Treceți la conținutul principal

Omul care a mutat un munte

A fost odată, în nordul Indiei, un om foarte sărac pe nume Dashrath, care pentru a-și întreține familia lucra cu ziua pământul pentru moșierii din satele învecinate. Munca era istovitoare, soarele arzător, iar pentru a face față oboselii, Phaguni, soția lui, îi aducea la prânz apă și merinde. În fiecare zi ea traversa muntele abrupt și accidentat, căci nu exista nici un drum care să lege satul lor de localitățile învecinate.

Într-una din zile însă, Phaguni se împiedică de o piatră, scăpă din mână ulciorul cu apă, care se sparse, și alunecă câțiva metri, rănindu-se la picior. Își continuă drumul șchiopătând. Trecuseră câteva ore de la prânz, când Dashrath își văzu soția sosind cu lacrimi în ochi. Îngrijorat din cauza soției sale, luă în acel moment o decizie: ”Acest munte a distrus atâtea vase, a rănit atâția oameni, unii și-au pierdut chiar viața încercând să-l traverseze. Iar acum însăși soția mea este rănită. Chiar de-ar fi să-mi ia o viață întreagă, tot voi ciopli un drum în muntele acesta.”

Când s-a întors acasă și-a luat cele trei capre pe care le avea, le-a vândut, iar cu banii obținuți și-a cumpărat o daltă și un ciocan, după care a urcat pe munte și a început să cioplească în piatră.

Când s-a apucat de lucru toată lumea a crezut că a înnebunit, făceau glume pe seama lui, îi spuneau că este imposibil ce vrea să facă. I-au spus că e sărac, că trebuie să muncească ca să își întrețină familia. Le era imposibil să înțeleagă cum de a putut să se gândească vreodată la așa ceva? De ce se băga în așa ceva? Până și fratele lui credea că e nebun.

Starea de sănătate a soției sale se agravă și, din cauza distanței foarte mari până la spital, aceasta muri. Acest fapt nu făcu decât să îi întărească și mai mult convingerea lui Dasrath, că trebuie să construiască drumul prin munte. Pentru aceasta, a muncit zi și noapte, fără întrerupere, timp de 22 de ani.

Dasrath Manjhi, din iubire pentru soția sa a tăiat un munte în două, construind un drum doar cu un ciocan și o daltă.

Ai spune că aceasta este o simplă poveste pentru copii, însă nu este așa, Dasrath Manjhi a trăit cu adevărat (1934-2007), în satul Gehlaur, statul Bihar, din nordul Indiei. El este renumit pentru faptul că a săpat între 1960-1982 un drum în muntele Gehlour (lat de 10 m și lung de 160 m) cu unelte rudimentare, pentru ca oamenii din satul său să poată ajunge mai uşor la spital, care se afla atunci la 70 km, scurtând astfel distanța la doar 1 km.

Deși la început toți îl ridiculizau, când drumul a început să prindă contur, câţiva oameni l-au ajutat cu mâncarea zilnică şi i-au cumpărat unelte noi, când cele vechi deveneau inutilizabile.

Acum, toţi locuitorii din regiune îşi aduc aminte de "Omul muntelui" şi nu ezită să-şi exprime respectul pentru cel care le-a făcut viaţa mai uşoară, drumul făcut de Dashrath Manjhi fiind folosit în prezent de locuitorii din 60 de sate, din împrejurimi. Acest om simplu a devenit o inspirație pentru întreaga societate, fiind dovada vie a faptului că nimic nu este imposibil, că ironiile și criticile celor din jur nu ar trebui să conteze și cu atât mai puțin să ne descurajeze, că din iubire și cu iubire poți reuși tot ceea ce-ți propui să faci în viață.

             www.thealternative.in

Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Despre omul frumos”

  Recomandarea de carte din această lună este ” Despre omul frumos ” de Dan Puric , o carte specială, care te provoacă la reflecție. ” Despre omul frumos ” este o colecție de povești, amintiri și interviuri cu și despre frumusețea interioară omului și a neamului românesc. Autorul ne atrage atenția că ” Lucrul cel mai important, în epoca pe care o trăim, este să avem capacitatea să recunoaștem Omul Frumos ”; mai ales acum când ” Omul Frumos nu mai este la modă. La modă este omul util, la modă este omul eficient. ” El ne îndrumă să descoperim sau să redescoperim trăsăturile omului frumos, prezentate cu măiestrie în cele 16 povestiri din această carte, în care adună subtile nuanțe ale frumosului și ne invită să le explorăm.  De asemenea, Dan Puric ne demonstrează că omul frumos poate fi găsit oriunde, în orice mediu. Este inutil să subliniem faptul că fiecare individ posedă un element care îi conferă frumusețe. Întrebarea este, alegem să cultivăm aspectele urâte sau frumoase din noi? Citi

A nu alege este tot o alegere

Recent am dat peste un citat al lui Carl Jung: ”În prezent educăm oamenii numai până în punctul unde își pot câștiga existența și se pot căsători, iar apoi educația se oprește cu desăvârșire, ca și cum o ținută mentală completă a fost obținută. Soluția la toate celelalte problemele complicate ale vieții sunt lăsate la discreția și ignoranța fiecărui individ. Nenumărate căsătorii nefericite și nechibzuite, nenumărate dezamăgiri profesionale se datorează, pur și simplu, lipsei de educație a adultului. Mulți oameni (bărbați și femei) își petrec astfel întreaga viață într-o completă ignoranță cu privire la cele mai importante lucruri... Adultul poate fi educat și poate răspunde într-un mod favorabil la educația individuală...” Întrebarea mea este: ”Și cine îi oprește?!...” Este vorba de alegerea fiecăruia. Fiecare este responsabil pentru bunăstarea sa, însă mulți rezumă aceasta la bani. Și confort (care nu este nici măcar confort, ci o rutină care dă un sentiment de siguranță,

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude