Treceți la conținutul principal

Elena's Bookclub - ”Micul prinț”


Recomandarea de carte din această lună este ”Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupéry, o poveste emoționantă despre copilărie, care se citește cu inima. Un gen aparte, o carte pentru orice vârstă, foarte frumos ilustrată chiar de către autor.


Micul prinț” este o carte clasică despre prietenie, inocență și modul diferit în care copiii și adulții percep universul. Un dialog între sensibilitatea copilăriei și raționalitatea maturității, cartea dezvăluie idei profunde și subtilități care îndeamnă la meditație. Scrisă într-un stil simplu, dar fermecător, ne amintește să privim esențialul vieții prin ochii unui copil și să redescoperim ceea ce este cu adevărat important pentru noi în scurta noastră trecere pe acest Pământ și să nu mai complicăm inutil lucrurile. ”Micul prinț” este o carte care te îndemnă la meditație de fiecare dată când o citești. De aceea merită citită și recitită, fiind o lectură mereu revelatoare. 

Publicată în 1943, această carte a fost desemnată cea mai bună lucrare a secolului trecut în Franța și, alături de textele sacre ale marilor religii, se numără printre cele mai vândute cărți din istorie. De la lansare, a fost tradusă în peste 300 de limbi, inclusiv în Braille. Anual, aproximativ două milioane de exemplare sunt vândute la nivel global, iar peste 400 de milioane de cititori s-au bucurat deja de farmecul său.

Micul prinț” urmărește povestea unui prinț copil care călătorește prin univers, întâlnind oameni și descoperind lecții valoroase despre prietenie, iubire, responsabilitate și sensul vieții. Fiecare planetă și locuitor reflectă aspecte ale societății umane, iar inocența prințului devine o oglindă a purității sufletului uman. ”Micul prinț” este o poezie în proză care scoate la iveală ceea ce este mai bun în noi. Saint-Exupéry îmbină un stil narativ poetic cu ilustrații delicate ceea ce crează o operă de artă vizuală și literară. Cartea este accesibilă copiilor, dar oferă o profunzime filosofică care îi invită la reflecție adulți.


Antoine de Saint-Exupéry (29 iunie 1900 - 31 iulie 1944) ) a fost un scriitor, poet, jurnalist și aviator francez, cunoscut mai ales pentru capodopera sa ”Micul Prinț” (Le Petit Prince). 

Pe lângă activitatea sa literară, Saint-Exupéry a fost un aviator pasionat, participând la misiuni de recunoaștere în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Experiențele sale din aer și reflecțiile despre umanitate sunt adesea reflectate în scrierile sale, inclusiv în alte opere renumite, precum ”Zbor de noapte” (Vol de nuit).

Saint-Exupéry a dispărut în mod misterios în 1944, în timpul unei misiuni de recunoaștere, rămânând o figură emblematică a literaturii și aviației.


Fragmente din carte:

*Dar, firește, noi cei care înțelegem viața, noi nu ne sinchisim de numere. 

*E un lucru trist să uiți un prieten. Nu toată lumea a avut un prieten. Și pot să ajung și eu ca unul dintre acei oameni mari pe care nu-i mai interesează decât cifrele. 

*Dacă iubește cineva o floare care nu există decât într-un singur exemplar în milioanele și milioanele de stele, asta ajunge să-l facă fericit atunci când o privește. 

*N-am înțeles atunci nimic! Ar fi trebuit să o judec după fapte și nu după vorbe. Ea răspândea pentru mine parfum și lumină.

*Dacă aș porunci unui general să se preschimbe în pasăre de mare, iar generalul nu mi-ar asculat porunca, n-ar fi din vina generalului. Ar fi din vina mea.

*Limpede nu vezi decât cu inima. Ceea ce este esențial, este invizibil pentru ochi.

*Toți adulții au fost odată copii cândva… dar puțini dintre ei își mai aduc aminte.

*Cuvintele sunt sursa neînțelegerilor.

*Nu cunoști decât lucrurile pe care le îmblânzești, spuse vulpea. Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de-a gata de la negustori. Dar, cum nu există negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. 


Cu fiecare lectură, „Micul prinț” – un omagiu adus inocenței și imaginației – dă la iveală noi straturi de înțelepciune și frumusețe. Această capodoperă a literaturii universale este o adevărată comoară, oferind o înțelegere profundă a emoțiilor umane și a frumuseții vieții.

Într-o lume plină de zgomot și agitație, această carte ne reamintește să ne întoarcem la simplitate, autenticitate și înțelepciune și ne îndeamnă să medităm la modul în care percepția noastră influențează înțelegerea lumii. Este un ecou al valorilor și principiilor care ne îmbogățesc viața și ne fac să fim mai umani.


Cumpără cartea ”Micul prinț” și online de aici.




Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Afirmații pozitive: Accept schimbarea

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Accept schimbarea în viața mea și mă adaptez cu mult curaj și ușurință. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Afirmații pozitive: Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit.

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Parabola "INELUL"

Un tânăr s-a dus la un bătrân înțelept pentru a-l ajuta cu un sfat. - Înțeleptule, am venit la tine pentru că mă simt atât de mic, de neînsemnat, nimeni nu dă doi bani pe mine și simt că nu mai am forță să fac ceva bun. Ajută-mă, învață-mă cum să fac să fiu mai bun! Cum să le schimb oamenilor părerea despre mine? Fără ca măcar să se uite la el, bătrânul îi spuse:  - Îmi pare rău, băiete, nu te pot ajuta acum, am de rezolvat o chestiune personală. Poate după aceea. Dacă însă m-ai putea ajuta tu pe mine, atunci poate că aș rezolva problema mea mai repede și aș putea să mă ocup și de tine. – Aaaa...   încântat să vă ajut – bâigui tânărul cam cu jumătate de gură, simțind că iarăși e neluat în seamă și amânat. Bătrânul își scoase din degetul mic un inel și îl întinse băiatului adăugând: - Ia calul pe care-l găsești afară și du-te degrabă la târg. Trebuie să vând inelul acesta pentru că am de plătit o datorie. E nevoie însă ca tu să iei pe el cât se va put...