Treceți la conținutul principal

Definiția succesului


Ce este succesul?

Succesul - ce înseamnă pentru fiecare? Mai mulți bani, mai mulți prieteni, succes în afaceri, o casă mai frumoasă, o mașina mai bună, călătorii în jurul lumii, faimă, putere, dragoste?

Pentru unii succesul este ceea ce nu au încă. Pentru alții înseamnă să păstreze ceea ce au dobândit deja. Și pentru ceilalți înseamnă emoția vânătorii.

Succesul înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți. Oricum, adevărata reușită în viață nu poate fi niciodată o întrecere cu lumea sau cu cei din jur. Nu înseamnă a câștiga sau a acumula. Nu este o comparație între noi și ceilalți. Dacă ar fi așa, am putea determina nivelul succesului nostru alegând cu cine anume ne comparăm.

Succesul constă de fapt în evoluția fiecăruia dintre noi. Cine suntem azi și cine vom fi în viitor. Dacă ne concentrăm asupra acestui obiectiv, nu va trebui niciodată să ne facem griji despre cum să obținem mai mult sau cum să păstrăm ceea ce avem.


Pentru mulți oameni, aceasta pare o filosofie stranie, dar trebuie să realizăm că niciodată nu vom putea avea tot, nu vom putea vedea tot, nu vom putea învăța, face sau experimenta tot.


Luptați pentru ceea ce vreți să obțineți

Succesul și fericirea nu apar din senin, ci sunt rezultatul muncii depuse pentru atingerea țelurilor

Visați la lucruri mărețe, nu renunțați niciodată la idealurile voastre și nu-i lăsați pe alții să vă îndepărteze de calea pe care v-ați ales-o. Ceea ce este interesant e faptul că, atâta timp cât vă concentrați asupra propriei evoluții, nu va trebui niciodată să vă faceți griji despre ce anume veți reuși să obțineți.

Succesul și toate celelalte atribute ale sale tind să fie atrase tocmai de acei oameni care dovedesc că pot aborda chiar și cea mai măruntă realizare cu integritate și cu inima deschisă.

A caută atingerea unei mari reușite să spunem în afaceri, lăsând de-o parte toate celelalte probleme, reprezintă o mare greșeala. La ce bun să fii putred de bogat dacă ești bolnav de o boală incurabilă? Ce contează puterea, dacă ești singur și nefericit? La ce îți mai trebuie faima dacă ești prizonierul acesteia?

Așa că întrebați-vă: Ce înseamna succesul pentru mine? Lăsați la o parte clișeele și definițiile celorlalți. Ce vă doriți cu adevărat? Clarificându-vă în minte ce înseamnă succesul și fericirea pentru voi înșivă, realizați primul pas pe calea către acestea.

Nu lăsați nimic să stea între voi și reușită Se spune că singurele bariere pe care trebuie să le doborâm în viață sunt cele ridicate de propria persoană.

De ce, atunci, atât de puțini oameni reușesc să-și folosească întregul potențial? De ce atâția oameni se simt prizonieri, lipsiți de putere și fără speranță în propriile vieți? De ce atâția renunță sau devin ranchiunoși, furioși, plini de resentimente și autocompătimire?

Răspunsul este unul singur: deoarece acești oameni nu vor să-și asume responsabilitatea propriilor lor vieți, preferând să-și găsească țapi ispășitori pentru fiecare eșec sau neîmplinire.

Sunt mulți cei care cred că nu au de ales. Se simt prinși în capcana unei slujbe, a unei afaceri sau relații, a unui mod de viață, vecinătăți, mediu sau cariere.

Putem schimba tot ce dorim. Dar nu o facem din cauze multiple: frică, confort, nehotărâre, motivații greșite, sentimente de vinovăție și, mai ales, acceptarea tuturor acestor lucruri.


Adevarul este că fiecare dintre noi este binecuvântat de soartă

Într-un fel sau altul. Am fost creați pentru a reuși, dar pe drum am pierdut ceva și eșuăm foarte ușor. Nimic n-ar trebui să ni se pară imposibil, pentru că, de fapt, nimic nu este imposibil.

Care este imaginea principală pe care o aveți în minte? Teama de eșec sau bucuria reușitei? Conștiința propriei valori sau sentimentul că sunteți neînsemnat? Există ceva anume care vă sperie și vă face să vă dați înapoi sau sunteți capabil să înfruntați orice situație?

Reflectați asupra sensului pe care-l dați reușitei, înainte de a vă continua viața. Munciți pentru a realiza ceea ce este important, dar aveți grijă să nu uitați să vă bucurați de fiecare clipă, căci mai întâi de toate, viața trebuie trăită la maximum.

Articol de Ioros Costin
Redactor șef Rentrop & Straton, Grup de editură și consultanță în afaceri



Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l