Skip to main content

Împăratul și semințele


Un împărat din Orientul îndepărtat, împovărat de ani, s-a hotărât în cele din urmă să îşi numească succesorul. În loc de a alege însa pe unul din curtenii săi întelepţi sau din nobilii lui fii, el s-a hotărât să facă cu totul altceva. A chemat la el toţi băieţii din împărăţie la palat şi le-a spus:
- Este timpul să fac un pas înapoi şi las locul de pe tron altcuiva, aşa că am hotărât să aleg pe unul dintre voi.

Băieţii au rămas muţi de uimire! Împaratul a continuat însa imperturbabil:
- Vă voi da fiecaruia dintre voi câte o sămânţă, o sămânţă foarte deosebită. Vreau să o plantaţi, să o udaţi şi să reveniţi aici peste un an cu ceea ce va răsări din ea. În funcţie de cum vor arăta plantele voastre, voi alege cine va fi următorul împărat.

Unul dintre baieţii prezenţi la acest anunţ, pe nume Lee, şi-a luat în primire sămânţa, asemeni celorlalţi, şi s-a întors acasă în grabă, unde i-a povestit emoţionat mamei lui tot ce se întâmplase. Ea l-a ajutat să găsească un ghiveci, a pus pământ reavăn în el, iar băiatul şi-a sădit sămanţa. În fiecare zi, Lee uda cu grijă pământul din vas şi cerceta cu atenţie să vadă dacă nu încolţise ceva. Dupa trei săptămâni, unii din baietii din vecini începuseră deja să vorbească despre mlădiţele verzi răsărite din seminţele lor, care creşteau pe zi ce trecea.

Lee s-a uitat din nou, cu ochii mijiţi, în ghiveciul său de flori dar nu a reuşit să desluşească nimic. Au trecut, una dupa alta trei, patru, cinci săptămâni, şi niciun firicel de verdeaţă nu şi-a făcut apariţia. Ceilalţi vorbeau de-acum cu mândrie despre felul în care creşteau plantele lor, aşa că Lee se simţea din ce în ce mai amărât şi lipsit de speranţă. Dupa încă şase luni, ghiveciul lui rămăsese la fel de sterp, în ciuda faptului că era stropit zilnic cu apă. Lee era aproape sigur că era vina lui, că, printr-o întâmplare nefericită, distrusese într-un fel sau altul sămânţa lui.

Toţi băieţii din împrejurimi se lăudau cu mici arbori sau flori cu lujerii înalţi, dar Lee nu putea să spună nimic. Se închisese în el, se îndepărtase de prietenii lui şi aştepta, cu un ultim grăunte de speranţă, ca ceva să răsară şi în ghiveciul său.

S-a împlinit un an şi toţi băieţii s-au îndreptat către palat, purtându-şi cu grijă în mâini plantele care mai falnice şi mai frumoase. Lee îi mărturisi mamei lui că nu vrea să se ducă în faţa împăratului, cu ghiveciul gol. Mama i-a zis că era, totuşi, datoria lui să se prezinte la palat, iar băiatul, cu sufletul împovarat de ruşine, a trebuit să îi dea dreptate. Atunci când a ajuns în marea sală a curţii imperiale, el a lăsat jos vasul său cu pământ, dând naştere la hohote de râs şi la tot felul de comentarii răutăcioase. Unora le-a fost, însă, mila de el şi i-au spus: „Ai avut ghinion, cel puţin ai încercat.”

Atunci când împăratul şi-a făcut apariţia, a dat roată cu privirea în toată încăperea. Lee se ascunsese ruşinat în spatele altor baieţi.
- Hei, ce plante frumoase, ce copăcei minunaţi aţi adus cu voi, a spus împăratul. Astăzi unul dintre voi va fi numit drept viitor împărat!

Dintr-o dată, împăratul l-a zarit pe Lee într-un cotlon al sălii, lânga ghiveciul său golaş. Fără să mai stea pe gânduri, le-a poruncit gărzilor să îl aducă pe băiat în faţa lui.

Lee era îngrijorat:
- Împăratul şi-a dat seama că nu sunt în stare de nimic! Poate că are de gând să mă dea pe mâna călăului!

Imediat ce a ajuns în faţa lui, împaratul i-a cerut să îşi spună numele.
- Mă numesc Lee, a rostit el sfios.

Toți băieţii din jurul lui au început să râda zgomotos şi să îl facă de ocară. Împăratul i-a aruncat lui Lee o privire scrutătoare şi apoi s-a adresat mulţimii:
- Iată-l pe noul împărat! Numele lui este Lee!

Bietului băiat nu îi venea să îşi creadă urechilor. Doar nu fusese în stare să îşi cultive planta. Poate că era numai o glumă. Cum putea ajunge el împărat? Însă bătrânul suveran continuă:
- Cu un an în urmă, v-am dat la toţi câte o sămânţă. V-am spus să luaţi sămânţa acasă, să o plantaţi, să o udaţi şi să reveniţi cu ce va răsări din ea în această zi. Ce nu știa niciunul dintre voi este că v-am dat nişte seminţe fierte în apă, care nu aveau cum să rodească. Cu toţii, în afară de Lee, mi-aţi adus flori, arbori şi diferite alte plante. Când aţi văzut că seminţele voastre nu dau naştere la nimic, aţi înlocuit sămânţa dată de mine cu o alta. Lee a fost singurul care a avut curajul şi cinstea de a aduce în faţa mea un ghiveci gol. Din această cauză, el va fi urmatorul împărat!

Dacă sădești cinste, vei culege încredere.
Dacă însămânţezi bunătate, vei culege prietenie.
Dacă plantezi modestie, vei culege măreţie.
Dacă sădeşti perseverenţă, vei culege armonie.
Dacă însămânţezi muncă, vei culege succes.
Dacă plantezi iertare, vei culege împăcare.
Dacă sădeşti sinceritate, vei culege afecţiune.
Daca sădești răbdare, vei culege evoluţie.
Dacă plantezi credinţă, vei culege miracole.


Sursă: www.anidescoala.ro

Comments

V-a plăcut și...

Ce am învățat de la concertul Scorpions?

Săptămâna trecută am avut parte de o mult dorită și necesară ieșire din cotidian: am fost la concertul Scorpions la București.

Mă așteptam să fie fain, dar mă bucur să pot spune că mi-a depășit așteptările. În afară de muzica bună, acest concert a venit la pachet cu niște reflecții importante și confirmări cu privire la ceea ce înseamnă succes și a-ți trăi viața în termenii tăi, lecții esențiale dacă vrei să trăiești o viață plină de sens.
Să încep cu începutul: Înclin să cred că toată lumea știe cine este ”Scorpions” și probabil multora le plac melodiile lor, mai ales baladele care au un mesaj foarte puternic și o linie melodică foarte faină. În ciuda faptului că îmi place ”Scorpions”, nu pt spune că sunt un mare fan (chestia asta cu fanii înrăiți pur și simplu nu mă caracterizează, la mine există doar lucruri și oameni pe care fie îi apreciez, fie îmi plac foarte mult... dar fără a călca pe picioare sau în picioare pe nimeni pentru asta J). Deși cei de la ”Scorpions” sunt oameni cu …

Lumina este totul

”Lumina ca și sunetul este ceva extraordinar. Pictorii încearcă să pună lumina pe pânză; fotografia încearcă să prindă lumina; există lumina unei singure lămpi într-o noapte întunecoasă sau lumina care se află pe fața altuia, lumina care se află înapoia ochilor. Lumina pe care o văd ochii nu este lumina de pe apă; această lumină este atât de deosebită, atât de vastă încât nu poate intra în câmpul îngust al ochiului. Această lumină, ca și sunetul, se mișcă la nesfârșit, - înăuntru și în afară – ca și fluxul și reflexul mării. Și dacă stai foarte liniștit, tu mergi cu ea, dar nu în închipuire sau senzorial; mergi cu ea fără să știi, în afara măsurii timpului.
Frumusețea acestei lumini, ca și a iubirii, este de a nu putea fi atinsă, de a nu putea fi pusă în cuvânt. Însă ea era acolo – în umbră, în spațiul deschis, în casă, în fereastra de peste drum, și în râsul acelor copii. Fără lumina aceea, ceea ce vedeți este cu totul neînsemnat, căci lumina este totul.” (J. Krishnamurti)

Să nu renunți niciodată!

Van Gogh a vândut un singur tablou pe perioada vieţii lui. Şi acesta surorii lui, pe un preţ infim. Asta nu l-a oprit, însă, să picteze peste 800 de tablouri.

În 1954, Jimmy Denny, managerul lui Grand Ole Opry, l-a concediat pe Elvis Presley, după un singur concert. I-a spus: "Nu vei ajunge nicăieri, fiule. Mai bine te-ai întoarce la condus camioane.
Beethoven a fost considerat de către profesorii săi fără nicio şansă ca şi compozitor. Nu i-a ascultat însă, şi a compus, fiind complet surd, 5 dintre cele mai bune simfonii ale sale.
Albert Einstein nu a vorbit până la 4 ani şi nu a citit până la 7. Una dintre profesoare l-a descris ca fiind "încet la minte, nesociabil şi pierdut pentru totdeauna în vise prosteşti". A fost exmatriculat de la şcoală şi a pierdut admiterea la Politehnica de la Zürich. Totuşi, a învăţat să vorbească, să citească şi chiar să facă puţină matematică si fizică, nu?
În 1944, Emmeline Snively, directoarea unei agenţii de modeling, i-a spus modelei aspi…