Treceți la conținutul principal

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?


Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux.

Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu lumea întreagă sau ne putem încărca ”prețioasele” telefoane (de care am devenit nedespărțiți și fără de care nu ne putem imagina viața; vă dați seama ce isterie ar produce simplul fapt să nu-ți poți încărca telefonul care tocmai "a murit"). Te provoc să faci un exercițiu de imaginație și să te gândești cum ar fi să nu-ți meargă frigiderul, pentru că ți s-au "prăjit" toate prizele din casă și, ca să adăugăm puțin "suspans", să zicem că este o zi toridă de vară... Gândește-te puțin... ce fel ar fi?... Sau ce fel ar fi dacă în aceeași perioadă toridă nu ai putea folosi mașina de spălat, din aceleași considerente?... Sau aerul condiționat?... Sau blender-ul la care îți faci suc dimineața?... Sau orice altceva?... căci exemplele nu se termină aici.

Hai să mergem mai departe cu acest exercițiu de imaginație și să ne gândim ce fel ar fi viața noastră fără gaze?... Da, și ca să fie și "mai frumos", hai să ne gândim că este o zi friguroasă de iarna, cu -10°C afară, iar centrala (electrică) nu merge. Și nici la aragaz nu te poți încălzi și implicit nici să faci mâncare. Acest scenariu e suficient să dureze două zile (în condițiile date), pentru a ne da seama cât de norocoși suntem și să începem să apreciem un lucru atât de banal de altfel.

Cred că ai prins ideea... faptul că sutem privilegiați și ar trebui să fim recunoscători și să mulțumim că avem o mașină de spălat și nu trebuie să spălăm rufele la mână, cum făceau bunicile noastre (să zicem iarna, pentru mai multe ”senzații tari”)... că avem un frigider și nu trebuie să gătim sau să mergem la cumpărături în fiecare zi (în special vara, când mâncarea se alterează de pe o zi pe alta)... că avem calculatoare, care ne ușurează munca... că avem internet care le permite unora să lucreze de acasă și ne permite tuturor să avem acces instant la informații pe care în trecut le căutai în enciclopedii sau dicționare (dacă erai destul de norocos să le ai acasă), pentru că altfel trebuia să mergi la bibliotecă să le afli... că avem telefoane (deși mulți dintre noi le folosesc greșit) și putem în orice moment  să sunăm și să vorbim cu cei dragi sau cu cine avem nevoie.

Mă voi opri aici, nu înainte de a te lăsa cu ”piesa de rezistență” a acestei enumerări: Gândește-te puțin... ce fel ar fi viața ta fără apă curentă??... Adu-ți aminte ce fel este când se oprește apa pentru o zi? Sau - și mai bine încă - gândește-te ce fel este când se oprește apa fără ca tu să știi măcar? E și mai interesant, nu-i așa, când nu ai apă nici măcar să te speli pe mâini, darămite să mai ai nevoie să tragi apa la toaletă... situația poate deveni ”tragică” destul de rapid (că așa... de pe dinafară e mai degrabă amuzantă). Asta fără să ne mai gândim la faptul că încă mai există sate unde oamenii trebuie să care găleți de apă câte 1-2-3 km de la fântână până acasă... Cu siguranță apa noastră cea de toate zilele merită un maaare ”MULȚUMESC!”

Cred că m-am făcut înțeleasă... Lista sigur nu se oprește aici.

Întrebare:
Tu când ai fost ultima dată recunoscător pentru lucrurile din viața ta?... Alege-l pe cel mai banal și gândește-te dacă ai fi fost la fel de indiferent acum 50-100 de ani.



Sursă: [foto]

Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude