Treceți la conținutul principal

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

 

Recomandarea de carte din această lună este ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh

Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler.

Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre.

Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum.


Din introducere:

Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi călugăr budist în anul 1942, la vârsta de 16 ani. Opt ani mai târziu, el a fondat împreună cu o altă persoană Institutul Budist An Quang, care avea să devină cel mai proeminent centru de studii budiste din Vietnamul de Sud.

În anul 1961, Thich Nhat Hanh a venit în Statele Unite ca să studieze şi să predea religii comparate la Universităţile Columbia şi Princeton. Doi ani mai târziu, colegii săi călugări i-au trimis o telegramă şi l-au invitat să se întoarcă în ţară pentru a li se alătura în efortul lor de a pune capăt războiului declanşat după regimul opresiv al lui Diem. Thich Nhat Hanh s-a întors şi a condus una dintre cele mai mari mişcări de rezistenţă non-violentă a secolului, bazată în întregime pe principiile lui Gandhi.

În anul 1964, Thich Nhat Hanh a înfiinţat împreună cu un grup de profesori universitari şi studenţi din Vietnam Şcoala Tinerilor pentru Servicii Sociale. Echipe de voluntari tineri pregătiţi la această școală se duceau la ţară şi creau şcoli şi clinici medicale, sau reconstruiau sate întregi care fuseseră bombardate. Până la căderea Saigonului existau peste 10.000 de călugări (bărbați și femei) şi tineri lucrători sociali implicați în această muncă. În același an, Thich Nhat Hanh a contribuit la înfiinţarea uneia dintre cele mai prestigioase edituri din Vietnam, La Boi Press. În cărțile sale şi ca editor-şef al publicației oficiale a Bisericii Budiste Unite, el a militat pentru reconciliere între părțile implicate în conflictul din Vietnam, motiv pentru care lucrările sale au fost cenzurate de ambele guverne.

În anul 1966, cu acordul colegilor săi călugări, Thich Nhat Hanh a acceptat o invitaţie din partea Asociaţiei pentru Reconciliere şi a Universităţii Cornell de a veni în Statele Unite ”pentru a descrie aspiraţiile şi agonia populaţiei vietnameze lipsite de un purtător de cuvânt" (New Yorker, 25 iunie 1966). A avut atunci un program extrem de aglomerat de conferinţe şi întâlniri private, şi a vorbit convingător în favoarea negocierilor şi a încetării focului. Martin Luther King Jr. a fost atât de emoționat de cuvintele sale încât în anul 1967 l-a nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace, spunând: ”Nu cunosc nicio persoană care ar merita să primească Premiul Nobel pentru Pace mai mult decât acest călugăr blând din Vietnam." 

În anul 1969, la cererea Bisericii Budiste Unite din Vietnam, Thich Nhat Hanh a trimis o Delegație Budistă pentru Pace la Conferinţa pentru Pace de la Paris. După semnarea Acordului de Pace din anul 1973, lui i-a fost refuzată permisiunea de a se întoarce în Vietnam, aşa că şi-a creat o mică comunitate la câteva sute de mile sud-vest de Paris. Între anii 1976-1977, Nhat Hanh a condus o operațiune de salvare a refugiaţilor din Golful Siam, dar ostilitatea guvernelor din Thailanda şi Singapore l-a împiedicat să continue. În următorii cinci ani, a rămas retras lângă Paris, unde a meditat, a citit, a scris, a legat cărţi, s-a ocupat cu grădinăritul şi a primit când și când vizitatori.

În iunie 1982, Thich Nhat Hanh a înfiinţat Satul Prunilor, un centru de retragere şi de meditaţie mai mare de lângă Bordeaux.

Thich Nhat Hanh este considerat unul dintre cei mai mari maeştri ai secolului XX. În această societate care pune accentul pe viteză, eficienţă şi succes material, capacitatea lui Thich Nhat Hanh de a se plimba calm, senin şi conştient, ne inspiră și ne învață și pe noi să facem la fel. (Arnold Kotler)


Fragmente din carte:

Atunci când inspir, îmi calmez corpul.

Atunci când expir, zâmbesc.

Sunt conștient de momentul prezent

Şi știu că acest moment este sublim!”

*********

”Respiră, căci ești viu!”

*********

În fiecare dimineață când ne trezim, pentru noi încep alte 24 de ore. Ce dar prețios!

*********

Fericirea nu poate fi trăită decât în momentul prezent.

*********

Respirația reprezintă partea de legătură între corp și minte.

*********

Contactul nostru cu viața se realizează exclusiv în momentul prezent.

*********

Dăm drumul la televizor și îl lăsăm aprins, permițându-le altora să ne dea sfaturi, să ne modeleze viața și să ne distrugă. În acest fel, noi ne cedăm puterea personală și destinul în mâinile unor oameni care nu acționează întotdeauna în mod responsabil. Dacă dorim să schimbăm această stare de lucruri, noi trebuie să devenim conștienți de programele de televiziune care ne fac rău sistemului nervos, minții și inimii noastre, spre deosebire de programele care ne aduc bucurie și pace.

*********

Toți oamenii ar trebui să facă din când în când o mică pauză pentru a se bucura că sunt în viață.


Cartea ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas” poate fi cumpărată și online de aici.


Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Afirmații pozitive: Accept schimbarea

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Accept schimbarea în viața mea și mă adaptez cu mult curaj și ușurință. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Afirmații pozitive: Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit.

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Parabola "INELUL"

Un tânăr s-a dus la un bătrân înțelept pentru a-l ajuta cu un sfat. - Înțeleptule, am venit la tine pentru că mă simt atât de mic, de neînsemnat, nimeni nu dă doi bani pe mine și simt că nu mai am forță să fac ceva bun. Ajută-mă, învață-mă cum să fac să fiu mai bun! Cum să le schimb oamenilor părerea despre mine? Fără ca măcar să se uite la el, bătrânul îi spuse:  - Îmi pare rău, băiete, nu te pot ajuta acum, am de rezolvat o chestiune personală. Poate după aceea. Dacă însă m-ai putea ajuta tu pe mine, atunci poate că aș rezolva problema mea mai repede și aș putea să mă ocup și de tine. – Aaaa...   încântat să vă ajut – bâigui tânărul cam cu jumătate de gură, simțind că iarăși e neluat în seamă și amânat. Bătrânul își scoase din degetul mic un inel și îl întinse băiatului adăugând: - Ia calul pe care-l găsești afară și du-te degrabă la târg. Trebuie să vând inelul acesta pentru că am de plătit o datorie. E nevoie însă ca tu să iei pe el cât se va put...