Treceți la conținutul principal

Cea mai mare povară a copiilor este viața netrăită și neîmplinită a părinților


Carl Jung a spus că ”Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților”. Mulți dintre noi nici nu-și dau seama cât de mult își rănesc copiii, proiectând asupra lor toate lucrurile pe care și le-au dorit să le facă și nu le-au făcut sau visele pe care le-au avut și nu le-au realizat, în speranța de a le împlini măcar prin copii. Marea majoritate nici nu-și dau seama ce povară imensă pun pe umerii copiilor lor, condamnându-i și pe ei, la rândul lor, la o viață de neîmplinire și nefericire.

Ce te face să crezi că el/ ea – copilul tău – își dorește să fie doctor, cum ai vrut tu?!... sau avocat?!... sau profesor?!... sau cine știe ce...

Ce te face să crezi că al tău copil trebuie să aprecieze sau să-i placă lucrurile care-ți plac ție?!

Ce te face să crezi că al tău copil vrea să fie cum ești tu?! (deși șansele sunt foarte mari, pentru că, de cele mai multe ori, ”așchia nu sare departe de trunchi”, nu-i așa?)

Ce te face să crezi că al tău copil trebuie să fie ca tine? - Este o ființă distinctă, a venit ”aici” să-și trăiască viața sa (nu pe cea a părinților), are propriul său drum și propria sa menire. Din păcate, neîmplinirea și neiubirea de noi și din noi le face calea foarte anevoioasă, pentru că le punem în cârcă și poverile noastre. Și ce este încă și mai trist, este faptul că, de multe ori, aceste poveri nici măcar ale noastre nu sunt, ci le-am preluat și noi la rândul nostru de la părinți, de la bunici – un lanț al slăbiciunilor fără sfârșit, dacă cineva nu se hotărăște în mod conștient să se vindece și să rupă acest lanț al tristeții. 

Da, nu este vina noastră, dar este responsabilitatea noastră să ne eliberăm de aceste poveri invizibile pe care cărăm în mod inconștient și le transmitem mai departe celor mai iubite ființe, copiii, (dureri, vini, suferințe, neîmpliniri etc). Este responsabilitatea noastră, a fiecăruia dintre noi să vindece răni, să depășească dureri, să facă puțină curățenie în interior, să șteargă ”fereastra” prin care privește lumea și să aducă mai multă lumină în propriul suflet. Pentru că astfel va putea da mai departe lumina și iubirea, nu durerile și poverile.

În ziua de azi e la modă să vorbim despre traume. Toată lumea e traumatizată, iar într-o măsură mai mică sau mai mare așa și este. Însă ce e trist este faptul că vorbim despre traume de cele mai multe ori pentru că asta ne dă o scuză (scuza perfectă: am fost traumatizat și de asta sunt așa, mă comport așa, iar TU!!! trebuie să vezi cum te comporți în privința mea... TU trebuie să fii atent să nu mă rănești! TU trebuie să te porți cu mănuși, să nu-mi trezești amintiri dureroase! TU trebuie să te schimbi, trebuie să te comporți în așa fel încât să nu mă simt eu prost, neadecvat, insuficient și lista e lungă.), când de fapt această discuție despre traume ar trebui să reprezinte o oportunitate de vindecare și iertare. Dar se știe deja că este mult mai simplu să dăm vina pe altcineva decât să facem noi ceva în această privință (sau în orice privință). 

În mod declarativ toată lumea își dorește ca lucrurile să se schimbe, atâta timp cât trebuie să se schimbe ceilalți și nu ei înșiși. Pentru că este greu. Și nu avem timp. Și chiar este greu! Și nu avem nici timp! Bine totuși că avem timp pentu facebook și Netflix!

Poate te întrebi deja care este scopul acestui articol?... Scopul este să-ți dea de gândit. Și, de asemenea, să te determine să-ți asumi responsabilitatea. Responsabilitatea pentru viața ta, pentru ceea ce se întâmplă, pentru rănile tale, pentru vindecarea și evoluția ta. De ce?... Pentru că atunci când tu ești bine cu tine și cei dragi sunt bine. Când tu vezi frumusețea din tine, inevitabil vei vedea și frumusețea din ceilalți. Atunci când te accepți pe tine, îi vei accepta și pe alții mult mai ușor. Dacă tu ești mulțumit de tine, vei fi mulțumit și de copilul tău!

Mie, una, mi se rupe sufletul când văd copii împinși la extremă de către părinți, să fie ei – copiii – ceea ce nu au reușit să fie ei – părinții. Ne dorim ce e mai bine și mai bun pentru copiii noștri, perfect adevărat. Dar te-ai gândit că poate nu se potrivește?! Te-ai gândit vreodată că poate visul tău nu este și visul lui?!... Te-ai gândit că al tău copil e posibil să se sacrifice de dragul tău (și sunt mulți – prea mulți – care fac asta) și să meargă pe ”drumul” care trebuia să fie al tău (dar nu este și al său), ceea ce-l duce la o viață de chin, plină de stres și suferință?... Ți-a trecut măcar vreodată prin minte că dacă visul tău a fost atât de greu pentru tine, pentru el poate fi un adevărat coșmar, fiindcă chiar și atunci când ajunge să-l realizeze, pentru el nu înseamnă împlinirea care înseamnă pentru tine, ci nefericire și frustrare (tocmai pentru că nu este visul său!!)

Poate îți dorești să aibă 10 pe linie la toate materiile (dar nu toți copiii sunte genii și implicit nu toți pot să aibă 10 la toate materiile; când o să văd un profesor care predă toate materiile, atunci o să-i cer și copilului meu să ia 10 la toate acele materii) și să facă enșpe activități extrașcolare, să facă el tot ce n-ai făcut tu. Dar te întrebi vreodată dacă și el își dorește asta?... Am auzit de copii care la 9 ani nu știau să se joace, pentru că aveau toată săptămâna încărcată cu activități și efectiv nu aveau timp liber pentru așa ceva, și, implicit, NU ȘTIAU SĂ SE JOACE... Am auzit de copii stresați în clasa pregătitoare din cauza prea multor teme... Am văzut copii, care după școală fac și câte două activități zilnic, încât de-abia au timp să mănânce un sandwich și-și fac temele în pauza dintre activități... Și am auzit mămici, care nu știau la ce activități să mai ducă copilul, căci așa au liniște acasă...  Am auzit de copii care-și termină de făcut temele la 11-12 noaptea (iar asta în cazul în care temele sunt rezonabile, dar nu și activitățile la care se perindă zilnic)... Am auzit de părinți care preferă așa un program încărcat, pentru că astfel nu are copilul timp să se gândească la prostii (și m-am întrebat, dacă nu cumva ar fi mai înțelept și eficient să vorbești cu acel copil și să-l înveți cum să gândească, decât să-l duci la epuizare). 

Ghici ce se întâmplă cu acești copii stresați și epuizați?!... Ghici ce fel de adulți vor deveni?!... Cu siguranță ai văzut și tu, cum am văzut și eu, astfel de oameni: vor deveni obosiți cronici, care nu mai au energie pentru nimic altceva în afară de rutina casă – servici, servici – casă.

Dragă părinte care dorești ca al tău copil să devină Einstein și să-l înscrii la NASA începând din clasa a V-a, dacă este așa ușor, de ce nu ai făcut tu toate acele lucruri pe care vrei să le facă el?... Poate ai să-mi spui că nu ai avut posibilități, părinții tăi nu aveau bani să te înscrie la atâtea activități, dar în afară de bani, aceste activități mai consumă și timp, iar când nu le faci din plăcere, te storc de energie, iar copilul tău are mari șanse să sufere de oboseală cronică încă de la vârsta de 11 ani, încât are nevoie și de 12 ore de somn în weekend pentru a-și reveni după acest tur de forță (aceste exemple nu sunt din imaginația mea, ci sunt cazuri concrete, din păcate). Cu alte cuvinte îl condami la o viață de nefericire și neîmplinire (în mod inconștient, evident). 

Dragă părinte, îmi doresc din tot sufletul să fi participat și tu la toate aceste activități, pentru că astfel ai fi înțeles ce înseamnă. Ai fi înțeles cât efort și câtă energie implică toate aceste lucruri și sper că astfel ai fi avut mai multă milă și înțelegere pentru copilul tău.

Copilul tău nu a venit aici să fie TU, ci a venit să fie El/ EA! Da, are nevoie de ajutorul și îndrumarea ta! Da, are nevoie de un orizont larg, să vadă și să învețe și să înțeleagă lucruri. Dar tu ești adultul și, implicit, tu ești cel care trebuie să găsească o cale de mijloc. Tu ești cel care trebuie să găsească echilibrul. Tu ești cel care trebuie să delimiteze până unde este calea ta și unde începe a lui. Pentru că al tău copil a venit aici să meargă pe CALEA LUI, nu pe calea ta. Însă neiubirea și nemulțumirea de tine, îl condamnă și pe el/ ea la aceeași suferință și neîmplinire.

Neiubirea de sine este probabil cea mai grea și cea mai dureroasă povară pe care i-o poți lăsa copilului tău.



P.S. - Dacă vrei să afli cum poți să ajungi la iubirea de sine, înscrie-te GRATUIT la minicursul ”Evoluție prin iubirea de sine”, la https://elenamocanasu.ro/minicurs-gratuit-iubire-de-sine


Citește și:

Dumnezeu te-a creat perfect

Ce să gândim sau cum să gândim?

Ascultă, zâmbește, fii de acord...


Sursă [foto]


Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l