Treceți la conținutul principal

Elena's Bookclub - ”Gitanjali. Jertfa lirică”


Recomandarea de carte din această lună este una foarte specială: ”Gitanjali. Jertfa lirică” de Rabindranath Tagore.

”Gitanjali” este cea mai cunoscuta culegere de versuri a lui Tagore. De sorginte indiană, ideea fundamentală a cărții este cea a integralității universale a tuturor lucrurilor, a tuturor făpturilor, a vieții și a post-vieții: totul iradiază, emană și apoi se întoarce la Dumnezeu, în Sufletul Lumii. Iar forța cosmică unificatoare o constituie Iubirea.

”Rabindranath Tagore ne însoțește, peste veac, într-o călătorie iniţiatică în lumea-ofrandă a cânturilor sale, călătorie care poate constitui o parte semnificativă din drumul nostru spre noi înșine.

Gitanjali, una dintre cele mai cunoscute cărți de poeme ale sale, a fost publicată în limba bengali în India în 1910. Autorul însuși a tradus-o în limba engleză sub formă de poeme în proză, versiune publicată la Londra în 1912, cu titlul Gitanjali: Song Offerings, cu o introducere a poetului irlandez W. B. Yeats, carte pentru care i s-a acordat Premiul Nobel pentru Literatură în 1913.” (Elena Liliana Popescu)

”Gitanjali. Jertfa lirică” este o colecție minunată de poezii divine, în care fiecare poem te face să înțelegi, sau mai degrabă să simți, adevărul ultim al Grației Divine, să percepi universalitatea lui Dumnezeu și harul pe care îl revarsă necontenit asupra noastră. Versurile sunt scrise într-un limbaj simplu, cu metafore și ornamente extrase din viața obișnuită, dar nuanțate cu har divin și care sunt menite a fi simțite, nu explicate. 

Tagore este un geniu universal care atinge nenumărate inimi prin literatura sa, prin poemele sale atemporale. Trezește sufletul, ridicându-l la adevărata sa natură, aceea a comuniunii cu Dumnezeu. Iar ”Gitanjali” este cea mai frumoasă colecție de poezie spirituală, ce reflectă conștiința, înțelepciunea și fiolsofia lui Rabindranath Tagore, o ofrandă de cântece către Dumnezeu.


Rabindranath Tagore (1861-1941) este o figură marcantă a Indiei în care geniul se reflectă asemeni unui diamant în numeroase fațete: de poet, romancier, dramaturg, filosof, pictor, compozitor, ”învățător”. A fost un scriitor bilingv, exprimându-se atât în limba bengali, cât şi în limba engleză, o personalitate covârșitoare a timpului său, dar și a timpului universal, inspirat de spiritualitatea hindusă, el a fost un partizan al valorilor eterne ale culturii și toleranței. 


Fragmente din carte:

* Am primit invitația pentru festivalul acestei lumi,

și astfel viața mea a fost binecuvântată.

Ochii mei au văzut și urechile mele au auzit.


*Când viaţa şi-a pierdut harul, vino la mine într-o explozie de cântece.


*Când munca zbuciumată îşi nalţă vuietul, purtându-mă departe, vino la mine Doamne, cu pacea şi odihna Ta!


*Zi după zi tu mă modelezi ca să fiu demn

de marile daruri simple pe care le reverşi asupră-mi –

cerul şi lumina, acest trup, şi viaţa şi spiritul.


*Călătorul trebuie să bată la toate porțile 

înainte de-a ajunge la a sa.

Trebuie să rătăcim prin toate lumile din afară 

pentru a ajunge în sfârşit la templul cel mai lăuntric.


Poemele lui Rabindranath Tagore, marele poet şi filosof indian, nu sunt numai poezie. Ele sunt şi cugetare filosofică şi, mai ales, poezie mistică.


”Gitanjali”, dacă îi dai voie și dacă îți dai voie, poate atinge fiecare parte a sufletului tău. 

O găsești online aici.




Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Despre omul frumos”

  Recomandarea de carte din această lună este ” Despre omul frumos ” de Dan Puric , o carte specială, care te provoacă la reflecție. ” Despre omul frumos ” este o colecție de povești, amintiri și interviuri cu și despre frumusețea interioară omului și a neamului românesc. Autorul ne atrage atenția că ” Lucrul cel mai important, în epoca pe care o trăim, este să avem capacitatea să recunoaștem Omul Frumos ”; mai ales acum când ” Omul Frumos nu mai este la modă. La modă este omul util, la modă este omul eficient. ” El ne îndrumă să descoperim sau să redescoperim trăsăturile omului frumos, prezentate cu măiestrie în cele 16 povestiri din această carte, în care adună subtile nuanțe ale frumosului și ne invită să le explorăm.  De asemenea, Dan Puric ne demonstrează că omul frumos poate fi găsit oriunde, în orice mediu. Este inutil să subliniem faptul că fiecare individ posedă un element care îi conferă frumusețe. Întrebarea este, alegem să cultivăm aspectele urâte sau frumoase din noi? Citi

A nu alege este tot o alegere

Recent am dat peste un citat al lui Carl Jung: ”În prezent educăm oamenii numai până în punctul unde își pot câștiga existența și se pot căsători, iar apoi educația se oprește cu desăvârșire, ca și cum o ținută mentală completă a fost obținută. Soluția la toate celelalte problemele complicate ale vieții sunt lăsate la discreția și ignoranța fiecărui individ. Nenumărate căsătorii nefericite și nechibzuite, nenumărate dezamăgiri profesionale se datorează, pur și simplu, lipsei de educație a adultului. Mulți oameni (bărbați și femei) își petrec astfel întreaga viață într-o completă ignoranță cu privire la cele mai importante lucruri... Adultul poate fi educat și poate răspunde într-un mod favorabil la educația individuală...” Întrebarea mea este: ”Și cine îi oprește?!...” Este vorba de alegerea fiecăruia. Fiecare este responsabil pentru bunăstarea sa, însă mulți rezumă aceasta la bani. Și confort (care nu este nici măcar confort, ci o rutină care dă un sentiment de siguranță,

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude