Treceți la conținutul principal

Ascultarea activă


Ascultarea activă îl ajută pe copil să se teamă mai puțin de sentimentele negative și facilitează rezolvarea problemelor de către copil, datorită faptului că se simte apreciat și respectat, ceea ce duce la un sentiment de afecțiune mai profund între părinte și copil.

1. Trebuie să vrei să auzi ce are de spus copilul. Asta înseamnă să-l asculți pe îndelete. Dacă nu ai timp, nu trebuie decât să spui adevărul.

2. Trebuie să vrei cu adevărat să-l ajuți la o anumită problemă, pe care o are în acel moment. Dacă nu vrei, așteaptă până vrei.

3. Trebuie să fii cu adevărat în stare să-i accepți sentimentele, oricare ar fi acestea și oricât de diferite de ale tale sau de sentimentele pe care crezi că ”ar trebui” să le aibă un copil. Această atitudine are nevoie de timp să se dezvolte.

4. Trebuie să ai deplină încredere în capacitatea copilului de a se descurca din punct de vedere afectiv, de a-și rezolva acest gen de dificultăți. Vei dobândi această încredere urmărindu-ți copilul cum își rezolvă problemele.

5. Trebuie să consideri emoțiile ca fiind trecătoare, nu permanente. Ele se schimbă – ura se poate preface în iubire, descurajarea poate fi repede înlocuită de speranță. Prin urmare, nu trebuie să-ți fie teamă de emoțiile pe care le exprimă copilul; nu vor rămâne pe veci în sufletul lui.

6. Trebuie să fii în stare să-ți vezi copilul ca pe o persoană separată de tine – o persoană unică care nu mai e unită cu tine. Această ”separare” te va ajuta să-i ”permiți” copilului să aibă propriile sentimente, propria percepție asupra lucrurilor. Doar conștientizând această ”separare” vei putea să-ți ajuți copilul. Trebuie să fii alături de el când are probleme, dar nu una cu el.


Ascultarea Activă presupune, evident, ca receptorul să-și suspende temporar propriile gânduri și sentimente pentru a se concentra exclusiv asupra mesajului transmis de copil. Trebuie să-l recepteze corect; dacă părintele vrea să înțeleagă mesajul așa cum îl percepe copilul, atunci trebuie să se pună în locul său și va putea să audă sensul pe care i-l dă emițătorul.
Partea de ”feedback” din Ascultarea Activă nu e nimic altceva decât ultima verificare a părintelui că a ascultat corect, plus că îl asigură și pe emițător (copilul) că a fost bine înțeles, când își aude mesajul reprodus corect.
Ceva se întâmplă cu acea persoană care ascultă activ. Pentru a înțelege corect ce simte sau ce gândește cealaltă persoană, pentru a te pune pe moment în locul ei, pentru a vedea lumea așa cum o vede ea, tu, ca ascultător, riști să-ți schimbi propriile atitudini și opinii. Cu alte cuvinte, de fapt, pe oameni îi schimbă ceea ce înțeleg cu adevărat. Pentru ”a fi deschis la experiența” celuilalt, este poate necesar să-ți reinterpretezi propriile experiențe.


Ascultarea Activă este cea mai adecvată atunci când copilul îți arată că are o problemă. De obicei, părintele depistează asemenea situații pentru că îl aude pe copil exprimând anumite sentimente.
Orice copil întâlnește în viață situații care îi aduc dezamăgire, frustrare, suferință sau îi frâng inima: probleme cu prietenii, frații sau surorile, părinții, profesorii, mediul în care trăiește, precum și probleme sufletești. Copiii care găsesc ajutor pentru rezolvarea unor astfel de probleme își păstrează sănătatea psihologică și continuă să dobândească putere și încredere în ei. Copiii care nu găsesc acest ajutor dezvoltă probleme emoționale.

Un copil are o problemă atunci când nu i se satisface o nevoie. Pentru părinte nu e o problemă, deoarece, comportamentul copilului nu are nici o legătură tangibilă cu satisfacerea nevoilor părintelui. De aceea, PROBLEMA ESTE LA NIVELUL COPILULUI.
Ascultarea Activă a părintelui este foarte indicată și folositoare când problema ține de copil, dar foarte frecvent nepotrivită atunci când problema ține de părinte; îl ajută pe copil să găsească soluții la propriile probleme, dar rareori îl ajută pe părinte să găsească soluții în cazul în care comportamentul copilului îi creează lui o problemă.

Frustrările, nedumeririle, pierderile, grijile și, da, eșecurile copiilor le aparțin lor, nu părinților (”țin” de copii, nu de cei mari).
Acest concept este unul pe care părinții îl găsesc, la început, greu de acceptat. Mulți părinți sunt înclinați să considere ca fiind ale lor multe dintre problemele copiilor, ceea ce le provoacă suferințe inutile, contribuie la deteriorarea relației lor cu copiii și ratează multe ocazii de a fi consilieri eficienți pentru copiii lor.
Ascultarea Activă este o metodă de a influența copiii să-și găsească propriile soluții la propriile probleme.


Întrebați-vă:
- ”Trebuie copilul vostru să gândească la fel ca voi?”
- ”De ce simțiți nevoia să-l povățuiți?”
- ”Nu puteți tolera o opinie foarte diferită de a voastră?”
- ”Puteți să-l ajutați să-și formeze propria concepție despre lumea aceasta complexă?”
- ”Îi puteți permite să fie acolo unde este în lupta cu o problemă?”
- ”Vă amintiți că, atunci când erați copii, aveați niște probleme cam ciudate despre problemele lumii?”

Ascultarea Activă este o metodă eficientă de a ajuta altă persoană să-și rezolve problema pe care o deține, cu condiția ca ascultătorul să accepte această apartenență și să-i îngăduie mereu celeilalte persoane să-și găsească propriile soluții.


Vă recomand din toată inima să citiți cartea ”Părintele eficient” scrisă de Thomas Gordon (de trei ori nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace), recunoscut la nivel mondial pentru metodele sale în ceea ce privește predarea de abilități de comunicare și metode de rezolvare a conflictelor către părinți, profesori și lideri în afaceri. (Mai multe detalii despre carte puteți găsi aici.)

Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l