Treceți la conținutul principal

Elena's Bookclub - “Soluția zonelor albastre”

 

Recomandarea de carte pentru luna mai este ”Soluția zonelor albastre” de Dan Buettner. În această carte, autorul descrie în detaliu cum putem introduce în viața de zi cu zi alimentația și obiceiurile celor mai longevivi oameni din lume. 

Bazându-se pe reportaje ample și pe cercetarea exhaustivă a echipelor de experți, Dan Buettner a extras factorii-cheie care i-au ajutat pe locuitorii din zonele albastre să se bucure de o viață lungă și sănătoasă.

”Soluția zonelor albastre” este o carte care te va face să-ți pui întrebări cu privire la alimentația și stilul tău de viață și poate chiar te va determina să schimbi ceva în această privință. Cartea reprezintă un periplu prin 5 Zone Albastre ale lumii, evidențiind obiceiurile care îi diferențiază pe cei mai longevivi și mai sănătoși oameni de restul lumii. 

Autorul ne oferă soluții practice pentru a introduce aceste obiceiuri și în viața noastră, precizând că a urma metoda zonelor albastre, înseamnă a face schimbări atât în stilul de viață, cât și în ceea ce privește mediul, nu doar in meniul zilnic. După cum susține dr. Dean Ornish în cuvântul-înainte al cărții, schimbarea stilului de viață are consecințe imediate asupra stării de sănătate.

Prin intermediul Soluției Zonelor Albastre au fost îmbinate în mod elegant investigația aprofundată a autorului și știința cu sfaturi practice și rețete din partea locului. Schimbarea este posibilă, indiferent unde locuiești sau cum mănânci tu și familia ta în prezent.


Dan Buettner a colaborat timp de mai bine de un deceniu cu National Geographic Society pentru a identifica alături de demograful Michel Poulain zonele din lume în care trăiesc cei mai longevivi oameni. Dar longevitatea nu era singurul lor criteriu de cercetare. Ei căutau totodata zone în care oamenii să fi îmbatrânit fără să fie afectați de probleme cardiace, obezitate, cancer sau diabet. 

În cele din urmă au stabilit factorii care determină longevitatea indivizilor din aceste locuri cu ajutorul unei echipe de cercetători medicali, antropologi, dieteticieni, demografi și epidemiologi de top, dar și studiind publicațiile academice și intervievând un eșantion reprezentativ de oameni cu vârste cuprinse între 90 si 100 ani din fiecare zona albastră.


Astfel au descoperit că centenarii din aceste 5 zone albastre au toți în comun 9 caracteristici:

1. Fac mișcare în mod constant.

2. Au un „ikigai”, un scop în viață.

3. Își acordă un moment de relaxare în fiecare zi pentru a uita de griji.

4. Se opresc din mâncat când au stomacul 80% plin.

5. Alimentația lor este alcătuită în principal din legume.

6. Beau alcool cu moderație.

7. Trăiesc în medii sociale cu comportamente sănătoase.

8. Au credință.

9. Își pun familiile pe primul loc.


Dan Buettner este autorul mai multor bestselleruri inspirate de cele cinci Zone albastre pe care el însuși le-a descoperit și pe care le-a transformat în nucleul activității sale. Este autor de Bestselleruri New York Times și fondatorul organizației Blue Zones, care îi ajută pe americani să trăiască mai mult și mai sănătos. Printre altele, în 2005 munca lui s-a concretizat într-un documentar pentru National Geographic intitulat The Secrets of Living Longer.

Dan Buettner este explorator și scriitor pentru National Geographic, fondatorul rețelei de televiziune americane Quest Network, deținătorul a trei recorduri Guinness World Records pentru ciclism de anduranță, jurnalist, activist în domeniul sănătății.


Fragmente din carte:

* Cei mai puternici factori determinanți ai sănătății și ai stării noastre de bine sunt alegerile stilului de viață pe care le facem zilnic.


* Schimbarea stilului de viata schimba si modul în care functioneaza genele – le activeaza pe cele care te mentin sanatos si le dezactiveaza pe cele care contribuie la aparitia bolilor.


* Schimbarea alimentației și a stilului de viață ar putea chiar începe să încetinească îmbătrânirea la nivel celular.


* Gândiți-vă la ce este important pentru voi. Să nu vă treziți într-o zi și să vă întrebați ce s-a întâmplat cu viața voastră.


* În loc să se bazeze pe bunăstare, economia este în întregime planificată ținând cont de îmbolnăvire. Spitalele fac mulți bani când rezervi un pat și cumperi medicamente. Doctorii fac bani când te duci la ei pentru un diagnostic și faci analize. Companiile farmaceutice fac bani când te îmbolnăvești și cumperi pastile recomandate. Dar, în cea mai mare parte, nimeni nu face profit dacă îți păstrezi sănătatea.


* Odată am întrebat o bătrână de 101 ani din Icaria, Grecia, de ce crede că oamenii de acolo trăiesc așa de mult. ”Pur și simplu uităm să murim”, a zis ea ridicând din umeri.


Cartea ”Soluția zonelor albastre” de Dan Buettner poate fi cumparata online de aici.


Și vă aștept cu drag în comunitatea Elena’s Bookclub de pe facebook:

https://www.facebook.com/groups/ElenaBookclub/



Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l