Treceți la conținutul principal

Scala Conștiinței – Nivelurile constructive


”Fiecare gând și acțiune a noastră lasă pentru totdeauna o urmă de neșters în univers.”

David R. Hawkins

După cum spuneam în prima parte a acestui articol (îl găsești aici), Dr. David R. Hawkins a elaborat în 1995 harta nivelurilor de conștiință umană, denumită și „Scala Conștiinței”, iar cercetarea ce stă la baza acesteia s-a întins pe o perioadă de peste 20 ani și a implicat milioane de calibrări pe mii de subiecți.


Scala Conștiinței variază între 1 (valoarea minimă a existenței fizice) și 1000 (nivelul corespunzător iluminării), 600 reprezentând vârful conștiinței umane obișnuite în plan terestru. Prin această hartă a nivelurilor de conștiință, Dr. David R. Hawkins explică comportamentul oamenilor din punct de vedere psihologic și social.


Oamenii din jurul tău, mâncarea pe care o mănânci, locurile pe care le frecventezi, cărțile pe care le citești, obiectele cu care te încojori, emisiunile TV și filmele pe care le urmărești, paginile de internet pe care le accesezi și conținutul pe care îl ”consumi” online, precum și gândurile pe care le ai și cuvintele pe care le rostești, toate îți influențează nivelul de conștiință. De exemplu, dacă ești la nivelul înțelegerii/ rațiunii a te uita la știrile de la TV (care sunt predominant la nivelul fricii și al dorinței) îți va coborî temporar nivelul de conștiință, însă dacă ești la nivelul de vină, aceleași știri TV îți vor ridica nivelul de conștiință. Probabil te întrebi: ”Cum așa?” Păi, uite așa: în momentul în care o persoană se află la nivelul înțelegerii/ rațiunii ea este la nivelul 400, iar frica și dorința calibrează la 100 și 125. Starea pe care are o persoană de la nivelul înțelegerii  diferă mult de la starea de la nivelul fricii sau dorinței și implicit o trage în jos. Ești de acord? (Pentru mai multe detalii poți merge să citești caracteristicile acestor niveluri și să le compari.) Pe când în momentul în care persoana se află la nivelul vinovăției, la nivelul 30 (sub nivelul apatiei), frica și dorința calibrează la niveluri superioare și implicit, îi ridică temporar nivelul la care se află.

Să urci chiar și un singur nivel poate fi extrem de dificil și deși majoritatea oamenilor nu reușesc să facă asta într-o viață întreagă, nu înseamnă că este imposibil.


Acum vom continua ce am început în articolul trecut (vezi aici) și vom descoperi nivelurile superioare ale conștiinței.



NIVELURILE CONSTRUCTIVE

Curajul: 200-250

Este nivelul împuternicirii. Este primul pas spre evoluție, nivelul unde individul nu mai ia energie vitală de la cei din jurul său, ci începe să ofere valoare și să ofere lumii atât de multă energie pe cât primește. Curajul arată că omul nu are nevoie de condiții externe pentru a-și desfășura viața în mod optim. La acest nivel, persoana își dă seama că ea singură este responsabilă pentru eșecul sau succesul său, pentru propria evoluție și pentru tot ceea ce i se întâmplă. Este ceea ce ne face umani: conștientizarea faptului că putem alege ce fel de raspuns dăm în fața unui stimul venit din exterior.

Aici este nivelul unde persoana începe să aibă un vag interes pentru dezvoltarea personală, deși probabil va eticheta acest interes drept creare de aptitudini, avansare în carieră, educație, etc. 

Fiind primul nivel al adevăratei puteri, are loc conştientizarea propriei valori, stima de sine şi percepţia imaginii de sine fiind în parametrii corecți. În ”curaj”, persoana are capacitatea de a-și privi frica în ochi și de a crește, în pofida faptului că ea este încă acolo. Încpe să-și asume eșecurile și să-și accepte pierderile, începe să exploreze și să experimenteze lucruri noi, să devină stimulată de lucrurile pe care le face.


Neutralitatea/ Încrederea: 250-310

Este nivelul flexibilității, unde problemele sunt abordate în mod realist. A fi neutru înseamnă a nu fi atașat de rezultatele întâmplărilor. La acest nivel, persoana este mulțumită cu viața și cu situația sa și, în general, încetează să mai judece. Atunci când lucrurile nu ies așa cum își dorește, nu se mai simte înfrântă, speriată sau frustrată. Persoana nu mai încearcă să demonstreze nimic și nu mai este interesată în dispute, competiție sau vinovăție. Nu mai poate fi intimidată cu ușurință și nu vrea să controleze comportamentul altor persoane. 

Oamenii aflați la acest nivel au simțul bunăstării, au încredere în capacitățile necesare pentru a trăi în lume, fiind nivelul siguranței. Transmit încredere și sunt netulburați emoțional.

Nivelul neutralității este descris de fraza “trăiește și lasă-i și pe ceilalți să trăiască”. Persoana nu are nimic de dovedit, se simte în siguranță și se înțelege bine cu cei din jur, începe să dețină cu adevărat stabilitatea emoțională.

Mulți oameni care lucrează pe cont propriu sunt la acest nivel. Într-o oarecare măsură poate fi nivelul complacerii și al lenei, în care persoana își asigură traiul, dar nu se străduiește prea mult.


Optimismul/ Bunăvoința: 310-350

Acest nivel foarte pozitiv de energie poate fi considerat o poartă spre nivelurile superioare, fiind nivelul unde are loc cea mai rapidă creștere.

Dacă la nivelul neutralității persoana se descurcă bine la locul de muncă, aici avem de-a face cu excelența, succesul în orice încercări fiind un lucru obișnuit, fapt pentru care societatea îi apreciază și-i recompensează eforturile. 

Oamenii de la acest nivel sunt mereu optimiști. Ei văd viața ca pe o mare imensă de posibilități. Se străduiesc să dea tot ce e mai bun și au o voință de fier. Este nivelul unde persoana și-a depășit problemele și este dispusă să participe la tot ceea ce înseamnă viață. 

La nivelul optimismului, persoana este prietenoasă, are un puternic simț social, fiind empatică la nevoile celorlalți, ajutându-i și contribuind la bunăstarea societății. De asemenea, are o stimă de sine puternică, are capacitatea de a se corecta atunci când greșește, precum și să învețe din propriile greșeli și experiențe, dar și din ale altora, depășindu-și mândria. Poate lucra pe orice tip de post, fără a se simți inferioară, chiar și atunci când se ocupă cu “munca de jos”. 

Aflându-se în siguranță, persoana începe să-și folosească energia mai eficient. Se gândește la gestionarea timpului, la productivitate și organizare, lucruri care erau mai puțin importante la nivelul neutralității, de exemplu. Se gândește la dezvoltarea voinței și autodisciplinei. Face lucrurile bine, nu se complace în situații și nu se plânge prea mult. Este punctul în care conștiina devine mai organizată și mai disciplinată. 

Aici se încadrează oamenii aleși și misionarii, pot fi marii martiri ai lumii, dispunând de un puternic simț empatic. Sunt buni mesageri, pentru că dețin arta cuvântului. Ei sunt făuritorii de lumi frumoase. 


Acceptarea/ Iertarea: 350-400

Acceptarea nu presupune resemnare și pasivitate, ci o acceptare anticipată a ceea ce îţi este dat să experimentezi. Avem de-a face cu percepția și calmul emoțional, lucrurile nemaifiind deformate sau înțelese greșit.

Dacă la nivelul curajului persoana conștientizează că este ea însăși sursa experiențelor vieții, la nivelul acceptării persoana devine creatorul acestor experiențe, realizând că poate prelua controlul asupra vieții sale. Este momentul când reușeșete să-și trezească potențialul prin acțiune și când își pune idealuri și se auto-depășește, trecând peste limitările pe care le avea în trecut. Devine activă în viață, fără a avea vreo intenție ascunsă. Cei care trăiesc la acest nivel de vibrație, duc la bun sfârșit orice lucru început și nu le este frică de eșec. 

La nivelul acceptării, persoana încetează să mai obțină bucurie din lucrurile exterioare, deoarece înțelege că nimic din ceea ce există în afara propriei persoane nu are capacitatea de a o face cu adevărat fericită. Sursa fericirii este în noi înșine. Precum și iubirea izvorăște din noi înșine. Persoana trăiește în armonie cu sursa vieții. Iubirea nu mai e oferită sau luată înapoi de către altcineva, fiind generată din interior. Persoana încetează să mai discrimineze și să fie intolerantă. Ea nu mai este interesată doar să determine “ce e bine” și “ce e rău”, ci este dedicată să rezolve probleme reale pe care le au și restul oamenilor. Obiectivele pe termen lung devin prioritare în fața celor pe termen scurt. Începe să vadă mult mai clar imaginea de ansamblu a vieții sale, fiind nivelul care determină multe persoane să-și schimbe cariera, să deschidă o afacere, să-și schimbe stilul de viață etc.


Înțelegerea/ Rațiunea: 400-500

Este nivelul științei, al medicinei, al dorinței de cunoaștere și al capacității crescute de conceptualizare și înțelegere în general, setea de cunoaștere fiind de nestăvilit. Sunt oameni care nu își irosesc timpul cu activități care nu le hrănesc această nevoie. Ei simt nevoia să analizeze și să vadă viața și experiențele prin care trec din exterior. Societățile civilizate moderne tind să calibreze în marjele superioare ale nivelului 400, care reprezintă nivelul educației, științei și al tehnologiei, foarte importante aici fiind cunoașterea și educația. 

Rațiunea poate gestiona cantități mari și complexe de date și să ia rapid deciziile corecte.

La acest nivel însă, e posibil ca oamenii să nu vadă pădurea din cauza copacilor, devenind seduși de concepte și teorii, ceea ce-i determină să rateze ceea ce este esențial. Cu toate acestea, oamenii de la nivelul înțelegerii aduc contribuții însemnate societății. Acestea este nivelul lui Albert Einstein. Este evident că marea majoritate a oamenilor nu ajung la nivelul acesta niciodată.

Nivelul înțelegerii pune in evidenţă inteligenţa şi raţiunea și are putere de a lucra cu concepte şi principii, fiind nivelul oamenilor propuși pentru premiul Nobel. Inventivii. Cei care își trăiesc viața pentru o idee.


Însă rațiunea, ca lucru intrinsec, nu constituie un ghid spre adevăr. Rațiunea este cel mai eficient lucru într-o lume tehnologică, dar în același timp, reprezintă un blocaj major în a accede la nivelurile superioare de conștiință. Depășirea acestui nivel este rar întâlnită în societatea noastră.


Iubirea - Nivel 500

A iubi este o stare de a fi. Este un mod de a te raporta la lume, unul plin de iertare, atenție și implicare. Iubirea nu este intelectuală și nici nu provine din minte.

La acest nivel, conștiința face un alt salt gigantic (după cel de la nivelul 200, unde se află nivelul curajului). Pragul poate fi atins printr-un stil de viață pus sub semnul iubirii și iertarii, prin exersarea bunătății necondiționate față de toate persoanele, lucrurile sau evenimentele existente – fără excepție.

Nivelul iubirii este caracterizat de dezvoltarea unui câmp energetic necondiționat, neschimbător și permanent. Iubirea adevarată e un mod de a interacționa cu lumea: iertând, îngrijind și sprijinind. Ea nu fluctuează, deoarece nu este influențată de nici un factor extern. Nu este iubirea prezentată în mass-media care se referă de fapt la atracție, posesivitate, control, patimă, erotism și noutate (toate aceste caracteristici regăsindu-se la nivelurile inferioare ale conștiinței, de fapt).

Iubirea neconditionată este o înțelegere permanentă a conexiunii cu tot ceea ce există. Este iubirea plină de iertare, de implicare, care porneşte din inimă şi nu trece prin filtrul raţiunii. Aici contextul este mult mai larg, depășindu-se nivelul de gândire de dragul gândirii.

Iubirea necondinționată conferă puteri nebănuite celui care o manifestă și capacitatea de a pătrunde acolo unde ochiul şi mintea omului comun nu poate pătrunde. Presupune forţă de empatie, anticipare, înţelegere, dăruire, iertare. Este nivelul adevăratei fericiri, al veneraţiei şi al revelațiilor.

Nivelul iubirii este cel al unei vieți trăite în slujba umanității, cum au făcut Gandhi, Nelson Mandela, etc, persoana fiind ghidată de o forță superioară sieși. Apare sentimentul renunțării de sine pentru binele altora, iar intuiția este extrem de puternică.

Numai 0,4% din populație a atins acest nivel de evoluție al conștiinței.


Iubirea adevărată este iubirea necondiționată,

neschimbătoare și permanentă.


Bucuria: 540-600

Nivelul bucuriei este nivelul vindecării, compasiunii și al spiritualității. 

Pe masură ce iubirea devine necondiționată, o poți percepe ca bucurie interioară, ”o stare de bucurie univesală, de neclintit și greu de definit”, după cum o descrie Eckhart Tolle. Nu este o bucurie cauzată de o turnură favorabilă a evenimentelor, ci un companion constant al tuturor activităților. Bucuria izvorăște din fiecare moment al existenței. 


La acest nivel caracteristica principală este capacitatea de a avea o răbdare imensă și o atitudinie pozitivă persistentă, compasiunea fiind emblema acestei stări. Totul se întamplă fără efort, prin sincronicitate, iar lumea și orice lucru din ea este vazută ca fiind o expresie a iubirii și divinității.

Este nivelul atins de sfinți și de învățătorii spirituali avansați. Persoanele de la acest nivel răspândesc iubire, pace şi linişte, simplul fapt de a te afla în preajma lor, dându-ți o stare de bine și de euforie. Pentru ei, iubirea este necondiționată și astfel, acest sentiment este urmat de mulțumire și fericire constante. Nicio tragedie sau eveniment nu poate să destabilizeze o persoană care trăiește la acest nivel de conștiință. Ei par să-i inspire și să-i infuzeze pe toți cei din jurul lor, de parcă ar exploda din interior cu energie pozitivă. Viața lor este în completă armonie cu dorința divină, iar fructele acelei armonii sunt exprimate în fericirea cu care aceste persoane trăiesc pe Pământ.

De asemenea, persoanele de la acest nivel au o privire plină de înţelegere şi iertare. Extazul şi contemplarea creaţiei sunt la cote maxime, voinţa omului se contopeşte cu voinţa divină, iar viața le este ghidată complet de sincronism și intuiție. Nu mai au nevoie să-și fixeze țeluri și să-și facă planuri detaliate – expansiunea conștiinței permițându-le să opereze la un nivel mult mai înalt.

Puținii oameni care au atins acest nivel au observat că este mai ușor să atingă acest stadiu al conștiinței când mănâncă ușor sau când nu mănâncă deloc.


Pacea: 600-700

Nivelul păcii este nivelul la care totul este viu și radiază energie. 

Acest câmp energetic este asociat cu experiența desemnată prin termenii de transcendenţă, înţelegerea sinelui şi conștiința lui Dumnezeu. Este un nivel extrem de rar, fiind atins de un singur om din 10 milioane.

La acest nivel, bucuria îi conduce pe mulți să devină învățători spirituali, vindecători, artiști de renume sau chiar mari arhitecți și vizionari. Câțiva devin mari genii în domeniile lor de activitate, aducând contribuții majore societății.

Aceste persoane sunt sfinte și pot fi chiar canonizate, deși, la acest nivel, religia formală este depașită și înlocuită cu spiritualitatea pură din care izvorăsc toate religiile.

Pacea este obținută într-o viață în care ne abandonăm complet Creatorului. Aici, liniștea și nemișcarea minții este atinsă, permințând revelații constante. Percepţia îşi pierde focalizarea şi devine continuă. Apare sentimentul de banalitate faţă de experienţa socială, comună tuturor. 

Aici are loc “pacea îngerilor” sau a liniştii abisale, iar conceptele dispar, mintea subordonându-se conceptelor divine.


Iluminarea - Nivel 700-1000

Nivelurile superioare valorii de 600 pot fi descrise cel mai corect ca o stare sau o condiție de totală prezență și autoevidență, de parcă n-ar exista nici subiect, nici obiect. Toate dualitățile au fost depășite. Totul se creeaza de la sine, ca manifestare a minții lui Dumnezeu. Sinele este Tot Ceea ce Este. Toate se află într-un echilibru și o armonie perfecte. Acest nivel este extrem de rar, fiind cel mai înalt nivel al conștiintei umane. Au ajuns aici persoane care au marcat fără echivoc istoria umanității: Iisus, Buddha, Krishna, etc.

Chiar și numai să te gandești la persoane care au atins nivelul iluminării îți poate ridica foarte mult nivelul de conștiință. 

Acesta este nivelul Marilor Oameni ai istoriei, al geniilor, salvatorilor de lume, învăţătorilor spirituali, care au stat la originea modelelor spirituale pe care le-au urmat mulțimile de-a lungul timpului. Aici are loc identificarea sinelui cu întreg universul, prin transcenderea ego-ului. Este nivelul inspirației puternice, aceste ființe stabilind câmpuri energetice de atracție care influențează întreaga umanitate. 



Așadar, acestea sunt nivelurile constructive de constiință și spre ele e de preferat să tindem.

Este interesant să reflectezi și poate să observi faptul că nu numai oamenii, dar si obiectele, evenimentele și societăți întregi pot fi clasificate conform nivelurilor Scalei Conștiinței. Astfel în propria viață, este posibil ca anumite aspecte să fie la niveluri diferite, însă caută să identifici nivelul tău general. 

Poate că ești la nivelul neutralității per total, dar încă mai ești dependent de fumat (nivelul dorinței). Cu cât vor fi niveluri mai scăzute în tine, cu atât ele te vor trage mai mult înapoi. Poate că ești la nivelul acceptării și citești o carte de la nivelul rațiunii și te simți cu adevărat inspirat. Gândește-te, care sunt cele mai puternice influențe din viața ta în acest moment? Care dintre aceste influențe îți ridică nivelul de conștiință? Care îl coboară?

Este posibil să fluctuăm între mai multe stadii de-a-lungul unei perioade de timp, așa că e posibil să identifici o plajă de 3-4 niveluri în care te afli cel mai des. 

Una din modalitățile în care îți poți da seama de starea “naturală” în care te afli e să te gândești cum reacționezi când ești sub presiune. Iar exemplul folosit de Dr. Wyne Dyer este genial: Dacă strângi o portocală în mână, ce vei obține? – Suc de portocală. Evident. Întrebarea este: Atunci când evenimentele și situațiile externe te presează și te frământă, din tine ce iese la suprafață? Te închizi în frică? Te înfurii și începi să strigi la oameni? Întri în apărare (mândrie)? Conștientizează ce se întâmplă cu tine în diverse situații stresante și gândește-te cum ai putea reacționa altfel în aceste circumstanțe? Ce pași poți face pentru a ”răspunde” cu mai multă grație când viața te presează?


Trecerea de la un nivel la următorul necesită o cantitate enormă de energie. Fără un efort conștient și susținut sau fără ajutorul altor persoane, cel mai adesea, persoana rămâne la nivelul la care este, până apare o forță externa în viața sa. De aceea este puțin probabil ca persoanele sub nivelul curajului să progresese fără ajutor extern. Însă o schimbare de doar un nivel poate schimbe totul în viața ta. Curajul este necesar ca să lucrezi în mod conștient.

Și încă ceva, nu încerca să sari etape, să sari peste niveluri. Pentru că universul nu funcționează așa, aici ești ”taxat” când trișezi. Ce vine repede, se duce repede.

Trebuie să revenim în mod constant și conștient la sursele care ne pot ajuta să avansăm la următorul nivel. Fiecare pas necesită soluții diferite. Dar nu putem atinge niveluri mai înalte, dacă nu le stăpânim pe cele simple mai întâi. Isus a fost un tâmplar. Gandhi a fost un avocat. Buddha a fost un prinț. Țoti pornim de undeva.


Confrom Dr. David R. Hawkins, 85% din oamenii de pe pământ trăiau sub nivelul curajului în 1995. Cred că înțelegi și tu cât de important este să ne ridicăm fiecare nivelul individual al conștiinței. Atunci când facem asta, îi ”atingem” și-i influențăm și pe cei din jurul nostru, iar cu fiecare ”pas” făcut, cu fiecare progres, cât de mic, avem posibilitatea să schimbăm lumea în care trăim din una conflictuală și dominată de frică, într-o lume plină de înțelegere și armonie.


Privește aceasta hartă a conștiinței cu mintea deschisă și vezi cum aceste idei te pot ajuta să ajungi la următorul nivel în viața ta.

Voi încheia, așa cum am început, cu un citat al Dr. David R. Hawkins:

”Poate oare omul să se ridice deasupra condiției sale inițiale? De ce nu? Tot ce trebuie să facă este să-și crească optimismul și se va ridica fără efort la o stare superioară.”




Bibliografie:
Putere vs Forță” de David R. Hawkins

Sursă [foto]



Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Afirmații pozitive: Accept schimbarea

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Accept schimbarea în viața mea și mă adaptez cu mult curaj și ușurință. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Afirmații pozitive: Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit.

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Parabola "INELUL"

Un tânăr s-a dus la un bătrân înțelept pentru a-l ajuta cu un sfat. - Înțeleptule, am venit la tine pentru că mă simt atât de mic, de neînsemnat, nimeni nu dă doi bani pe mine și simt că nu mai am forță să fac ceva bun. Ajută-mă, învață-mă cum să fac să fiu mai bun! Cum să le schimb oamenilor părerea despre mine? Fără ca măcar să se uite la el, bătrânul îi spuse:  - Îmi pare rău, băiete, nu te pot ajuta acum, am de rezolvat o chestiune personală. Poate după aceea. Dacă însă m-ai putea ajuta tu pe mine, atunci poate că aș rezolva problema mea mai repede și aș putea să mă ocup și de tine. – Aaaa...   încântat să vă ajut – bâigui tânărul cam cu jumătate de gură, simțind că iarăși e neluat în seamă și amânat. Bătrânul își scoase din degetul mic un inel și îl întinse băiatului adăugând: - Ia calul pe care-l găsești afară și du-te degrabă la târg. Trebuie să vând inelul acesta pentru că am de plătit o datorie. E nevoie însă ca tu să iei pe el cât se va put...