Treceți la conținutul principal

Elena's Bookclub - ”Putere vs Forță”


Recomandarea de carte pentru această lună este ”Putere versus Forță – Determinanții ascunși ai comportamentului uman” de David R. Hawkins, o carte care îți deschide ochii asupra multor lucruri din viața ta, o carte care îți schimbă felul în care vezi lumea.

Dr. David R. Hawkins a studiat și experimentat nivelurile de conștiință umană și a descoperit o scară logaritmică ce echivalează cu diferitele niveluri energetice corespunzătoare. Folosind kinesiologia aplicată, pentru a măsura nivelul de vibrație al oamenilor, el a elaborat în 1995 harta nivelurilor de conștiință umană, denumită și „Scala Conștiinței” sau „Piramida Conștiinței”. Cercetarea ce stă la baza acesteia s-a întins pe o perioadă de peste 20 ani și a implicat milioane de calibrări pe mii de subiecți.

Putere vs Forță” este o lectură pe cât de interesantă, pe atât de utilă celor interesați de evoluția lor, în această carte fiind explicată în detaliu Scala Conștiinței/ Piramida Conștiinței (mai multe detalii găsești aici și aici). Ulterior publicării sale în 1995, cartea a fost tradusă în 25 de limbi, având peste un milion de exemplare vândute și fiind apreciată de presonalități notabile din toată lumea. Din paginile ei aflăm care este diferența dintre putere și forță, puterea fiind aferentă celor cu conștiința peste nivelul 200, iar forța celor care se află sub 200. Mai aflăm că puterea dă energie, în timp ce forța consumă energie. Și de asemenea, aflăm cum putem avea acces la un răspuns simplu, prin da sau nu, la orice întrebare pe care o avem, cu ajutorul kinesiologiei. 

După cum spune însuși autorul: ”Kinesiologia este o știință bazată pe testarea răspunsului mușchilor la stimuli. Un stimul pozitiv provoacă un răspuns puternic, în timp ce unul negativ generează o slăbire a tonusului muscular.

Răspunsul kinesiologic reflectă capacitatea organismului uman de a diferenția nu numai stimulii pozitivi de cei negativi, ci și pe cei anabolici (care sprijină și înalță viața) de cei catabolici (care consumă și epuizează viața), pentru că trupul uman are capacitarea de a deosebi adevărul de fals.

Știința kinesiologiei a dezvăluit pentru prima dată legătura interioară dintre minte și corp, demonstrând că mintea ”gândește” cu însuși corpul. Însă, cea mai izbitoare descoperire a kinesiologiei a fost dintru început demonstrația clară a faptului că tonusul muscular slăbește instantaneu atunci când corpul este expus la stimuli dăunători. Iar substanțele benefice corpului întăresc instantaneu tonusul muscular.”

Dezvoltând această hartă fascinantă a geografiei experienței umane, Dr. David R. Hawkins ne pune la dispoziție un profil al întregii condiții omenești, ce permite analiza profundă a dezvoltării emoționale și spirituale atât a indivizilor, cât și a societăților, un instrument inestimabil de înțelegere a călătoriei omului în univers. ”Folosirea corespunzătoare a sistemului descris în cartea de față va conduce întotdeauna la auto-descoperire și dezvoltare.”

David R. Hawkins a fost un doctor psihiatru american, cu o carieră de succes în domeniul științei și psihiatriei, cu o mulțime de clienți din toată lumea care îi vizitau cabinetul din New York. Așa că această carte extraordinară vine mai mult din zona de știință și mai puțin din cea ezoterică.


Cu cât reușim să avansăm pe Scala Conștiinței (iar aceasta e posibil doar cu efort conștient și susținut), cu atât viața noastră devine mai armonioasă și dobândim o mai mare capacitate de înțelegere. Astfel atunci când cineva se comportă într-un anumit fel și ne întrebăm ”cum de a putut să facă așa ceva” și poate chiar suntem tentați să judecăm persoana respectivă, începem să înțelegem că a acționat de la nivelul său de conștiință, care este diferit de al nostru, de unde și imposibilitatea de a înțelege un anume comportament.

Cineva care se află la un nivel mai ridicat de conștiiță poate susține energetic mai multe persoane de la un nivel inferior, acesta fiind de altfel și motivul pentru care umanitatea nu s-a autodistrus până acum (dacă ținem cont că peste 80% dintre oameni trăiesc în negativitate). Așa că avem nevoie să devenim din ce în ce mai buni, să fim pozitivi și să-i ajutăm pe cei din jurul nostru, pentru că numai astfel putem avansa pe scala conștiinței și putem contrabalansa tot mai mult negativitatea, până când, într-o zi, se va atinge masa critică, și întreaga umanitate va accede la nivelele constructive ale conștiinței. Totul începe cu o intenție, cu un gând.

Cu siguranță nu este ușor să avansăm pe Scala Conștiinței, însă evoluția fiecăruia dintre noi este importantă și repezintă o șansă de a vindeca suferința, frica și furia care există în lume în acest moment. Iar cu cât oamenii avansează la nivelurile mai înalte ale conștiinței, cu atât devine mai greu sau chiar imposibil să genereze conflicte, să acționeze împotriva semenilor lor și să facă rău în mod voit, să manifeste agresivitate, lăcomie, cruzime etc.


După cum spunea E. Whalen, editorul ediției originale în limba engleză:

”Autorul acestei cărți arată că lumina rece a științei nu face decât să confirme ceea ce misticii și sfinții au spus întotdeauna despre Sine, Dumnezeu și adevărata natură a realității. Această viziune asupra vieții, esenței și divinității prezintă o imagine a relației omului cu universul. Este o perspectivă unică prin faptul că satisface atât sufletul, cât și rațiunea.”

Iar Dr. David R. Hawkins ne asigură că numai și simplu fapt de a reflecta asupra acestei hărți poate induce o expansiune profundă a empatiei noastre cu viața în toate formele sale de expresie, observându-se că simpla expunere la informațiile prezente în carte a făcut să ”crească” nivelul de conștiință al celor care au citit-o. 


David R. Hawkins (1927 – 2012) a fost un recunoscut medic, scriitor, lector şi cercetător al conştiinţei. Cercetările doctorului Hawkins cu privire la natura conştiinţei au condus la publicarea dizertaţiei sale de doctorat „Analiza cantitativă şi calitativă şi calibrarea nivelelor conştiinţei umane”. Aceasta a constituit baza ştiinţifică de la care a fost scrisă cartea ”Putere versus Forţă: o anatomie a conştiinţei”, care a devenit ulterior text universitar. 

După cel de-al II-lea Război Mondial, în care a fost combatant în Marina SUA, David R. Hawkins a absolvit Colegiul Medical din Wisconsin, în 1953, iar în următorii 25 de ani a trăit în New York, unde activitatea sa de pionierat ca psihiatru a condus la progrese clinice majore, mai ales în tratamentul schizofreniei şi alcoolismului. Rezultatele cercetărilor sale au fost publicate pe scară largă în reviste medicale, ştiinţifice, şi psihanalitice.

În 1956-1980, Dr. David R. Hawkins a fost Director Medical al Centrului de Sănătate Mintală Nord Nassau, iar în 1968-1979 director de cercetare la Spitalul Brunswick din Long Island. În 1973, a fost co-autor, alături de chimistul Linus Pauling, laureat cu premiului Nobel, al lucrării “Psihiatrie Orthomoleculară”, lucrare ce a marcat un nou domeniu în psihiatrie. Ultimele trei decenii din viață le-a petrecut în Arizona, munca sa fiind dedicată corelării dintre ştiinţă şi spiritualitate. 

În 1983, a înfiinţat “Institutul de Cercetare Spirituală”, o organizaţie non-profit dedicată cercetarii conştiinţei.


Cel mai bun mod în care îi putem ajuta pe alții este să lucrăm cu noi înșine.

David R. Hawkins


Câteva dintre ideile care mi-au plăcut din carte:

*Ceea ce pare să acționeze este o formă a conștiinței comune, spiritus mundi sau ”baza de date a conștiinței”.

*Aceeași scânteie de înțelepciune interioară subconștientă, ce poate deosebi cele sănătoase de cele nesănătoase, poate deosebi și adevărul de falsitate.

*Mintea umană, la nivel primar, un computer uluitor, legat de un câmp energetic universal, care știe mult mai multe decât crede că știe.

* Fiecare gând și acțiune a noastră lasă pentru totdeauna o urmă de neșters în univers.

Așa cum s-a întâmplat și în cazul descoperirii undelor radio sau razelor X, o expansiune neașteptată a conștiinței noastre nu numai că permite, dar și reclamă o recontextualizare a întregii noastre viziuni asupra lumii.

*Cel mai adesea, alegerile societății sunt rezultatul pripelii, erorilor statistice, sentimentelor, presiunilor politice sau ale mass-media, rezultatul prejudecăților personale și ale interesului material. Deciziile cruciale care afectează viețile tuturor oamenilor de pe planetă sunt luate în condiții care realmente garantează eșecul.

*Lumea observabilă este o lume a efectelor.

*Răspunsurile adevărate poartă întotdeauna emblema simplității. 

*Cu toții avem la dispoziție un calculator mult mai avansat decât orice produs al inteligenței artificiale – mintea umană.

*Realizările fiecărui individ contribuie la evoluția și bunăstarea întregului. 

*În general a ”înțelege” înseamnă a putea defini în termeni liniari: logici și raționali. Dar procesul și experiența vieții sunt în sine organice – adică prin definiție non-liniare. Iată sursa de neînlăturat a frustrării intelectuale a omului.

*Organismul slăbește instantaneu ca răspuns la atitudinile emoționale nesănătoase sau la stresul mental. De asemenea, s-a observat faptul că, în cazul în care organismul subiectului slăbea în timpul testării kinesiologice, această slăbire era însoțită de o desincronizare a emisferelor cerebrale.

*Toți oameni sunt egali în virtutea faptului că au fost creați de Divinitate și că drepturile omului sunt implicite în însăși natura divină a creației omului, fiind prin urmare inalienabile.

*Toate alegerile noastre reverberează de-a lungul veacurilor. Suntem responsabili pentru fiecare gând, cuvânt sau faptă pe care le generăm. Noi înșine suntem cei care ne creăm propriul paradis sau infern. […] Deciziile noastre trimit unde prin universul conștiinței pentru a afecta viețile tuturor. 

*Simpla bunăvoință pentru cel de lângă noi (ca și pentru tot ceea ce există), este cea mai puternică forță transformatoare dintre toate. 

*Înlocuirea falsului cu adevărul este esența vindecării tuturor celor vizibile și invizibile.

*Nimic nu există în mod singular, ci absolut tot ceea ce există în univers este interconectat.

*Undele pe care le generăm se reîntorc la noi. Acest lucru, care părea a fi cândva o afirmație de factură metafizică, este stabili acum ca adevăr și fapt științific.

*Fără compasiune, strădania umană nu poate realiza nimic semnificativ.

*Negativismul extrem al câtorva persoane poate influența culturi întregi, producând un recul global al nivelului general al conștiinței, după cum prea bine ilustrează istoria. Testele kinesiologice indică faptul că pentru 72% dintre problemele societății este responsabil un procent de numai 2,6% din totalul populației umane, format din indivizi ce se identifică printr-o polaritate kinesiologică anormală (ce atinge valori mari în cazul atractorilor negativi și valori mici în cazul celor pozitivi).

*Dacă cineva poate scăpa de influența egocentrică a câmpurilor de atracție aflate sub nivelul 200, alegând o abordare a vieții definită de prietenie, cinste, amabilitate și iertare (și chiar făcând acte de caritate), atunci nivelele superioare pot fi atinse cu siguranță.

*O mare parte a populației lumii, fie ea civilizată sau nu, trăiește în Teamă.

*O imagine de sine negativă estompează claritatea plină de bucurie care constituie în realitate adevărata esență a identității. Toți marii învățători au afirmat că această stare de bucurie, pace și împlinire constituie adevărata noastră esență (Vezi ”împărăția lui Dumnezeu e în voi”).

*În acest univers interconectat, orice îmbunătățire pe care o facem în lumea noastră personală aduce o îmbunătățire lumii în ansamblul ei.

*De cele mai multe ori, pentru a acumula sprijin și a-și masca motivațiile subterane, forța se sprijină pe retorică, pe propagandă și pe argumente plăcute urechii. Cu toate acestea, una dintre caracteristicile adevărului e aceea că nu are nevoie să fie apărat, pentru că este auto-evident.

*Poate oare omul să se ridice deasupra condiției sale inițiale? De ce nu? Tot ce trebuie să facă este să-și crească optimismul și se va ridica fără efort la o stare superioară.


Îți recomand din toată inima ”Putere vs Forță” de David R. Hawkins. Cartea poate fi cumpărată și online de aici.



Vă aștept cu drag și pe facebook:

https://www.facebook.com/groups/ElenaBookclub



Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l

A nu alege este tot o alegere

Recent am dat peste un citat al lui Carl Jung: ”În prezent educăm oamenii numai până în punctul unde își pot câștiga existența și se pot căsători, iar apoi educația se oprește cu desăvârșire, ca și cum o ținută mentală completă a fost obținută. Soluția la toate celelalte problemele complicate ale vieții sunt lăsate la discreția și ignoranța fiecărui individ. Nenumărate căsătorii nefericite și nechibzuite, nenumărate dezamăgiri profesionale se datorează, pur și simplu, lipsei de educație a adultului. Mulți oameni (bărbați și femei) își petrec astfel întreaga viață într-o completă ignoranță cu privire la cele mai importante lucruri... Adultul poate fi educat și poate răspunde într-un mod favorabil la educația individuală...” Întrebarea mea este: ”Și cine îi oprește?!...” Este vorba de alegerea fiecăruia. Fiecare este responsabil pentru bunăstarea sa, însă mulți rezumă aceasta la bani. Și confort (care nu este nici măcar confort, ci o rutină care dă un sentiment de siguranță,