiziționați, pentru că paginile ei ascund nu numai o româncă de talie mondială, o personalitate de top a lumii medicale internaționale, ci și multă înțelepciune, principii sănătoase de viață, precum credința, frumosul, integritatea, educația. Principii pe care le regăsim din ce în ce mai rar în ziua de azi, dar pe care dacă le-am alege în continuare să ne ghideze, ne-ar ajuta să ducem o viață plină de sens și de frumos. Interviul din această carte este structurat în trei părți, acesta fiind numărul întrevederilor dintre Valentin Lipatti și Ana Aslan, întrevederi care au avut loc în prima jumătate a anilor ’80 și s-au desfășurat la Institutul de Geriatrie și Gerontologie din București, precum și la locuința Anei Aslan, din Capitală. Deși prima parte este puțin mai tehnic

Elena's Bookclub - ”Despre omul frumos”

  Recomandarea de carte din această lună este ” Despre omul frumos ” de Dan Puric , o carte specială, care te provoacă la reflecție. ” Despre omul frumos ” este o colecție de povești, amintiri și interviuri cu și despre frumusețea interioară omului și a neamului românesc. Autorul ne atrage atenția că ” Lucrul cel mai important, în epoca pe care o trăim, este să avem capacitatea să recunoaștem Omul Frumos ”; mai ales acum când ” Omul Frumos nu mai este la modă. La modă este omul util, la modă este omul eficient. ” El ne îndrumă să descoperim sau să redescoperim trăsăturile omului frumos, prezentate cu măiestrie în cele 16 povestiri din această carte, în care adună subtile nuanțe ale frumosului și ne invită să le explorăm.  De asemenea, Dan Puric ne demonstrează că omul frumos poate fi găsit oriunde, în orice mediu. Este inutil să subliniem faptul că fiecare individ posedă un element care îi conferă frumusețe. Întrebarea este, alegem să cultivăm aspectele urâte sau frumoase din noi? Citi