Treceți la conținutul principal

Elena's Bookclub - ”Unica revoluție” de J. Krishnamurti


Recomandarea de carte din această lună este ”Unica revoluție” de Jiddu Krishnamurti.

Nu obișnuiesc să citesc o carte de două ori. Mereu am considerat că sunt prea multe cărți și prea puțin timp pentru a le putea citi pe toate (cele care mă interesează, cel puțin). Însă anul acesta, în ciuda lipsei de timp, am început să recitesc din cărțile pe care le-am citit cu ani în urmă. În parte pentru că am simțit nevoia să-mi reîmprospătez memoria cu înțelepciunea lor, în parte pentru că am vrut să văd dacă le-aș mai ”privi” cu aceiași ochi. Și deși este imposibil ”să vezi” lucrurile exact la fel în două momente diferite din viață, datorită experienței pe care ai acumulat-o sau a profunzimii pe care ai dobândit-o, am fost plăcut surprinsă să observ că am privit aceste cărți cu ”aceiași ochi”, marea diferență constând în faptul că le-am găsit și mai bogate în sens decât atunci când le-am citit pentru prima oară.

Unica revoluție” de Jiddu Krishnamurti este una dintre aceste cărți. Am cumpărat-o în 2009, la un târg de carte din București și am citit-o cu mai bine de zece ani în urmă, iar ceea ce mi s-a părut atunci o lectură puțin greoaie, acum s-a dovedit a fi o adevărată încântare.


Unica revoluție” este o carte meditativă, introspectivă, în care autorul ne îndeamnă să ”vedem” cu ochi noi lumea din jurul nostru, să fim prezenți în fiecare moment din viața noastră, să ne eliberăm de condiționările la care am fost supuși de mii de ani. 

Ne inspiră ”să fim”, de fapt, și atât!


Jiddu Krishnamurti (n. 11 mai 1895 - 17 februarie 1986) a fost un lider spiritual și filosof de origine indiană. Interesele lui au inclus revoluția psihologică, natura minții, meditația, investigația, relațiile umane și aducerea schimbărilor radicale în societate. 


Fragmente din carte:

*Frumusețea cerurilor și a pământului este statornică.

*Adevărul este ceva viu, adevărul nu aparține timpului.

*Când omul este liber – fără vreun motiv de invidie sau de suferință – atunci mintea lui este firesc liniștită.

*Mintea meditativă vede – observând, ascultând fără cuvânt, fără comentarii, fără păreri – atentă la mișcarea vieții în toate relațiile ei de-a lungul zilei.

*Orice lucru trebuie să ia sfârșit pentru ca noul să fie.

*Nu știm nimic în afară de ceea ce am fost învățați de ceea ce învățătorii din vechime au spus.

*Trebuie să mergeți dvs. înșivă, trebuie să faceți călătoria singur și în această călătorie trebuie să fiți propriul dvs. învățător și elev.

*Ființele omenești sunt condiționate de educație, de mediul în care au crescut – fiecare religie afirmând că propria ei cărare este cea mai bună.

*Frumusețea este, ca și iubirea, ceva aflat dincolo de atingere și de vedere.

*La urma urmei acest ”tu” este un mănunchi de amintiri, tradiții și cunoașteri strânse în miile de zile de ieri.

*Pretutindeni în lume există oameni care au cărți sfinte moderne sau vechi. Ei repetă din ele, le cântă și le citează la nesfârșit, însă în inimile lor sunt violenți, lacomi și dornici de putere. Și atunci întreb: au vreo importanță aceste cărți așa-zise sfinte?

*A aduce trecutul în prezent, a traduce mișcarea prezentului în termenii trecutului distruge frumusețea vie a prezentului. 

*Iubirea este întotdeauna întregul. 

*Gândirea trebuie să tacă pentru ca iubirea să fie.

*Este ciudat cât de puțin râdem. Inimile noastre sunt prea apăsate, prea tocite de obositoarele treburi ale vieții, de rutina și monotonia vieții zilnice.

*Noi nu auzim liniștea fiindcă urechile noastre sunt pline de flecăreala minții.

*În realitate nu există nici un mâine. Mâine este doar o născocire a gândirii.

*Întreaga viață se află în prezent, nu în umbra zilei de ieri sau în strălucirea zilei de mâine.


Mi-aș fi dorit să vă recomand și de unde puteți să achiziționați cartea, însă spre marea mea surprindere este foarte rară și din păcate nu am găsit-o în librăriile sau anticariatele online, fiind peste tot indisponibilă. Așa că sper să aveți noroc să o găsiți prin vreun anticariat local. 


Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Omul care a mutat un munte

A fost odată, în nordul Indiei, un om foarte sărac pe nume Dashrath , care pentru a-și întreține familia lucra cu ziua pământul pentru moșierii din satele învecinate. Munca era istovitoare, soarele arzător, iar pentru a face față oboselii, Phaguni, soția lui, îi aducea la prânz apă și merinde. În fiecare zi ea traversa muntele abrupt și accidentat, căci nu exista nici un drum care să lege satul lor de localitățile învecinate. Într-una din zile însă, Phaguni se împiedică de o piatră, scăpă din mână ulciorul cu apă, care se sparse, și alunecă câțiva metri, rănindu-se la picior. Își continuă drumul șchiopătând. Trecuseră câteva ore de la prânz, când Dashrath își văzu soția sosind cu lacrimi în ochi. Îngrijorat din cauza soției sale, luă în acel moment o decizie: ”Acest munte a distrus atâtea vase, a rănit atâția oameni, unii și-au pierdut chiar viața încercând să-l traverseze. Iar acum însăși soția mea este rănită. Chiar de-ar fi să-mi ia o viață întreagă, tot voi ciopli un drum în m

Există 4 tipuri de traume

Trauma este o energie căreia nu i s-a permis să se exprime într-un mod safe. (Lee Harris) Probabil cel mai simplu mod de a defini trauma este ”ceva ce ți s-a întâmplat, dar nu ai avut parte de sprijin, comunitate, resurse sau capacitate de a procesa pe deplin acea experiență emoțională la momentul respectiv, astfel încât aceasta rămâne blocată în corp, tocmai pentru că nu ai reușit să închizi acea buclă de sres emoțional.” Există 4 tipuri de traume pe care le putem experimenta: 1. Traume cu ”T” mare , acestea fiind lucrurile majore care ni s-au întâmplat și care au lăsat o amprentă profundă asupra noastră.  2. Traume cu ”t” mic - acestea sunt lucrurile mai mici care se întâmplă zilnic, dar se cumulează, și pe termen lung au un impact asupra sistemului nostru nervos, împiedicându-ne să avem bunăstare în viața noastră.  Pentru că fiecare este unic, iar unii dintre noi sunt mai sensibili decât alții, este posibil ca ceea ce reprezintă o traumă cu t mic pentru cineva să fie o traumă cu T

Elena's Bookclub - ”Conversații cu Dumnezeu”

Recomandarea de carte din această lună este ” Conversații cu Dumnezeu ” (vol. 1) de Neale Donald Walsch . Neale Donald Walsch nu se consideră un Mesia al unei noi religii, ci doar un om nemulțumit care, într-o zi, s-a așezat cu stiloul în mână și cu câteva întrebări grele în suflet și în timp ce își nota întrebările pentru Dumnezeu, a realizat că El îi răspunde. Rezultatul este o carte despre adevăruri eterne și accesibile tuturor. În acest volum, Neale Donald Walsch adresează întrebări legate de probleme personale: dragoste și credință, viață și moarte, bine și rău, prosperitate, natura adevărului spiritual și relația cu Dumnezeu. Din dialogul cu Divinitatea se desprind răspunsuri clare și ușor de înțeles. Primul volum din “ Conversații cu Dumnezeu ” marchează începutul unei serii de cărți care, de la publicarea sa în 1995, a schimbat milioane de vieți și, care și azi, inspiră cu aceeași putere oameni din întreaga lume. " Conversații cu Dumnezeu " este o carte care merită ci