Treceți la conținutul principal

Elena's Bookclub - “Soluția zonelor albastre”

 

Recomandarea de carte pentru luna mai este ”Soluția zonelor albastre” de Dan Buettner. În această carte, autorul descrie în detaliu cum putem introduce în viața de zi cu zi alimentația și obiceiurile celor mai longevivi oameni din lume. 

Bazându-se pe reportaje ample și pe cercetarea exhaustivă a echipelor de experți, Dan Buettner a extras factorii-cheie care i-au ajutat pe locuitorii din zonele albastre să se bucure de o viață lungă și sănătoasă.

”Soluția zonelor albastre” este o carte care te va face să-ți pui întrebări cu privire la alimentația și stilul tău de viață și poate chiar te va determina să schimbi ceva în această privință. Cartea reprezintă un periplu prin 5 Zone Albastre ale lumii, evidențiind obiceiurile care îi diferențiază pe cei mai longevivi și mai sănătoși oameni de restul lumii. 

Autorul ne oferă soluții practice pentru a introduce aceste obiceiuri și în viața noastră, precizând că a urma metoda zonelor albastre, înseamnă a face schimbări atât în stilul de viață, cât și în ceea ce privește mediul, nu doar in meniul zilnic. După cum susține dr. Dean Ornish în cuvântul-înainte al cărții, schimbarea stilului de viață are consecințe imediate asupra stării de sănătate.

Prin intermediul Soluției Zonelor Albastre au fost îmbinate în mod elegant investigația aprofundată a autorului și știința cu sfaturi practice și rețete din partea locului. Schimbarea este posibilă, indiferent unde locuiești sau cum mănânci tu și familia ta în prezent.


Dan Buettner a colaborat timp de mai bine de un deceniu cu National Geographic Society pentru a identifica alături de demograful Michel Poulain zonele din lume în care trăiesc cei mai longevivi oameni. Dar longevitatea nu era singurul lor criteriu de cercetare. Ei căutau totodată zone în care oamenii să fi îmbatrânit fără să fie afectați de probleme cardiace, obezitate, cancer sau diabet. 

În cele din urmă au stabilit factorii care determină longevitatea indivizilor din aceste locuri cu ajutorul unei echipe de cercetători medicali, antropologi, dieteticieni, demografi și epidemiologi de top, dar și studiind publicațiile academice și intervievând un eșantion reprezentativ de oameni cu vârste cuprinse între 90 si 100 ani din fiecare zona albastră.


Astfel au descoperit că centenarii din aceste 5 zone albastre au toți în comun 9 caracteristici:

1. Fac mișcare în mod constant.

2. Au un „ikigai”, un scop în viață.

3. Își acordă un moment de relaxare în fiecare zi pentru a uita de griji.

4. Se opresc din mâncat când au stomacul 80% plin.

5. Alimentația lor este alcătuită în principal din legume.

6. Beau alcool cu moderație.

7. Trăiesc în medii sociale cu comportamente sănătoase.

8. Au credință.

9. Își pun familiile pe primul loc.


Dan Buettner este autorul mai multor bestselleruri inspirate de cele cinci Zone albastre pe care el însuși le-a descoperit și pe care le-a transformat în nucleul activității sale. Este autor de Bestselleruri New York Times și fondatorul organizației Blue Zones, care îi ajută pe americani să trăiască mai mult și mai sănătos. Printre altele, în 2005 munca lui s-a concretizat într-un documentar pentru National Geographic intitulat The Secrets of Living Longer.

Dan Buettner este explorator și scriitor pentru National Geographic, fondatorul rețelei de televiziune americane Quest Network, deținătorul a trei recorduri Guinness World Records pentru ciclism de anduranță, jurnalist, activist în domeniul sănătății.


Fragmente din carte:

* Cei mai puternici factori determinanți ai sănătății și ai stării noastre de bine sunt alegerile stilului de viață pe care le facem zilnic.


* Schimbarea stilului de viata schimbă și modul în care funcționează genele – le activează pe cele care te mențin sănătos și le dezactivează pe cele care contribuie la apariția bolilor.


* Schimbarea alimentației și a stilului de viață ar putea chiar începe să încetinească îmbătrânirea la nivel celular.


* Gândiți-vă la ce este important pentru voi. Să nu vă treziți într-o zi și să vă întrebați ce s-a întâmplat cu viața voastră.


* În loc să se bazeze pe bunăstare, economia este în întregime planificată ținând cont de îmbolnăvire. Spitalele fac mulți bani când rezervi un pat și cumperi medicamente. Doctorii fac bani când te duci la ei pentru un diagnostic și faci analize. Companiile farmaceutice fac bani când te îmbolnăvești și cumperi pastile recomandate. Dar, în cea mai mare parte, nimeni nu face profit dacă îți păstrezi sănătatea.


* Odată am întrebat o bătrână de 101 ani din Icaria, Grecia, de ce crede că oamenii de acolo trăiesc așa de mult. ”Pur și simplu uităm să murim”, a zis ea ridicând din umeri.


Cartea ”Soluția zonelor albastre” de Dan Buettner poate fi cumparata online de aici.


Și vă aștept cu drag în comunitatea Elena’s Bookclub de pe facebook:

https://www.facebook.com/groups/ElenaBookclub/



Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Afirmații pozitive: Accept schimbarea

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Accept schimbarea în viața mea și mă adaptez cu mult curaj și ușurință. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Afirmații pozitive: Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit.

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Parabola "INELUL"

Un tânăr s-a dus la un bătrân înțelept pentru a-l ajuta cu un sfat. - Înțeleptule, am venit la tine pentru că mă simt atât de mic, de neînsemnat, nimeni nu dă doi bani pe mine și simt că nu mai am forță să fac ceva bun. Ajută-mă, învață-mă cum să fac să fiu mai bun! Cum să le schimb oamenilor părerea despre mine? Fără ca măcar să se uite la el, bătrânul îi spuse:  - Îmi pare rău, băiete, nu te pot ajuta acum, am de rezolvat o chestiune personală. Poate după aceea. Dacă însă m-ai putea ajuta tu pe mine, atunci poate că aș rezolva problema mea mai repede și aș putea să mă ocup și de tine. – Aaaa...   încântat să vă ajut – bâigui tânărul cam cu jumătate de gură, simțind că iarăși e neluat în seamă și amânat. Bătrânul își scoase din degetul mic un inel și îl întinse băiatului adăugând: - Ia calul pe care-l găsești afară și du-te degrabă la târg. Trebuie să vând inelul acesta pentru că am de plătit o datorie. E nevoie însă ca tu să iei pe el cât se va put...