Skip to main content

Împăratul și semințele


Un împărat din Orientul îndepărtat, împovărat de ani, s-a hotărât în cele din urmă să îşi numească succesorul. În loc de a alege însa pe unul din curtenii săi întelepţi sau din nobilii lui fii, el s-a hotărât să facă cu totul altceva. A chemat la el toţi băieţii din împărăţie la palat şi le-a spus:
- Este timpul să fac un pas înapoi şi las locul de pe tron altcuiva, aşa că am hotărât să aleg pe unul dintre voi.

Băieţii au rămas muţi de uimire! Împaratul a continuat însa imperturbabil:
- Vă voi da fiecaruia dintre voi câte o sămânţă, o sămânţă foarte deosebită. Vreau să o plantaţi, să o udaţi şi să reveniţi aici peste un an cu ceea ce va răsări din ea. În funcţie de cum vor arăta plantele voastre, voi alege cine va fi următorul împărat.

Unul dintre baieţii prezenţi la acest anunţ, pe nume Lee, şi-a luat în primire sămânţa, asemeni celorlalţi, şi s-a întors acasă în grabă, unde i-a povestit emoţionat mamei lui tot ce se întâmplase. Ea l-a ajutat să găsească un ghiveci, a pus pământ reavăn în el, iar băiatul şi-a sădit sămanţa. În fiecare zi, Lee uda cu grijă pământul din vas şi cerceta cu atenţie să vadă dacă nu încolţise ceva. Dupa trei săptămâni, unii din baietii din vecini începuseră deja să vorbească despre mlădiţele verzi răsărite din seminţele lor, care creşteau pe zi ce trecea.

Lee s-a uitat din nou, cu ochii mijiţi, în ghiveciul său de flori dar nu a reuşit să desluşească nimic. Au trecut, una dupa alta trei, patru, cinci săptămâni, şi niciun firicel de verdeaţă nu şi-a făcut apariţia. Ceilalţi vorbeau de-acum cu mândrie despre felul în care creşteau plantele lor, aşa că Lee se simţea din ce în ce mai amărât şi lipsit de speranţă. Dupa încă şase luni, ghiveciul lui rămăsese la fel de sterp, în ciuda faptului că era stropit zilnic cu apă. Lee era aproape sigur că era vina lui, că, printr-o întâmplare nefericită, distrusese într-un fel sau altul sămânţa lui.

Toţi băieţii din împrejurimi se lăudau cu mici arbori sau flori cu lujerii înalţi, dar Lee nu putea să spună nimic. Se închisese în el, se îndepărtase de prietenii lui şi aştepta, cu un ultim grăunte de speranţă, ca ceva să răsară şi în ghiveciul său.

S-a împlinit un an şi toţi băieţii s-au îndreptat către palat, purtându-şi cu grijă în mâini plantele care mai falnice şi mai frumoase. Lee îi mărturisi mamei lui că nu vrea să se ducă în faţa împăratului, cu ghiveciul gol. Mama i-a zis că era, totuşi, datoria lui să se prezinte la palat, iar băiatul, cu sufletul împovarat de ruşine, a trebuit să îi dea dreptate. Atunci când a ajuns în marea sală a curţii imperiale, el a lăsat jos vasul său cu pământ, dând naştere la hohote de râs şi la tot felul de comentarii răutăcioase. Unora le-a fost, însă, mila de el şi i-au spus: „Ai avut ghinion, cel puţin ai încercat.”

Atunci când împăratul şi-a făcut apariţia, a dat roată cu privirea în toată încăperea. Lee se ascunsese ruşinat în spatele altor baieţi.
- Hei, ce plante frumoase, ce copăcei minunaţi aţi adus cu voi, a spus împăratul. Astăzi unul dintre voi va fi numit drept viitor împărat!

Dintr-o dată, împăratul l-a zarit pe Lee într-un cotlon al sălii, lânga ghiveciul său golaş. Fără să mai stea pe gânduri, le-a poruncit gărzilor să îl aducă pe băiat în faţa lui.

Lee era îngrijorat:
- Împăratul şi-a dat seama că nu sunt în stare de nimic! Poate că are de gând să mă dea pe mâna călăului!

Imediat ce a ajuns în faţa lui, împaratul i-a cerut să îşi spună numele.
- Mă numesc Lee, a rostit el sfios.

Toți băieţii din jurul lui au început să râda zgomotos şi să îl facă de ocară. Împăratul i-a aruncat lui Lee o privire scrutătoare şi apoi s-a adresat mulţimii:
- Iată-l pe noul împărat! Numele lui este Lee!

Bietului băiat nu îi venea să îşi creadă urechilor. Doar nu fusese în stare să îşi cultive planta. Poate că era numai o glumă. Cum putea ajunge el împărat? Însă bătrânul suveran continuă:
- Cu un an în urmă, v-am dat la toţi câte o sămânţă. V-am spus să luaţi sămânţa acasă, să o plantaţi, să o udaţi şi să reveniţi cu ce va răsări din ea în această zi. Ce nu știa niciunul dintre voi este că v-am dat nişte seminţe fierte în apă, care nu aveau cum să rodească. Cu toţii, în afară de Lee, mi-aţi adus flori, arbori şi diferite alte plante. Când aţi văzut că seminţele voastre nu dau naştere la nimic, aţi înlocuit sămânţa dată de mine cu o alta. Lee a fost singurul care a avut curajul şi cinstea de a aduce în faţa mea un ghiveci gol. Din această cauză, el va fi urmatorul împărat!

Dacă sădești cinste, vei culege încredere.
Dacă însămânţezi bunătate, vei culege prietenie.
Dacă plantezi modestie, vei culege măreţie.
Dacă sădeşti perseverenţă, vei culege armonie.
Dacă însămânţezi muncă, vei culege succes.
Dacă plantezi iertare, vei culege împăcare.
Dacă sădeşti sinceritate, vei culege afecţiune.
Daca sădești răbdare, vei culege evoluţie.
Dacă plantezi credinţă, vei culege miracole.


Sursă: www.anidescoala.ro

Comments

V-a plăcut și...

IKIGAI – Tu ce vrei să fii când ai să crești mare?

Seminar exclusiv pentru studenți {gratuit}


”Unul dintre cele mai frumoase daruri pe care le poți face oamenilor este permisiunea și încurajarea de a visa, de a fi ei înșiși și, cel mai important, de a-și trăi viața cu pasiune, așa cum își doresc.”  (Keith Abraham)
Acest seminar se adresează studenților care doresc să evolueze personal sau profesional, care au sau își doresc să aibă un ideal, care au o motivație, precum și celor care își caută o motivație în viață, celor care doresc să-și depășească condiția actuală, celor care doresc să se descopere sau să descopere ce-și doresc în viață.
În acest seminar vom vorbi despre subiecte precum: - imaginea de sine și stima de sine; - tipuri de personalitate; - aptitudini, abilități și deprinderi; - interese și valori; - obiective și obiceiuri; - importanța perspectivei și puterea persistenței; - vise și pasiuni.

* Dacă ești dispus să-ți schimbi modul de a gândi, tu îți poți schimba întreaga viață. * (Louise Hay)

Locația
Str. Brăilei, Nr. 165A, Et. 1 (Clăd…

Cărți pe care le recomand din toată inima

******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Dumnezeu vrea ca tu să fii fericit/ă

Te-ai gândit vreodată că iubirea și acceptarea este tot ceea ce avem nevoie pe această lume?... Da, tot ce avem nevoie este iubire și acceptare. Însă noi ne refuzăm nouă înșine acestea și implicit, apoi, le refuzăm și celor din jur.
Te-ai gândit vreodată că de fapt atunci când nu accepți ceva sau critici ceva la altceineva, faci asta pentru că de fapt nu accepți ceva la tine?!... Și, implicit, când cineva critică sau condamnă ceva la tine, de fapt, nu are o problemă cu tine, ci cu el însuși/ ea însăși?... Sună mai simplu decât este (în teorie este întotdeauna mai ușor decât în practică), însă este și eliberator, deoarece, cu puțin exercițiu, dacă îți impui să îți aduci aminte și conștiezi că atunci când cineva te judecă și te condamnă, de fapt, nu are o problemă cu tine, ci cu el, deja nu te mai ”consumi” atât și, în cele din urmă, ajungi să nu te mai lași afectat și, poate, chiar să ai compasiune pentru persoana respectivă.
Așa că... ține minte că atunci când nu-ți place ceva l…