Treceți la conținutul principal

Elena's Bookclub - ”Ziua în care am învățat să trăiesc”

 

Un nou an, un nou început, și după o perioadă prea încărcată în care nu am mai reușit să împărtășesc din lecturile care îmi bucură sufletul, m-am hotărât să reiau acest obicei și în fiecare lună să vin cu o nouă recomandare de carte.

Pentru luna februarie am ales ”Ziua în care am învățat să trăiesc” de Laurent Gounelle, considerată de Le Parisien ”o lecție despre fericire”.


Ce m-a determinat să citesc această carte a fost prezentarea de pe coperta interioară:

„Poetul român Mihai Eminescu spunea: «Viața este irosită pentru cel care n-a trăit-o așa cum ar fi vrut». Adevărul este că, odată ce ajung în amurgul vieții, mulți oameni încep să aibă regrete și își dau seama că, dacă ar putea să trăiască din nou, ar face-o altfel. Am vrut să scriu o poveste plecând de la dorința irezistibilă a oamenilor de a trăi conform celor mai profunde aspirații ale lor.” -  Laurent Gounelle


Ziua în care am învățat să trăiesc” este un roman lejer, dar în același timp plin de profunzime, ce te îndeamnă la reflecție, deși acțiunea este puternic ancorată în cotidian. După cum spunea cineva, unele cărți au capacitatea de a ne fi mentori. ”Ziua în care am învățat să trăiesc” este una dintre ele.


Laurent Gounelle este pasionat de filosofie, psihologie și dezvoltare personală și este specializat în științe umane, cu studii în Franța și în Statele Unite. El se află în Top 10 cei mai vânduți autori francezi, având cărți traduse în 23 de limbi, iar în 2015, în Franța, cărțile sale s-au vândut în 2.500.000 de exemplare. 


*Fragmente care mi-au plăcut*

”Când obosim, corpul ne cere odihnă și creierul somn. Si noi, ce le dăm? O cafea!”


Majoritatea problemelor lui nu fuseseră cauza, ci urmarea propriei viziuni despre lume...


Natura ne dă înapoi ceea ce ne-a răpit civilizația.

Ceea ce experimenta acum era cu totul altceva, ceva absolut nou pentru el: se simțea conectat cu el însuși, cu trupul, sentimentele, gândurile lui, dar și, în mod surprinzător, în armonie perfectă cu Pământul, cu toată bogăția lui animală și vegetală.


Satisfacerea dorințelor a devenit însuși motorul vieții. Realizezi? Îți dai seama în ce măsură depindem de asta? Ca urmare, ne omorâm cu munca, fără să înțelegem că nici măcar nu avem nevoie de acel ceva după care alergăm de nebuni...


Trebuie să înțelegi că atunci când te lupți cu tine însuți, sigur unul dintre voi va pierde!


Dacă nu ne dăm timp să ne ascultăm inima, să atingem ceea ce vine din cele mai profunde acorduri ale ființei noastre, riscăm să nu ne cunoaștem cu adevărat. Și când se întâmplă asta... lăsăm iluziile să ne guverneze viața.


Avem tendința să credem că marii lideri sunt cei care au modelat cursul istoriei. În realitate nu e chiar în totalitate adevărat. Fiecare om, prin actele, cuvintele, stările de spririt, emoțiile sale, are o anumită influență asupra celor din jur și apoi asta se propagă asemenea cercurilor de la suprafața apei. Crede-mă! Nimic nu rămâne neutru, înțelegi? În final, fiecare dintre noi are un impact pe lumea asta. 


Majoritatea oamenilor se simt obligați să facă ceea ce trebuie, chiar dacă asta nu-i împlinește în nici un fel. Și se încăpățânează să nu-și asculte pornirile profunde, convinși că nu-i vor duce nicăieri. Ceea ce sugerez eu este exact pe dos. Pornirile latente, nu dorințele superficiale pe care ni le induce societatea, pot deveni căi de urmat întru descoperirea menirii noastre. 


Pentru că suntem conectați unii cu altii, luptând unii contra celorlalți, lupăm cu noi înșine.


Prezentul nu se trăiește decât o singură dată. Momentele pierdute nu se mai întorc niciodată. 


Lumea e rezultatul actelor noastre individuale. 

Schimbarea produsă în fiecare dintre noi e singura cale spre o lume mai bună. O lume mai bună, în care să putem trăi frumos.


Vă recomand din inimă această carte. 

O puteți achiziționa aici: https://rebrand.ly/Ziua-in-care-am-invatat-sa-traiesc 


Iar dacă vreți să împărtășiți impresii vă aștept cu drag și pe facebook:

https://www.facebook.com/groups/ElenaBookclub










Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l