Treceți la conținutul principal

Elena's Bookclub - ”Arta vindecării”


Recomandarea de carte pentru luna august este Arta vindecării de Dr. Bernie S. Siegel și Cynthia J. Hurn.

Arta vindecării a apărut în anul 2017 și este ”un minunat ghid către adevăr și înțelepciune, scris de un vindecător autentic” (Caroline Myss).


Renumitul medic și învățător spiritual Bernie Siegel demonstrează în Arta vindecării cum interacționează știinta și spiritualitatea și cum ne putem ghida trupul spre vindecare.
După ce a studiat numeroși pacienți bolnavi de cancer în stadii terminale, Bernie Siegel a pus bazele grupului Exceptional Cancer Patients (Pacienții Excepționali Bolnavi de Cancer) pentru a-i ajuta să practice vindecarea autoindusă. El și-a dat seama că trupul nostru dorește să se vindece și că îl putem ajuta să o facă prin intermediul unor practici neconvenționale precum desenele, vizualizările, interpretarea viselor, iubirea și râsul.

Dincolo de lumea vizibilă a trupului se află un tărâm invizibil, inconștient, ce poate fi o forță puternică în procesul de vindecare. Dr. Bernie Siegel este printre primii care îi învață pe oameni cum să aducă acest factor în prim-planul conștiinței. Rezultatul poate fi nu numai vindecarea fizică, ci și o viață împlinită, trăită în pace și bucurie. Când îmbinăm arta vindecării cu știința tămăduirii, medicina modernă devine completă.” (Dr. Larry Dossey)
”Bernie Siegel era deja chirurg cunoscut atunci când a descoperit formele subtile de comunicare de care este capabilă mintea umană. El a început să studieze inconștientul, opera lui Carl Jung și puterea de vindecare ce există inerent în tot ceea ce este viu – o călătorie ce a condus la vindecarea multora dintre pacienții săi. În această carte, Bernie Siegel îmbină cunoașterea științifică cu compasiunea atunci când își folosește privirea antrenată pentru a observa, cu implicare și căldură, cum sunt influențate vindecarea și starea de bine de o anume percepție, de intenție și de comunicarea nonverbală/ psihică [...] Această nouă carte oprimistă oferă diverse modalități prin care cititorii pot învăța să-și utilizeze forța interioară de autovindecare.” (Anna Jedrziewski)

Arta vindecarii abundă atât în relatari reale ale pacienților aflați de pe patul de spital, uneori adevărate miracole, precum și în exemple de studii științifice și/ sau psihologice, tocmai pentru a furniza material didactic pentru partea din creier care are nevoie de argumente solide pentru a se lăsa convins și pentru ca sugestiile autorului să ne ajute la un nivel profund pe calea spre vindecare.
Din această carte putem învăța că boala nu este o pedeapsă, ci un indicator, simptomele fiind indicii ale unor probleme care necesită atenție, că durerile/ suferințele din copilărie care nu au fost soluționate ne pot predispune la boli și, de asemenea, putem vedea cum diferența de percepție îi ajută pe unii oameni să se vindece mai repede sau să supraviețuiască unei boli în fază terminală.

Bernie Siegel a fost medic, chirurg pediatru/ generalist. El a fost și este implicat în umanizarea îngrijirii medicale și a educației medicale. În 1978 a elaborat Pacienții Excepționali cu Cancer (ECap) pentru pacienții bolnavi de cancer, o formă specifică a terapiei individuale și de grup, în cadrul căreia a folosit interpretarea desenelor, visele și emoțiilor/ sentimentelor pacienților pentru a le facilita schimbarea stilului de viață și a-i implica intens în procesul de vindecare.
Este un binecunoscut adept al abordării holistice pentru vindecarea trupului, minții și sufletului, revista Watkins’ Mind Body Spirit din Londra numindu-l printre primii douazeci de oameni ai timpurilor noastre care influențează viața spirituală.
Cynthia J. Hurn este specializată în psihologie, consiliere și scriere creativă și se implică în activități de salvare a animalelor. În textele ei, știința, inima și sufletul se îmbină armonios.


Fragmente din cartea ”Arta vindecării”:
*Îngropată în subconștient, în cel mai îndepărtat ungher la memoriei, se alfă cunoașterea a tot ceea ce avem nevoie să știm în viață.

*Cunoașterea și amintirile sunt arhivate atât în creier, cât și în celulele trupului.

*Un om există nu doar datorită trupului său.

*Cele trăite zi de zi și ceas de ceas, ca experiențe, senzații, gânduri, imagini, emoții și comportamente, pot modela înzestrarea noastră genetică și neurogenetică în modalități ce ne schimbă structura fizică și funcționalitatea creierului.

*Când îți acorzi suficiente momente de liniște, sporești șansele de a primi mesaje de iubire și sprijin.

*Când te conectezi la înțelepciunea interioară a unui pacient, acesta conștientizează că totul vine din interiorul său, nu de la medic.

*Anxietatea, durerea sufletească, teama, sentimentele de abandon și alte emoții de acest fel se decantează în anumite regiuni ale trupului și mocnesc acolo ani de zile, până ce sistemul imunitar este provocat de un alt eveniment traumatic și nu mai face față. În astfel de moemnte pot să apară cancerul, bolile de inimă, respiratorii sau digestive, alergii și așa mai departe.

*Emoțiile ne creează chimia internă, afectându-ne genele și sănătatea.

*Boala apare de obicei acolo unde au fost depozitate amintiri neplăcute. Psiholoaga și autoarea Alice Miller spune: ”Adevărurile din copilărie ne sunt depozitate în trup. Și dacă nu ne orpim din a nega adevărul, la un moment dat trupul ne va prezenta factura.”

*Când ne acceptăm drept creații ale lui Dumnezeu, văzând frumusețea a ceea ce suntem, exact așa cum suntem, îi acceptăm și pe alții exact așa cum sunt.

*Fără iubire nu poți vedea adevărata valoare pe care o ai ca om și nu poți accepta faptul că meriți iubire; vezi numai ce e în neregulă.

*Învață cum să-ți potolești tumultul mental și ascultă-ți vocea interioară. Dă voie miracolului iubirii să-ți vindece viața. Când ne iubim viața, trupul receptează adesea acest mesaj, decide să trăiască și se vindecă.

*Gândurile și emoțiile sunt unde electromagnetice care circulă pe anumite frecvențe, asemenea undelor radio.

*Știința a demonstrat că alcătuirea hormonilor și a neuropeptidelor transmise prin sângele unei persoane care râde de câteva ori pe zi diferă față de structura chimică a celor din sângele unui om depresiv, furios sau temător.

*Putem folosi animalele ca exemple, ca modele de comportament. Ar trebui să petrecem câtm mai mult timp în aer liber. Să ne jucăm cât de des ne stă în putință. Să legăm prietenii în timp ce îi ascultăm pe oameni fără să-i judecăm și să le arătăm că suntem empatici. Să avem grijă de noi, așa cum avem grijă de animalele noastre.

*Prefer să-mi îndrept atenția asupra simbolurilor ce reflectă puterea iubirii. Trebuie să ne amintim întotdeauna că întunericul, frigul și moartea spirituală există doar acolo unde nu este lumină, căldură sau iubire.

*Oamenii percep viața dintr-o perspectivă duală. Conform înțelegerii noastre, există lumină și întuneric. Dar întunericul nu este nimic altceva decât absența luminii. Dacă ești cu fața spre soare, nu vezi umbra. Percepția ne afectează sănătatea; cel mai des, modul în care percepem lucrurile este alegerea noastră.

*Creația este un miracol și ne depășește înțelegerea.

*Pe măsură ce îți vindeci viața, chimia organismului ți se va schimba, iar trupul se va bucura. Găsește-ți ritmul și armonia ce ți se potrivesc în loc să le accepți pe cele dictate de alții. Nu te teme să-ți imaginezi sinele tău ideal. Trupul are puterea de a crea tot ceea ce vizualizezi. Și când sănătatea nu reprezintă o problemă, vizualizează cum iubirea îți vindecă mereu viața.

*Capacitatea de autovindecare face parte din noi.

*Imaginația te poate ajuta să faci orice, așa că folosește-o pentru a deveni persoana care vrei să devii și pentru a face lucrurile pe care vrei să le faci.

*Efectul terapeutic al compasiunii este infinit și incomensurabil. Interesul pe care un medic îl arată față de pacienții săi vine în sprijinul vindecării și uneori poate elimina nevoia unui tratament medicamentos sau a unei operații. 

Cartea Arta vindecăriipoate fi cumpărată online de aici.



Vă aștept cu drag și pe facebook:




Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l

A nu alege este tot o alegere

Recent am dat peste un citat al lui Carl Jung: ”În prezent educăm oamenii numai până în punctul unde își pot câștiga existența și se pot căsători, iar apoi educația se oprește cu desăvârșire, ca și cum o ținută mentală completă a fost obținută. Soluția la toate celelalte problemele complicate ale vieții sunt lăsate la discreția și ignoranța fiecărui individ. Nenumărate căsătorii nefericite și nechibzuite, nenumărate dezamăgiri profesionale se datorează, pur și simplu, lipsei de educație a adultului. Mulți oameni (bărbați și femei) își petrec astfel întreaga viață într-o completă ignoranță cu privire la cele mai importante lucruri... Adultul poate fi educat și poate răspunde într-un mod favorabil la educația individuală...” Întrebarea mea este: ”Și cine îi oprește?!...” Este vorba de alegerea fiecăruia. Fiecare este responsabil pentru bunăstarea sa, însă mulți rezumă aceasta la bani. Și confort (care nu este nici măcar confort, ci o rutină care dă un sentiment de siguranță,