Treceți la conținutul principal

Elena's Bookclub - ”Zero limite”

 

Recomandarea de carte pentru această lună este ”Zero limite” de Joe Vitale și Dr. Ihaleakala Hew Len.

Joe Vitale a auzit de dr Ihaleakala Hew Len de la un prieten al său, care i-a spus că acest doctor a vindecat o secţie întreagă de criminali bolnavi psihic, fără să-i consulte, ci doar uitându-se peste fișele lor. Sceptic, dar şi curios, l-a căutat pe acest terapeut să-i spună povestea lui, apoi a ţinut o serie de seminarii despre această tehnică şi a scris această carte.

În ”Zero limite” Joe Vitale, practic, e cel care îi solicită interviuri şi mărturisiri lui dr. Ihaleakala Hew Len, un psiholog care a tratat şi vindecat în patru ani un întreg pavilion de bolnavi mintali din SUA fără să consulte vreunul din ei, ci doar … lucrând cu sine. Practica pe care a aplicat-o se numeşte Ho’ponopono şi a învăţat-o de la creatoarea şi prima profesoară a acesteia, Morrnah Nalamaku Simeona, Kahuna Lapa’au („păstrătoare a secretelor) cu care a călătorit din 1982 până în 1992.

Termenul Ho’ponopono înseamnă “a face ceea ce este potrivit” sau “a corecta o greşeală”. Potrivit vechilor hawaieni, greşelile (actuale) sunt cauzate de gânduri care sunt declanşate de amintiri dureroase din trecut. Problema e că aproape toate gândurile noastre sunt saturate de amintiri dureroase de cele mai multe ori inconştiente, pe care intelectul nostru doar le gestionează, dar nu le vindecă, deci nu ne eliberează de energia lor negativă. Mai mult, în fiecare moment intrăm în contact cu milioane de informaţii din care suntem conştienţi doar de 14. Deci nu putem spune că majoritatea alegerilor noastre sunt cu adevărat „conştiente”. Ele sunt, de fapt, efectele unor programe care se derulează subconştient.

Deși scopul practicii este pacea interioară personală, cum noi împărtăşim acelaşi inconştient colectiv cu ceilalţi, dacă facem schimbarea la noi, înlocuind gândurile toxice cu unele pline de iubire (atât în general, dar şi faţă de noi înşine, de ceilalţi şi de Divinitate) ele vor fi transformate într-un anumit grad şi în celelalte persoane din jurul nostru.

Ho’ponopono este versiunea adaptată a unei metode străvechi hawaiene de rezolvare a problemelor, un proces de căinţă, iertare şi transformare.

Ceea ce blochează starea noastră de bine este lipsa iubirii. Iar iertarea este uşa prin care lăsăm iubirea să intre. Aşadar, metoda constă în a ne întreba „Ce anume din mine mă face să fiu deranjat de această situaţie/ persoană?” şi apoi să îţi spui faţă de tine şi faţă de Divinitate patru afirmaţii: Îmi pare rău. Iartă-mă. Mulțumesc. Te iubesc. Deși pare banal de simplă, există mii de mărturii care dovedesc că această metodă chiar funcționează, dacă e aplicată corect.


Joe Vitale, speaker motivațional și autor de cărți de dezvoltare personală, este președintele unei firme de consultanță în marketing de renume mondial și a fost supranumit ”Buddha al internetului” pentru felul în care îmbină priceperea în marketing cu cea dovedită în domeniile spirituale. El a apărut şi în filmul ”Secretul”.

Dr. Ihaleakala Hew Len (1939-2022) a coordonat seminare despre metoda hawaiiană pentru atingerea unui nivel ridicat de bunăstare, sănătate, pace și fericire. El a lucrat cu mii de oameni, inclusiv cu grupuri ale Națiunilor Unite, UNESCO, World Peace Conference.


Fragmente din carte:

*Problemele sunt de fapt amintiri ale trecutului, care apar din nou pentru a ne da o șansă de a privii doar prin ochii IUBIRII și de a acționa sub imperiul inspirației.

*Pacea începe cu mine.

*Dacă suntem dispuși să ne purificăm de ideile preconcepute, vom fi vindecați, și la fel vor fi și ceilalți din jur.

*Dr. Hew Len mi-a explicat că a fi total responsabil pentru viața mea înseamnă că totul în viață – pur și simplu pentru că face parte din viața mea – este responsabilitatea mea. Într-un sens mai stric, întreaga lume este creația mea.

*Se pare că a vă iubi pe voi înșivă este cea mai bună cale de îmbunătățire a propriei persoane. Și când propria persoană a devenit mai bună, puteți face ca întreaga lume să fie mai bună.

*Ce se întâmplă în interiorul meu de am dat naștere acestei probleme, și cum îmi pot repara greșeala?

*Dr. Hew Len spunea că, de vreme ce nu suntem conștienți cu adevărat de ceea ce se întâmplă la un moment dat, tot ce putem să facem este să nu ne mai luptăm, ci să avem încredere. Este vorba despre a ne asuma responsabilitatea absolută pentru tot ceea ce se întâmplă în viață, pentru tot. Ele susține că munca lui înseamnă purificarea sinelui. Asta este tot. Când terapeutul se purifică pe sine, lumea se purifică și ea, pentru că el este lumea. 

*Totul este o oglindă a propriei persoane.

*Vă puteți trăi viața în două feluri, a continuat Hew Len. Prin intermediul amintirilor sau prin intermediul inspirației. Amintirile sunt programe vechi recurente. Inspirația este mesajul dat de Divinitate. Vreți să trăiți călăuziți de inspirație. Singura cale de a auzi vocea Divinității și de a primi inspriația este prin ștergerea tuturor amintirilor. Trebuie doar să faceți curățenie.

*Sunt povestea a ceea ce crezi că vezi.

*Tot ce căutăm și tot ce trăim – tot – este in interiorul nostru.

*Ho’oponopono ajută la restabilirea echilibrului mai întâi în interiorul individului și apoi în întreaga creație.

*Dacă vrei să rezolvi o problemă, lucrează în tine însuți.

*Viața este un obicei, așa că mi-am făcut obiceiul de a trăi bine.

*Cu toții vrem doar să fim iubiți.

*Fiecare om crede că limita orizontului său este și limita lumii.


Cartea ”Zero limite” poate fi cumpărată online de aici.


Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l