Treceți la conținutul principal

#5 Elena’s Bookclub - ”Părintele eficient”


Recomandarea de carte pentru această lună este ”Părintele eficient” de Dr. Thomas Gordon.


Dr. Thomas Gordon (1918–2002), psiholog american – nominalizat de trei ori la Premiul Nobel pentru Pace – este recunoscut la nivel mondial ca pionier în predarea de abilități de comunicare și metode de rezolvare a conflictelor către părinți, profesori și lideri în afaceri.

În această carte Dr Thomas Gordon delimitează dintru început faptul că părinții sunt predispuși greșelilor (sunt și ei oameni), însă pot dobândi competențe pentru o mai bună comunicare și pot asimila o nouă metodă de rezolvare a conflictelor părinte-copil, care duce la întărirea relației dintre cei doi, indiferent de vârsta copilului.
Pentru aceasta părinții trebuie să învețe să-și asculte copiii pentru a găsi limbajul potrivit pentru a le vorbi, cât și pentru a se face ascultați. Pe tot parcursul aceste cărți, părintele este ghidat către gestionarea conflictelor, de multe ori inevitabile. I se explică într-un mod accesibil care sunt delimitările (granițele) autorității parentale și evident, cum ar trebui soluționate conflictele. La finalul cărții sunt enumerate o serie de exerciții practice și utile.

 Câteva idei de referință ar fi
* Când oamenii sunt acceptați, când sunt liberi să se exprime și pot participa la luarea deciziilor care îi afectează, au mai mult respect de sine, sunt mai încrezători în propriile forțe și le dispare sentimentul neputinței.

* Copiii apreciază în cel mai înalt grad faptul că părinții lor sunt oameni adevărați.

* Părinții nu trebuie să facă ”front comun”. Sfatul de a fi consecvenți i-a făcut pe mulți părinți să creadă că ar trebui să aibă mereu aceleași sentimente, să pară uniți în fața copilului. Astea sunt aiureli. Totuși, constituie una dintre cele mai bine înrădăcinate convingeri în creșterea copiilor. Potrivit acestei concepții, părinții ar trebui să se sprijine întotdeauna unul pe celălalt, pentru a-l face pe copil să creadă că ambii părinți au aceeași părere despre un anumit comportament al său.
În afară de incorectitudinea strategiei – care îl pune pe copil în situația de a fi singur împotriva a doi adulți, această atitudine duce la ”nesinceritate” din partea unuia din părinți.

* Așa cum știe toată lumea copiii sunt extrem de sensibili la atitudinile părinților. Le percep foarte bine adevăratele sentimente, pentru că părinții trimit ”mesaje nonverbale” copiilor lor – indicii care sunt preluate de copii uneori la nivel conștient, alteori la nivel inconștient.

* Când cineva este capabil să simtă și să comunice o acceptare autentică celuilalt, înseamnă că are capacitatea de a deveni un puternic agent de ajutorare. Acceptarea celuilalt așa cum este el reprezintă un factor important în crearea unei relații în care acesta să se dezvolte, să facă schimbări constructive, să învețe cum să-și rezolve problemele, să se îndrepte în direcția sănătății psihice, să devină mai productiv ș mai creativ și să-și valorifice întreg potențialul.

Această carte este utilă nu numai pentru o mai bună comunicare părinte-copil, ci pentru o mai bună comunicare în general. Asta nu înseamnă însă că schimbările se vor produce peste noapte (trebuie să avem răbdare și cu noi și cu cei din jurul nostru).

Cartea ”Părintele eficient” poate fi achiziționată de aici.


Lectură plăcută!

Vă aștept impresiile și comentariile pe grup:
https://www.facebook.com/groups/ElenaBookclub/ 

Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l