Treceți la conținutul principal

Omul care a mutat un munte

A fost odată, în nordul Indiei, un om foarte sărac pe nume Dashrath, care pentru a-și întreține familia lucra cu ziua pământul pentru moșierii din satele învecinate. Munca era istovitoare, soarele arzător, iar pentru a face față oboselii, Phaguni, soția lui, îi aducea la prânz apă și merinde. În fiecare zi ea traversa muntele abrupt și accidentat, căci nu exista nici un drum care să lege satul lor de localitățile învecinate.

Într-una din zile însă, Phaguni se împiedică de o piatră, scăpă din mână ulciorul cu apă, care se sparse, și alunecă câțiva metri, rănindu-se la picior. Își continuă drumul șchiopătând. Trecuseră câteva ore de la prânz, când Dashrath își văzu soția sosind cu lacrimi în ochi. Îngrijorat din cauza soției sale, luă în acel moment o decizie: ”Acest munte a distrus atâtea vase, a rănit atâția oameni, unii și-au pierdut chiar viața încercând să-l traverseze. Iar acum însăși soția mea este rănită. Chiar de-ar fi să-mi ia o viață întreagă, tot voi ciopli un drum în muntele acesta.”

Când s-a întors acasă și-a luat cele trei capre pe care le avea, le-a vândut, iar cu banii obținuți și-a cumpărat o daltă și un ciocan, după care a urcat pe munte și a început să cioplească în piatră.

Când s-a apucat de lucru toată lumea a crezut că a înnebunit, făceau glume pe seama lui, îi spuneau că este imposibil ce vrea să facă. I-au spus că e sărac, că trebuie să muncească ca să își întrețină familia. Le era imposibil să înțeleagă cum de a putut să se gândească vreodată la așa ceva? De ce se băga în așa ceva? Până și fratele lui credea că e nebun.

Starea de sănătate a soției sale se agravă și, din cauza distanței foarte mari până la spital, aceasta muri. Acest fapt nu făcu decât să îi întărească și mai mult convingerea lui Dasrath, că trebuie să construiască drumul prin munte. Pentru aceasta, a muncit zi și noapte, fără întrerupere, timp de 22 de ani.

Dasrath Manjhi, din iubire pentru soția sa a tăiat un munte în două, construind un drum doar cu un ciocan și o daltă.

Ai spune că aceasta este o simplă poveste pentru copii, însă nu este așa, Dasrath Manjhi a trăit cu adevărat (1934-2007), în satul Gehlaur, statul Bihar, din nordul Indiei. El este renumit pentru faptul că a săpat între 1960-1982 un drum în muntele Gehlour (lat de 10 m și lung de 160 m) cu unelte rudimentare, pentru ca oamenii din satul său să poată ajunge mai uşor la spital, care se afla atunci la 70 km, scurtând astfel distanța la doar 1 km.

Deși la început toți îl ridiculizau, când drumul a început să prindă contur, câţiva oameni l-au ajutat cu mâncarea zilnică şi i-au cumpărat unelte noi, când cele vechi deveneau inutilizabile.

Acum, toţi locuitorii din regiune îşi aduc aminte de "Omul muntelui" şi nu ezită să-şi exprime respectul pentru cel care le-a făcut viaţa mai uşoară, drumul făcut de Dashrath Manjhi fiind folosit în prezent de locuitorii din 60 de sate, din împrejurimi. Acest om simplu a devenit o inspirație pentru întreaga societate, fiind dovada vie a faptului că nimic nu este imposibil, că ironiile și criticile celor din jur nu ar trebui să conteze și cu atât mai puțin să ne descurajeze, că din iubire și cu iubire poți reuși tot ceea ce-ți propui să faci în viață.


             www.thealternative.in


Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Afirmații pozitive: Accept schimbarea

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Accept schimbarea în viața mea și mă adaptez cu mult curaj și ușurință. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Afirmații pozitive: Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit.

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Parabola "INELUL"

Un tânăr s-a dus la un bătrân înțelept pentru a-l ajuta cu un sfat. - Înțeleptule, am venit la tine pentru că mă simt atât de mic, de neînsemnat, nimeni nu dă doi bani pe mine și simt că nu mai am forță să fac ceva bun. Ajută-mă, învață-mă cum să fac să fiu mai bun! Cum să le schimb oamenilor părerea despre mine? Fără ca măcar să se uite la el, bătrânul îi spuse:  - Îmi pare rău, băiete, nu te pot ajuta acum, am de rezolvat o chestiune personală. Poate după aceea. Dacă însă m-ai putea ajuta tu pe mine, atunci poate că aș rezolva problema mea mai repede și aș putea să mă ocup și de tine. – Aaaa...   încântat să vă ajut – bâigui tânărul cam cu jumătate de gură, simțind că iarăși e neluat în seamă și amânat. Bătrânul își scoase din degetul mic un inel și îl întinse băiatului adăugând: - Ia calul pe care-l găsești afară și du-te degrabă la târg. Trebuie să vând inelul acesta pentru că am de plătit o datorie. E nevoie însă ca tu să iei pe el cât se va put...