Treceți la conținutul principal

Elena's Bookclub - ”Capcanele autosabotării”


Recomandarea de carte pentru această lună este ”Capcanele autosabotării” de Zoltan Veres. Aceasta este probabil cea mai tehnică dintre cărțile pe care le-am recomandat până acum. Marele avantaj este însă că e foarte ușor de înțeles pentru că autorul a simplificat atât de mult informația, încât practic a transformat un compendiu de psihologie într-o lectură pe înțelesul tuturor, scrierea curgând firesc și ușor, fără limbaj de lemn și formulări complicate de neînțeles pentru un cititor obișnuit (adică fără studii de specialitate în psihologie).

Capcanele autosabotăriieste printre puținele cărți de felul său ce face într-adevăr lumină în mintea oricui în ceea ce privește lumea și mecanismele interioare și care ne dă soluții pentru ne depăși blocajele, dar și pentru a ne trăi viața în mod armonios. ”Zoltan vine cu răspunsuri documentate și strategii clare pentru a-ți da cea mai bună șansă să devii cel mai bun prieten al tău și să trăiești viața pe care o meriți.” (Dan Luca) De asemenea ”o caracteristică unică a acestei cărți este faptul că Zoltan ne arată cum să folosim intervenția conștientă pentru a ne confrunta cu automatismele noastre negative și cum să construim obiceiuri pozitive, care să ne faciliteze atingerea obiectivelor.” (Călin Iepure)


Această carte reprezintă un ”Manual Fabulos de Transformare”, fiindcă te scoate din zona lui ”știu” și te împinge în mod prietens în zona lui ”fac”. Iar acțiunea reprezintă întotdeauna calea spre adevărata transformare.

Doar prin acțiune și experientă trăită vei ajunge la cunoaștere și implicit la transformare. Teoria nu te ajută cu nimic dacă nu este urmată de un plan concret de acțiune și de mult efort, ba chiar îți aduce multă frustrare, fiincă ”știi”, dar ”nu faci”.

Modul inedit în care Zoltan te poartă în călătoria către cea mai bună versiune a ta este exact ”Planul de Acțiune” de care ai nevoie să înflorești de la o zi la alta.

Capacitatea lui Zoltan de a face simple lucrurile complicate este fabuloasă. De la un capitol la altul, te va inspira să te scuturi de neputințe și de limitări și să depășești încrezător către noi arealuri ale vieții tale, mult mai înălțătoare.” (Narcis Cernea)


Zoltan Veres este expert în dezvoltarea inteligenței emoționale și îi învață pe oameni să înțeleagă mai bine ”matematica” emoțiilor și modul în care inteligența emoțională îi ajută să construiască relații mai bune, să fie mai performanți, să se înțeleagă și să se transforme mult mai ușor și eficient. El a creat programul ”Back to Yourself”, singurul program din România care te ajută să devii propriul terapeut și coach prin dezvoltarea inteligenței emoționale. 


Fragmente din carte:

*Cel mai mare dușman al evoluției noastre este faptul că nu mai facem față disconfortului emoțional. Problema este că orice proces de transformare vine cu disconfort emoțional.

*Gândurile și emoțiile sunt într-o simbioză și dinamică foarte intensă, ele se influențează reciproc. Emoțiile stau la baza gândurilor, însă gândurile pot influența emoțiile. Ambele pot fi conștientizate și procesate prin antrenament.

*”Rezultate” sunt considerate doar cele pe care ni le dorim în mod conștient. 

Adevărata asumare a acțiunilor și obiceiurilor tale înseamnă că orice rezultat obții, dorit sau nedorit, să îl numești tot rezultat.

* ”Rezultatul” este ceva care rezultă în urma unui proces.

Dacă nu îți asumi procesul în totalitate, atunci nu ai cum să intervii să schimbi ceva.

*Toate problemele, neajunsurile, frustrările, conflictele și nemulțumirile tale sunt rezultatul eforturilor tale din ultima perioadă.

*Mulți dintre noi nu ne dorim multe dintre lucrurile care fac parte din viețile noastre. Dar nu suntem dispuși să schimbăm procesul.

*Ca să schimbi rezultatele din viața ta, trebuie să schimbi procesul.

*Cu cât ești mai obosit, mai plictisit sau mai lipsit de motivație, cu atât o să faci o treabă mai puțin eficientă.

*Lucrul cu tine nu este despre citit, ci despre rescris obiceiuri, obișnuințe și comportamente.

*Dacă ar trebui să alegi între a înțelege totul cu privire la o problemă sau a rezolva acea problemă și a face schimbarea pe care ți-o dorești, ce ai alege?

*Majoritatea oamenilor au asocierea la modul inconștient că ”dacă înțeleg, se rezolvă”. Problema este că această afirmație nu este adevărată.

*Nimic din această lume nu se petrece dintr-o dată. Totul se creează și se petrece printr-un proces de acțiuni, evenimente. Drumul de la ceva la orice duce printr-un proces.

*Emoțiile noastre sunt parte componentă a unui sistem biologic extrem de complex. Noi avem tendința să le separăm, ca și cum ar exista o lume a corpului fizic și o lume emoțională. Însă nu este așa. Emoțiile nu doar că fac parte din corpul nostru fizic, ci, mai mult decât atât, ele reglează corpul nostru fizic. 

*Obiceiurile și obișnuințele îți conduc, de fapt, viața.

*Suntem unici fiecare în felul său. Să te aștepți ca toți să te placă sau să nu te judece nimeni este absurd și copilăresc.

*Transformarea reală înseamnă o schimbare de perspectivă asupra lucrurilor, înseamnă că se schimbă concret modul în care gestionezi situațiile și că vindeci și transformi relațiile pe care le construiești.

*Este important să înțelegi acest mix între programele subconștiente, emoții, gânduri și ce rezultă de aici, pentru că, pornind de la toate acestea, se constuiește o viață de om.

*Starea pe care o ai va defini eficiența cu care faci un lucru. Este imposibil ca o stare să nu te afecteze.

*Emoțiile sunt cele care modelează starea fiziologică a corpului.

*Cu cât crește mai mult încrederea, cu atât mai firesc și mai bine faci un lucru.

*Emoțiile sunt niște purtătoare de informații și comenzi din partea subconștientului pentru corpul nostru fizic.

*Bolile pe care le avem nu apar dintr-o dată; din contră, ele se construiesc în timp, prin obiceiuri și comportamente repetitive pe termen mediu și lung.

*Energia fizică se regenerează în funcție de calitatea energiei emoționale.

Calitatea energiei emoționale se schimbă și ea în funcție de nivelul de energie fizică.

*Cu cât ești mai obosit, cu atât mai ușor este să ”aluneci” în stări negative decât atunci când ești cu energia fizică la nivele mari.


*Singurele două locuri unde poți interveni în viața ta sunt gândurile și comportamentele tale. 

Singurele transformări din viața ta sunt rescrierea tiparelor de gândire și a tiparelor comportamentale. Tot restul vieții tale derivă din acestea două.

Nu te mai amăgi cu adunarea de informații, ci apucă-te să schimbi gânduri, să schimbi comportamente și să rescrii filmele subconștiente.


Dacă îți dorești să înțelegi cu adevărat ce se întâmplă în interiorul tău, în mintea ta, cartea lui Zoltan Veres, ”Capcanele autosabotării” este cea mai potrivită și cea mai ușor de înțeles pentru a face acest lucru. O poți cumpăra online de aici.



Vă aștept cu drag și pe facebook:

https://www.facebook.com/groups/ElenaBookclub/


Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l

A nu alege este tot o alegere

Recent am dat peste un citat al lui Carl Jung: ”În prezent educăm oamenii numai până în punctul unde își pot câștiga existența și se pot căsători, iar apoi educația se oprește cu desăvârșire, ca și cum o ținută mentală completă a fost obținută. Soluția la toate celelalte problemele complicate ale vieții sunt lăsate la discreția și ignoranța fiecărui individ. Nenumărate căsătorii nefericite și nechibzuite, nenumărate dezamăgiri profesionale se datorează, pur și simplu, lipsei de educație a adultului. Mulți oameni (bărbați și femei) își petrec astfel întreaga viață într-o completă ignoranță cu privire la cele mai importante lucruri... Adultul poate fi educat și poate răspunde într-un mod favorabil la educația individuală...” Întrebarea mea este: ”Și cine îi oprește?!...” Este vorba de alegerea fiecăruia. Fiecare este responsabil pentru bunăstarea sa, însă mulți rezumă aceasta la bani. Și confort (care nu este nici măcar confort, ci o rutină care dă un sentiment de siguranță,