Treceți la conținutul principal

În ziua în care te iubești pe tine


de Sofia Dumitriu
În ziua în care te iubești pe tine cu adevărat, înveți că nimeni nu va vedea frumosul din tine înainte ca tu să-ți vezi propria valoare. Atunci înveți conștientizarea propriei valori și respectul de sine.
În ziua în care te iubești pe tine cu adevarat, nu mai cauți de la ceilalți validarea care te înființează. Pentru că tu însuți te vezi pentru minunea care ești. Așa înveți să dăruiești înainte de a cere.
În ziua în care te iubești cu adevărat, îți dai seama că ești exact acolo unde trebuie. Așa înveți să renunți la regretele trecutului și la speranța viitorului. Aici și acum e un loc minunat în care te afli.
În ziua în care te iubești pe tine cu adevarat, ești plin de mirare și de zâmbet. Pentru că poți să vezi contradicțiile și paradoxurile și găsești fascinație în tumultul vieții. Așa înveți că drumul în sine este sensul tău.
În ziua în care te iubești cu adevărat, te detașezi de așteptări și de frustrări. Pentru că ți-ai oferit deja darul de pe urmă: acceptarea de sine, fără a aștepta ca ceilalți să compenseze pentru tot ceea ce nu ai primit până atunci.
În ziua în care te iubești pe tine cu adevărat, dăruiești zâmbete și înțelepciune. Pentru că descoperi magia alchimiei emoționale: primești ceea ce dăruiești. Așa înveți legile interacțiunii umane, trebuie să fii înainte de a cere.
În ziua în care te iubești pe tine cu adevărat, privești în trecut fără mânie. Așa înveți să te ierți pe tine, pe zei și pe oameni – nimeni nu îți este dator cu nimic. Totul este subscris unui firesc al cărui sens de pe urmă îl vei ști la un moment dat. Așa înveți credința, în tine și în ceva-ul de dincolo de concret și de aparent.
În ziua în care te iubești pe tine cu adevărat, abandonezi încrâncenarea de a obține ceea ce alții ti-au spus că este fericirea. Pentru că ai descoperit bucuria fiecărei zile, o filă din povestea devenirii tale.
În ziua în care te iubești pe tine cu adevarat, te uiți la tine și la celalalt ca la o opera de artă, fiecare fascinantă în culorile sale. Și nu mai vrei să schimbi pe nimeni, doar contempli modul diferit în care fiecare alege să își îndeplinească nevoile umane comune tuturor. Așa înveți să nu bați la porți închise și să recunoști similaritatea atunci când o întâlnești.
În ziua în care te iubești pe tine cu adevărat, îți asumi măreția și nu te mai poziționezi mediocru. Pentru că nu te mai compari cu nimeni, ci doar cu ceea ce poți fi tu. Așa înveți că egalitatea este o utopie și că frumusețea vine din diversitate și nu din uniformitate.
În ziua în care te iubești pe tine cu adevarat, poți să vezi oamenii pentru ceea ce sunt, nu prin prisma a ceea ce vor ei să pară. Pentru că te-ai văzut pe tine, și sus și jos, și întuneric și lumină și atunci poți citi povestea celuilalt, dincolo de închipuirile de sine. Așa înveți sinceritatea radicală și vei prefera oricând cunoașterea în locul himerelor.
În ziua în care te iubești pe tine cu adevărat, se face sărbătoare. Nu mai ai nevoie să-și spună cineva când ai voie să te bucuri sau să savurezi nostalgia. Ți-ai asumat nebunia vieții și te joci cu emoțiile tale, realizând că ceea ce ți-ai dorit dintotdeauna este să trăiești intens, să te simți viu.
În ziua în care te iubești pe tine cu adevărat, ești atent să-ți surprinzi devenirea și îți asumi că tu te creezi pe tine. Nu mai astepți ca o autoritate exterioară să te facă să fii și să simți.

În ziua în care te iubești pe tine cu adevărat, life is beautiful.

Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Despre omul frumos”

  Recomandarea de carte din această lună este ” Despre omul frumos ” de Dan Puric , o carte specială, care te provoacă la reflecție. ” Despre omul frumos ” este o colecție de povești, amintiri și interviuri cu și despre frumusețea interioară omului și a neamului românesc. Autorul ne atrage atenția că ” Lucrul cel mai important, în epoca pe care o trăim, este să avem capacitatea să recunoaștem Omul Frumos ”; mai ales acum când ” Omul Frumos nu mai este la modă. La modă este omul util, la modă este omul eficient. ” El ne îndrumă să descoperim sau să redescoperim trăsăturile omului frumos, prezentate cu măiestrie în cele 16 povestiri din această carte, în care adună subtile nuanțe ale frumosului și ne invită să le explorăm.  De asemenea, Dan Puric ne demonstrează că omul frumos poate fi găsit oriunde, în orice mediu. Este inutil să subliniem faptul că fiecare individ posedă un element care îi conferă frumusețe. Întrebarea este, alegem să cultivăm aspectele urâte sau frumoase din noi? Citi

A nu alege este tot o alegere

Recent am dat peste un citat al lui Carl Jung: ”În prezent educăm oamenii numai până în punctul unde își pot câștiga existența și se pot căsători, iar apoi educația se oprește cu desăvârșire, ca și cum o ținută mentală completă a fost obținută. Soluția la toate celelalte problemele complicate ale vieții sunt lăsate la discreția și ignoranța fiecărui individ. Nenumărate căsătorii nefericite și nechibzuite, nenumărate dezamăgiri profesionale se datorează, pur și simplu, lipsei de educație a adultului. Mulți oameni (bărbați și femei) își petrec astfel întreaga viață într-o completă ignoranță cu privire la cele mai importante lucruri... Adultul poate fi educat și poate răspunde într-un mod favorabil la educația individuală...” Întrebarea mea este: ”Și cine îi oprește?!...” Este vorba de alegerea fiecăruia. Fiecare este responsabil pentru bunăstarea sa, însă mulți rezumă aceasta la bani. Și confort (care nu este nici măcar confort, ci o rutină care dă un sentiment de siguranță,

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude