Treceți la conținutul principal

#12 Elena’s Bookclub - ”Profetul” de Kahlil Gibran


Recomandarea de carte pentru această lună este ”Profetul” de Kahlil Gibran, o carte care umple de încântare și de sens pe oricare cititor.

Kahlil Gibran este artist plastic, poet și scriitor. Prin operele sale, a revoluționat literatura de limbă arabă, iar în limba engleză a creat un precedent greu de egalat: cartea ”Profetul”, la a cărei perfecționare a lucrat 11 ani, constituie o capodoperă ideatică și estetică.

După Shakespeare si Lao Tzu, Gibran este cel mai bine vândut scriitor. Cartea ”Profetul” a fost tradusă în 40 de limbi și a fost vândută în peste 100 milioane de exemplare de la prima publicare, succesul său fiind asigurat de stilul mereu proaspăt și plin de înțelepciune al autorului, bucurându-i cu harurile sale pe nenumărații căutători de frumusețe. 

Lumină și inspirație pentru generații întregi și pentru oamenii din toată lumea, cuvintele profunde și senine din ”Profetul” aduc și astăzi pace și înțelepciune pentru orice fel de cititor, care va avea ocazia să descopere taina sublimului.

În cele 26 eseuri de poezie, scrise sub formă de proză, ”Profetul” dezvăluie cele mai profunde abisuri ale sufletului uman.


Mai jos am adunat câteva idei preferate, care pot servi foarte ușor drept cugetări după care să ne ghidăm viața:


* Este aceia care dăruiesc cu bucurie, iar acea bucurie este răsplata lor.

 

* Iar toată munca este fără sens atunci când nu există iubire;

Iar când munciți cu iubire, vă legați de voi înșivă și unul de altul și, împreună, de Dumnezeu.

 

* Cu cât tristețea vă sapă mai adânc în ființă, cu atât mai multă bucurie va încăpea în voi.

 

* Adevăr vă spun: pofta de a trăi comod vă omoară pasiunea din suflet și apoi vă duce la groapă cu rânjetul pe buze.

 

* Ceea ce este nemărginit în voi adăstează în palatul Cerului, a cărui ușă este roua dimineții și ale cărui ferestre sunt cântecele și tăcerile nopții.

 

* Puteți să amuțiți tamburul și să slăbiți corzile lirei, dar cine-i va putea impune vreodată ciocârliei să nu cânte?

 

* Veți fi cu adevărat liberi nu atunci când zilele voastre vor fi lipsite de griji, iar nopțile voastre vor scăpa de dorințe și de durere.

Ci mai degrabă atunci când aceste lucruri îți vor îngrădi viața, dar voi vă veți ridica deasupra lor goi și nelimitați.

 

* Sunteți buni când sunteți una cu voi înșivă.

Sunteți buni atunci când vă străduiți să dăruiți din voi înșivă.

 

* Vă rugați când vă cuprinde suferința și nevoia; ar trebui să vă rugați și în plinătatea bucuriei voastre și în zilele voastre de abundență.

 

* Frumusețea este viața dezvăluindu-și chipul sfânt.

Iar voi sunteți viața și voi sunteți și vălul.

Frumusețea este eternitatea privindu-se în oglindă.

Iar voi sunteți eternitatea și voi sunteți oglinda.

 

* Cine poate despărți credința sa de acțiunile sale sau de ocupațiile sale?


Lectură plăcută și cu folos să aveți!

Cartea ”Profetul” o puteți achiziționa de aici.


Vă aștept impresiile și comentariile pe grup:

https://www.facebook.com/groups/ElenaBookclub/

 

 

Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l