Treceți la conținutul principal

Nu ți se întâmplă uneori să obosești?




- Nu ți se întâmplă uneori să obosești? îl întrebă Margie.

- Nu mai mult decât altora.

- Când obosim, corpul ne cere odihnă și creierul somn. Și noi, ce le dăm? O cafea.

El dădu încet din cap, gândindu-se la cantitatea pe care era nevoit s-o ingurgiteze ca să facă față la serviciu...

- Dar depresia te apucă  din când în când? insistă Margie.

- Ei bine, da. Mă apucă, bineînțeles, suspină bărbatul.

- Și ce faci?

- Ce fac? Hmm... nu știu... de ce?

- Adu-ți aminte când ți s-a întâmplat ultima dată.

- Ultima dată... OK. A fost...

- Nu mă interesează momentul. Spune-mi doar ce ai făcut când te-ai simțit deprimat.

- Foarte simplu: am mâncat patru bucăți de ciocolată! Adică nu... opt.

- Și te-ai simțit mai bine pe urmă?

- Nu chiar, dar pe moment mi-a indus o stare de bine. Măcar atât.

- Și apoi ce ai făcut?

- Cred că am deschis televizorul.

- Vezi? Același tipar. Tindem să căutăm în exterior soluțiile pentru problemele noastre interioare: ciocolata, o plăcere ce vine din afară; și televizorul, un flux de informații și de senzații din aceeași sursă.

- Și crezi că e grav, ”doctore”?

Margie izbucni într-un râs colorat.

- Așa cum zicea Paul Watzlawick, care apropo, locuia nu departe de aici: e dezastru, dar nu e grav!

- Mersi de încurajare...

- Oricum, e mai bine decât să iei pastile, dar rămâne același tipar! De altfel, sunt sigură că atunci când te îmbolnăvești, primul reflex e să...

- Iau un medicament, răspunse el abătut.

Ea râse și mai turnă ceai.

- Crede-mă: soluția majorității problemelor noastre trebuie căutată în interior.

- Te cred.

- Asta e una dintre cele mai mari iluzii ale vremurilor noastre. Ne ascultăm din ce în ce mai puțin vocea interioară. Ajungem uneori chiar să nu mai știm ce vrem să facem cu viața noastră. În plus, avem tendința să ne dorim cu disperare să corespundem unor tipare care nu sunt ale noastre, ci impuse de societate.  

- Tipare?

- Da. Sau norme, coduri, numește-le cum vrei. Norme de comportament, de opinie și mai ales de gusturi. Uneori am impresia că ne place nu ceea ce ne spune inima, ci ceea ce ne este impus. Suntem chiar noi cei care ne alegem îmbrăcămintea, telefoanele, băutura sau filmele pe care le vedem?

- Te înțeleg, dar e aproape inevitabil în zilele noastre. Suntem interconectați, așa că e normal să ne influențăm unii pe ceilalți. Nu e nimic rău în asta.

- Sigur că nu. Dar în acest context de interconexiune, e nevoie totuși să rămânem suficient de conectați cu noi înșine ca să ne putem trăi propria viață și nu pe a celorlalți

Jonathan se gândi la lungile lui plimbări, singur în natură și la acel sentiment puternic pe care nu-l mai trăise până atunci, că se regăsește.

- Ca să-ți trăiești viața cu adevărat, reluă Margie, trebuie să știi să-ți asculți vocea interioară. Să-i înțelegi mesajele. Cum vrei să-i acorzi atenție, când mintea ți-e în permanență bombardată de mii de lucruri din afară?

- Lasă-mă să ghicesc: o să dai vina pe televizor, internet, rețele sociale, jocuri video, e-mailuri, SMS-uri...

- Nu dau vina pe nimic. Toate acestea sunt foarte utile, dacă suntem destul de precauți, cât să nu cădem în capcană. Pentru că știi de ce devenim dependenți de ele?

- Nu.

- Pentru că ne induc emoții. Și, vezi tu, când încercăm emoții, simțim că trăim. Și atunci mai vrem, mai mult și mai mult. De aceea rămânem conectați la toate acele rețele sociale. Când primim un mesaj, simțim o emoție. O informație ne incită? Altă emoție. Cineva se gândește la noi? Emoție. O țară a fost lovită de furtună? Emoție. Și încă o dată, nu e nimic rău în asta, dar lăsându-ne absorbiți de ceea ce vine din exterior, pierdem contactul cu noi înșine. Cu cât emoții ne sunt induse din exterior, cu atât mai puțin reușim să le facem să izvorască din interior, din gândurile, acțiunile și sentimentele noastre. E ca și cum am trăi într-un montagne-russe, purtați încoace și-ncolo de un tren pe care nu știm cine îl conduce și încotro.


Fragment din ”Ziua în care am învățat să trăiesc” de Laurent Gounelle.

Sursă [foto]




Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l

A nu alege este tot o alegere

Recent am dat peste un citat al lui Carl Jung: ”În prezent educăm oamenii numai până în punctul unde își pot câștiga existența și se pot căsători, iar apoi educația se oprește cu desăvârșire, ca și cum o ținută mentală completă a fost obținută. Soluția la toate celelalte problemele complicate ale vieții sunt lăsate la discreția și ignoranța fiecărui individ. Nenumărate căsătorii nefericite și nechibzuite, nenumărate dezamăgiri profesionale se datorează, pur și simplu, lipsei de educație a adultului. Mulți oameni (bărbați și femei) își petrec astfel întreaga viață într-o completă ignoranță cu privire la cele mai importante lucruri... Adultul poate fi educat și poate răspunde într-un mod favorabil la educația individuală...” Întrebarea mea este: ”Și cine îi oprește?!...” Este vorba de alegerea fiecăruia. Fiecare este responsabil pentru bunăstarea sa, însă mulți rezumă aceasta la bani. Și confort (care nu este nici măcar confort, ci o rutină care dă un sentiment de siguranță,