Treceți la conținutul principal

Ce este cu adevărat important pentru tine?



Platon, filosof al Greciei antice și fondator al Academiei din Atena, a pus bazele filosofiei Occidentale, științei și matematicii pe continentul European. Într-una din călătoriile sale el a fost întrebat de către un vameș ce valori are de declarat, desigur vameșul se referea la lucrurile de valoare pe care le avea cu el în bagaj, însă răspunsul lui Platon a fost următorul:

- Înțelepciunea, Curajul, Prudența și Dreptatea.

Subiectul valorilor reprezintă un element esențial în viața noastră, dar cu toate acestea prea puțini dintre noi știu cu adevărat care sunt acelea. Valorile sunt niște repere fundamentale după care ne ghidăm, conștient sau inconștient, alegerile, relațiile și, în general drumul în viață. Sunt concepte abstracte, pe care le-am “absorbit” din familie, din cultura în care am crescut și care se organizează într-un sistem intern care este în continuă schimbare și transformare pe tot parcursul vieții. Ele sunt extrem de importante pentru că stau la baza convingerilor noastre și apoi a comportamentelor de zi cu zi.

Tu ce valori ai declara vameșului?

Care sunt valorile tale? Ce te face să te simți bine? Cum funcționează ele în viața ta? Ce te face să te simți împlinit?

Probabil cea mai simplă definiție a valorilor personale este următoarea:
Valorile sunt criteriile cunoscute sau necunoscute care stau la baza deciziilor noastre.

Valorile tale sunt ceea ce este important pentru tine, în viață și în muncă. Valorile îți stabilesc prioritățile. Cu ele măsori cât de împlinită este viața ta și în funcție de ele îți dai seama dacă mergi în direcția cea bună.

Când trăiești și muncești în spiritul valorilor tale, trăiești bine – ești mulțumit și satisfăcut. Când trăiești în contradicție cu valorile tale, atunci simți că ceva nu merge, că ceva nu se leagă. Este incomod, este obositor, poate chiar extenuant. Nu te simți împlinit.

În spatele fiecărui comportament al nostru este o decizie, inconștiență sau conștientă, care are un mecanism complex și un sistem de ghidaj dat de setul de valori personale.

Valorile personale sunt, de asemenea, reperele în funcție de care definim cine suntem și ce ne dorim. Sunt fundamentul visurilor și aspirațiilor noastre, al alegerilor pe care le facem în fiecare zi. 




Tipuri de valori

Valoarea esențială
Numai pentru scopul înțelegerii modului în care funcționează valorile în viață noastră, este util să ni le imaginăm ca pe niște mărgele pe o ață ținută pe verticală.

Prima și cea mai importantă valoare din setul de valori se numește valoare esențială.
Există numai 7 astfel de valori esențiale, iar acestea sunt: respectul, integritatea, înțelepciunea, iubirea, bunătatea, armonia, libertatea.
Valoarea esențială nu este, de obicei, relevată de testele online de descoperire a valorilor personale, ci o putem afla în urma parcurgerii unui exercițiu ghidat de coaching. Descoperirea valorii esențiale din structura noastră de valori ne aduce claritate și ne conectează mai bine la misiunea vieții.

Valorile fundamentale
După valoarea esențială urmează valorile fundamentale.Acestea sunt cele care, dacă nu pot fi exprimate prin comportamente, generează o dorința profundă de eliminare din viață noastră a contextelor care nu permit comportamentele respective.

Deoarece numărul lor este diferit de la persoană la persoană, în teste de valori personale fundamentale sunt identificate, de obicei, primele 10 dintre acestea.

Un om poate avea un set de 200 și 300 de valori, adică tot atâtea criterii (inconștiente sau conștiente) pentru deciziile și acțiunile sale. O situație de orice tip activează un anumit număr de valori, aflate în anumite poziții în această ierarhie.

Alte moduri de clasificare a valorilor
Există numeroase alte tipuri de clasificare a valorilor. După criteriul valabilității lor, al ariei de extindere valorile sunt reale sau absolute, individuale sau generale , obiective sau subiective. După sensul lor valorile pot fi pozitive sau negative. Etc.


Cum te ajută valorile?
Valorile există, indiferent dacă le (re)cunoaștem sau nu. Dar viața e mai ușoară dacă ne cunoaștem și ne asumăm valorile, pentru că atunci ne putem face planuri și putem lua decizii care să le onoreze. Astfel trăim în acord și în armonie cu noi înșine. Asta ne face să avem acces la toate resursele noastre și ne ajută să ne atingem potențialul și să ne îndeplinim visele.

Este foarte important să existe concordanță între valorile tale și obiectivele pe care le stabilești. 
Dacă familia este cea mai importantă valoare a ta, dar îți alegi o slujbă care să te solicite 80 de ore pe săptămână, atunci vei fi stresat, pentru că vei avea un conflict interior puternic și vei trăi sentimente de profundă insatisfacție.

De aceea succesul nu este ceva universal valabil, ci este croit pe măsura fiecăruia. Iar adevăratul succes este atunci când te simți împlinit și mulțumit de viața ta.

Când îți cunoști valorile, poți lua mai ușor și mai corect decizii importante – în ceea ce privește următorul pas în cariera ta, schimbările majore în viață, ce compromisuri să faci sau nu. De exemplu, la început de carieră prioritatea ta poate fi succesul – evaluat prin bani și statut social - dar ulterior, când ai o familie, echilibrul dintre muncă și viața personală devine o prioritate. Pe măsură ce definiția succesului se schimbă, se schimbă și valorile. Astfel, (re)cunoașterea valorilor tale este un exercițiu continuu, care durează toată viața. Trebuie să-l faci mereu, mai ales atunci când începi să nu te mai simți bine, când simți că ceva nu merge.

Cum îți definești valorile?
În procesul de definire a valorilor descoperi ce este cu adevărat important pentru tine. Un bun mod de-a face asta este să te uiți un pic la viața ta, la ce ai trăit până acum și să vezi: când te-ai simțit cel mai bine, când te-ai simțit tu însuți, când ai avut încredere în tine și în alegerile tale?

Îți poți defini valorile răspunzând la întrebări precum:

Când ai fost cel mai fericit?

Când ai fost cel mai mândru de tine?

Când ai simțit cea mai mare satisfacție și mulțumire?

Stabilește care sunt valorile cele mai importante pentru tine, pe baza experiențelor care ți-au provocat fericire, mândrie și împlinire.

Alt exercițiu pe care-l poți face este să te uiți la ce nu-ți place, la situațiile care te deranjează. Scrie ce nu-ți place și de acolo apoi notează ce ți-ai dori de fapt. (Dacă nu-ți place să fii mințit, asta înseamnă că apreciezi sinceritatea și adevărul. Dacă te deranjează nedreptatea, înseamnă că apreciezi corectitudinea... etc) După ce ai terminat de scris atât ce nu-ți place, cât și ce-ți place. Recitește lista cu elementele pozitive și gândește-te ce altceva mai apreciezi. Ce altceva ai adăuga la această listă? Este foarte important să scrii tot. Citește din nou lista și mai întreabă-te o dată: ce mai este important pentru tine? (in relații, în carieră, în sănătate și orice alt domeniu al vieții tale) Când ai ajuns la final și într-adevăr nu mai găsești nimic de adăugat, citește lista din nou și vezi care este cel mai important lucru din acea listă, care este acel lucru fără de care nu ai putea trăi. Repetă aceast pas de încă de 5-6 ori.

Prioritizează-ți valorile
Acesta este unul din lucrurile cel mai greu de făcut, pentru că trebuie să privești adânc în interiorul tău. Dar este pasul cel mai important, pentru că adeseori, pentru a lua o decizie, va trebui să alegi între soluții care îți satisfac valori diferite. Așa că va trebui să conștientizezi care dintre valorile aflate în joc este cea mai importantă pentru tine.

Dacă ții seama de valorile tale atunci când iei decizii, atunci poți fi sigur că-ți vei păstra integritatea, vei ști ce e bine și vei lua deciziile cu încredere și cu mintea clară. De asemenea, vei ști că ceea ce alegi să faci îți va aduce fericire și satisfacție, în prezent și în viitor.

Să iei decizii pe baza valorilor tale nu e neapărat ușor. Dar te întărește și te pune în armonie cu tine. În plus, decizia corectă îți face bine pe termen lung.

Când ai mai multe opțiuni, și toate par rezonabile, valorile tale te vor călăuzi în direcția corectă, de aceea să-ți cunoști și să-ți înțelegi valorile este esențial.

Valorile te fac cine ești și îți dau măsura succesului/ împlinirii tale.


Surse:


Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l