Treceți la conținutul principal

7 beneficii surprinzătoare ale mersului pe jos


Mersul pe jos e văzut adesea ca o activitate banală, dar, potrivit medicilor, mersul pe jos este „lucrul care se apropie cel mai mult de un medicament minune” (Dr. Thomas Frieden, expert în sănătatea publică din SUA).

Potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA, American Heart Association), este recomandat să mergem pe jos minimum 150 de minute pe săptămână, iar numărul de pași indicați pentru o viață sănătoasă ar fi de cel puțin 10.000 zilnic. Acest număr însă reprezintă doar jumătate din numărul de pași pe care îl fac oamenii din triburile indigene africane, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru faptul că ne îndepărtăm tot mai mult de un stil de viață natural, care ne privează, în același timp, de bucuria și de beneficiile mersului pe jos. În continuare puteți afla 7 din beneficiile mersului pe jos, care este atât de sănătos.

 

Surprinzătoarele beneficii ale mersului pe jos

Ai o singură oră liberă la dispoziție și nu știi dacă să o petreci mergând la sală sau ieșind la alergat? Mersul pe jos ar putea fi o opțiune mult mai la îndemână și cu un pachet mai generos de beneficii. Pe unele le cunoști deja, despre altele s-ar putea sa afli acum.

 

1. Mersul pe jos te ajută să slăbești

În condițiile în care rata obezității este în creștere la nivel mondial, există deja o serie de studii care au demonstrat că mersul pe jos are rezultate promițătoare în cazul celor care vor să scape de kilogramele în plus. Pe lângă asta, cercetătorii de la Harvard Health Publishing au arătat că mersul pe jos diminuează riscul de transmitere a genelor responsabile cu obezitatea. În urma unui studiu făcut pe 12.000 de persoane, s-a constatat că în cazul persoanelor care merg pe jos cam o oră pe zi, numărul acestor gene se reduce la jumătate.

 

2. Mersul pe jos te ajută să scapi de pofta de ceva dulce

Studiile realizate de Universitatea din Exeter (Marea Britanie) arată că o plimbare de 15 minute poate diminua pofta de ciocolată și chiar reduce cantitatea de ciocolată pe care o consumi când ești stresat/ă. Cea mai recentă cercetare confirmă faptul că mersul pe jos ne ajută să scăpăm de pofta de a mânca alimente care conțin zahăr.

 

3. Mersul pe jos reduce riscul de cancer la sân

Faptul că orice fel de activitate fizică reduce riscul de cancer la sân e deja cunoscut de ceva vreme. Dar un studiu al Societății Americane de Cancer a demonstrat că femeile care merg pe jos șapte sau mai multe ore pe săptămână prezintă un risc de a se îmbolnăvi de cancer la sân cu 14% mai mic decât cele care desfășoară această activitate doar trei ore sau mai puțin pe parcursul unei săptămâni.

 

4. Mersul pe jos întărește imunitatea organismului

Mersul pe jos ne poate proteja în timpul sezonului răcelilor și al gripelor. Un studiu care a inclus 1000 de participanți, atât bărbați, cât și femei, ne arată că persoanele care merg pe jos cel putin 20 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână, sunt cu 43% mai puțin expuși riscului de a răci decât cei care se plimbă doar o dată pe săptămână sau mai puțin. Iar dacă se îmbolnăvesc, se fac bine mai repede, iar simptomele sunt mai puțin severe.

 

5. Mersul pe jos crește buna dispoziție

Hipocrate, „părintele medicinei”, descria plimbarea ca fiind „cel mai bun medicament al omului”. Și desigur, nu a fost sigurul înțelept care a pledat pentru această activitate. Înainte de a fi inventate anti-depresivele, despre care știm deja că au efecte îndoielnice pe termen lung, ce făceam când ne cuprindea tristețea? Ieșeam să ne plimbăm. Mersul pe jos poate fi un anti-depresiv cu efecte imediate, e cel mai ieftin și mai ușor mod de a ne îndepărta gândurile negre, fără să fie nevoie să avem vreun echipament suplimentar la îndemână. Alergatul și activitatea fizică mai intensă au si ele, firește, efecte benefice asupra stării noastre de spirit, însă, spre deosebire de mersul pe jos, nu sunt accesibile chiar tuturor. Persoanele sedentare se pot simți intimidate de ideea de a se implica în exerciții fizice cu un grad sporit de dificultate. Așa că mersul pe jos rămâne cea mai simplă rețetă.


6. Mersul pe jos te ajută să fii mai creativ/ă

De la Aristotel la Charles Dickens și Steve Jobs, e greu să găsești vreun filosof, scriitor sau antreprenor care să nu se fi folosit de mersul pe jos ca de un instrument eficient pentru a avea o minte mai prolifică. De altfel, potrivit unui studiu realizat de către Universitatea din Stanford, California, mersul pe jos te poate face cu 81% mai creativ.


7. Mersul pe jos prelungește viața

Și, în fine, e firesc ca toate beneficiile enumerate mai sus să aibă un efect pozitiv asupra duratei de viață. Dr. Valter Longo, un renumit expert în gerontologie din Statele Unite, a studiat îndelung secretele longevității. O concluzie a cercetărilor sale este aceea că mersul zilnic pe jos este una dintre caracteristicile comune stilului de viață ai locuitorilor Zonelor Albastre (Blue Zones), adică ai acelor regiuni în care oamenii trăiesc foarte mult.


Ținând cont de importantele beneficii pentru sănătatea ta mintală, fizică și emoțională, sper că argumentele de mai sus te-au convins să mergi mai des pe jos de acum înainte.

 

Sursă: www.viataverdeviu.ro + [foto].

Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l