Recomandarea de carte pentru luna iunie este ”Viața ne este programată? - Între destin și liberul-arbitru” de Dr. David R. Hamilton. O lectură foarte complexă, care se bazează pe date din experimente, studii și observații riguroase, pentru care autorul s-a documentat foarte mult, reușind prin intermediul acestei cărți să răspundă la întrebări pe care omenirea și le pune de mii de ani, precum: Viața noastră este predestinată? Viitorul este bătut în cuie sau îl creăm pe măsură ce trăim? De ce lucrurile se întâmplă într-un anumit mod? Cât este predestinare și cât este liber arbitru?
În cartea ”Viața ne este programată? - Între destin și liberul-arbitru”, Dr. David R. Hamilton analizează dovezi ştiinţifice concrete pentru a ne face să înţelegem mai bine echilibrul dintre forţele destinului şi puterea liberului-arbitru.
Cu toate că lucrarea este una complexă limbajul autorului este unul accesibil. Explorând studii ştiinţifice noi, avansate, privind natura timpului şi bazându-se pe fizica cuantică, epigenetică, ciclurile solare şi chiar pe experienţele unor oameni care au fost la un pas de moarte, autorul analizează cum, în loc să se afle în antiteză, destinul şi liberul-arbitru pot, de fapt, să acţioneze simultan, în această nouă teorie fascinantă, cea a „copacului vieţii probabile”. De asemenea, ne arată cum, în cele din urmă, putem să ne creăm multe dintre condiţiile propriilor noastre vieţi şi ne oferă câteva principii puternice şi practice care pot da rezultate incredibile.
Dr. David R. Hamilton are o diplomă de licenţă în chimie, precum şi un doctorat în chimie organică, în 1995, după terminarea studiilor, a lucrat într-una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume. În 1999, a fost antrenor de atletism şi manager al unei echipe de atletism, pentru ca în 2000 să înfiinţeze organizaţia caritabilă internaţională „Spirit Aid Foundation”, care se ocupa de copiii afectaţi de război şi sărăcie. În perioada 2004-2005, a predat chimie şi ecologie la Colegiul James Watt şi a ţinut cursuri de chimie la Universitatea din Glasgow.
În 2005, şi-a publicat prima carte, It's the Thought That Counts („Gândurile contează”). A apărut în diverse emisiuni la radio şi la TV şi a publicat numeroase articole în presa naţională. îşi petrece cea mai mare parte a timpului scriind, ţinând prelegeri şi organizând diverse seminare. De asemenea, dr. David R. Hamilton scrie periodic pentru blogul The Huffington Post.
Din păcate - sau din fericire - sunt prea multe idei memorabile în carte pentru a le putea menționa aici pe toate. Așa că voi aminti doar câteva fragmente:
* Iubirea este peste tot în jurul nostru, deoarece ste un aspect-cheie al conștiinței. Știm acest lucru în adâncul inimii.
* Studiile au arătat că liberul-arbitru poate, într-o anumită măsură, să fie mai puternic decât genetica. De exemplu, anumite alegeri în privința felului în care ne trăim viața pot afecta probabilitatea dezvoltării de probleme cardiace, chiar dacă facem parte dintr-o familie cu un istoric de probleme de inimă și avem gene care sporesc probabilitatea apariției acestei boli.
* De exemplu, un copil foarte iubit, care primește multă grijă și atenție într-un mediu bogat din punct de vedere emoțional, va tinde să crească mai mult decât un copil care este lipsit de iubire și de legături umane, chiar și atunci când copiii au gene identice.
De fapt, prin iubire și contact uman se asigură că genele care produc hormonul uman de creștere și hormonul oxitocină sunt activate atât cât trebuie pentru dezvoltarea umană. Când iubirea și contactul uman sunt relativ absente, genele sunt mai puțin active. Astfel, experiențele vieții influențează foarte mult activitatea genelor.
* Într-un anumit mod, întregul univers simte vibrațiile (sau valurile de informații) din toate mișcările, gândurile, emoțiile noastre și chiar din speranțele și visurile noastre.
* Deși părem a fi separați fizic unul de altul, gândurile, emoțiile, speranțele, visurile și intențiile noastre pot circula între noi, așa cum informațiile curg între noi și rețelele sociale.
* Trebuie să acordăm atenție la ceea ce ne dorim, nu la ceea ce nu ne dorim. Atragem lucrurile asupra cărora ne concentrăm.
* Mintea noastră ne influențează viața mai mult decât credem.
* Datele sugerează convingător că, atât la nivel individual, cât și la nivelul maselor, influențăm realitatea din jurul nostru.
* Individual și colectiv, creăm în mod constant realitatea din jur.
* Au existat sute de experimente în care cercetătorii au adunat dovezi că este posibil ca intențiile sau emoțiile unei persoane să afecteze o altă persoană, indiferent cât de departe este.
* Mintea interacționează mereu cu realitatea.
* Oamenii de știință au evidențiat, de asemenea, că trecutul are sens numai corelat cu prezentul. Acest lucru coincide cu ideile unor învățături spirituale – că lucrurile există numai în relație cu alte lucruri. Cu alte cuvinte, trecutul nu este izolat și nici prezentul, nici viitorul de fapt, ci toate există în relație unele cu altele. Când una se modifică, celelalte se schimbă și se corelează cu acestea.
* Așa cum scria Ralph Waldo Emerson, ”singura persoană care sunteți destinat să deveniți este persoana care hotărâți să fiți”. Puterea de a alege vă aparține întotdeauna.
* Mințile noastre sunt la fel de conectate cu întreg universul precum sunt frunzele de copaci. Pur și simplu nu observăm acest lucru deoarece ne-am convins pe noi înșine: conștiința este un produs al proceselor chimice din creier, și astfel filtrăm o mare parte din magia și înțelesul din lume.
* Așadar, ne creăm realitățile interioare utilizând liberul-arbitru, dar unele dintre alegerile pe care le facem au un înțeles mai profund decât ne dăm seama pe moment. Există atât liber-arbitru, cât și destin.
* În mod real, așa cum apa umple forma unei căni, tot astfel evenimentele din viața noastră reflectă ”forma” minții noastre – intențiile, convingerile emoțiile, ideile, speranțele, visurile, iubirile, temerile și judecățile. Nu este o potrivire exactă – desigur există forțe care ne influențează, iar unele evenimente se întâmplă pur și simplu, deși probabil ne dăm seama în subconștient de probabilitatea lor. Totuși, ajungem la fascinanta întrebare: unversul a fost creat cu un gând?
* Dumnezeu este partea cea mai profundă din noi.
* Întrucât Dumnezeu este infinit și iubirea lui Dumnezeu este infinită.
* Soarele strolucește la fel pentru toți, și la fel și iubirea lui Dumnezeu.
Așadar, oriunde m-aș ascunde sau orice aș simți că am făcut, iubirea lui Dumnezeu va ști mereu unde sunt și se va răsfrânge asupra mea. Datoria mea este să observ acest lucru și să o dau mai departe iubindu-i pe alții. Uneori, este o alinare să știm că există cineva sau ceva acolo care îți vrea întru totul binele.
* Evoluăm de-a lungul unui copac al vieții probabile în care alegerile noastre conduc la versiuni posibile din viitor.
* Emoțiile în masă pot, de asemenea, să acționeze ca o forță asupra noastră.
* De multe ori, emoțiile noastre generează ceea ce creăm în viață. Într-un studiu care a examinat poze vechi din albume din liceu, cercetătorii au putut să coreleze veniturile unei persoane cu zâmbetul din album cu două decenii mai devreme. Oamenii care aveau un zâmbet autentic, care indică fericirea, avreau mai mult succes în viață decât persoanele care aveau un zâmbet obișnuit în poza de album.
* Fiecare gând furios trimite o vibrație prin rețea care se unește cu gânduri similare și, în cele din urmă, începe să formeze un ”nor de ură” în conștiința colectivă. Aș spune că atunci când ajunge la o anumită intensitate atinge un punct de vârf și izbucnește un conflict undeva în lume, poate acolo unde există o slăbiciune sau unde condițiile sunt prielnice.
În mod similar, iubirea din inimile și mințile noastre poate crea un climat care provovează cooperarea, toleranța și bunătatea.
* Schimbăm lumea schimbându-ne pe noi.
* Pacea în lume începe cu pacea în inimile noastre.
* Am descoperit că stări precum euforia, entuziasmul, pasiunea, curiozitatea și fascinația mă ajută să avansez spre ceea ce îmi doresc să obțin. Acestea sunt forme puternice ale emoțiilor pozitive, care uneori pot să elimine frustrările atunci când lucrurile nu merg în direcția bună.
Prin această carte incredibilă, Dr. David R. Hamilton ne ajută să descoperim cine suntem, precum și modul în care ne putem contura destinul.
Cartea ”Viața ne este programată? - Între destin și liberul-arbitru” de Dr. David R. Hamilton poate fi cumparata online de aici.
P.S. - Vă aștept cu drag în comunitatea Elena’s Bookclub pe facebook:
https://www.facebook.com/groups/ElenaBookclub/
Comentarii
Trimiteți un comentariu