Skip to main content

Supa instant şi Părintele Necula

Acuma două săptămâni am fost la conferința Părintelui Constantin Necula. A fost o încântare pentru sufletul meu. Părintele, cu o inimă cât Casa Poporului și o minte plină de înțelepciune ne-a vorbit despre ”Sfinții, îmblânzitori de civilizație”, o temă pe cât de intrigantă, pe atât de profundă. Ca să nu trec prea repede peste, voi aminti aici ideile care mi-au plăcut cel mai mult (pentru ca apoi să pot trece, de fapt, la subiectul și motivul acestui articol):

* Mecanismul lumii stă în iubire, nu în ură!

* Dumnezeu ne vrea vii!

* Sfinții se desenează din amănuntele vieții de zi cu zi. (cred că voi dezvolta această idee într-un alt articol, pentru că Părintele a abordat foarte frumos acest subiect).

* a ierta ca sfinții = a ierta necondiționat

* Să învățăm să rostim și să dăruim cuvintele care contează.

* Suntem chipul Slavei lui Dumnezeu.

* Ni se fură bucuria de a fi oamenii milei lui Dumnezeu.

* Dacă nu trăim în iertare reciprocă, nici o binecuvântare nu se pogoară peste noi.

Poate cea mai frumoasă definiție a prieteniei:
* Prietenii = Oameni pentru care ești gata să trăiești

* Pentru a înțelege realitatea celuilalt trebuie să privești prin fereastra prin care privește el.

* Nicăieri și niciodată nu ne-a cerut Dumnezeu să fim proști. Ne-a cerut să fim buni, să fim blânzi, să fim drepți, dar nu tâmpiți. (Nicolae Steinhard)

O întrebare foarte bună:
* Gândește-te: Ce ar face Christos în locul tău?
(din păcate nu e la fel de simplu și să punem în practică.)

* Aveți grijă cum vă petreceți zilele, ca să reușiți să vă trăiți visele.

* Prostul este un nefericit înțelepnit în starea de proiect.

* Înainte de a cere, dă!

* Dumnezeu a venit să ne vindece de moarte.

* Bunătatea nu exclude dreptatea. Fii bun cu tine și blând cu ceilalți.

* Nu contează ce credem noi, ci cum crede Dumnezeu în noi.

* Să faci bine, nu te costă nimic. Să faci rău, te costă tot binele din lume.

* Singurele lucruri care merg cu voi în cer sunt lucrurile pe care le faceți cu mâinile voastre în lutul iubirii aproapelui.

* Nu suntem cerșetorii nimănui, îndreptați-vă spatele, ridicați-vă privirea și fiți demni! Dumnezeu e cu voi!


Ar mai fi fost și alte idei, dar rupte din context sunt mai greu de înțeles.

Și probabil că deja eşti mai mult decât nedumerit și te întrebi... ”ok... dar ce legătură supa instant cu Părintele Necula?”... Ei bine nici una! Însă vei înțelege în curând care e treaba cu titlul ăsta ciudat...

Motivul acestui articol, de fapt, îl constituie întâmplarea care urmează:
Când am plecat, în fața mea, o pereche dezbătea sesiunea de întrebări de la final: el era de părere că, Părintele nu dăduse un răspuns concret în privința unei anume întrebări, ea, ușor nemulțumită, susținea că, de fapt, toate întrebările au primit răspunsuri vagi.

Dacă nu aș fi fost din sală puteam să fiu de acord cu ei. Însă în afară de faptul că răspunsurile au fost cât se poate de clare, fără a da directive de genul: ”trebuie să faci așa” sau ”altfel”, au fost și cât se poate de sincere. Fără a lua o poziție sau alta în numele ”Bisericii”, ceea ce mi se pare cât se poate de corect, a dat la majoritatea întrebărilor răspunsuri chiar cu exemple din viața sa personală.

Însă așa cum a spus și părintele, fiecare este responsabil pentru ceea ce face!!! Și e normal să fie așa! De aceea ni s-a dat liberul arbitru!!! Să alegem!!! Să facem ce vrem! Numai că asta vine la pachet cu... responsabilitatea!!! Și cred că ”responsabilitatea” asta e destul de greu de digerat. Lumea (sau cei mai mulți) preferă directive:”Faceți așa!”, ”Faceți invers!” E mai ușor să dăm vina pe cineva, decât să ne asumăm responsabilitatea pentru alegerile noastre.

Recunosc e mai simplu să-ți încălzești o supă instant decât să-ți prepari singur o ciorbă. Dar, ia gândește-te... cu ce chef mănânci supa aia instant și cu ce poftă mănânci ciorba făcută de tine acasă?!... Nu mai aștepta răspunsuri de-a gata și caută singur singur soluții!! Da, ascultă păreri... cere sfaturi... dar decizia la final ia-o așa cum simți tu că e mai bine pentru tine. Pentru, până la urmă, tu ești singurul expert din viața ta!!!
Și cum zicea și Părintele Necula: ”Nu o fi mare lucru, dar e lucrul nostru, e ciorba noastră.”

Nu te mai mulțumi cu ”supa instant” pe care ți-o servesc alții, nu mai aștepta să-ți spună alții ce să faci, trăiește-ți viața așa cum crezi tu (în termenii tăi)!

Nu te mai lăsa încorsetat de regulile și modul de a fi sau de a gândi al altcuiva. Noi nu suntem sclavi! Nimeni nu este o victimă! Fiecare este liber să facă ce vrea! Fiecare este liber să aleagă!

Sursă: [photo]

Comments

V-a plăcut și...

Seminar ”Fericirea se învață”

DA! Fericirea se învață! Pentru că fericirea ta este o stare se spirit care ține doar de tine, nu de circumstanțele exterioare.
”Voi fi fericit atunci când am să fiu promovat... când am să fac mai mulți bani... când copiii mei vor intra la școala potrivită... când voi slăbi... când voi avea o relație mulțumitoare... când...” Există credinţa că atunci când vom avea succes, numai atunci vom fi fericiţi. Dar cele mai recente cercetări ale experților în psihologie pozitivă și neuroștiințe demonstrează că ideea este complet greșită. Și, de fapt, lucrurile stau exact invers.
În acest seminar vom vorbi despre convingeri și credințe limitative, despre alegeri, despre optimism, despre compasiune și autocompasiune, despre iubirea de sine, despre critică și auto-critică (critica din partea celorlați și critica de sine), despre iertare. Practic vom conștientiza o parte din obstacolele care stau în calea fericirii noastre și vom învăța cum să le depășim.
Atunci când suntem fericiți – când modul no…

Ai încredere! Cineva, acolo sus, te iubește

Ce-ai face dacă ai avea mai multă încredere? (Careeste acel lucru pe care îți dorești să îl faci, dar din cauza lipsei de încredere nu ai îndrăznit?)
Cred că nimic nu contează mai mult decât abilitatea de a vedea lumea prin proprii tăi ochi. Stabilitatea pe care nu o putem găsi în lumea exterioară (din cauza agitației, multitudinii de informații cu care suntem bombardați neîncetat și a vitezei amețitoare cu care se petrec lucrurile) trebuie să ne-o creăm noi înșine, în interior, prin iubire de sine și prin încredere (în sine și în Dumnezeu).
Deși nu prea ne punem problema, încrederea în sine are un mare impact asupra vieții noastre (personale, profesionale), asupra relațiilor cu cei din jur, precum și a fericirii personale.
Puterea încrederii în propria persoană este mai mult decât un sentiment, este un element de motivare și inspiră modul în care te comporți. Pentru că dacă ai încredere în modul tău de a gândi și în raționamentele tale, există șanse mai mari să acționezi și să faci …

Fă un efort

Nimeni nu-și va atinge scopul dintr-o singură încercare, nici nu-și va perfecționa viața cu o singură schimbare, nici nu va ajunge la înălțime după un ce a zburat o singură dată. Nimeni nu a trecut prin viață fără să fi călcat de multe ori greșit... Nimeni nu-și strânge recolta fără să fi îngropat multe semințe și să fi îngrășat multe pogoane de pământ. Nimeni nu se urcă în barcă fără să-i fie frică de furtună, nici nu ajunge la mal fără să vâslească mult.
Nimeni nu simte iubirea fără să guste și lacrimile ei, nici nu strânge trandafiri fără să simtă țepii. Nimeni nu se face om fără să-l simtă pe Dumnezeu! Nimeni nu ajunge pe celălalt mal fără să fi făcut poduri pentru a trece. Nimeni nu poate judeca fără a-și cunoaște mai întâi propriile slăbiciuni. Nimeni nu atinge un ideal fără să se fi gândit de multe ori că își dorea un lucru imposibil. Nimeni nu cunoaște șansa până nu o întâlnește și o lasă să treacă. Dar reușește să ajungă când are lumina unui talent, când are multă voință, când …