Treceți la conținutul principal

Cel mai fericit copil...

La serbarea de sfârșit de an, printre altele, Domnul Învățător a spus despre Theona că este cel mai fericit copil din toate generațiile de elevi pe care le-a  avut.
Întrebare:
”Theona este genul de om care îți spune cu zâmbetul pe buze că ți-a băgat mașinan-n stâlp... Cum ați reușit, doamnă, să creșteți un copil așa optimist?”

Răspunsul îl dau acum, în scris, pentru că este prea lung și prea complicat să o fi făcut la momentul respectiv:
În primul rând este o chestiune de priorități. Și în același timp este o chestiune de a-ți asuma responsabilitatea, de a ”vindeca” și schimba lucruri care nu funcționează la tine/ în tine ca părinte. Pentru că atunci când facem acest lucru, îi ”eliberăm” în mod automat și pe copiii noștri de ”poveri” care nu sunt ale lor de cărat, precum și de ”programe” defectuoase, care nu le sunt de nici un folos (care pot fi credințe limitative, superstiții vechi de când lumea sau prejudecăți).

Dacă e să mergem și mai departe pe firul povestirii, pentru că fiecare dintre noi este de fapt o poveste – o poveste care la început i-a fost spusă de către cei din jurul său – părinți, bunici (în principiu persoanele care i-au fost cel mai aproape în primii ani de viață au cea mai mare influență asupra copilului, că doar nu degeaba se spune ”cei 7 ani de-acasă”), la care poveste - de-a lungul vieții - mai adăugăm și noi poveștile noastre, de cele mai multe ori prin filtrele și lentilele celor din jurul nostru (de prea multe ori chiar).
După cum spuneam, dacă mergem la începuturi pe firul povestirii, vedem că în afară de timpul petrecut împreună, de atenția acordată și de educația primită, foarte importantă este atmosfera din casă, relația dintre părinți, mediul în care copilul crește și se dezvoltă (nicăieri nu este roz și inevitabil mai apar și divergențe sau conflicte, imporant este ca aceasta să nu devină o obișnuință). Și pentru ca lucrurile să fie puțin și mai complicate – foarte important în gradul de armonie al unui copil sunt aspecte care s-au petrecut chiar înainte ca acesta să fi venit pe lume; aspecte cum ar fi: dacă acel copil a fost dorit sau nu, dacă mama pe timpul sarcinii a fost stresată sau împăcată (unele mămici sunt de-a dreptul terifiate de simplul gând că vine bebe, ce vor face, cum se vor descurca, vor face față, altele sunt îngrijorate de un milion de detalii și informații, care nu de puține ori sunt contradictorii, situații în care efectele asupra copilului cu siguranță numai benefice nu pot fi). Cu siguranță însă, lucrurile stau cu totul altfel în momentul în care considerăm că bebe este un dar de la Dumnezeu (nu doar o grijă și o responsabilitate în plus) și ne rugăm pentru el în mod constant.
(Mai multe despre acest subiect puteți afla în cartea ”Cele nouă trepte” scrisă de Daniel Meurois și Anne Givaudan, pe care o găsiți aici.)

Sinceră să fiu nu știu care din toate acestea a contat cel mai mult la fericirea fetiței mele, însă un lucru este cert: mi-am dorit-o foarte mult, l-am rugat pe Doamne-Doamne mult de tot ca ea să fie sănătoasă (exact așa... Doamne, poate să fie proastă, poate să fie urâtă, dar fă să fie sănătoasă! – Iar Dumnezeu probabil s-a amuzat de rugămintea mea și i le-a dat pe toate).
Considerând-o un dar de la Dumnezeu, am avut convingerea și credința că totul va fi bine (căci probleme de sănătate fiecare are și nimeni nu duce o viață roz-bonbon). După ce ”a venit” am renunțat de tot la televizor. Da, un an și jumătate nu m-am uitat deloc la televizor pentru a nu o expune pe ea, nu i-am dat să mănânce prostii (dulciuri mai ales), iar suc acidulat nu bea nici la ora asta (pentru că până la 2 ani nu i-am dat deloc, iar când am făcut-o, pur și simplu nu i-a plăcut gustul, și nu a băut și nu bea nici în ziua de azi). I-am acordat foarte mult timp. I-am citit și i-am cântat de când era încă în burtă...

După cum spuneam, este o chestiune de priorități. Pentru mine ea este cea mai importantă! Iar cel mai important lucru pentru mine este ca ea să fie bine.

Mă întreba chiar zilele trecute:
- Mami, tu crezi că eu sunt cel mai fericit copil din lume?
Nici nu prea am știut ce să-i răspund, mi se pare o întrebare destul de neobișnuită pentru un copil:
- Îmi doresc... Sper..., i-am spus
La care Theona răspunde singură:
- Eu nu cred că sunt cel mai fericit copil din lume. Dar cred că sunt printre ei...

Pentru mine este de ajuns. Astfel de momente îmi umplu inima de recunoștință. Efectiv, dă inima pe dinafară... Și mulțumesc în fiecare zi, și de mai multe ori pe zi, că am un copil așa minunat.

Da, e mult de lucru – în primul rând cu tine însuți –, dar se merită. În loc să te superi când îți vezi copilul de 2- 3 ani că se încruntă la tine sau că folosește nu știu ce ton, gândește-te, analizează puțin: la care dintre voi a văzut asta? Dacă e la voi, schimbați. Dacă e la cineva din afară, îi explicați că voi nu faceți așa/ nu vă comportați așa. Copiii înțeleg mult mai mult decât le dăm noi credit, chiar dacă nu la nivel logic (lucru care se întâmplă abia pe la 8-9 ani). Iar chestia cu ”eu sunt mai mare și am voie, iar tu nu” nu ține; copiii învață din ce văd, nu din lecțiile de morală pe care le ținem.

Eu am încercat și încerc să fiu un model pentru ea (cu siguranță nu-mi iese întotdeauna), încă nu am ajuns acolo unde îmi doresc, dar măcar mă strădui.

Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l