Treceți la conținutul principal

#14 ”Trăind în stilul 80/ 20” de Richard Koch

 

Trăind în stilul 80/ 20” de Richard Koch este una dintre cele mai tehnice cărți pe care le-am citit vreodată și oferă pași concreți pentru a-ți trăi viața pe care ți-o dorești (cu o condiție: să urmezi măcar câțiva dintre acești pași!)


”Viața modernă este o greșeala. Dar nu în toate privințele, ci numai într-una singură. Dintr-un anumit punct de vedere, progresul a fost regres, fiindcă, în prezent, în loc să muncim ca să trăim, trăim ca să muncim”, spune Richard Koch încă de la începutul primului capitol.

”Fericirea provine din mai puțină muncă, nu din mai multă”, mai spune autorul. O afirmație deloc surprinzătoare de altfel, cu excepția faptului că se bazează pe amplele cercetări pe care Richard Koch le-a făcut asupra „Principiului 80/20”, principiu confirmat în mod științific pe scară largă.

Trăind în stilul 80/20 demonstrează cum se pot aplica aceste idei bazate pe principiul ”mai puțin înseamnă mai mult”, când este vorba de cele 20 de procente care ne asigură atât succesul, banii și relațiile, cât și o viață frumoasă, lipsită de complicații inutile.

În aceasta nouă carte, pe care autorul a scris-o pe această temă, el se concentrează exclusiv asupra modului de a găsi satisfacție și împlinire atât în viața profesională, cât și în cea personală (având o viață plăcută, în timp ce ne asigurăm existența) cu mult mai puține eforturi.

Trăind în stilul80/20 te ajută să te înțelegi și să te organizezi mai bine, să-ți schimbi modul de lucru și modul de viață, devenind mult mai eficient în ceea ce faci.

Secretul? – Concentrează-te pe ceea ce contează cel mai mult pentru tine.

Deși contraintuitiv, când randamentul tău este scăzut, în loc să muncești și mai intens, mai bine iei o pauză și ieși afară la o plimbare, de exemplu. Pauzele nu sunt o pierdere de timp, așa cum am fost obișnuiți să credem, ci din contră, oferă organismului timp să se refacă și creierului să se destindă, ceea ce ne face în fapt mult mai eficienți. Este foarte important însă ca în această pauză să nu te gândești deloc la muncă, să nu te uiți la tv, să nu-ți verifici telefonul, pentru că aceste activități obosesc și mai mult creierul. Trebuie să te relaxezi cu adevărat.

Trăind în stilul80/20este o chemare la o viață unde contează calitatea, nu cantitatea, cu rezultate mai bune care duc la fericire, liniște și împlinire.

 

După cum spuneam la început, cartea este foarte tehnică, însă este presărată din abundență cu picături de înțelepciune, care uneori pot părea chiar banale. Dar cum ”a ști” și ”a face” sunt două lucruri diferite, este important nu numai să luăm aminte, ci să și punem în practică. De aceea, îți recomand să citești această carte cu un creion în mână și cu o foaie de hârtie alături, pentru că o va face mult mai eficientă.

 

Mai jos sunt doar câteva dintre ideile cu care vei rămâne de pe urma acestei lecturi:

*Atunci când trebuie obținute anumite rezultate, doar câteva lucruri contează într-adevăr. Celelalte nu sunt decât pierdere de vreme.

* Dacă învățăm să identificăm tot ce contează cel mai mult pentru noi și ne îmbogățește viața în cea mai mare măsură – dacă învățăm să ne concentrăm asupra lucrurilor pe care le considerăm cele mai importante – descoperim că mai puțin înseamnă mai mult.

* Sună incredibil de banal, dar cele mai bune lucruri din viață se obțin gratis sau aproape gratis, oferind o răsplată fantastică efortului depus.

Putem adresa mulțumiri, ne putem arăta aprecierea, putem privi răsăritul sau apusul soarelui, putem avea grijă de un animal sau o plantă, îi putem zâmbi unei cunoștințe întâmplătoare sau unui străin, putem face o faptă bună la întâmplare, ne putem bucura de o plimbare într-un parc.

* Timpul este cel mai prețios lucru din viețile noastre.

* Timpul nu este absolut – timpul este relativ, raportându-se la emoțiile noastre, la tenția noastră și la ritmul nostru.

* Înoată împotriva valului accelerării. Fii nonconformist, ba chiar excentric. Eliberează-ți programul zilnic. Aruncă-ți telefonul mobil. Nu mai lua parte la întruniri sau evenimente care te plictisesc. Fă-ți timp pentru tine și pentru cei dragi.

* Am primit darul prețios de a trăi astăzi, de a ne bucura de viață și de a o experimenta așa cum ne dorim. Fiecare clipă a vieții are calitatea eternității și marca propriei noastre individualități. Când timpul încremenește, suntem absorbiți cu desăvârșire în prezent. Suntem totul și nimic. Timpul este trecător și etern. Suntem fericiți, viața are sens. Suntem o parte a timpului și ne aflăm, totodată, în afara lui.

* Când prezentul are sens, timpul este un întreg fără întreruperi, prețios, dar discret. Graba a dispărut, anxietățile se retrag, euforia sporește. Putem fi foarte fericiți cât ai clipi. Când suntem în acord cu viața și cu universul, pășim în afara timpului. Ajungem la forma supremă a principiului ”mai mult cu mai puțin”.

* Concentrarea este secretul întregii forțe personale, al fericirii și al succesului. A te concentra înseamnă a face mai puțin. Datorită concentrării, obținem mai mult cu mai puțin. Foarte puțini oameni știu să se concentreze, ceea ce nu înseamnă că este greu să te concentrezi asupra unui lucru. Concentrarea extinde individualitatea, esența calității de om.

* Fericirea nu se află în afara noastră. Fericirea este în interior. Gândurile și emoțiile noastre, precum și ceea ce credem despre noi înșine ne fac fericiți sau nefericiți.

* Ceea ce ne determină să vrem mai mult și mai mult nu este lăcomia înnăscută. Este vorba despre structura vieții moderne și despre premisele ei irezistibile și înșelătoare. Viața modernă proclamă cu insistență că succesul înseamnă mulți bani, că mai mulți bani înseamnă mai multă trudă, că nu există decât o cale rapidă și una lentă și că prima, cea rapidă, ne cere să depunem un efort enorm pentru a beneficia de recompense enorme. Ne facem griji pentru starea noastră, muncim mai mult decât am vrea, cumpărăm mai mult decât putem aprecia și ne interzicem bucuriile simple oferite de iubirea romantică, de familie, de prieteni și de abundența timpului.

 

Cartea Trăind înstilul 80/20 de Richard Koch îți poate schimba literalmente viața. Cu siguranță îți vei mulțumi pentru această achiziție!

Cartea poate fi achiziționată de aici.

Spor la citit!

 

Îți aștept impresiile și comentariile pe grup:

https://www.facebook.com/groups/ElenaBookclub/

 

Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Afirmații pozitive: Accept schimbarea

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Accept schimbarea în viața mea și mă adaptez cu mult curaj și ușurință. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Afirmații pozitive: Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit.

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Parabola "INELUL"

Un tânăr s-a dus la un bătrân înțelept pentru a-l ajuta cu un sfat. - Înțeleptule, am venit la tine pentru că mă simt atât de mic, de neînsemnat, nimeni nu dă doi bani pe mine și simt că nu mai am forță să fac ceva bun. Ajută-mă, învață-mă cum să fac să fiu mai bun! Cum să le schimb oamenilor părerea despre mine? Fără ca măcar să se uite la el, bătrânul îi spuse:  - Îmi pare rău, băiete, nu te pot ajuta acum, am de rezolvat o chestiune personală. Poate după aceea. Dacă însă m-ai putea ajuta tu pe mine, atunci poate că aș rezolva problema mea mai repede și aș putea să mă ocup și de tine. – Aaaa...   încântat să vă ajut – bâigui tânărul cam cu jumătate de gură, simțind că iarăși e neluat în seamă și amânat. Bătrânul își scoase din degetul mic un inel și îl întinse băiatului adăugând: - Ia calul pe care-l găsești afară și du-te degrabă la târg. Trebuie să vând inelul acesta pentru că am de plătit o datorie. E nevoie însă ca tu să iei pe el cât se va put...