Treceți la conținutul principal

Oamenii "perlă"

La un curs de scriere creativă mi s-a pus întrebarea ”ce aș face cu un diamant?” Iar răspunsul meu, deși cam lung, a fost acesta:

”Ce aș face cu un diamant?!...”

Pentru mine este o întrebare destul de ciudată și dificilă în același timp: unu – pentru că din punct de vedere material pentru mine nu este mai mult decât o piatră și în ciuda prețului exorbitant la care poate ajunge, nu am putut să înțeleg niciodată ”isteria” iscată în jurul ei și... doi – cu atât mai mult cu cât mii de oameni (sau chiar mai mulți) sunt exploatați în cel mai brutal mod cu putință pentru a scoate la lumină această piatră, ceea ce o face și mai indezirabilă din punctul meu de vedere și, cu siguranță, ar reprezenta un argument în plus pentru a nu o achiziționa. Mi se pare un sacrificiu enorm, pentru un capriciu de ”bonton”.

Ceea ce mi se poate părea interesant la un diamant este latura sa simbolică, cea care îi dă de fapt valoare, și anume faptul că la bază este un simplu cărbune negru și opac, care prin procesele ce au avut loc pe o perioadă îndelungată de timp se transformă și se preface în mod spectaculos în ceea ce noi numim în forma sa finită ”diamant”, care cu strălucirile sale minunate a luat mințile multora, iar duritatea sa excepțională este cel puțin neobișnuită pentru o piatră prețioasă.

Mă îndoiesc însă că asta stă la baza supraevaluării lui și chiar dacă ar fi așa, ar fi o scuză lamentabilă pentru exploatarea întregului continent african.

În concluzie, eu nu cred în perfecțiunea diamantului, iar de străluciri care fură minți, cred că e mai bine să te ferești.

Chiar și la atingere e rece. E greu. E ascuțit și incomod de ținut în palmă. Da, e frumos. Dar are o frumusețe rece, ce vine mai ales din exterior, lumina soarelui fiind, de fapt, cea care îl pune cu adevărat în valoare, dându-i mii de străluciri și reflexii minunate. Fără lumină magia sa se risipește însă.

Dați-mi o perlă... micuță, gingașă și pot să filosofez și să mă minunez ore în șir pe maginea acestui subiect. Iar acolo pot într-adevăr să văd perfecțiunea naturii, atât prin povestea care duce la nașterea unei perle, cât și prin perfecțiunea formei și lucirea sa catifelată.

Sinceră să fiu, acum realizez, că mai degrabă cred în oameni ”perlă”, decât în oameni ”diamant”.

După cum se știe o perlă se formează în interiorul unei scoici. Ceea ce puțini știu însă e faptul că perlele sunt produsul durerii... rezultat al pătrunderii unei substanţe străine și nedorite în interiorul unei stridii. Când intră un grăunte de nisip în stridie, celulele de sidef (care se află în interiorul acesteia) încep să lucreze şi astupă grăuntele de nisip cu multe straturi de sidef pentru a proteja corpul stridiei. Ca rezultat, se formează o frumoasă perlă. O stridie care nu a fost rănită niciodată, nu poate produce perle, pentru că perla este, de fapt, o rană cicatrizată...

Știu că există ”povești” și în ceea ce privește recoltarea și exploatare perlelor etc, dar din punctul de vedere strict al procesului natural, în cazul unei perle natura se depășește pe ea însăși, iar întraga poveste a devenirii acesteia mi se pare de-a dreptul fascinantă: atât de sensibilă și atât de delicată, iar vitregiile sorții nu o fac decât să o determine să devină și mai frumoasă, și mai puternică, fără a-și pierde din delicatețe.

Este pur și simplu impresionant faptul că și cu oamenii se întâmplă la fel: cei mai frumoși sunt cei care în ciuda dificultăților și necazurilor prin care au trecut, nu devin duri și morocănoși, ci - din contră - și-au păstrat sensibilitatea și, poate, chiar au câștigat în blândețe și bunătate, având mereu un zâmbet pe chip și o vorbă bună pe buze (tocmai pentru că știu ce înseamă suferința).
Da, cu siguranță, cred în oamenii ”perlă”!


Întrebarea era însă ”ce aș face cu un diamant?”... Probabil l-aș vinde. De fapt sunt sigură că asta aș face. Și îmi place să cred că ar fi atât de valoros încât ar putea face o diferență, o schimbare majoră atât în viața mea, cât și în viața celorlalți. Căci îmi place să dăruiesc. Mult!


Sursă: [foto]

Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Despre omul frumos”

  Recomandarea de carte din această lună este ” Despre omul frumos ” de Dan Puric , o carte specială, care te provoacă la reflecție. ” Despre omul frumos ” este o colecție de povești, amintiri și interviuri cu și despre frumusețea interioară omului și a neamului românesc. Autorul ne atrage atenția că ” Lucrul cel mai important, în epoca pe care o trăim, este să avem capacitatea să recunoaștem Omul Frumos ”; mai ales acum când ” Omul Frumos nu mai este la modă. La modă este omul util, la modă este omul eficient. ” El ne îndrumă să descoperim sau să redescoperim trăsăturile omului frumos, prezentate cu măiestrie în cele 16 povestiri din această carte, în care adună subtile nuanțe ale frumosului și ne invită să le explorăm.  De asemenea, Dan Puric ne demonstrează că omul frumos poate fi găsit oriunde, în orice mediu. Este inutil să subliniem faptul că fiecare individ posedă un element care îi conferă frumusețe. Întrebarea este, alegem să cultivăm aspectele urâte sau frumoase din noi? Citi

A nu alege este tot o alegere

Recent am dat peste un citat al lui Carl Jung: ”În prezent educăm oamenii numai până în punctul unde își pot câștiga existența și se pot căsători, iar apoi educația se oprește cu desăvârșire, ca și cum o ținută mentală completă a fost obținută. Soluția la toate celelalte problemele complicate ale vieții sunt lăsate la discreția și ignoranța fiecărui individ. Nenumărate căsătorii nefericite și nechibzuite, nenumărate dezamăgiri profesionale se datorează, pur și simplu, lipsei de educație a adultului. Mulți oameni (bărbați și femei) își petrec astfel întreaga viață într-o completă ignoranță cu privire la cele mai importante lucruri... Adultul poate fi educat și poate răspunde într-un mod favorabil la educația individuală...” Întrebarea mea este: ”Și cine îi oprește?!...” Este vorba de alegerea fiecăruia. Fiecare este responsabil pentru bunăstarea sa, însă mulți rezumă aceasta la bani. Și confort (care nu este nici măcar confort, ci o rutină care dă un sentiment de siguranță,

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude