Skip to main content

Borcanul Recunoștinței


Mă bucur că nu am lăsat să treacă luna ianuarie fără să fi scris acest articol despre ”Borcanul Recunoștinței” (în engleză sună mai bine, dar asta e)...

Cred că era destul de clar ce e de făcut încă din instrucțiunile de pe borcan (și, oricum, fiecare poate, în funcție de creativitatea sa, fie să elimine, fie să adauge lucruri), dar mi-am zis că aș putea face câteva mici mențiuni, care s-ar putea dovedi de folos mai ales celor care au copii...

De exemplu, eu am implicat-o pe fetița mea de 6 ani și... nici nu vă imaginați ce fericită a putut să fie :) Cooptați-i și pe cei mici în acest joc, veți vedea că de multe ori ei sunt cei care vin cu borcanul seara și vă întreabă dacă nu vă apucați de scris lucruri frumoase pe jumătăți de bilețele, iar ei nici nu au nevoie de prea multe detalii sau de instrucțiuni, au un talent înnăscut pentru lucrurile astea... :)
Este unul dintre cele mai simple lucruri pe care îl puteți face pentru a vă spori starea de bine și a vă bucura mai mult de viață. Un obicei atât de mic, care poate avea un impact atât de mare.

- Noi cum facem?
- În fiecare seară ne luăm borcanul (de obicei îl aduce Theona și mă întreabă: ”Mami, nu scriem ce a fost frumos azi?”) și ne gândim la lucrurile care ne-au plăcut sau lucrurile pe care le-am făcut și îl alegem pe cel mai fain.

După cum e scris și pe borcan, poate fi:

- un moment frumos (sau mai multe);

- un lucru (sau mai multe lucruri) pe care le-ai realizat;

- un mic dar pe care le-ai primit;

- un fază amuzantă;

- o revelație;

- un lucru frumos pe care l-ai văzut;

- ceva care te-a impresionat sau... ceva care te-a emoționat;

- un citat dintr-o carte sau de pe facebook :) sau de unde vrei tu...
Nu mai departe de ieri am citit undeva YOU DID NOT WAKE UP TO BE MEDIOCRE. (Nu te-ai trezit azi ca să fii mediocru)... m-a pus pe gânduri... :) și l-am notat.

- niște cuvinte frumoase sau profunde pe care le-ai auzit cine știe unde...

Poate fi orice!

Și astfel, conform dictonului lui Goethe, nu ai să lași să treacă o zi (sau o săptămână, pentru cei mai ocupați dintre noi) ”fără să fi văzut ceva frumos, să fi citit ceva frumos sau să fi auzit ceva frumos”.

Poate că pentru unii dintre noi nu e întotdeauna ușor să găsească astfel de lucruri, dar cu cât le cauți mai mult, cu atât mai mult ai să le găsești și... îți garantez că vei începe să vezi din ce în ce mai multe (pentru că vor începe să fie din ce în ce mai multe).

O întrebare bună care te-ar putea ajuta în acest sens este aceasta:
Care este cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat astăzi?
  

Sper să îți fie de folos și sper să te fi convins să -ți faci și tu un Borcan al Recunoștinței, nu-ți ia mai mult de 2 minute pe zi.


Comments

V-a plăcut și...

Ce am învățat de la concertul Scorpions?

Săptămâna trecută am avut parte de o mult dorită și necesară ieșire din cotidian: am fost la concertul Scorpions la București.

Mă așteptam să fie fain, dar mă bucur să pot spune că mi-a depășit așteptările. În afară de muzica bună, acest concert a venit la pachet cu niște reflecții importante și confirmări cu privire la ceea ce înseamnă succes și a-ți trăi viața în termenii tăi, lecții esențiale dacă vrei să trăiești o viață plină de sens.
Să încep cu începutul: Înclin să cred că toată lumea știe cine este ”Scorpions” și probabil multora le plac melodiile lor, mai ales baladele care au un mesaj foarte puternic și o linie melodică foarte faină. În ciuda faptului că îmi place ”Scorpions”, nu pt spune că sunt un mare fan (chestia asta cu fanii înrăiți pur și simplu nu mă caracterizează, la mine există doar lucruri și oameni pe care fie îi apreciez, fie îmi plac foarte mult... dar fără a călca pe picioare sau în picioare pe nimeni pentru asta J). Deși cei de la ”Scorpions” sunt oameni cu …

Lumina este totul

”Lumina ca și sunetul este ceva extraordinar. Pictorii încearcă să pună lumina pe pânză; fotografia încearcă să prindă lumina; există lumina unei singure lămpi într-o noapte întunecoasă sau lumina care se află pe fața altuia, lumina care se află înapoia ochilor. Lumina pe care o văd ochii nu este lumina de pe apă; această lumină este atât de deosebită, atât de vastă încât nu poate intra în câmpul îngust al ochiului. Această lumină, ca și sunetul, se mișcă la nesfârșit, - înăuntru și în afară – ca și fluxul și reflexul mării. Și dacă stai foarte liniștit, tu mergi cu ea, dar nu în închipuire sau senzorial; mergi cu ea fără să știi, în afara măsurii timpului.
Frumusețea acestei lumini, ca și a iubirii, este de a nu putea fi atinsă, de a nu putea fi pusă în cuvânt. Însă ea era acolo – în umbră, în spațiul deschis, în casă, în fereastra de peste drum, și în râsul acelor copii. Fără lumina aceea, ceea ce vedeți este cu totul neînsemnat, căci lumina este totul.” (J. Krishnamurti)

Să nu renunți niciodată!

Van Gogh a vândut un singur tablou pe perioada vieţii lui. Şi acesta surorii lui, pe un preţ infim. Asta nu l-a oprit, însă, să picteze peste 800 de tablouri.

În 1954, Jimmy Denny, managerul lui Grand Ole Opry, l-a concediat pe Elvis Presley, după un singur concert. I-a spus: "Nu vei ajunge nicăieri, fiule. Mai bine te-ai întoarce la condus camioane.
Beethoven a fost considerat de către profesorii săi fără nicio şansă ca şi compozitor. Nu i-a ascultat însă, şi a compus, fiind complet surd, 5 dintre cele mai bune simfonii ale sale.
Albert Einstein nu a vorbit până la 4 ani şi nu a citit până la 7. Una dintre profesoare l-a descris ca fiind "încet la minte, nesociabil şi pierdut pentru totdeauna în vise prosteşti". A fost exmatriculat de la şcoală şi a pierdut admiterea la Politehnica de la Zürich. Totuşi, a învăţat să vorbească, să citească şi chiar să facă puţină matematică si fizică, nu?
În 1944, Emmeline Snively, directoarea unei agenţii de modeling, i-a spus modelei aspi…