Treceți la conținutul principal

Vindecarea/ Transformarea începe cu asumarea responsabilității


Ce înseamnă să ne asumăm 100% responsabilitatea pentru absolut tot ceea ce se întâmplă în viața noastră?

”Înseamnă să accepți faptul că tu însuți (nimeni altcineva) ești creatorul a tot ceea ce esperimentezi. Al tuturor evenimentelor pe care le trăiești”, după cum spunea Dr. Hew Len (creatorul terapiei Ho oponopono).

El era conștient că declarația sa poate fi șocantă sau chiar revoltătoare pentru majoritatea oamenilor, fiind o idee greu de digerat într-o societate în care ne-am obișnuit să ne găsim scuze la tot pasul, să dăm vina pe alții pentru ceea ce nu merge în viața noastră, să cultivăm asiduu o mentalitate de victimă.


Ho oponopono - Terapia iertării

Accesul la miracol și, implicit, la supraconștient, nu este posibil decât atunci când reîncepem să privim lumea prin ochii unui copil. Este vorba despre redescoperirea inocenței, nu despre cultivarea infantilității.

Problema adulților este că și-au pierdut inocența și și-au accentuat infantilitatea prin evitarea sistematică a asumării responsabilității. ”Kahuna” afirmă că reinstaurând inocența – starea în care nu judecăm, nu punem etichete, nu suntem obsedați de câștigul personal – viața noastră se poate schimba radical.

”Nu vă faceți probleme!” ”Întreaga lume este creația ta și acest lucru trebuie luat ad litteram!” afirmă Dr. Hew Len. Actele violente ale acelor bolnavi psihic din Spitalul de Stat din Hawaii erau responsabilitatea lui doar pentru simplul fapt că aceștia apăruseră în viața sa.

Problemele lor erau ”creația” sa și de aceea tot cea trebuit să facă pentru a-i vindeca a fost să lucreze cu el însuși. Să șteargă el însuși gândurile care au generat acele probleme. (Exagerare dusă la extrem ar putea spune unii, însă descoperirile recente din fizica cuantică conduc spre aceleași concluzii.)


Totul are o rezolvare!
Dacă te confrunți cu problemă, o situație-limită, un necaz, o suferință, întrebarea pe care trebuie să ți-o pui automat este: ce anume din ceea ce se întâmplă în mine e generat sau a atras această problemă? Apoi trebuie să ștergi gândurile care au condus la respectiva problemă. Dar cum putem ști care gânduri au creat această problemă? ”Nu vă faceți probleme!”, spune Dr. Hew Len ”o parte din voi știe. Trebuie doar să-i dați permisiunea.”

Când judec o persoană acea persoană devin un ”ostatic al gândurilor mele”. Creăm lumea prin gândurile noastre, iar pentru ”kahuna” aceasta nu este o metaforă. Este o realitate. În viziunea lor, care este comună cu cea a tuturor religiilor, Dumnezeu a creat ființe perfecte, dar noi nu mai putem să vedem acest lucru, fiindcă între ceea ce există în realitate și ceea ce vedem se interpune gândul.


Atragem ceea ce gândim
Noi nu mai vedem ceea ce există în realitate, noi nu ne vedem decât propriile gânduri. ”Lumea este ceea ce credem că este!”, afirmă Serge Kahili King doctor în psihologie și autoritate internațională în materie de ”huna”.

Altfel spus, dacă spunem în mod repetat unui copil că este rău, el va ajunge să se comporte ca atare. Dacă unui angajat i se laudă în mod repetat performanțele, chiar dacă acestea nu sunt tocmai grozave, el va ajunge să lucreze din ce în ce mai bine.

În limbajul unui ”kahuna”, acest fenomen se exprimă în felul următor: dacă eu gândesc într-un anumit fel despre o persoană, acea persoană devine un ”ostatic al gândurilor mele”. Asta înseamnă că el tinde să se conformeze percepției mele și, mai devreme sau mai târziu, se va comporta în așa fel încât să-mi confirme percepția mea despre el.

Prin urmare, actele unei persoane sunt o consecință a ceea ce gândesc despre acea persoană și trebuie să-mi asum responsabilitatea pentru acest lucru. De aceea, a nu judeca este singura atitudine corectă vis-a-vis de o altă persoană.

Dacă este ceva de corectat, spune ”kahuna”, atunci acest ceva reprezintă erorile noastre de gândire.

Dr. Hew Len  spune că oamenii, în special vesticii, gândesc prea mult, mai precis, sunt prinși în rutina unor programe care rulează inconștient. Contrar a ceea ce gândim noi, el susține cu tărie că intelectul nu poate rezolva problemele. După cum spunea Einstein ”o problemă nu poate fi rezolvată la același nivel de gândire care a generat-o.”


Cere-ți iertare!
De aceea, tot ce trebuie să faci este să conștientizezi problema pe care o resimți la nivel fizic, emoțional, mental și apoi să începi să-ți purifici gândirea, care a atras problema, printr-un proces de căință și iertare.

Îmi pare rău! Te rog, iartă-mă! Îmi pare rău pentru că te-am făcut ostatic al gândurilor mele și fiindcă, prin negativismul gândurilor mele, ți-am influențat în mod distructiv comportamentul.”

Așa este și în creștinism: ruga trebuie precedată de căință și de cererea iertării. Asta e tot ceea ce poate face conștientul: să se căiască și să ceară iertare. De restul se ocupă supraconștientul, el este cel care armonizează, cel care vindecă. Suntem prizonierii propriei minți și nu putem evada folosindu-ne tocmai de mine, temnicerul însuși.


Ce poți face în viața de zi cu zi
Acest proces – Ho oponopono – poate folosit în cele mai diverse situații: când suntem bolnavi, când cineva apropiat este bolnav, când ne confruntăm cu probleme profesionale, financiare sentimentale.

Dacă problema ține de sănătate, atunci putem spune corpului:
”Îmi pare rău că ți-am făcut rău prin gândurile mele negative! Te rog, iartă-mă!”
Repetăm acest lucru cu sinceritate până când problema dispare.

Dacă copilul are probleme la școală, putem repeta mental:
”Îmi pare rău că ți-am creat aceste probleme prin gândurile mele! Te rog, iartă-mă!”

Este esențial ca trăirea să fie autentică, iar când ne cerem iertare, trebuie să fim pe deplin sinceri. Consecința imediată este un sentiment de iubire, iar Dr. Hew Len și Morrnah Simeona declară că acesta este un semn că vindecarea a început.

Psihanaliza a ajuns cam la aceeași concluzie și anume că: interpretările pretențioase, ”deștepte”, ”intelectualizate” nu ajung la pacienți. Accesul la miracol, și implicit, la supraconștient nu este posibil decât când reîncepem să privim lumea prin ochii unui copil.

Restaurând inocența – starea în care nu judecăm, nu punem etichete, nu suntem obsedați de câștigul personal – viața noastră se poate schimba radical: renunțăm la a ne mai complica viața inutil și ne redobândim bucuria de a trăi, devenim mai creativi, ne adaptăm mai ușor și mai eficient la schimbări, iar calitatea relațiilor noastre se îmbunătățește semnificativ.


Ho’oponopono este pacea dincolo de orice înțelegere, este calea spre iubire

”Pe măsură ce greșelile sunt transformate în iubire prin curățare, situației i se permite să se desfășoare în mod divin, perfect. Și tot așa se întâmplă cu orice relație sau situație din viețile noastre, indiferent care ar fi aceasta.

Gestionarea situației prin gândire cauzează haos şi confuzie. Mai întâi de toate, gândirea se ocupă doar de efectele percepute, nu de cauze, așa cum face curățarea.

Gândirea vine de la “Eu știu!”, deși doar Iubirea știe cu adevărat. Gândirea privește în afara sinelui. Curățarea (Ho’oponopono) funcționează în interiorul sinelui unde amintirile sunt cauza problemelor noastre, bolii și morții.

Gândirea este despre a avea dreptate, despre a fi pe poziție și impunerea punctului de vedere.
Curățarea (Ho’oponopono) este despre aducerea păcii într-o situație, pace dincolo de orice înțelegere și este urmată de soluțiile perfecte și corecte.

Gândirea este agresivă, spune celeilalte persoane despre ce este vorba. Gândirea îndepărtează indivizii unul de celalalt.

Curățarea (Ho’oponopono) este pacea dincolo de orice înțelegere. Este calea spre iubire, mântuire și înțelepciune.

Gândirea înseamnă încercarea de a înțelege natura lucrurilor, ceea ce este dincolo de capacitatea intelectului. Ea duce la dobândirea unei cunoașteri care se schimbă continuu.
Curățarea este despre iubire, a-i da voie iubirii să transforme amintirile în iubire. Și se face cu iubire. Curățarea este despre crearea unei relații pașnice, cu iubire pentru tot și toți.”

Dr. Ihaleakala Hew Len


P.S. - Prima parte a acestui articol, cu descriere pe larg a tehnicii Ho'oponopono o găsiți aici.


Surse: 
[fotografii]

Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l