Treceți la conținutul principal

Dai mai departe copiilor ceea ce nu ai vindecat la tine

 

Suntem tare mândre când ne ”sacrificăm” pentru copiii noștri. Dar acum, pe bune, ce facem noi cu adevărat pentru ei?... Pentru că de cele mai multe ori nu avem timp nici pentru ei, nici pentru noi, în ritmul alert în care trece viața: cu serviciu, școală, mulțimea de activități extrașcolare din timpul săptămânii și întâlnirile cu prietenii sau evenimentele pe care ne dorim să nu le ratăm în weekend. Totul este o fugă continuă, cu o listă nesfârșită de lucruri pe care dorim și ne străduim să le facem.

Un proverb african spune că este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil, iar în ziua de azi, de-abia mai avem timp să-i vedem la ochi, să-i ascultăm pe îndelete este deja un super-bonus. Avem grijă să bifăm toate lucrurile care sunt de făcut, verificăm carnetul de note să vedem dacă se încadrează în parametrii stabiliți (de noi?...), ne străduim să-i ducem la toate activitățile posibile, să exceleze copilu’ la toate și să fie cel mai bun, deși nu întotdeauna ne consultăm și cu el, să vedem dacă e și el de acord (pentru că întotdeauna știm noi ”mai bine”). Mulți părinți își doreasc să reușească măcar copilul ceea ce nu au reușit ei. Își doresc să acopere copilul golul din sufletul lor și de multe ori nici măcar nu-și dau seama că ”insuficiența” nu este la copil, ci este la ei, la părinți, și implicit i-o cultivă. Pentru că ceea ce nu vindecăm la noi, dăm mai departe. 


{Mai citește o dată: Ceea ce nu vindeci la tine, dai mai departe copiilor tăi!}


Îți spui că cel mai important este copilul... că tu nu contezi... el să fie bine. Ghici, ce o să preia copilul de la tine: dorința ta de bine pentru el sau faptul că tu nu contezi?!...

Fă un exercițiu și observă unde ai probleme în relaționarea cu copilul tău și ce te supără la el. Dacă ești sinceră cu tine însăți ai să observi că acestea de fapt sunt defectele tale (defectele părinților, în genere), asta în cazul fericit când acesta nu stă toată ziua în grija altcuiva, moment în care preia din comportamentul și obiceiurile acelor persoane. Dacă ești în continuare sinceră cu tine, vei observa că un comportament nedorit, îl schimbi prin puterea propriului exemplu (atunci când petreceți timp împreună, căci altfel e mai complicat...). 

Însă noi nu avem timp pentru noi, iar să ne schimbăm pe noi e deja prea mult. Știm că problemele de cele mai multe ori sunt... la alții 😊 (nu la noi). Și unii speră o viață întreagă să se schimbe cei din jurul lor pentru a putea fi ei fericiți. (Iar asta nu e o poveste cu happy-end.) Pentru că singurul lucru asupra căruia ai control este propria persoană, cu mintea și corpul din dotare. Atât! Dacă nu ești dispusă să faci o schimbare la tine, ceea ce ai citit până în acest punct este o pierdere de timp, pentru că de informații este plin internetul, iar la teorie suntem buni toți. 


Să te iubești pe tine este egoist, să ai grijă de tine este imposibil, iar să te schimbi este cel mult dezirabil. Și totuși TOTUL ÎNCEPE CU TINE! Da, ești buricu’ pământului 😊. În viața ta! 

Cineva spunea că în loc să-i cumperi copilului toate lucrurile pe care tu nu le-ai avut, mai bine îl înveți toate lucrurile pe care tu nu le-ai știut. Copiii au nevoie de noi (nu de lucruri)! Au nevoie de exemplul nostru, au nevoie să vadă că suntem bine și ne simțim bine în pielea noastră, pentru că asta îi face să se simtă în siguranță și le dă încredere în ei înșiși. Da, încrederea noastră le dă încredere lor! Cum spuneam mai devreme ei urmează exemplul pe care îl văd la noi, nu ceea ce le spunem noi. 

În momentul în care ne vindecăm pe noi, îi vindecăm și pe ei. Și nu-i împovărăm cu ”rănile” și așteptările noastre. Iar iubirea de sine este cel mai simplu mod în care putem face asta. (Atenție: Simplu nu înseamnă și ușor.) Pentru că atunci când ne iubim și ne acceptăm așa cum suntem, în momentul în care ne iertăm pentru tot ceea ce am făcut sau ce nu am făcut, începem să facem pace cu noi înșine, iar asta se vede și se simte. Îți crește gradul de încredere. Începi să faci alegeri care te onorează. Nu îi mai lași pe alții să profite de bunătatea sau nesiguranța ta. Nu te mai pui pe ultimul loc. Începi să găsești soluții.

Probabil nici nu te-ai gândit la asta, dar iubirea de sine este darul pe care îl poți face sufletului tău și pe care îl lași moștenire copiilor tăi.


P.S. - Dacă vrei să afli cum poți să ajungi la iubirea de sine fără să fii egoistă, înscrie-te  GRATUIT la minicursul ”Evoluție prin iubirea de sine”, la link-ul: www.elenamocanasu.ro








Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l