Treceți la conținutul principal

Elena's Bookclub - ”Gitanjali. Jertfa lirică”


Recomandarea de carte din această lună este una foarte specială: ”Gitanjali. Jertfa lirică” de Rabindranath Tagore.

”Gitanjali” este cea mai cunoscuta culegere de versuri a lui Tagore. De sorginte indiană, ideea fundamentală a cărții este cea a integralității universale a tuturor lucrurilor, a tuturor făpturilor, a vieții și a post-vieții: totul iradiază, emană și apoi se întoarce la Dumnezeu, în Sufletul Lumii. Iar forța cosmică unificatoare o constituie Iubirea.

”Rabindranath Tagore ne însoțește, peste veac, într-o călătorie iniţiatică în lumea-ofrandă a cânturilor sale, călătorie care poate constitui o parte semnificativă din drumul nostru spre noi înșine.

Gitanjali, una dintre cele mai cunoscute cărți de poeme ale sale, a fost publicată în limba bengali în India în 1910. Autorul însuși a tradus-o în limba engleză sub formă de poeme în proză, versiune publicată la Londra în 1912, cu titlul Gitanjali: Song Offerings, cu o introducere a poetului irlandez W. B. Yeats, carte pentru care i s-a acordat Premiul Nobel pentru Literatură în 1913.” (Elena Liliana Popescu)

”Gitanjali. Jertfa lirică” este o colecție minunată de poezii divine, în care fiecare poem te face să înțelegi, sau mai degrabă să simți, adevărul ultim al Grației Divine, să percepi universalitatea lui Dumnezeu și harul pe care îl revarsă necontenit asupra noastră. Versurile sunt scrise într-un limbaj simplu, cu metafore și ornamente extrase din viața obișnuită, dar nuanțate cu har divin și care sunt menite a fi simțite, nu explicate. 

Tagore este un geniu universal care atinge nenumărate inimi prin literatura sa, prin poemele sale atemporale. Trezește sufletul, ridicându-l la adevărata sa natură, aceea a comuniunii cu Dumnezeu. Iar ”Gitanjali” este cea mai frumoasă colecție de poezie spirituală, ce reflectă conștiința, înțelepciunea și fiolsofia lui Rabindranath Tagore, o ofrandă de cântece către Dumnezeu.


Rabindranath Tagore (1861-1941) este o figură marcantă a Indiei în care geniul se reflectă asemeni unui diamant în numeroase fațete: de poet, romancier, dramaturg, filosof, pictor, compozitor, ”învățător”. A fost un scriitor bilingv, exprimându-se atât în limba bengali, cât şi în limba engleză, o personalitate covârșitoare a timpului său, dar și a timpului universal, inspirat de spiritualitatea hindusă, el a fost un partizan al valorilor eterne ale culturii și toleranței. 


Fragmente din carte:

* Am primit invitația pentru festivalul acestei lumi,

și astfel viața mea a fost binecuvântată.

Ochii mei au văzut și urechile mele au auzit.


*Când viaţa şi-a pierdut harul, vino la mine într-o explozie de cântece.


*Când munca zbuciumată îşi nalţă vuietul, purtându-mă departe, vino la mine Doamne, cu pacea şi odihna Ta!


*Zi după zi tu mă modelezi ca să fiu demn

de marile daruri simple pe care le reverşi asupră-mi –

cerul şi lumina, acest trup, şi viaţa şi spiritul.


*Călătorul trebuie să bată la toate porțile 

înainte de-a ajunge la a sa.

Trebuie să rătăcim prin toate lumile din afară 

pentru a ajunge în sfârşit la templul cel mai lăuntric.


Poemele lui Rabindranath Tagore, marele poet şi filosof indian, nu sunt numai poezie. Ele sunt şi cugetare filosofică şi, mai ales, poezie mistică.


”Gitanjali”, dacă îi dai voie și dacă îți dai voie, poate atinge fiecare parte a sufletului tău. 

O găsești online aici.




Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Afirmații pozitive: Accept schimbarea

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Accept schimbarea în viața mea și mă adaptez cu mult curaj și ușurință. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Afirmații pozitive: Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit.

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Parabola "INELUL"

Un tânăr s-a dus la un bătrân înțelept pentru a-l ajuta cu un sfat. - Înțeleptule, am venit la tine pentru că mă simt atât de mic, de neînsemnat, nimeni nu dă doi bani pe mine și simt că nu mai am forță să fac ceva bun. Ajută-mă, învață-mă cum să fac să fiu mai bun! Cum să le schimb oamenilor părerea despre mine? Fără ca măcar să se uite la el, bătrânul îi spuse:  - Îmi pare rău, băiete, nu te pot ajuta acum, am de rezolvat o chestiune personală. Poate după aceea. Dacă însă m-ai putea ajuta tu pe mine, atunci poate că aș rezolva problema mea mai repede și aș putea să mă ocup și de tine. – Aaaa...   încântat să vă ajut – bâigui tânărul cam cu jumătate de gură, simțind că iarăși e neluat în seamă și amânat. Bătrânul își scoase din degetul mic un inel și îl întinse băiatului adăugând: - Ia calul pe care-l găsești afară și du-te degrabă la târg. Trebuie să vând inelul acesta pentru că am de plătit o datorie. E nevoie însă ca tu să iei pe el cât se va put...