Treceți la conținutul principal

10 legi ale ikigai-ului

Zece legi extrase din înțelepciunea bătrânilor din Ogimi (Japonia), unde se află comunitatea cu cei mai mulți ”centenari” din lume:

1. Fii mereu activ, nu te pensiona niciodată. Cine abandonează lucrurile pe care le iubește și pe care știe să le facă, pierde sensul vieții. De aceea, chiar și după încheierea vieții profesionale „oficiale", este important să continuăm să facem lucruri valoroase, progresând, aducând frumusețe sau utilitate celorlalți, ajutând și dând o formă micului nostru univers.

2. Privește lucrurile cu calm. Graba este invers proporțională cu calitatea vieții. Cum spune un vechi proverb: „Mergând încet se ajunge departe". Când lăsăm urgențele în urmă, timpul și viața noastră capătă o nouă semnificație.

3. Nu mânca pe săturate. Și în alimentația pentru o viață îndelungată „mai puțin înseamnă mai mult". Conform legii celor 80%, pentru a ne păstra sănătatea mult timp, în loc să ne îmbuibăm trebuie să mâncăm ceva mai puțin decât simțim nevoia.

4. Înconjoară-te de prieteni buni. Sunt cel mai bun elixir pentru a risipi grijile printr-o conversație plăcută, pentru a povesti sau asculta întâmplări care fac mai ușoara existența, pentru a le cere un sfat, a ne distra împreună, pentru a împărtăși, visa... în definitiv, pentru a trăi.

5. Fii în formă pentru următoarea ta aniversare. Apa este în mișcare, curge proaspătă și nu stagnează. În același fel, vehiculul vieții tale are nevoie de întreținere zilnică ca să te țină mulți ani. În plus, mișcarea declanșează secreția de hormoni ai fericirii.

6. Zâmbește. O atitudine plăcută atrage prieteni și ne relaxează. Este bine să ne dăm seama de lucrurile care merg prost, dar nu trebuie să uităm de privilegiul de a ne afla aici și acum în această lume plină de posibilități.

7. Reconectează-te la natură. Chiar dacă majoritatea oamenilor trăiesc în orașe, suntem creați ca să ne contopim cu natura. Avem nevoie să ne întoarcem periodic la ea ca să ne încărcăm bateriile.

8. Fii recunoscător. Strămoșilor tăi, naturii care îți oferă aer și hrană, partenerilor de viață, tuturor lucrurilor care îți luminează viața cotidiană și te fac să te simți fericit pentru că trăiești. Dedică-ți un moment pe zi ca să mulțumești și îți vei amplifica tezaurul fericirii.”

9. Trăiește clipa. Nu te mai plânge de trecut și nu te mai teme de viitor. Tot ce ai este ziua de astăzi. Folosește-o cât de bine poți ca să merite să ți-o amintești.

10. Urmează-ți ikigai-ul. În tine este o pasiune, un talent unic care dă sens zilelor tale și te impulsionează să oferi tot ce este mai bun din tine până la sfârșit. Dacă nu l-ai descoperit încă, așa cum spunea Viktor Frankl, următoarea ta misiune va fi să-l găsești.


Sursă: "Ikigai: Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită" de Hector Garcia și Francesc Miralles

 


Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l