Treceți la conținutul principal

Acum avem timp...


Suntem deja în a 3-a săptămână în care viața noastră se reașează conform unui scenariu, care pentru mulți dintre noi a adus confuzie, panică, îngrijorare și dificultăți. Avem griji legate de siguranța noastră și a oamenilor dragi nouă, avem griji legate de supraviețuirea economică. Probabil mulți dintre noi se întreabă cum va arăta viața noastră după COVID...

Avem acum o singură mare certitudine, suntem toți în această poveste. Nu avem o hartă care să ne ghideze, nu avem o hartă universală valabilă care să anuleze îngrijorarea sau confuzia fiecăruia dintre noi.

Avem însă un ceva după care plângeam pînă acum 3 (trei) săptămâni, un ceva a cărui lipsă aducea multă frustrare în viețile noastre bune și ocupate. Acel ceva era ”mai mult timp pentru...”. Pentru fiecare dintre noi însă, asta înseamnă ceva diferit. Pentru unii va fi mai mult timp pentru familie, copii sau prieteni iubiți. Pentru alții mai mult timp pentru prietenii vechi, care nu băteau însă urgențele zilei. Unii au fantezii cu o rutină a curățeniei, care să o facă invidioasă chiar și pe Marie Kondo. Unii au rămas în urmă cu cititul, cu proiectele personale, cu îngrijirea personală, cu sportul sau cu gătitul.

Foarte mulți dintre noi tânjeam după o viață obișnuită, trăită într-un ritm mai lent. Avem timp acum. ”Bine... veți spune, dar într-o săptămână am bifat tot. Am bifat toate acestea.”

Este important acum să ne îndepărtăm de paradigma bifatului și să încercăm să transformăm obișnuitul într-o rutină pe care să o onorăm zi de zi.  Avem nevoie zi de zi să mâncăm și să ne bucurăm de gusturi.  Avem nevoie zi de zi să stăm alături de oamni iubiți din viața noastră.

Corpul nostru are nevoie zi de zi de un duș relaxant, de o îngrijire binefăcătoare și de un strop de parfum. Sunt în primul rând pentru noi. Nu doar pentru alții, nu doar pentru birouri, nu doar pentru spațiul de dincolo de ușa casei.

Mintea noastră are nevoie zi de zi de hrană, că e vorba de o carte, de un episod de meditație sau de un strop de rugăciune, fiecare știe ce e mai bine pentru sine.

Sufletul nostru are nevoie zi de zi de răsfăț. Poate fi în formă de ciocolată, poate fi în formă de Netflix sau poate fie un board-game cu copiii.

Important este să fie.

Avem nevoie de asemenea să fim informați. Limita este însă foarte importantă. Și CE-ul, și CÂT-ul și CUM-ul au nevoie de limită. Dacă ați face un experiment, ați putea constata că numărul de mesaje relevante care ne rămân după 8 ore de consum de știri este același, dar extras din 30 min atent alocate unei surse valide. În rest este doar o repetare panicardă și catastrofică a aceluiași conținut.

Dați fiecărei zile o agendă și un scop. Este singura modalitate prin care ne vom recâștiga controlul asupra propriilor noastre vieți, într-o perioadă în care nimic nu pare să mai aibă sens. Doar așa vom reduce puțin din anxietate și vom sta departe de depresie.

Ajutați mintea să digere doar proiectele lui ACUM, ca să nu fugă neputincioasă în scenarii de viitor, pe implementarea cărora avem control minimal. Acceptați că veți trăi zilnic momente de frică (dar că acest lucru nu este neaparat necesar), de tristețe, de confuzie și de îngrijorare, de panică poate. Ar fi absurd să fie altfel, trăim într-o situație nouă, departe de a fi plăcută. Toate aceste emoții sunt grele, sunt copleșitoare, însă ne sunt date pentru a ne mobiliza și pentru a supraviețui.

Avem nevoie să construim acasă o rutină de zi cu zi, care să dea minții noastre ordine, sufletului nostru liniște și-un strop de plăcere și corpului nostru curățenie și sănătate.

Articol de Diana Stănculeanu


Sursă: [foto]

Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l