Treceți la conținutul principal

Elena's Bookclub - ”7 pentru o viață”


Recomandarea de carte din această lună este ”7 pentru o viață” de Gabriela Ciucurovschi, o carte pe care am citit-o în urmă cu ceva ani, dar uitându-mă prin bibliotecă zilele trecute și începând să o răsfoiesc mi-am dat seama că este o carte ce merită să o împărtășesc cu voi.

Cartea “7 pentru o viață” explorează relația dintre părinte și copil din perspectiva impactului pe care îl au acțiunile părintelui asupra copilului. Autoarea subliniază importanța construirii unei relații armonioase cu propriul copil și pune accent pe aspectele care contează cu adevărat în viață, abordând teme precum obiceiurile, gândurile, alegerile, iertarea, iubirea necondiționată, disciplina și valorile, atât din punct de vedere psihologic, cât și spiritual. 


Cartea este simplă și clară, fără a avea pretenții de ghid de specialitate este mai degrabă un îndrumar, ce se adreseaza atât părinților obișnuiți, cât și celor pasionați de psihologie și dezvoltare personală, precum și oricui dorește să se cunoască și să se înțeleagă pe sine. Este remarcabil modul în care autoarea îmbină psihologia cu spiritualitatea și ușurința cu care transmite principii de viață într-un limbaj accesibil, cartea aducând beneficii pe termen lung atât copiilor, cât și părinților.


Copiii sunt foarte atenți la tot ce se întâmplă în jurul lor, de aceea este foarte important să ne comportăm așa cum ne-am dori să se comporte ei. Deși de cele mai multe ori nu ne dăm seama, moștenirea pe care am primit-o de la părinții noștri, o transmitem mai departe copiilor noștri. Valorile pe care le purtăm în noi – principiile noastre de viață - ne influențează tot ceea ce facem, și întreaga viață. Iar absența unor valori sănătoase înseamnă lipsa unui punct de echilibru și de sprijin în crearea identității.


După cum spunea atât de frumos autoarea: copiii sunt oglinda devenirii noastre. Ceea ce ești tu se va răsfrânge asupra copilului tău, personalitatea și comportamentul tău îl vor influența într-o direcție sau alta. În consecință, adevărata educație se face cu fapte, iar vorbele au valoare doar dacă sunt însoțite de fapte care să le întărească.


Gabriela Ciucurovschi (n. 13 aprilie 1966) este de formație psihosociolog. Preocupările sale se îndreaptă spre psihologia copilului și a familiei, cât și spre înțelegerea mecanismelor și impulsurilor care animă ființa umană. Autoarea este preocupată în mod special de înțelegerea și vindecarea omului cu ajutorul metodelor complementare și alternative.


Fragmente din carte:

*Un om fericit este un om împlinit. Este un om care se bucură de viață așa cum este ea, cu suișuri și coborâșuri.

*Odată ce devii conștient de ceva, lucrurile se schimbă în jurul tău.

*Nu te speria la gândul că nu ești perfect. Nimeni nu este perfect. Dar întotdeauna există o cale de a face lucrurile mai bine.

*Oricât de multe lucruri i-ai spune copilului din dorința de a-i da o educație bună, nimic nu are valoarea comportamentului tău.

Ceea ce faci tu în raport cu el, dar și cu ceilalți oameni, atitudinea pe care o manifești, modul în care acționezi în viață sunt adevăratele lui repere.


*Fii conștient în fiecare moment de impactul acțiunilor tale asupra copilului!

*Ceea ce îi transmiți copilului tău prin personalitatea ta are impact asupra viitoarei sale personalități și asurpa caracterului său. Copiii au nevoie de modele.

*Oamenii suportă în viață multe influențe. Adună, în drumul devenirii lor, câte ceva din fiecare persoană cu care rezonează. 

Pe drumul devenirii copilului tău, ceea ce preia de la tine constituie piatra de temelie pentru toate influențele și transformările ulterioare.


*Fiecare copil este unic și ar trebui tratat ca atare.

Această diferență, individualizare a noastră, este un lucru minunat. Constituie sarea și piperul relațiilor sociale. Dacă am fi cu toții la fel, ne-am plictisi repede unii de alții. Iar cunoașterea altor oameni nu ne-ar mai produce nici o bucurie.


*Percepția influențează toate celelalte trăiri ale noastre. Datorită ei, oamenii pot să înțeleagă lucruri complet diferite, fiind vorba despre același eveniment. Datorită ei, pot să vadă lucruri care nu există. 

*Cu toții purtăm în noi nevoia de a fi înțeleși și acceptați.

*Fiecare om reprezintă o valoare în sine și nu trebuie să demonstreze nimănui această valoare.

*Impregnați de modele, de reguli sociale care ne împing la uniformizare, riscăm să uităm cine suntem cu adevărat. 

*Nu toată lumea este un Einstein, dar fiecare om are ceva valoros în el. Nu trebuie decât să descopere ce.

Această valoare nu se rezumă doar la talent, o înclinație spre un anumit domeniu sau altul, cum ar fi muzica, pictura, matematica etc. Poate fi o trăsătură a personalității – cum ar fi bunătatea, sinceritatea, veselia.


*Nu-ți încărca copilul cu îndeplinirea visurilor tale pentru că el este o cu totul altă persoană, care va avea propriile visuri.

*Obiceiurile sunt a doua noastră natură. Cea mai mare parte din viața noastră se bazează pe obiceiuri, iar cele mai multe obiceiuri le deprindem în copilărie. Și sunt greu de schimbat. 

*Obiceiurile ne influențează calitatea vieții. Obiceiurile bune ne fac viața mai bună și mai luminoasă, mai ușoară și mai confortabilă, în timp ce proastele obiceiuri pot duce la adevărate drame.

* Obiceiurile se manifestă în absolut toate aspectele vieții noastre. Ne afectează întreaga viață.


*Mulți copii suferă din lipsa de comunicare a părinților cu ei, și asta nu pentru că părinții nu i-ar iubi, ci pentru că ei înșiși nu au învățat să comunice.

*Ne tragem energia din gândurile noastre. Dacă gândurile tale sunt frumoase, optimiste, încrezătoare, tolerante, atunci și energia pe care o simți este una benefică. Și îți dai seama că este benefică după starea de bine care te însoțește.

*Gândurile noastre sunt la fel de importante ca și acțiunile noastre. Există o energie în fiecare din ele. Această energie va atrage în viața ta acele lucruri la care te gândești, indiferent că le vrei sau nu.

*Nu problemele contează, ci reacția noastră la ele.

Oricât de grele ar fi situațiile cu care ne confruntăm, putem găsi soluții pentru ele. Totul este să nu ne lăsăm dominați de frică, pentru că frica paralizează gândurile, acțiunile și capacitatea de a vedea clar.


*Drumul pe care îl parcurgem în viață este marcat de alegerile pe care le facem. Orice alegere ne poate deschide un drum sau ni-l poate închide, ne poate ajuta sau ne poate trage în jos.

*Fiecare moment din viața noastră se bazează pe o alegere. Alegem să ne uităm la televizor sau să citim, să ne plimbăm pe jos sau cu mașina, să ieșim cu prietenii sau să stăm acasă cu familia...

*Orice alegere, orice acțiune a noastră are o urmare.


*Orice regulă trece-o mai întâi prin filtrul gândirii și simțirii tale.

*Copiii au nevoie de disciplină. Și au nevoie de limite stabilite de părinți. Pentru că acestea le conferă siguranță și-i ajută să se integreze mai ușor în societate.


*Capacitatea de a ierta este cel mai puternic izovor al liniștii noastre sufletești. Atunci când putem să iertăm micile sau marile neajunsuri create de ceilalți, dispar multe zbateri și frământări interioare. Dispare practic sursa multor energii negative. Trăirile noastre se înseninează și se calmează.

*Capacitatea de a-i ierta pe ceilalți este strâns legată de împăcarea noastră cu noi înșine. De autoacceptarea noastră așa cum suntem. Pacea interioară și bucuria vin, în primul rând din împăcarea cu sine.

*Este important să înțelegem că există fire invizibile care ne leagă de copilărie și de care rămânem agățați toată viața.

*Iubirea pentru copilul tău nu este negociabilă.

Iubirea necondiționată pe care o oferi copilului tău îl va însoți întreaga viață. Nici un alt lucru din ceea ce tu îi poți oferi nu va avea vreodată valoare iubirii tale necondiționate. 


*Între părinți și copii există o puternică legătură emoțională. O strânsă legătură energetică. Cuvintele, ca și gândurile părinților legate de copii, au un puternic imact asupra lor. Acest impact se află la un nivel foarte subtil.

*Oamenii au nevoie de valori. Fără ele s-ar afla la un nivel animalic. Valorile sunt cele care ne fac viața frumoasă, cele care ne ajută să ne definim identitatea și să ne dobândim stima de sine. 

*Când ești mic, universul părinților este reperul moral și estetic la care te raportezi. Multe din valorile care te-au înconjurat în copilărie se infiltrează adânc în personalitatea ta și te împing toată viața să acționezi într-o anumită direcție.

*Valorile influențează tot ceea ce facem, modul în care gândim și, în cele din urmă, sentimentele noastre.


*Multe lucruri generate de motorul unei societăți consumeriste ne împovărează inutil. De prea multă fațadă nu mai reușim să vedem lucrurile esențiale.

*Ne trăim viața în goană, uitând să ne bucurăm de lucrurile mărunte, simple, care constituie, în fapt, esența unei vieți trăite din plin.

*Trăind alături de copilul tău bucuriile simple, el nu va putea niciodată să treacă pe lângă ele fără să le simtă fiorul. Nu va putea să le ignore. Din aceste trăiri el își va găsi puterea de a merge mai departe. 


Cartea ”7 pentru o viață” de Gabriela Ciucurovschi poate fi cumpărată și online de aici.


Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Omul care a mutat un munte

A fost odată, în nordul Indiei, un om foarte sărac pe nume Dashrath , care pentru a-și întreține familia lucra cu ziua pământul pentru moșierii din satele învecinate. Munca era istovitoare, soarele arzător, iar pentru a face față oboselii, Phaguni, soția lui, îi aducea la prânz apă și merinde. În fiecare zi ea traversa muntele abrupt și accidentat, căci nu exista nici un drum care să lege satul lor de localitățile învecinate. Într-una din zile însă, Phaguni se împiedică de o piatră, scăpă din mână ulciorul cu apă, care se sparse, și alunecă câțiva metri, rănindu-se la picior. Își continuă drumul șchiopătând. Trecuseră câteva ore de la prânz, când Dashrath își văzu soția sosind cu lacrimi în ochi. Îngrijorat din cauza soției sale, luă în acel moment o decizie: ”Acest munte a distrus atâtea vase, a rănit atâția oameni, unii și-au pierdut chiar viața încercând să-l traverseze. Iar acum însăși soția mea este rănită. Chiar de-ar fi să-mi ia o viață întreagă, tot voi ciopli un drum în m

Există 4 tipuri de traume

Trauma este o energie căreia nu i s-a permis să se exprime într-un mod safe. (Lee Harris) Probabil cel mai simplu mod de a defini trauma este ”ceva ce ți s-a întâmplat, dar nu ai avut parte de sprijin, comunitate, resurse sau capacitate de a procesa pe deplin acea experiență emoțională la momentul respectiv, astfel încât aceasta rămâne blocată în corp, tocmai pentru că nu ai reușit să închizi acea buclă de sres emoțional.” Există 4 tipuri de traume pe care le putem experimenta: 1. Traume cu ”T” mare , acestea fiind lucrurile majore care ni s-au întâmplat și care au lăsat o amprentă profundă asupra noastră.  2. Traume cu ”t” mic - acestea sunt lucrurile mai mici care se întâmplă zilnic, dar se cumulează, și pe termen lung au un impact asupra sistemului nostru nervos, împiedicându-ne să avem bunăstare în viața noastră.  Pentru că fiecare este unic, iar unii dintre noi sunt mai sensibili decât alții, este posibil ca ceea ce reprezintă o traumă cu t mic pentru cineva să fie o traumă cu T

Elena's Bookclub - ”Conversații cu Dumnezeu”

Recomandarea de carte din această lună este ” Conversații cu Dumnezeu ” (vol. 1) de Neale Donald Walsch . Neale Donald Walsch nu se consideră un Mesia al unei noi religii, ci doar un om nemulțumit care, într-o zi, s-a așezat cu stiloul în mână și cu câteva întrebări grele în suflet și în timp ce își nota întrebările pentru Dumnezeu, a realizat că El îi răspunde. Rezultatul este o carte despre adevăruri eterne și accesibile tuturor. În acest volum, Neale Donald Walsch adresează întrebări legate de probleme personale: dragoste și credință, viață și moarte, bine și rău, prosperitate, natura adevărului spiritual și relația cu Dumnezeu. Din dialogul cu Divinitatea se desprind răspunsuri clare și ușor de înțeles. Primul volum din “ Conversații cu Dumnezeu ” marchează începutul unei serii de cărți care, de la publicarea sa în 1995, a schimbat milioane de vieți și, care și azi, inspiră cu aceeași putere oameni din întreaga lume. " Conversații cu Dumnezeu " este o carte care merită ci