Treceți la conținutul principal

Puterea simbolurilor și geometrie sacră


”Semnele și simbolurile guvernează lumea, nu cuvintele și legile” (Confucius)

Simbolurile sunt instrumente puternice care au fost folosite drept formă de comunicare din timpuri imemoriale. Iar noi putem beneficia de extraordinara lor putere, unele dintre ele având o importantă amprentă emoțională de natură pozitivă.

Simbolurile sunt prezente peste tot în viața noastră, la un nivel practic ele ne pot indica direcția în trafic, ne prezintă opțiuni sau ne limitează alegeri. Simbolurile ne sunt foarte utile pentru a naviga prin viață. Să ne gândim numai ce haos ar fi dacă ne-am conduce mașinile într-un oraș unde nu ar exista nici un fel de indicatoare.

Fiecare simbol are un anumit înțeles, acesta făcând parte integrantă din natura sa. Semnele de circulație, de exemplu, au sensuri simple. Însă există simboluri care au înțelesuri mai profunde. Simbolurile pot evoca, la nivel subconștient, emoții puternice sau amintiri, ne alimentează imaginația și ne ajută să accesăm aspecte ale existenței noastre, ce nu pot fi accesate în nici un alt fel.
Este posibil chiar ca în ceea ce privește anumite experiențe, simbolurile să fie singurele modalități de expresie existente. De exemplu, descrierea sau explicațiile științifice ale unui apus de soare, nu pot evoca, sub nici o formă, o emoție la fel de intensă ca trăirea pe care o avem atunci când admirăm un apus de soare.

Simbolurile vizuale sunt importante purtătoare de înțelesuri. Unele simboluri pot fi motivatori remarcabili. Alte simboluri prin natura lor sunt universale, creând legături cu experiența umană arhetipală.

Simbolurile au puterea de a ajuta la definirea a ceea ce este și a ceea ce nu este.

Contextul și conținutul modelează ceea ce ne transmit simbolurile, precum și modul în care reacționăm la ele.
Astfel svastica va fi întotdeauna asociată cu ideologia nazistă, deși în alte culturi precum cea indiană sau amer-indiană același simbol avea/ are un înțeles total diferit (armonie, noroc).

Umanitatea este strâns legată de simbol, pentru că ea însăți este un simbol. Cu ajutorul simbolului, omul a dezvoltat sisteme de gândire, culturi, a comunicat cu lumea spirituală, a învins în războaie, a ridicat imperii, a supus oameni și a vindecat oameni.

E posibil ca nici să nu-ți dai seama, însă viața ta este modelată de simboluri care îți sunt oferite sau sunt moștenite din cultura, mediul social sau familial din care faci parte – idei sau moduri de gândire specifice fiind prezente în propriul subconștient – care îți influențează viața.

Cercul, pătratul, triunghiul, pentagrama, secera și ciocanul, hexagrama și multe altele, sunt simboluri ce conțin universuri întregi de rațiuni omenești sau divine, ce descătușează la rândul lor forțe specifice.

Simbolurile reprezintă unul din instrumentele pe calea spirituală. Concentrați-vă pe acele simboluri care ”vă spun ceva”, cu care rezonați la un nivel mai profund. Limbajul sufletului nu este literal, ci simbolic – un limbaj creativ care ne vorbește prin culori, forme, obiecte, artă, poezie, ghicitori, imagini și metafore.

Simbolurile au o puternică influență atât asupra vieții noastre psihologice, cât și spirituale. În lumea noastră interioară, un simbol poate prezenta o posibilitate sau o chemare pe care numai cel în cauză o poate înțelege.

La nivel individual este foarte important să identificăm și să ne concentrăm asupra simbolurilor care au un înțeles deosebit pentru noi. Simbolurile stimulează procese de gândire și perspective, stârnesc și trezesc mintea noastră mai profundă.

Umanitatea a folosit întotdeauna simboluri pentru a-și exprima conștientizarea Divinului, a forței creatoare.
Simbolurile sunt mai mult decât reprezentări istorice și culturale. Ele ne ajută să ne îndreptăm spre o înțelegere mai profundă și completă a identității noastre spirituale.


Geometria sacră

Geometria sacră, înțeleasă ca modalitate de integrare și exprimare a Spiritului în Materie, este o metaforă a Ordinii Universale. Punctul de plecare al acestei străvechi științe se află în contemplarea Unității metafizice, urmată de încercarea de a simboliza vizual ordinea pură a formelor care iau naștere din această Unitate.

Astfel cercul, numit în sanscrită mandala, simbolizează totalitatea unitară (centrul) și reprezintă perfecțiunea, omogenitatea, absența diferențierii sau a împărțirii. Poate simboliza lumea creată, manifestarea universală a Ființei unice și nemanifestate. Mișcarea circulară este perfectă, imuabilă, fără început și fără sfârșit, fără variații, de aceea cercul poate simboliza timpul, ciclul anotimpurilor și al planetelor.

Triunghiul sugerează convergența sau concilierea contrariilor, înțeleasă simbolic ca semn al curgerii naturii.

Floare vieții este simbolul perfecțiunii și al armoniei, fiind o figura etalon a geometriei sacre. Ea este cunoscută ca fiind forma perfectă care descrie modul cum se constituie materia din vibrațiile energiei universale. Perfecțiunea formei, a proporțiilor și armonia Florii Vieții au făcut ca acest simbol să fie numit și “limbajul liniștii” sau “limbajul luminii”.
Floarea Vieții este considerată sursa a tot ceea ce există, a tuturor limbajelor, limbajul primordial al Universului, al formei pure și al proporției. Este un simbol cu străveche valoarea spirituală ce înfățișează formele fundamentale ale spațiului și timpului.
Floarea Vieții reprezintă expresia vizuală a forței vieții, a energiei pure, a legăturilor armonioase dintre toate formele de viață, a faptului că totul este interconectat și creat perfect.

Ankh (crux ansata) este o hieroglifă egipteană, simbol a vieții lungi. Faraonii primeau o amuletă sub formă de ankh la naștere, pentru vechii egipteni fiind simbolul Vieții Veșnice. Ankh-ul era un simbol folosit adesea în arta egipteană. În timp ce era creștină eclipsa sistemul religios păgân al egiptenilor, “crux ansata” (cruce cu mâner) – Ankh-ul a fost adoptat de către Creștinism în simbolul Crucii. Ea mai era numită și Purtatoarea de Lumina, o cheie ce deschide uși ascunse, deoarece simbolistica sa nu se limitează la viața materială, ci trece mai departe de ea, simbolizând viața în moarte.

Spirala este unul din cele câteva semne sacre care alcătuiau prima scriere din lume. Ea este simbol al vieții, evoluției și transformării. De asemenea, spirala simboliza unirea celor două principii complementare ale vieții și ale lumii: principiul feminin și cel masculin.
A fost simbolul cel mai folosit de strămoșii noștri îndepărtați, pentru că, în el, vedeau izvorul însuși din care ia naștere viața.
În toate culturile străvechi spirala a fost și o imagine a soarelui care se rotește pe boltă, nu atât a soarelui dătător de viață, lucru de la sine înțeles, cât a soarelui - imagine prin excelență a ciclului, a evoluției, a dezvoltării, a continuum-ului naștere-moarte-renaștere.
Spirala este un simbol des întâlnit pe artefactele de la Cucuteni. Ea lucra ca o promisiune a vieții îmbelșugate și a nemuririi.

Crucea este, de asemenea, unul din semnele primei scrieri din lume. Ea apare pe stânci, în peșteri, pe amulete, pe vase, pe sigilii, pe stele și pe tăblițe de piatră sau de lut și în toate scrierile și alfabetele străvechi, descifrate și nedescifrate. O întâlnim, de asemenea, în cultura Cucuteni pe vasele pictate, pe statuete sau chiar pe pandantivele cu șnur.

În general, o cruce este o figură geometrică formată din două linii care se intersectează perpendicular. De obicei, aceste linii sunt reprezentate vertical și orizontal; dacă sunt reprezentate pe diagonală (de exemplu, „X”), atunci simbolul este denumit din punct de vedere tehnic „saltire”. Această figură geometrică are numeroase utilizări în arhitectură, matematică, artă, religie și cultură.

Crucea în cerc, imagine a lumii, „hieroglifă” a învierii și semn al protecției divine
Întâmplător sau nu, în limba strămoșilor noștri indo-europeni, simbolul crucii arăta rotirea. În scrierea șamanică, simbolul crucii însemna mersul și alcătuirea lumii, și, de aici, nemurirea. Ce fel de lume? - O lume… rotundă, ordonată, bine alcătuită și bine rânduită (kosmos-ul grecilor), care se învârtește, mereu și mereu, în cerc; care se rotește și se întoarce de unde a plecat, fără a se opri vreodată. O lume care se transformă, se preschimbă, devine și apoi… revine și care are, astfel, posibilitatea de a se îndrepta din greșeli, deci, de a se … mântui.

Nu întâmplător, Iisus Hristos a ales să pătimească și să moară pe cruce. Crucea era o imagine a lumii în intregul ei, împărțită în cele patru sferturi/ lumi sau tărâmuri: lumea de sus și lumea de jos, lumea morților și lumea celor întorși la viață/ a celor înviați…… iar cei doi stâlpi ai ei unesc, pe verticală, cerul și pământul, pe orizontală, viața și moartea și, astfel, spațiul și timpul, într-un continuum al … nemuririi.

Celții o purtau la gât, pe piept sau cusută pe haine și o inchinau zeilor lor, depunând-o în sanctuare, atârnând-o în copaci sau punând-o pe monede:
I se spune „rotița” celtică și din ea s-a născut, in sec. VII d. Hr., crucea celtică (răspândită în Marea Britanie, Țara Galilor, Scoția și Irlanda).

Pentru ei, ea avea puterea de a ține lumea să nu … (re)cadă în haos, lucru de care se temeau cel mai mult.

Crucea închipuie lumea în totalitatea ei, ca un continuum al celor patru regiuni ale ei, rotindu-se veșnic, iar stâlpul simbolizează, din contra, coloana sau pilonul care susține cerul să nu cadă pe pământ și scara pe care urcă la cer sufletul celui plecat dintre cei vii.


P.S. - Începutul poveștii este aici, iar sfârșitul aici.



Surse:








Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Afirmații pozitive: Accept schimbarea

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Accept schimbarea în viața mea și mă adaptez cu mult curaj și ușurință. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Afirmații pozitive: Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit.

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Parabola "INELUL"

Un tânăr s-a dus la un bătrân înțelept pentru a-l ajuta cu un sfat. - Înțeleptule, am venit la tine pentru că mă simt atât de mic, de neînsemnat, nimeni nu dă doi bani pe mine și simt că nu mai am forță să fac ceva bun. Ajută-mă, învață-mă cum să fac să fiu mai bun! Cum să le schimb oamenilor părerea despre mine? Fără ca măcar să se uite la el, bătrânul îi spuse:  - Îmi pare rău, băiete, nu te pot ajuta acum, am de rezolvat o chestiune personală. Poate după aceea. Dacă însă m-ai putea ajuta tu pe mine, atunci poate că aș rezolva problema mea mai repede și aș putea să mă ocup și de tine. – Aaaa...   încântat să vă ajut – bâigui tânărul cam cu jumătate de gură, simțind că iarăși e neluat în seamă și amânat. Bătrânul își scoase din degetul mic un inel și îl întinse băiatului adăugând: - Ia calul pe care-l găsești afară și du-te degrabă la târg. Trebuie să vând inelul acesta pentru că am de plătit o datorie. E nevoie însă ca tu să iei pe el cât se va put...