Treceți la conținutul principal

Elena's Bookclub - ”Al cincilea legământ”

 

Recomandarea de carte din această lună este ”Al cincilea legământ” de Don Miguel Ruiz. O carte care mi-a schimbat viața.

Al cincilea legământ” continuă seria învățăturilor toltece, inițiată în ”Cele patru legăminte” de Don Miguel Ruiz, bestseller al ziarului New York Times timp de 7 ani. ”Cele patru legăminte” au pus bazele unei înțelegeri profunde a rețelei de credințe ce stă la baza suferinței omului de azi. ”Al cincilea legământ” duce munca mai departe oferindu-ne instrumentul cheie de care avem nevoie pentru a ne redescoperi și manifesta esența reală, esența a ceea ce suntem cu adevărat, să vedem adevărul și să schimbăm mesajul pe care ni-l oferim nu doar nouă înșine, ci și tuturor celor din jurul nostru.

CELE CINCI LEGAMINTE

1. FII IMPECABIL ÎN TOT CEEA CE SPUI

Vorbeşte deschis. Nu spune decât ceea ce crezi cu adevărat. Evită folosirea cuvintelor pentru a te critica sau pentru a-i bârfi pe ceilalţi oameni. Foloseşte-te de puterea cuvintelor tale numai pentru a răspândi iubirea şi adevărul.


2. NU INTERPRETA NIMIC LA MODUL PERSONAL

Nimic din ceea ce fac ceilalţi nu are vreo legătură cu tine. Tot ce spun şi fac ei este o proiecţie a propriei lor realităţi subiective. Dacă vei deveni imun la opiniile şi la acţiunile celorlalţi oameni, nu vei mai fi victima unei suferinţe inutile.


3. NU FACE PRESUPUNERI INUTILE

Găseşte-ţi curajul de a pune întrebări deschise şi de a exprima exact ceea ce îţi doreşti. Comunică cât mai clar cu ceilalţi, pentru a evita neînţelegerile, tristeţea şi dramele. Acest legământ este suficient în sine pentru a-ţi transforma în totalitate viaţa.


4. FĂ ÎNTOTDEAUNA TOT CE ÎŢI STĂ ÎN PUTERI

Potenţialul tău maxim se schimbă de la o clipă la alta. El are un anumit nivel atunci când eşti sănătos şi un cu totul alt nivel atunci când eşti bolnav. Indiferent de circumstanţele prin care treci, fă întotdeauna tot ce îţi stă în puteri. În acest fel, vei evita autocritica inutilă şi regretele.


5. FII SCEPTIC, DAR ÎNVAŢĂ SĂ ASCULŢI

Nu crede ce îţi spune propria ta minte, şi cu atât mai puţin ce îţi spun ceilalţi. Foloseşte-te de puterea îndoielii pentru a-ţi pune întrebări referitoare la toate informaţiile primite. Este oare acesta adevărul absolut? Ascultă intenţia care se ascunde în spatele cuvintelor şi vei înţelege mai uşor mesajul real pe care îl transmit ele.


Al cincilea legământ”, în final, este despre cum să vezi întreaga ta realitate prin ochii adevărului, fără cuvinte.


Don Miguel Ruiz (n. 27 august 1952) – autor și învățător spiritual – a fost un recunoscut chirurg, până când a avut o experiență ”în apropierea morții” care l-a făcut să caute răspunsuri în tradiții ancestrale Toltece.

Explorând mintea umană atât prin primsma înțelpciunii șamanice, cât și a științei, Don Miguel Ruiz a îmbinat vechea înțelepciune cu înțelegerea modernă, creând un nou mesaj pentru întreaga omenire.

În tradiția toltecilor, un nagual îndrumă un individ către libertatea personală. Combinând noi perspective cu vechea înțelepciune, don Miguel și-a dedicat viața împărtășirii vechii înțelepciuni toltece, transpunând-o în concepte practice care promovează transformarea prin adevăr și bun simț. Mesajul său este simplu, practic și atunci când este implementat schimbă vieți.

Don Miguel Ruiz este un ghid spiritual renumit și autor de bestselleruri internaționale. El a petrecut decenii făcând călătorii spirituale la piramidele din Teotihuacan, Mexic, și la multe locuri sacre din întreaga lume, luminând mii de studenți prin cuvintele și prezența sa. Cărțile sale s-au vândut în peste 16,5 milioane de exemplare și au fost publicate în 52 de limbi în întreaga lume.


Fragmente din carte:

*Dacă ești conștient de faptul că tu ești artistul care își creează propria viață, poți alege dintre aceste posibilități pe cele pe care le dorești cu adevărat.

*Fiecare om are o poveste de împărtășit, un mesaj pe care și-l transmite sieși, dar și celor din jurul lui. […] În ce constă acest mesaj? Chiar în viața noastră.

*O judecată critică nu este altceva decât o opinie, un punct de vedere pe care nu îl aveai atunci când te-ai născut. Tot ceea ce gândești și ce crezi despre tine reprezintă o cunoaștere învățată. Tu ai învățat o sumedenie de opinii de la părinții și frații tăi, de la prieteni și de la societate. Toți aceștia ți-au transmis nenumărate imagini legate de felul în care ar trebui să arate corpul tău, despre ceea ce ar trebui să faci sau să nu faci, despre cel care ar trebui să fii. La ora actuală ai ajuns să crezi o sumedenie de lucruri despre cel care ești, dar sunt oare adevărate?

*Cum ne folosim noi de cuvinte pentru a ne descrie pe noi înșine? Atunci când te privești în oglindă, îți place ceea ce vezi, sau îți judeci corpul, spunându-ți tot felul de minciuni? Este oare adevărat că ești prea scund sau prea înalt, prea gras sau prea slab? Este oare adevărat că nu ești frumos? Este oare adevărat că nu ești perfect așa cum ești?

*Tu îți spui o poveste, dar este aceasta adevărată?

*Întreaga realitate pe care o percepi este filtrată prin lentila convingerilor tale.

*Lumea pe care credem că o vedem în exterior se află de fapt în interiorul nostru.

*Toate conflictele sunt consecința unor minciuni. Adevărul nu poate genera niciodată conflicte. El nu sumte nevoia să demonstreze că are dreptate, ci există în sine, indiferent de ceea ce credem noi sau nu. Pe de altă parte, minciunile nu există decât dacă le creăm și nu pot supraviețui decât dacă credem în ele. 

*Absolut toți oamenii sunt perfecți. […] Noi căutăm în permanență această perfecțiune și constatăm că tot ceea ce există în Univers este perfect, mai puțin oamenii! […] Adevărul este că tot ceea ce există în creație este perfect, inclusiv oamenii.

*Oamenii care controlează mass-media ne spun ce ar trebui să credem, cum ar trebui să ne îmbrăcăm, ce ar trebui să mâncăm etc., și ne manipulează cum doresc, de parcă am fi păpuși. Dacă doresc să urâm pe cineva, ei își răspândesc minciunile în întreaga lume, iar acestea acționează ca și cum ar fi magice. Imaginează-ți ce ar crede oamnii din viitor despre superstițiile noastre actuale.

*Noi nu vedem decât ceea ce dorim să vedem și nu auzim decât ceea ce dorim să auzim. Sistemul nostru de convingeri este precum o oglindă care nu ne arată decât lucrurile în care credem.

*Dacă te întrebi de ce te simți atât de deprimat în anumite ocazii, poți să fii convins să acest lucru se datorează unei povești neadevărate pe care ți-o tot spui și pe care o crezi.

*Dacă tot îți creezi visul personal, proces care nu poate fi evitat,de ce nu ți-ai crea un vis minunat?

*Dacă ești capabil să crezi în limitările tale, de ce nu ai crede în frumusețea și în puterea ta interioară, a vieții care se manifestă prin tine?

*Nici un alt om nu te va judeca vreodată atât de sever cum te judeci tu.

*Fii responsabil pentru fiecare alegere din viața ta.

*Teama este regina lumii subterane și principala ei metodă de guvernare este distorsionarea cunoașterii. Teama crează toate nedreptățile și dramele emoționale, întregul coșmar în care trăiesc miliarde de oameni.

*De fapt, care este cel mai cumplit lucru care ni se poate întâmpla? Moartea? La urma urmelor, cu toții vom muri și nimeni nu poate împiedica acest proces. Până atunci, avem de ales: putem fie să ne bucurăm de viața noastră actuală, fie să îi opunem rezistență și să suferim.

*Este mult mai ușor să fii tu însuți, decât să încerci să fii altcineva decât ești.

*Tu te-ai născut cu tot ceea ce îți este necesar pentru a reuși.

*Orice om își creează o lume în mintea sa, după care trăiește în ea.

*Tu te afli aici doar pentru a exista în acest moment.


Don Miguel Ruiz, în ”Al cincilea legământ”, ne oferă mijloace practice pentru acceptarea propriei ființe, acceptarea celorlalți și contemplarea realității prin ochii adevărului. Cartea poate fi cumpărată și online de aici.


Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Omul care a mutat un munte

A fost odată, în nordul Indiei, un om foarte sărac pe nume Dashrath , care pentru a-și întreține familia lucra cu ziua pământul pentru moșierii din satele învecinate. Munca era istovitoare, soarele arzător, iar pentru a face față oboselii, Phaguni, soția lui, îi aducea la prânz apă și merinde. În fiecare zi ea traversa muntele abrupt și accidentat, căci nu exista nici un drum care să lege satul lor de localitățile învecinate. Într-una din zile însă, Phaguni se împiedică de o piatră, scăpă din mână ulciorul cu apă, care se sparse, și alunecă câțiva metri, rănindu-se la picior. Își continuă drumul șchiopătând. Trecuseră câteva ore de la prânz, când Dashrath își văzu soția sosind cu lacrimi în ochi. Îngrijorat din cauza soției sale, luă în acel moment o decizie: ”Acest munte a distrus atâtea vase, a rănit atâția oameni, unii și-au pierdut chiar viața încercând să-l traverseze. Iar acum însăși soția mea este rănită. Chiar de-ar fi să-mi ia o viață întreagă, tot voi ciopli un drum în m

Există 4 tipuri de traume

Trauma este o energie căreia nu i s-a permis să se exprime într-un mod safe. (Lee Harris) Probabil cel mai simplu mod de a defini trauma este ”ceva ce ți s-a întâmplat, dar nu ai avut parte de sprijin, comunitate, resurse sau capacitate de a procesa pe deplin acea experiență emoțională la momentul respectiv, astfel încât aceasta rămâne blocată în corp, tocmai pentru că nu ai reușit să închizi acea buclă de sres emoțional.” Există 4 tipuri de traume pe care le putem experimenta: 1. Traume cu ”T” mare , acestea fiind lucrurile majore care ni s-au întâmplat și care au lăsat o amprentă profundă asupra noastră.  2. Traume cu ”t” mic - acestea sunt lucrurile mai mici care se întâmplă zilnic, dar se cumulează, și pe termen lung au un impact asupra sistemului nostru nervos, împiedicându-ne să avem bunăstare în viața noastră.  Pentru că fiecare este unic, iar unii dintre noi sunt mai sensibili decât alții, este posibil ca ceea ce reprezintă o traumă cu t mic pentru cineva să fie o traumă cu T

Elena's Bookclub - ”Conversații cu Dumnezeu”

Recomandarea de carte din această lună este ” Conversații cu Dumnezeu ” (vol. 1) de Neale Donald Walsch . Neale Donald Walsch nu se consideră un Mesia al unei noi religii, ci doar un om nemulțumit care, într-o zi, s-a așezat cu stiloul în mână și cu câteva întrebări grele în suflet și în timp ce își nota întrebările pentru Dumnezeu, a realizat că El îi răspunde. Rezultatul este o carte despre adevăruri eterne și accesibile tuturor. În acest volum, Neale Donald Walsch adresează întrebări legate de probleme personale: dragoste și credință, viață și moarte, bine și rău, prosperitate, natura adevărului spiritual și relația cu Dumnezeu. Din dialogul cu Divinitatea se desprind răspunsuri clare și ușor de înțeles. Primul volum din “ Conversații cu Dumnezeu ” marchează începutul unei serii de cărți care, de la publicarea sa în 1995, a schimbat milioane de vieți și, care și azi, inspiră cu aceeași putere oameni din întreaga lume. " Conversații cu Dumnezeu " este o carte care merită ci