Treceți la conținutul principal

Despre iertare

 Ce-ai spune dacă tot ce știai despre iertare este greșit?...

Acum câteva zile am dat peste următorul citat”Iartă-i pe cei care nu au știut să te iubească. Ei te-au învățat cum să te iubești pe tine însuți.” și mi-am dat seama că ar fi o idee bună să abordez acest subiect – iertarea - , deși nu este unul ușor ”digerabil” și de cele mai multe ori preferăm să-l evităm.

Iertarea este o componentă importantă a iubirii de sine, pentru că fără iertare rămânem blocați undeva într-un moment din trecut, la care revenim și care ne zgârie pe creier ca acul pe o placă  de patefon deteriorată. De aceea, atunci când ne iertăm pe noi și pe ceilalți, ne eliberăm de energiile negative, care ne țin prizonieri în suferința/ trauma ce a avut loc poate cu mulți ani în urmă. Când iertăm desfacem lațul care ne țintuiește de acel moment dureros și la care revenim de fiecare dată când trecem prin situații asemănătoare sau întâlnim un anumit tip de oameni. Și de vreme ce rana nu a fost vindecată, de vreme ce lecția nu a fost învățată o vom tot repeta din nou, și din nou, și din nou.


Să ierți nu înseamnă că ceea ce s-a întâmplat este ok. Să ierți nu înseamnă că ceea ce s-a întâmplat nu a durut. Să ierți nu înseamnă că în momentul în care întâlnești persoana respectivă ai s-o iei în brațe ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Să ierți înseamnă să te eliberezi de o povară. Să ierți înseamnă să alegi să treci peste, să te vindeci. Când ierți nu faci nimănui altcuiva vreo favoare în afară de tine însăți. 


Cineva spunea că neiertarea/ ura este ca și cum ai bea otravă în fiecare zi, așteptându-te ca celălalt să moară. Când ierți înseamnă de fapt să nu mai bei otravă. Să privești situația așa cum este/ a fost ea. Să vezi ce lecție ai avut de învățat. Să conștientizezi unde nu te iubești pe tine, de ce s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat și să-ți iei angajamentul de a te iubi măcar de acum înainte. Să te ierți pentru că n-ai făcut asta mai devreme și să alegi ALTCEVA. Să alegi ceea ce este bun/ ceea ce este bine pentru tine. Pentru că dacă tu ești bine cu tine și dacă tu te accepți pe tine, va fi mult mai ușor să-i accepți și pe ceilalți așa cum sunt, indiferent de cum sunt ei și ”locul” unde se află în viața lor.


Cu siguranță este mai ușor de spus decât de făcut, dar odată ce ai conștientizat acest lucru și-ți setezi intenția de a ierta, cu pași mici și cu perseverență, vei reuși să faci aceasta. (Adesea subestimăm puterea intenției și a primului pas.)


Iar atunci când vei observa că cel mai greu îți este să te ierți pe tine, pentru că ai permis atât de multe lucruri să se întâmple, să ți se întâmple, pentru că le-ai permis altora să te facă să suferi, pentru că nu te-ai iubit mai mult și n-ai avut mai multă grijă de tine, adu-ți aminte să ai răbdare, să ai răbdare cu tine, să ai înțelegere față de tine și să te iubești încă și mai mult. Pentru că noi facem tot ceea ce putem cu ceea ce avem la un moment dat. Atunci atât ai știut. Acum însă știi mai bine și poți face mai mult/ mai bine. Meriți toată iubirea și înțelegerea pe care le oferi celor din jurul tău. 


În momentul în care te ierți, te iubești și te accepți exact așa cum ești (pentru că Dumnezeu nu face erori, și fiecare lecție este importantă pe calea devenirii tale), viața ta se va schimba în moduri în care nu ți-ai fi putut imagina.


Ai încredere și fă primul pas. Începe astăzi.


Dacă vrei să faci o schimbare în viața ta, te poți înscrie la minicursul gratuit ”Iubește-te și pe tine. Sănătatea ta depinde de asta!” Tot ce trebuie să faci este să te înscrii și să aplici exercițiile pe care ți le voi trimite și care nu durează mai mult de 2 minute pe zi (din respect pentru timpul tău).

Te poți înscrie la linkul de mai jos: 

https://elenamocanasu.ro/minicurs-gratuit-iubire-de-sine


Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l