Treceți la conținutul principal

Elena's Bookclub - ”Despre omul frumos”

 

Recomandarea de carte din această lună este ”Despre omul frumos” de Dan Puric, o carte specială, care te provoacă la reflecție.

Despre omul frumos” este o colecție de povești, amintiri și interviuri cu și despre frumusețea interioară omului și a neamului românesc.


Autorul ne atrage atenția că ”Lucrul cel mai important, în epoca pe care o trăim, este să avem capacitatea să recunoaștem Omul Frumos”; mai ales acum când ”Omul Frumos nu mai este la modă. La modă este omul util, la modă este omul eficient.” El ne îndrumă să descoperim sau să redescoperim trăsăturile omului frumos, prezentate cu măiestrie în cele 16 povestiri din această carte, în care adună subtile nuanțe ale frumosului și ne invită să le explorăm. 

De asemenea, Dan Puric ne demonstrează că omul frumos poate fi găsit oriunde, în orice mediu. Este inutil să subliniem faptul că fiecare individ posedă un element care îi conferă frumusețe. Întrebarea este, alegem să cultivăm aspectele urâte sau frumoase din noi?

Citind această carte, vei redescoperi aspecte uitate ale frumuseții tale și ale celor din jur, sau vor prinde viață în inima și mintea ta aspecte noi ale frumuseții umane. În epoca noastră, una dintre marile provocări este să identificăm oamenii frumoși, să îi recunoaștem și să ne înconjurăm de ei. Însă cea mai mare provocare rămâne să devenim noi înșine oameni frumoși.


Dan Puric este eseist și scriitor, însă, cel mai important, este actor și regizor de teatru, recompesat cu numeroase premii.

Dan Puric este unul dintre cei mai citiți autori români, cărțile sale oferindu-ne amintiri și reflecții profunde. Fiecare lucrare a sa se bucură de un succes imens și este bestseller. Prin stilul său inconfundabil și prin cărțile sale oferă poporului român un sens și un ideal.


Fragmente din carte:

”A vorbi despre Omul Frumos în contextul în care trăim, într-o lume mutilată, a omului urât, într-o lume schilodită, într-o lume confuză, pe care, iată, o gustăm din plin, ce provocare extraordinară! Lumea de azi se găsește într-un continuu proces de urâțire. În noul imperiu al urâtului, frumosul este doar o amintire, care abia mai murmură sub marșul triumfal al unei lumi schilodite, aflată în plină ofensivă.

Omul Frumos este ultimul strigăt de salvare, este ultima redută a umanității, în lupta cu oceanul de neomenesc care vine. Omul Frumos este ultimul suspin hristic pentru o lume aflată în cădere definitivă.”

*********

”Lipsa de răgaz istoric și-a spus cuvântul. Oboseala de a fi român a devenit indiferență, pentru ca, apoi, să o trăim astăzi în mod difuz, ca pe o rușine. Ușor jenați de românitatea noastră, ne strecurăm prin lumea modernă, ca și cum am purta o haina veche. Deplinătatea de a fi român, ca model interbelic al acestui neam, pare o statuie distrusă barbar de "vitejii" contemporani, încălecați pe caii iuți ai lipsei de conștiință.

Procesul de naționalizare al identității românești s-a făcut la început sub șenilele de tanc comuniste, astăzi, prin răpiri de suflete la cântecele de sirenă ale unei lumi fără contur. Mi-am făcut, cum am putut, un catarg, de care m-am legat, strigându-le sirenelor:

- Mințiți! A fi român este o frumusețe a lumii!"

*********

,,Femeile sunt expresia fizică a fizicii cuantice, a unei alte realităţi. O informaţie, o realitate aberantă este distrusă în cămin datorită unei femei care poate să îţi fie soţie, poate să îţi fie prietenă, poate să îţi fie mamă, sau poate să îţi fie bunică.”

*********

”La ce bun poetul pe vreme de secetă?... Ca să ne aducă aminte că există ploaie.”

*********

”Nu ne concentrăm pe cei care demolează, ci ne concentrăm pe cei care construiesc.”

*********

”Să faceți ce făceați înainte: să creșteți cu fața spre cer!”

*********

”Numai omul frumos al unui neam îi recunoaște acestuia din urmă frumusețea.”

*********

Omul frumos nu este vizibil, el nu are imagine, el țâșnește, în aparență, într-un gest mic, iar gestul ăla, pentru tine este izbăvitor și-ți persistă în suflet toată viața, ca o icoană.”


Cartea ”Despre omul frumos” poate fi cumpărată și online de aici.




Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

A nu alege este tot o alegere

Recent am dat peste un citat al lui Carl Jung: ”În prezent educăm oamenii numai până în punctul unde își pot câștiga existența și se pot căsători, iar apoi educația se oprește cu desăvârșire, ca și cum o ținută mentală completă a fost obținută. Soluția la toate celelalte problemele complicate ale vieții sunt lăsate la discreția și ignoranța fiecărui individ. Nenumărate căsătorii nefericite și nechibzuite, nenumărate dezamăgiri profesionale se datorează, pur și simplu, lipsei de educație a adultului. Mulți oameni (bărbați și femei) își petrec astfel întreaga viață într-o completă ignoranță cu privire la cele mai importante lucruri... Adultul poate fi educat și poate răspunde într-un mod favorabil la educația individuală...” Întrebarea mea este: ”Și cine îi oprește?!...” Este vorba de alegerea fiecăruia. Fiecare este responsabil pentru bunăstarea sa, însă mulți rezumă aceasta la bani. Și confort (care nu este nici măcar confort, ci o rutină care dă un sentiment de siguranță,

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude