Treceți la conținutul principal

Din înțelepciunea bătrânilor japonezi

 

1. Fii tu însuți!

Una dintre cele mai mari provocări în viață este sa fii tu însuți într-o lume care încearcă să te facă precum toți ceilalți. Cineva va fi întotdeauna mai frumos ca tine, mai deştept sau mai tânăr, însă nimeni nu poate fi ca tine. Nu te schimba ca oamenii să te placă. Fii tu însuți şi oamenii potriviți te vor iubi pe tine, așa cum ești.

 

2. Nu trăi în trecut

Nu vei putea începe următorul capitol din viața ta, dacă vei continua să îl citeşti pe ultimul.

 

3. Nu-ți fie frică să greşeşti

Să faci ceva şi să obții un rezultat greşit este mai productiv decât să nu faci nimic. Orice reuşită are o urmă de eşec în spatele ei şi orice eşec te conduce spre succes. Vei ajunge să regreți mai mult lucrurile pe care nu le-ai făcut decât pe cele pe care le-ai făcut.

 

4. Înfruntă-ți problemele

Înfruntă-le cu capul sus! Nu, nu va fi uşor. Nu este nicio persoană în lume care poate depăşi fără greşeală toate obstacolele pe care viața ni le pune în față. Nu suntem făcuți să rezolvăm instant toate probleme apărute. Nu aşa am fost creați. De fapt, am fost creați să ne supărăm, să ne întristăm, să fim răniți, să ne împiedicăm şi să cădem. Pentru că tocmai acesta este scopul vieții – să înfruntăm problemele care apar, să învățăm din ele, să ne adaptăm, să le rezolvăm și să mergem mai departe cu capul sus. Astfel devenim persoanele care suntem.

 

5. Nu minți

Poți minți pe oricine din lumea întreagă, însă nu te poți păcăli pe tine.Viețile ni se îmbunătățesc numai când acceptăm provocările care ne apar în cale, iar cea mai dificilă dintre provocări este aceea de a fi sinceri cu noi înşine.

 

6. Ai grijă de tine

Cel mai dureros lucru este să te pierzi pe tine ca persoană, atunci când iubeşti pe cineva prea mult, şi să uiți că şi tu eşti special. Da, ajută-i pe ceilalți, dar ajută-te şi pe tine. Dacă există vreodată vreun moment perfect pentru a-ți urma visul sau pentru a face ceva care contează pentru tine, acel moment e ACUM.

Eşti pregătit!… Nimeni nu se simte niciodată 100% pregătit când apare o nouă şansă, pentru că cele mai multe oportunități din viață ne forțează să trecem dincolo de zona noastră de confort. În orice situație, ne vom simți întâi insuficient pregătiți, dar asta ține de procesul de învățare, nu-i aşa?

 

7. Nu intra în relații din motive greşite

Relațiile trebuie alese înțelept. Este mai bine să fii singur decât într-o companie neplăcută. Nu te grăi. Dacă trebuie să se întâmple, se va întâmpla – la timpul potrivit, cu persoana potrivită şi din motivele corecte. Îndrăgosteşte-te pentru că așa simți, nu pentru că te simți singur.

 

8. Oamenii ajung în viața ta cu un rost

Vei învăța că în viață oamenii pe care-i întâlneşti, îi întâlneşti cu un scop. Unii te vor testa, unii se vor folosi de tine, de la unii vei învăţa câte ceva, dar, cel mai important, vor fi şi câțiva care vor scoate la iveală tot ce-i mai bun din tine.

 

9. Nu mai concura cu toți cei din jurul tău

Nu te mai gândi la ce fac ceilalți mai bine decât tine. Concentrează-te să fii mai bun decât cel care ai fost ieri. Până la urmă, succesul este o competiție cu tine însuți.

 

10. Nu invidia

Invidia înseamnă să numeri toate harurile cu celor din jurul tău, în loc să te uiți la tine şi la ce ai primit tu. Întreabă-te: “Ce am eu şi toată lumea îşi doreşte?”

 

11. Nu te mai certa pentru greşeli vechi

Putem iubi persoanele nepotrivite şi putem plânge pentru lucrurile greşite, însă, indiferent ce întorsătură ia viața, un lucru este sigur: greşelile ne ajută să găsim acele persoane şi acele lucruri care sunt potrivite pentru noi. Toți greşim, toți ne zbatem şi toți regretăm anumite lucruri din trecutul nostru. Orice lucru care ți se întâmplă, bun sau rău, te pregăteşte pentru un moment care urmează să vină.

 

12. Fericirea nu poate fi cumpărată

Multe dintre lucrurile pe care ni le dorim sunt scumpe, dar adevărul este că lucrurile care ne aduc cu adevărat fericirea sunt gratuite – dragostea, râsul, prietenia … Completează tu lista mai departe.

 

13. Nu mai aștepta fericirea de la ceilalți

Dacă nu eşti mulțumit cu tine, aşa cum eşti, nu vei fi fericit nici în relațiile cu alte persoane. Trebuie să-ți creezi stabilitate şi fericire în propria viață înainte de a o împărtăşi cu altcineva.

 

14. Nu trăi în gol, gândindu-te şi răzgândindu-te

Nu mai analiza aşa de mult fiecare situație, căci vei crea probleme care nici măcar nu existau. Evaluează situația şi acționează! Nu poți schimba lucrurile cu care refuzi să te confrunți. Progresul implică riscuri. Punct! Ca să marchezi un gol, trebuie ca întâi să dai drumul la minge.

 

15. Nu-ți plânge de milă

Surprizele neplăcute cu care viața te pune față în față nu fac decât să îți netezească calea în direcția menită pentru tine. Poate nu întelegi şi nu vezi asta în momentul în care lucrurile rele se petrec şi poate îți va fi greu, dar reflectează şi la celelalte lucruri negative care ți s-au întâmplat în trecut. Vei observa destul de des că fiecare dintre ele te-a condus într-un loc mai bun, către o persoană mai bună, la o stare de spirit minunată sau o situație fericită, aşa că: Zâmbeşte! Lasă-i pe toți să vadă că astăzi eşti mult mai puternic decât erai ieri.

 

16. Nu ține supărări

Nu îți trăi viața cu ură în suflet! Vei ajunge să te răneşti mai mult pe tine decât pe oamenii pe care îi urăşti. Iertarea nu înseamnă: “Ceea ce mi-ai făcut este ín regulă.”, ci iertarea înseamnă: ”Nu o să te las să îmi strici fericirea pentru totdeauna!” Iertarea este răspunsul. Renunță la ranchiună, găseşte-ţi pacea şi eliberează-te! Şi, nu uita: Iertarea nu este numai pentru alte persoane, este şi pentru tine. Atunci când este nevoie, iartă-te şi pe tine, mergi mai departe şi încearcă să te descurci mai bine data viitoare.

 

17. Nu mai face pe plac tuturor

Refuză să îți cobori standardele doar pentru a-i mulțumi pe cei care refuză să şi le ridice pe ale lor!

 

18. Nu-ți cere scuze la nesfârşit

Prietenii tăi nu au nevoie de explicații, iar duşmanii tăi oricum nu te vor crede. Fă ceea ce simți că este corect. Frumusețea bucuriilor mărunte … Bucură-te de lucrurile mărunte, pentru că într-o zi te vei uita înapoi şi vei descoperi că ele erau de fapt lucrurile importante. Cele mai bune perioade din viața ta vor fi acele momente mici, aparent neimportante, pe care le-ai petrecut râzând cu cei care contează pentru tine.

 

19. Renunță la perfecțiune

Societatea nu premiază perfecționiştii, ci îi recompensează pe cei care duc lucrurile la bun sfârşit.

 

20. Calea uşoară nu te duce acolo unde îți dorești

Viața nu e uşoară, mai ales atunci când plănuieşti să obții ceva care să merite. Nu alege calea uşoară care să te ducă acolo! Realizează ceva extraordinar!

 

21. Lucrurile sunt minunate, atunci când nu sunt…

Este in regulă să te împiedici din când în când. Nu trebuie să te prefaci sau să demonstrezi mereu că eşti puternic. Nu ar trebui să te intereseze ceea ce cred ceilalți – plângi, dacă simți nevoia – este sănătos să îți verşi lacrimile. Cu cât mai curând vei face asta, cu atât mai repede vei fi pregătit să zâmbeşti din nou.


Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l