Treceți la conținutul principal

Elena's Bookclub - ”Capcanele autosabotării”


Recomandarea de carte pentru această lună este ”Capcanele autosabotării” de Zoltan Veres. Aceasta este probabil cea mai tehnică dintre cărțile pe care le-am recomandat până acum. Marele avantaj este însă că e foarte ușor de înțeles pentru că autorul a simplificat atât de mult informația, încât practic a transformat un compendiu de psihologie într-o lectură pe înțelesul tuturor, scrierea curgând firesc și ușor, fără limbaj de lemn și formulări complicate de neînțeles pentru un cititor obișnuit (adică fără studii de specialitate în psihologie).

Capcanele autosabotăriieste printre puținele cărți de felul său ce face într-adevăr lumină în mintea oricui în ceea ce privește lumea și mecanismele interioare și care ne dă soluții pentru ne depăși blocajele, dar și pentru a ne trăi viața în mod armonios. ”Zoltan vine cu răspunsuri documentate și strategii clare pentru a-ți da cea mai bună șansă să devii cel mai bun prieten al tău și să trăiești viața pe care o meriți.” (Dan Luca) De asemenea ”o caracteristică unică a acestei cărți este faptul că Zoltan ne arată cum să folosim intervenția conștientă pentru a ne confrunta cu automatismele noastre negative și cum să construim obiceiuri pozitive, care să ne faciliteze atingerea obiectivelor.” (Călin Iepure)


Această carte reprezintă un ”Manual Fabulos de Transformare”, fiindcă te scoate din zona lui ”știu” și te împinge în mod prietens în zona lui ”fac”. Iar acțiunea reprezintă întotdeauna calea spre adevărata transformare.

Doar prin acțiune și experientă trăită vei ajunge la cunoaștere și implicit la transformare. Teoria nu te ajută cu nimic dacă nu este urmată de un plan concret de acțiune și de mult efort, ba chiar îți aduce multă frustrare, fiincă ”știi”, dar ”nu faci”.

Modul inedit în care Zoltan te poartă în călătoria către cea mai bună versiune a ta este exact ”Planul de Acțiune” de care ai nevoie să înflorești de la o zi la alta.

Capacitatea lui Zoltan de a face simple lucrurile complicate este fabuloasă. De la un capitol la altul, te va inspira să te scuturi de neputințe și de limitări și să depășești încrezător către noi arealuri ale vieții tale, mult mai înălțătoare.” (Narcis Cernea)


Zoltan Veres este expert în dezvoltarea inteligenței emoționale și îi învață pe oameni să înțeleagă mai bine ”matematica” emoțiilor și modul în care inteligența emoțională îi ajută să construiască relații mai bune, să fie mai performanți, să se înțeleagă și să se transforme mult mai ușor și eficient. El a creat programul ”Back to Yourself”, singurul program din România care te ajută să devii propriul terapeut și coach prin dezvoltarea inteligenței emoționale. 


Fragmente din carte:

*Cel mai mare dușman al evoluției noastre este faptul că nu mai facem față disconfortului emoțional. Problema este că orice proces de transformare vine cu disconfort emoțional.

*Gândurile și emoțiile sunt într-o simbioză și dinamică foarte intensă, ele se influențează reciproc. Emoțiile stau la baza gândurilor, însă gândurile pot influența emoțiile. Ambele pot fi conștientizate și procesate prin antrenament.

*”Rezultate” sunt considerate doar cele pe care ni le dorim în mod conștient. 

Adevărata asumare a acțiunilor și obiceiurilor tale înseamnă că orice rezultat obții, dorit sau nedorit, să îl numești tot rezultat.

* ”Rezultatul” este ceva care rezultă în urma unui proces.

Dacă nu îți asumi procesul în totalitate, atunci nu ai cum să intervii să schimbi ceva.

*Toate problemele, neajunsurile, frustrările, conflictele și nemulțumirile tale sunt rezultatul eforturilor tale din ultima perioadă.

*Mulți dintre noi nu ne dorim multe dintre lucrurile care fac parte din viețile noastre. Dar nu suntem dispuși să schimbăm procesul.

*Ca să schimbi rezultatele din viața ta, trebuie să schimbi procesul.

*Cu cât ești mai obosit, mai plictisit sau mai lipsit de motivație, cu atât o să faci o treabă mai puțin eficientă.

*Lucrul cu tine nu este despre citit, ci despre rescris obiceiuri, obișnuințe și comportamente.

*Dacă ar trebui să alegi între a înțelege totul cu privire la o problemă sau a rezolva acea problemă și a face schimbarea pe care ți-o dorești, ce ai alege?

*Majoritatea oamenilor au asocierea la modul inconștient că ”dacă înțeleg, se rezolvă”. Problema este că această afirmație nu este adevărată.

*Nimic din această lume nu se petrece dintr-o dată. Totul se creează și se petrece printr-un proces de acțiuni, evenimente. Drumul de la ceva la orice duce printr-un proces.

*Emoțiile noastre sunt parte componentă a unui sistem biologic extrem de complex. Noi avem tendința să le separăm, ca și cum ar exista o lume a corpului fizic și o lume emoțională. Însă nu este așa. Emoțiile nu doar că fac parte din corpul nostru fizic, ci, mai mult decât atât, ele reglează corpul nostru fizic. 

*Obiceiurile și obișnuințele îți conduc, de fapt, viața.

*Suntem unici fiecare în felul său. Să te aștepți ca toți să te placă sau să nu te judece nimeni este absurd și copilăresc.

*Transformarea reală înseamnă o schimbare de perspectivă asupra lucrurilor, înseamnă că se schimbă concret modul în care gestionezi situațiile și că vindeci și transformi relațiile pe care le construiești.

*Este important să înțelegi acest mix între programele subconștiente, emoții, gânduri și ce rezultă de aici, pentru că, pornind de la toate acestea, se constuiește o viață de om.

*Starea pe care o ai va defini eficiența cu care faci un lucru. Este imposibil ca o stare să nu te afecteze.

*Emoțiile sunt cele care modelează starea fiziologică a corpului.

*Cu cât crește mai mult încrederea, cu atât mai firesc și mai bine faci un lucru.

*Emoțiile sunt niște purtătoare de informații și comenzi din partea subconștientului pentru corpul nostru fizic.

*Bolile pe care le avem nu apar dintr-o dată; din contră, ele se construiesc în timp, prin obiceiuri și comportamente repetitive pe termen mediu și lung.

*Energia fizică se regenerează în funcție de calitatea energiei emoționale.

Calitatea energiei emoționale se schimbă și ea în funcție de nivelul de energie fizică.

*Cu cât ești mai obosit, cu atât mai ușor este să ”aluneci” în stări negative decât atunci când ești cu energia fizică la nivele mari.


*Singurele două locuri unde poți interveni în viața ta sunt gândurile și comportamentele tale. 

Singurele transformări din viața ta sunt rescrierea tiparelor de gândire și a tiparelor comportamentale. Tot restul vieții tale derivă din acestea două.

Nu te mai amăgi cu adunarea de informații, ci apucă-te să schimbi gânduri, să schimbi comportamente și să rescrii filmele subconștiente.


Dacă îți dorești să înțelegi cu adevărat ce se întâmplă în interiorul tău, în mintea ta, cartea lui Zoltan Veres, ”Capcanele autosabotării” este cea mai potrivită și cea mai ușor de înțeles pentru a face acest lucru. O poți cumpăra online de aici.



Vă aștept cu drag și pe facebook:

https://www.facebook.com/groups/ElenaBookclub/


Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Afirmații pozitive: Accept schimbarea

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Accept schimbarea în viața mea și mă adaptez cu mult curaj și ușurință. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Afirmații pozitive: Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit.

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Parabola "INELUL"

Un tânăr s-a dus la un bătrân înțelept pentru a-l ajuta cu un sfat. - Înțeleptule, am venit la tine pentru că mă simt atât de mic, de neînsemnat, nimeni nu dă doi bani pe mine și simt că nu mai am forță să fac ceva bun. Ajută-mă, învață-mă cum să fac să fiu mai bun! Cum să le schimb oamenilor părerea despre mine? Fără ca măcar să se uite la el, bătrânul îi spuse:  - Îmi pare rău, băiete, nu te pot ajuta acum, am de rezolvat o chestiune personală. Poate după aceea. Dacă însă m-ai putea ajuta tu pe mine, atunci poate că aș rezolva problema mea mai repede și aș putea să mă ocup și de tine. – Aaaa...   încântat să vă ajut – bâigui tânărul cam cu jumătate de gură, simțind că iarăși e neluat în seamă și amânat. Bătrânul își scoase din degetul mic un inel și îl întinse băiatului adăugând: - Ia calul pe care-l găsești afară și du-te degrabă la târg. Trebuie să vând inelul acesta pentru că am de plătit o datorie. E nevoie însă ca tu să iei pe el cât se va put...