Treceți la conținutul principal

Despre rugăciune cu Mahatma Gandhi


Rugăciunea din inimă poate realiza ceea ce nimic altceva în lume nu poate... Înțeleasă și aplicată corect, constituie cel mai puternic instrument de acțiune. Mahatma Gandhi*

Gandhi cunoștea valoarea rugăciunii, dar credea că fiecare ar trebui să ne găsim felul potrivit de a merge pe această cale. El spunea că ”pacea vine din rugăciune... îmi este indiferentă forma. Fiecare își face propria lege în acest sens... Fiecare să încerce și să descopere că rugăciunea zilnică aduce ceva nou vieții sale.”


Dr. Larry Dossey este un pionier al cercetării științifice în domeniul beneficiilor rugăciunii. Cercetarea lui sprijină intuiția lui Gandhi că esența rugăciunii este mai importantă decât forma. Dossey scrie:  ”Știința arată... că rugăciunea nu aparține exclusiv unei religii anume, ci unei unități a tuturor religiilor, claselor și crezurilor. Știința universalizează și democratizează rugăciunea.”

Dossey a încercat de asemenea, să descopere căile cele mai eficiente de rugăciune. Există un ingredient esențial care îi determină eficacitatea? Cercetarea lui arată că actul interior de supunere față de o Putere mai Înaltă, subsumând eul într-un spirit de iubire – exprimată ca empatie, grijă și compasiune – este cheia obținerii unui rezultat maxim al rugăciunii.

Să ne rugăm
de Dr. Larry Dossey

Să ne rugăm.
Să urmăm glasul inimii.
Să învățăm să practicăm cea mai grea artă,
Arta noninterferenței.
Să ne lăsăm călăuziți de rugăciune
În loc de a încerca să călăuzim rugăciunea.
Să lăsăm rugăciunea să fie ce trebuie să fie,
Să fie ce este.
Să ne rugăm.

Toate tradițiile spirituale propovăduiesc importanța rugăciunii.
Budiștii tibetani mai numesc rugăciunea și dedicație. ”Practica dedicației” ia aproximativ treizeci de secunde, dar vă poate îmbogăți profund percepția spirituală. Desigur, un efect similar poate veni din câteva momente de recunoștință tăcută. Oricare ar fi forma, importantă este sinceritatea inimii dumneavoastră. Consultați-vă propria tradiție, cercetați înțelepciunea altora sau găsiți-vă propria cale de a vă ruga.


Practicarea mantrei
Repetarea unei rugăciuni scurte sau a numelui lui Dumnezeu este cunoscută în tradiția hindusă sub numele de mantră. Gandhi spunea: ”Mantra devine substanța vieții și ne trece prin orice încercare... Fiecare repetare... are un nou înțeles, fiecare repetare te duce mai aproape de Dumnezeu.”

Câteva mantre simple de repetat și reținut sunt:
Facă-se voia Ta.
Dumnezeu este cu mine.
Înțelepciune și iubire.

Wendy Palmer comentează practicarea mantrei:
”Înțeleg că Gandhi își repeta constant mantra. Cred că oamenii ar trebui să își dea seama că o dată pe zi nu este suficient. Uneori glumesc cu studenții mei. Spun că trebuie să luăm o pauză de publicitate – să transmitem un cuvând de la sponsorul nostru înainte de a ne relua implicarea în telenovelele vieții noastre. Dacă ne-am opri și ne-am ruga cu aceeași frecvență cu care sunt introduse reclamele la TV, ne-am intensifica legătura cu înțelepciunea universală într-un ritm rapid.”

Respirația ca rugăciune
Fiecare tradiție spirituală leagă respirația de Dumnezeu. Călugărul budist Thich Nhat Hanh oferă o rugăciune de recunoștință minunat de simplă, legată de respirație. Încercați să repetați aceste cuvinte de câteva ori pe zi, în timp ce respirați conștient:

Inspirând zâmbesc,
Expirând mă relaxez,
Este un moment minunat.

Să privim, să vorbim și să ascultăm dincolo de rău, spre adevărul inimii.


Comunicarea nonviolentă

Comunicarea nonviolentă începe cu conștientizarea miilor de feluri în care tindem să îi judecăm pe alții și pe noi înșine. Pe măsură ce înțelegem modul reactiv, revocator și invadator de gândire și comunicare, putem învăța să îl schimbăm și să cultivăm un nou limbaj al inimii.
Încercați comunicarea nonviolentă făcând din ea tema unei zile. Observați și notați modurile în care îi judecați, blamați și etichetați pe cei din jur și pe dumneavoastră înșivă, iar apoi căutați felurile în care aceste elemente se manifestă în limbajul vostru.

Fragmente din ”Descoperă-ți geniul” de Michael J. Gelb, Editura Curtea Veche, pag. 325-329


*Mahatma (sau „suflet mare”, în sanscrită) Gandhi (1869-1948) a fost avocat, om politic, activist social și scriitor indian, supranumit părintele națiunii indiene independente.


În loc de concluzie:
”Devino schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.”
Mahatma Gandhi


Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l