Treceți la conținutul principal

#5 Elena’s Bookclub - ”Părintele eficient”


Recomandarea de carte pentru această lună este ”Părintele eficient” de Dr. Thomas Gordon.


Dr. Thomas Gordon (1918–2002), psiholog american – nominalizat de trei ori la Premiul Nobel pentru Pace – este recunoscut la nivel mondial ca pionier în predarea de abilități de comunicare și metode de rezolvare a conflictelor către părinți, profesori și lideri în afaceri.

În această carte Dr Thomas Gordon delimitează dintru început faptul că părinții sunt predispuși greșelilor (sunt și ei oameni), însă pot dobândi competențe pentru o mai bună comunicare și pot asimila o nouă metodă de rezolvare a conflictelor părinte-copil, care duce la întărirea relației dintre cei doi, indiferent de vârsta copilului.
Pentru aceasta părinții trebuie să învețe să-și asculte copiii pentru a găsi limbajul potrivit pentru a le vorbi, cât și pentru a se face ascultați. Pe tot parcursul aceste cărți, părintele este ghidat către gestionarea conflictelor, de multe ori inevitabile. I se explică într-un mod accesibil care sunt delimitările (granițele) autorității parentale și evident, cum ar trebui soluționate conflictele. La finalul cărții sunt enumerate o serie de exerciții practice și utile.

 Câteva idei de referință ar fi
* Când oamenii sunt acceptați, când sunt liberi să se exprime și pot participa la luarea deciziilor care îi afectează, au mai mult respect de sine, sunt mai încrezători în propriile forțe și le dispare sentimentul neputinței.

* Copiii apreciază în cel mai înalt grad faptul că părinții lor sunt oameni adevărați.

* Părinții nu trebuie să facă ”front comun”. Sfatul de a fi consecvenți i-a făcut pe mulți părinți să creadă că ar trebui să aibă mereu aceleași sentimente, să pară uniți în fața copilului. Astea sunt aiureli. Totuși, constituie una dintre cele mai bine înrădăcinate convingeri în creșterea copiilor. Potrivit acestei concepții, părinții ar trebui să se sprijine întotdeauna unul pe celălalt, pentru a-l face pe copil să creadă că ambii părinți au aceeași părere despre un anumit comportament al său.
În afară de incorectitudinea strategiei – care îl pune pe copil în situația de a fi singur împotriva a doi adulți, această atitudine duce la ”nesinceritate” din partea unuia din părinți.

* Așa cum știe toată lumea copiii sunt extrem de sensibili la atitudinile părinților. Le percep foarte bine adevăratele sentimente, pentru că părinții trimit ”mesaje nonverbale” copiilor lor – indicii care sunt preluate de copii uneori la nivel conștient, alteori la nivel inconștient.

* Când cineva este capabil să simtă și să comunice o acceptare autentică celuilalt, înseamnă că are capacitatea de a deveni un puternic agent de ajutorare. Acceptarea celuilalt așa cum este el reprezintă un factor important în crearea unei relații în care acesta să se dezvolte, să facă schimbări constructive, să învețe cum să-și rezolve problemele, să se îndrepte în direcția sănătății psihice, să devină mai productiv ș mai creativ și să-și valorifice întreg potențialul.

Această carte este utilă nu numai pentru o mai bună comunicare părinte-copil, ci pentru o mai bună comunicare în general. Asta nu înseamnă însă că schimbările se vor produce peste noapte (trebuie să avem răbdare și cu noi și cu cei din jurul nostru).

Cartea ”Părintele eficient” poate fi achiziționată de aici.


Lectură plăcută!

Vă aștept impresiile și comentariile pe grup:
https://www.facebook.com/groups/ElenaBookclub/ 

Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Afirmații pozitive: Accept schimbarea

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Accept schimbarea în viața mea și mă adaptez cu mult curaj și ușurință. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Afirmații pozitive: Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit.

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Parabola "INELUL"

Un tânăr s-a dus la un bătrân înțelept pentru a-l ajuta cu un sfat. - Înțeleptule, am venit la tine pentru că mă simt atât de mic, de neînsemnat, nimeni nu dă doi bani pe mine și simt că nu mai am forță să fac ceva bun. Ajută-mă, învață-mă cum să fac să fiu mai bun! Cum să le schimb oamenilor părerea despre mine? Fără ca măcar să se uite la el, bătrânul îi spuse:  - Îmi pare rău, băiete, nu te pot ajuta acum, am de rezolvat o chestiune personală. Poate după aceea. Dacă însă m-ai putea ajuta tu pe mine, atunci poate că aș rezolva problema mea mai repede și aș putea să mă ocup și de tine. – Aaaa...   încântat să vă ajut – bâigui tânărul cam cu jumătate de gură, simțind că iarăși e neluat în seamă și amânat. Bătrânul își scoase din degetul mic un inel și îl întinse băiatului adăugând: - Ia calul pe care-l găsești afară și du-te degrabă la târg. Trebuie să vând inelul acesta pentru că am de plătit o datorie. E nevoie însă ca tu să iei pe el cât se va put...