Treceți la conținutul principal

Supa instant şi Părintele Necula

Acuma două săptămâni am fost la conferința Părintelui Constantin Necula. A fost o încântare pentru sufletul meu. Părintele, cu o inimă cât Casa Poporului și o minte plină de înțelepciune ne-a vorbit despre ”Sfinții, îmblânzitori de civilizație”, o temă pe cât de intrigantă, pe atât de profundă. Ca să nu trec prea repede peste, voi aminti aici ideile care mi-au plăcut cel mai mult (pentru ca apoi să pot trece, de fapt, la subiectul și motivul acestui articol):

* Mecanismul lumii stă în iubire, nu în ură!

* Dumnezeu ne vrea vii!

* Sfinții se desenează din amănuntele vieții de zi cu zi. (cred că voi dezvolta această idee într-un alt articol, pentru că Părintele a abordat foarte frumos acest subiect).

* a ierta ca sfinții = a ierta necondiționat

* Să învățăm să rostim și să dăruim cuvintele care contează.

* Suntem chipul Slavei lui Dumnezeu.

* Ni se fură bucuria de a fi oamenii milei lui Dumnezeu.

* Dacă nu trăim în iertare reciprocă, nici o binecuvântare nu se pogoară peste noi.

Poate cea mai frumoasă definiție a prieteniei:
* Prietenii = Oameni pentru care ești gata să trăiești

* Pentru a înțelege realitatea celuilalt trebuie să privești prin fereastra prin care privește el.

* Nicăieri și niciodată nu ne-a cerut Dumnezeu să fim proști. Ne-a cerut să fim buni, să fim blânzi, să fim drepți, dar nu tâmpiți. (Nicolae Steinhard)

O întrebare foarte bună:
* Gândește-te: Ce ar face Christos în locul tău?
(din păcate nu e la fel de simplu și să punem în practică.)

* Aveți grijă cum vă petreceți zilele, ca să reușiți să vă trăiți visele.

* Prostul este un nefericit înțelepnit în starea de proiect.

* Înainte de a cere, dă!

* Dumnezeu a venit să ne vindece de moarte.

* Bunătatea nu exclude dreptatea. Fii bun cu tine și blând cu ceilalți.

* Nu contează ce credem noi, ci cum crede Dumnezeu în noi.

* Să faci bine, nu te costă nimic. Să faci rău, te costă tot binele din lume.

* Singurele lucruri care merg cu voi în cer sunt lucrurile pe care le faceți cu mâinile voastre în lutul iubirii aproapelui.

* Nu suntem cerșetorii nimănui, îndreptați-vă spatele, ridicați-vă privirea și fiți demni! Dumnezeu e cu voi!


Ar mai fi fost și alte idei, dar rupte din context sunt mai greu de înțeles.

Și probabil că deja eşti mai mult decât nedumerit și te întrebi... ”ok... dar ce legătură supa instant cu Părintele Necula?”... Ei bine nici una! Însă vei înțelege în curând care e treaba cu titlul ăsta ciudat...

Motivul acestui articol, de fapt, îl constituie întâmplarea care urmează:
Când am plecat, în fața mea, o pereche dezbătea sesiunea de întrebări de la final: el era de părere că, Părintele nu dăduse un răspuns concret în privința unei anume întrebări, ea, ușor nemulțumită, susținea că, de fapt, toate întrebările au primit răspunsuri vagi.

Dacă nu aș fi fost din sală puteam să fiu de acord cu ei. Însă în afară de faptul că răspunsurile au fost cât se poate de clare, fără a da directive de genul: ”trebuie să faci așa” sau ”altfel”, au fost și cât se poate de sincere. Fără a lua o poziție sau alta în numele ”Bisericii”, ceea ce mi se pare cât se poate de corect, a dat la majoritatea întrebărilor răspunsuri chiar cu exemple din viața sa personală.

Însă așa cum a spus și părintele, fiecare este responsabil pentru ceea ce face!!! Și e normal să fie așa! De aceea ni s-a dat liberul arbitru! Să alegem!!! Să facem ce vrem! Numai că asta vine la pachet cu... responsabilitatea!!! Și cred că ”responsabilitatea” asta e destul de greu de digerat. Lumea (sau cei mai mulți) preferă directive:”Faceți așa!”, ”Faceți invers!” E mai ușor să dăm vina pe cineva, decât să ne asumăm responsabilitatea pentru alegerile noastre.

Recunosc e mai simplu să-ți încălzești o supă instant decât să-ți prepari singur o ciorbă. Dar, ia gândește-te... cu ce chef mănânci supa aia instant și cu ce poftă mănânci ciorba făcută de tine acasă?!... Nu mai aștepta răspunsuri de-a gata și caută singur soluții! Da, ascultă păreri... cere sfaturi... dar decizia la final ia-o așa cum simți tu că e mai bine pentru tine. Pentru, până la urmă, tu ești singurul expert din viața ta!!!
Și cum zicea și Părintele Necula: ”Nu o fi mare lucru, dar e lucrul nostru, e ciorba noastră.”

Nu te mai mulțumi cu ”supa instant” pe care ți-o servesc alții, nu mai aștepta să-ți spună alții ce să faci, trăiește-ți viața așa cum crezi tu (în termenii tăi)!

Nu te mai lăsa încorsetat de regulile și modul de a fi sau de a gândi al altcuiva. Noi nu suntem sclavi! Nimeni nu este o victimă! Fiecare este liber să facă ce vrea! Fiecare este liber să aleagă!!

Sursă: [photo]

Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Nu te părăsi pe tine!

”Semnalele iubirii de sine ni se citesc în microexpresiile pe care le afișăm inconștient pe față. (De multe ori, cel din fața noastră reacționează la aceste microexpresii și este o oglindă pentru nivelul de iubire pe care îl avem față de noi înșine și față de lume). Însă cel mai bun cântar al iubirii de sine nu este dat de microexpresii, ci există atunci când TU TE IUBEȘTI chiar dacă NU PRIMEȘTI NIMIC DIN EXTERIOR : ceilalți nu te iubesc/ nu te ascultă/ nu te respectă/ nu te susțin/ nu sunt generoși cu tine. Este foarte important ca tu să nu te superi pe ei și nici pe tine.  Ei atâta pot și ei atât înțeleg. Iar tu poți să nu te părăsești pe tine.” ~ Robert George Buliga ~

Elena's Bookclub - ”De vorbă cu Ana Aslan”

Recomandarea de carte din această lună este ” De vorbă cu Ana Aslan ” interviu consemnat de Valentin Lipatti.  Această cărticică se găsește destul de greu în librării, dar atunci când o găsiți cu siguranță merită să o achiziționați, pentru că paginile ei ascund nu numai o româncă de talie mondială, o personalitate de top a lumii medicale internaționale, ci și multă înțelepciune, principii sănătoase de viață, precum credința, frumosul, integritatea, educația. Principii pe care le regăsim din ce în ce mai rar în ziua de azi, dar pe care dacă le-am alege în continuare să ne ghideze, ne-ar ajuta să ducem o viață plină de sens și de frumos. Interviul din această carte este structurat în trei părți, acesta fiind numărul întrevederilor dintre Valentin Lipatti și Ana Aslan, întrevederi care au avut loc în prima jumătate a anilor ’80 și s-au desfășurat la Institutul de Geriatrie și Gerontologie din București, precum și la locuința Anei Aslan, din Capitală. Deși prima parte este puțin mai tehnic

Elena's Bookclub - ”Despre omul frumos”

  Recomandarea de carte din această lună este ” Despre omul frumos ” de Dan Puric , o carte specială, care te provoacă la reflecție. ” Despre omul frumos ” este o colecție de povești, amintiri și interviuri cu și despre frumusețea interioară omului și a neamului românesc. Autorul ne atrage atenția că ” Lucrul cel mai important, în epoca pe care o trăim, este să avem capacitatea să recunoaștem Omul Frumos ”; mai ales acum când ” Omul Frumos nu mai este la modă. La modă este omul util, la modă este omul eficient. ” El ne îndrumă să descoperim sau să redescoperim trăsăturile omului frumos, prezentate cu măiestrie în cele 16 povestiri din această carte, în care adună subtile nuanțe ale frumosului și ne invită să le explorăm.  De asemenea, Dan Puric ne demonstrează că omul frumos poate fi găsit oriunde, în orice mediu. Este inutil să subliniem faptul că fiecare individ posedă un element care îi conferă frumusețe. Întrebarea este, alegem să cultivăm aspectele urâte sau frumoase din noi? Citi