Treceți la conținutul principal

Și tu te pierzi în opiniile celorlalți?

Întâmplare de acum câteva zile...
- Mami, mami, îți plac desenele mele?
- Da, iubita.
- Care desen îți place mai mult? Ăsta sau ăsta?

Aleg unul și-i spun:
- Acesta.
- Dar celălalt nu-ți place?
- Ba da, dar acesta îmi place mai mult.

Se pune Theona din nou pe lucru și mai desenează câte ceva la desenul ”celălalt”...

- Mami, mami, acum care desen îți place mai mult? Ăsta sau celălalt?
- Acesta.
- Dar de ce?!... Uite i-am mai adăugat 3 flori, 2 copaci (etc.), nu crezi că acum ”celălalt” desen este mai frumos?
- Iubita, mie îmi place mai mult ”acesta”, dar dacă ție îți place mai mult ”celălalt” asta este cel mai important. Nu contează ce cred alții, atâta timp cât îți place ție. Nu contează ce părere au alții, atâta timp cât ție îți face plăcere să lucrezi la el. Important este să îți placă ție, chiar dacă mie nu îmi place. Noi suntem, toți, diferiți și cuiva poate să-i placă ceva, iar ție să îți placă altceva, este perfect OK. Fiecare are dreptul la opinia lui (atâta timp cât nu-l lezează pe celălalt, adaug eu acum).

Pentru un copil de 6 ani, frământările de genul ăsta sunt normale. Este firesc să caute aprobare în permanență, simte nevoia să i se confirme din nou și din nou că este iubit și acceptat, de asta poate depinde chiar supraviețuirea sa, în situații extreme (micuții, intuitiv, știu asta).

Iubirea și acceptarea sunt singurele lucruri de care avem nevoie pe lumea asta. *


La cei mari, povestea se schimbă însă (din păcate nu foarte mult, dacă în copilărie am primit în special critici: ”acesta nu e bun”, ”acela nu e corect”, ”celălalt  nu e frumos” ș.a.m.d.) și ar trebui să fim mai detașați de opiniile celorlalți, pentru că altfel ajungem să ne pierdem pe noi înșine în părerile și așteptările lor. Și apoi, noi suntem, toți, diferiți... cine poate spune categoric și definitiv că un lucru trebuie să fie AȘA, și nu ALTFEL?!...


Voi încerca să fiu mai concretă, și fiindcă Facebook e la modă, iar conform statisticilor duce la mai multă frustrare decât orice altceva :) (pentru unii dintre noi, evident) o să iau drept exemplu articolul pe care l-am scris în urmă cu două săptămâni.

Așadar, am scris articolul, l-am postat pe blog, după care i-am dat ”share” pe Facebook. Cum sunt și eu om... normal că eram curioasă dacă articolul a fost apreciat. În primă fază, nu s-a întâmplat nimic. Erau vizualizări, dar nimeni nu dădea ”like”. De-abia în cursul zilei următoare au început să apară aprecierile. 

Întrebarea este:
- Dacă nu dădea nimeni ”like”, ar fi însemnat că articolul era prost?!...  Însemna că era mai puțin valoros?!...
- NU. Asta ar fi însemnat că l-au citit oameni care nu au fost de acord cu el (ceea ce este perfect OK), sau care nu l-au înțeles, sau poate l-au citit oameni care, pur și simplu, nu au simțit să-și împărtășească opiniile.

(Din fericire, m-am cam obișnuit, de ceva vreme, ca lumea să nu fie de acord cu ideile mele, așa că-mi văd mai departe de ”drum” și de lucru.)

Problema apare în momentul în care rămânem blocați, în care suntem atât de atașați de opiniile celorlalți încât ne pierdem în ele. 

Fiecare dintre noi este unic!

Fiecare dintre noi este valoros!

Fiecare dintre noi are propria lui strălucire!

E păcat să nu-ți dai voie să strălucești pentru că nu-știu-cui nu-i place culoarea portocaliu, de exemplu, iar nuanța ”stălucirii tale” se întâmplă să fie oranj.


Fiecare dintre noi este UNIC, iar asta este MINUNAT!

Poți să-ți imaginezi ce monoton și plictisitor ar fi fost dacă eram toți la fel?!...

Dar despre frumusețea diferențelor dintre noi voi scrie într-un articol viitor.

Până atunci...

Dă-ți voie să strălucești
și ai încredere, Dumnezeu nu face erori!

(Așa că nu a dat greș nici cu tine!!!)


___________________________

* Despre iubire și acceptare am scris mai multe aici, în articolul ”Dumnezeu te vrea fericit/ă” (pe care îl poți accesa printr-un simplu click).


Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Despre omul frumos”

  Recomandarea de carte din această lună este ” Despre omul frumos ” de Dan Puric , o carte specială, care te provoacă la reflecție. ” Despre omul frumos ” este o colecție de povești, amintiri și interviuri cu și despre frumusețea interioară omului și a neamului românesc. Autorul ne atrage atenția că ” Lucrul cel mai important, în epoca pe care o trăim, este să avem capacitatea să recunoaștem Omul Frumos ”; mai ales acum când ” Omul Frumos nu mai este la modă. La modă este omul util, la modă este omul eficient. ” El ne îndrumă să descoperim sau să redescoperim trăsăturile omului frumos, prezentate cu măiestrie în cele 16 povestiri din această carte, în care adună subtile nuanțe ale frumosului și ne invită să le explorăm.  De asemenea, Dan Puric ne demonstrează că omul frumos poate fi găsit oriunde, în orice mediu. Este inutil să subliniem faptul că fiecare individ posedă un element care îi conferă frumusețe. Întrebarea este, alegem să cultivăm aspectele urâte sau frumoase din noi? Citi

A nu alege este tot o alegere

Recent am dat peste un citat al lui Carl Jung: ”În prezent educăm oamenii numai până în punctul unde își pot câștiga existența și se pot căsători, iar apoi educația se oprește cu desăvârșire, ca și cum o ținută mentală completă a fost obținută. Soluția la toate celelalte problemele complicate ale vieții sunt lăsate la discreția și ignoranța fiecărui individ. Nenumărate căsătorii nefericite și nechibzuite, nenumărate dezamăgiri profesionale se datorează, pur și simplu, lipsei de educație a adultului. Mulți oameni (bărbați și femei) își petrec astfel întreaga viață într-o completă ignoranță cu privire la cele mai importante lucruri... Adultul poate fi educat și poate răspunde într-un mod favorabil la educația individuală...” Întrebarea mea este: ”Și cine îi oprește?!...” Este vorba de alegerea fiecăruia. Fiecare este responsabil pentru bunăstarea sa, însă mulți rezumă aceasta la bani. Și confort (care nu este nici măcar confort, ci o rutină care dă un sentiment de siguranță,

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude