Treceți la conținutul principal

#14 ”Trăind în stilul 80/ 20” de Richard Koch

 

Trăind în stilul 80/ 20” de Richard Koch este una dintre cele mai tehnice cărți pe care le-am citit vreodată și oferă pași concreți pentru a-ți trăi viața pe care ți-o dorești (cu o condiție: să urmezi măcar câțiva dintre acești pași!)


”Viața modernă este o greșeala. Dar nu în toate privințele, ci numai într-una singură. Dintr-un anumit punct de vedere, progresul a fost regres, fiindcă, în prezent, în loc să muncim ca să trăim, trăim ca să muncim”, spune Richard Koch încă de la începutul primului capitol.

”Fericirea provine din mai puțină muncă, nu din mai multă”, mai spune autorul. O afirmație deloc surprinzătoare de altfel, cu excepția faptului că se bazează pe amplele cercetări pe care Richard Koch le-a făcut asupra „Principiului 80/20”, principiu confirmat în mod științific pe scară largă.

Trăind în stilul 80/20 demonstrează cum se pot aplica aceste idei bazate pe principiul ”mai puțin înseamnă mai mult”, când este vorba de cele 20 de procente care ne asigură atât succesul, banii și relațiile, cât și o viață frumoasă, lipsită de complicații inutile.

În aceasta nouă carte, pe care autorul a scris-o pe această temă, el se concentrează exclusiv asupra modului de a găsi satisfacție și împlinire atât în viața profesională, cât și în cea personală (având o viață plăcută, în timp ce ne asigurăm existența) cu mult mai puține eforturi.

Trăind în stilul80/20 te ajută să te înțelegi și să te organizezi mai bine, să-ți schimbi modul de lucru și modul de viață, devenind mult mai eficient în ceea ce faci.

Secretul? – Concentrează-te pe ceea ce contează cel mai mult pentru tine.

Deși contraintuitiv, când randamentul tău este scăzut, în loc să muncești și mai intens, mai bine iei o pauză și ieși afară la o plimbare, de exemplu. Pauzele nu sunt o pierdere de timp, așa cum am fost obișnuiți să credem, ci din contră, oferă organismului timp să se refacă și creierului să se destindă, ceea ce ne face în fapt mult mai eficienți. Este foarte important însă ca în această pauză să nu te gândești deloc la muncă, să nu te uiți la tv, să nu-ți verifici telefonul, pentru că aceste activități obosesc și mai mult creierul. Trebuie să te relaxezi cu adevărat.

Trăind în stilul80/20este o chemare la o viață unde contează calitatea, nu cantitatea, cu rezultate mai bune care duc la fericire, liniște și împlinire.

 

După cum spuneam la început, cartea este foarte tehnică, însă este presărată din abundență cu picături de înțelepciune, care uneori pot părea chiar banale. Dar cum ”a ști” și ”a face” sunt două lucruri diferite, este important nu numai să luăm aminte, ci să și punem în practică. De aceea, îți recomand să citești această carte cu un creion în mână și cu o foaie de hârtie alături, pentru că o va face mult mai eficientă.

 

Mai jos sunt doar câteva dintre ideile cu care vei rămâne de pe urma acestei lecturi:

*Atunci când trebuie obținute anumite rezultate, doar câteva lucruri contează într-adevăr. Celelalte nu sunt decât pierdere de vreme.

* Dacă învățăm să identificăm tot ce contează cel mai mult pentru noi și ne îmbogățește viața în cea mai mare măsură – dacă învățăm să ne concentrăm asupra lucrurilor pe care le considerăm cele mai importante – descoperim că mai puțin înseamnă mai mult.

* Sună incredibil de banal, dar cele mai bune lucruri din viață se obțin gratis sau aproape gratis, oferind o răsplată fantastică efortului depus.

Putem adresa mulțumiri, ne putem arăta aprecierea, putem privi răsăritul sau apusul soarelui, putem avea grijă de un animal sau o plantă, îi putem zâmbi unei cunoștințe întâmplătoare sau unui străin, putem face o faptă bună la întâmplare, ne putem bucura de o plimbare într-un parc.

* Timpul este cel mai prețios lucru din viețile noastre.

* Timpul nu este absolut – timpul este relativ, raportându-se la emoțiile noastre, la tenția noastră și la ritmul nostru.

* Înotă împotriva valului accelerării. Fii nonconformist, ba chiar excentric. Eliberează-ți programul zilnic. Aruncă-ți telefonul mobil. Nu mai lua parte la întruniri sau evenimente care te plictisesc. Fă-ți timp pentru tine și pentru cei dragi.

* Am primit darul prețios de a trăi astăzi, de a ne bucura de viață și de a o experimenta așa cum ne dorim. Fiecare clipă a vieții are calitatea eternității și marca propriei noastre individualități. Când timpul încremenește, suntem absorbiți cu desăvârșire în prezent. Suntem totul și nimic. Timpul este trecător și etern. Suntem fericiți, viața are sens. Suntem o parte a timpului și ne aflăm, totodată, în afara lui.

* Când prezentul are sens, timpul este un întreg fără întreruperi, prețios, dar discret. Graba a dispărut, anxietățile se retrag, euforia sporește. Putem fi foarte fericiți cât ai clipi. Când suntem în acord cu viața și cu universul, pășim în afara timpului. Ajungem la forma supremă a principiului ”mai mult cu mai puțin”.

* Concentrarea este secretul întregii forțe personale, al fericirii și al succesului. A te concentra înseamnă a face mai puțin. Datorită concentrării, obținem mai mult cu mai puțin. Foarte puțini oameni știu să se concentreze, ceea ce nu înseamnă că este greu să te concentrezi asupra unui lucru. Concentrarea extinde individualitatea, esența calității de om.

* Fericirea nu se află în afara noastră. Fericirea este în interior. Gândurile și emoțiile noastre, precum și ceea ce credem despre noi înșine ne fac fericiți sau nefericiți.

* Ceea ce ne determină să vrem mai mult și mai mult nu este lăcomia înnăscută. Este vorba despre structura vieții moderne și despre premisele ei irezistibile și înșelătoare. Viața modernă proclamă cu insistență că succesul înseamnă mulți bani, că mai mulți bani înseamnă mai multă trudă, că nu există decât o cale rapidă și una lentă și că prima, cea rapidă, ne cere să depunem un efort enorm pentru a beneficia de recompense enorme. Ne facem griji pentru starea noastră, muncim mai mult decât am vrea, cumpărăm mai mult decât putem aprecia și ne interzicem bucuriile simple oferite de iubirea romantică, de familie, de prieteni și de abundența timpului.

 

Cartea Trăind înstilul 80/20 de Richard Koch îți poate schimba literalmente viața. Cu siguranță îți vei mulțumi pentru această achiziție!

Cartea poate fi achiziționată de aici.

Spor la citit!

 

Îți aștept impresiile și comentariile pe grup:

https://www.facebook.com/groups/ElenaBookclub/

 

Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l