Treceți la conținutul principal

Elena's Bookclub - “Pescărușul Jonathan Livingston”


Cea mai potrivită recomandare de carte pentru luna aprilie este Pescărușul Jonathan Livingston de Richard Bach, o parabolă a transformării individuale și a învingerii fricii personale. 

De la apariția sa, în 1970, ”Pescărușul Jonathan Livingston” a atins vânzări de peste 60 de milioane de exemplare, aflându-se în fruntea listei de bestseller-uri New York Times 38 de săptămâni și ocupând prima poziție doi ani la rand (1972-1973) în topul din Publishers Weekly. 

Pescărușul Jonathan Livingston” este un roman de dimensiuni foarte mici, dar cu o esență puternică, care nu își dezvăluie ușor semnificația, lăsându-l pe cititor să descopere adevăratul mesaj. Este o metaforă a vieții celor care nu numai că își dau voie să viseze, dar și îndrăznesc să-și depășească limitele, în această existență efemeră.

Richard Bach a scris o poveste pentru cei care își ascultă inima și nu trăiesc numai după reguli, cei pentru care efortul desăvârșirii înseamnă o rasplată în sine, pentru că ei știu că viața adevărată se găsește dincolo de aparențe.


Jonathan este diferit de ceilalți pescăruși din stol. Nu se limitează la regulile stolului și nu acceptă că viața e doar despre hrană. Vrea mai mult de la el, știe că poate mai mult și face orice pentru a se autodepăși. Vrea să zboare cât mai sus, cât mai repede și să planeze cât mai lin. Muncește pentru asta zilnic. Nu se dă în lături și nu obosește. Nu ascultă de cei care îi zic că nu poate, că visează ori că este inutil ceea ce vrea. El are încredere în forțele proprii. Crede cu tărie că este capabil și asta îi dă putere. Reușește ce și-a propus și nu se mulțumește doar cu atât. Vrea să împărtășească și cu ceilalți reușita lui, vrea să le ofere și lor o nouă perspectivă asupra vieții. 

Deși zborul este esența unei păsări, zborul de plăcere nu este ceva ce marele Stol încurajează, așa că Jonathan este alungat, ca și în viața reală unde, atunci când cineva înzestrat începe să se ridice și să gândească altfel, grupul îl exclude în loc să-l încurajeze și să învețe, ignorându-l și vorbind despre el ca despre o ciudățenie.

Cu toate acestea, îndrăzneala lui este salvare pentru mulți fiindcă le dă curaj și altor pescăruși să învețe să zboare, în detrimentul tradiției de secole a stolului care nu încuraja acest lucru. Ori fără aceste persoane autentice și curajoase, lumea nu ar evolua sau ar evolua foarte încet.

Din toată această frumoasă poveste, cea mai importantă este morala care se trage la final și care ar trebui să ne amintească că este necesar să nu renunțăm niciodată, să încercăm să ne autodepășim mereu și să avem încredere în noi.


Richard Bach, născut 1936, este descendent al familiei compozitorului Johann Sebastian Bach.  El este scriitor, pilot și mecanic aviatic, scriitorul american fiind foarte apreciat datorită romanelor “Pescărușul Jonathan Livingston” și “Iluzii – Aventurile unui Mesia reticent”. 


Ideile de mai jos mi-au plăcut în mod deosebit:

* Viața înseamnă mai mult decât hrană, luptă și putere.

* Scopul nostru în viață este să atingem acea desăvârșire și s-o dezvăluim celorlalți.

* Dacă nu înveți nimic, lumea următoare este întocmai ca aceasta, cu aceleași limite și cu aceleași apăsătoare greutăți pe care trebuie să le birui.

* Paradisul nu este un loc sau un timp.

* Orice număr este o limită, iar desăvârșirea nu are limite. 

* Zborul ideilor putea să fie la fel de real ca și zborul vântului și al penelor.

* Întregul vostru trup, de la o aripă la alta, le spunea Jonathan, nu este altceva decât gândul vostru, într-o formă vizibilă.

* Suntem liberi să mergem unde vrem și să fim ceea ce suntem.

* Nu uita să te desăvârșești în iubire.

* Ai libertatea să fii tu însuți cu adevărat aici și acum.

* Un pescăruș este ideea nelimitată a libertății.

* Găsește bucurie și perfecțiune în viața de zi cu zi. 


Cartea ”Pescărușul Jonathan Livingston” de Richard Bach poate fi cumpărată online de aici.


Iar dacă vreți să împărtășiți impresii vă aștept cu drag și pe facebook:

www.facebook.com/groups/ElenaBookclub/








Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Afirmații pozitive: Accept schimbarea

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Accept schimbarea în viața mea și mă adaptez cu mult curaj și ușurință. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Afirmații pozitive: Mă eliberez de nevoia de a controla totul.

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Mă eliberez de nevoia de a controla totul. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Afirmații pozitive: Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit.

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]