Treceți la conținutul principal

Meditația Ho'oponopono


HO'OPONOPONO este o veche metodă hawaiiană de purificare, de ștergere a unor programe mentale greșite, pentru atingerea unui nivel înalt de bunăstare, sănătate și pace.

Simplu spus, Ho'oponopono înseamnă „a îndrepta lucrurile” sau „a corecta o greșeală”. Potrivit străvechilor hawaiieni, greșelile apar din gândurile care se manifestă în urma unor amintiri dureroase din trecut. Metoda reprezintă o cale de a elibera energia acestor gânduri dureroase sau greșeli care provoacă boli sau dezechilibre. Pe scurt Ho'oponopono este o modalitate de rezolvare a problemelor. Însă tot procesul se desfășoară în interiorul nostru.

Ho’oponopono ne spune că nu este nimeni acolo în afara noastră, sunt doar gândurile noastre despre oameni și situații și tot ceea ce este în viața noastră suntem noi și gândurile noastre, noi și “programele” noastre.


O terapie de iertare și vindecare

În urmă cu 20 ani, psihologul Ithaleakala Hew Len frapa lumea științifică cu terapia Ho’oponopono, o terapie de iertare și vindecare miracol. Spitalul de Stat din Hawaii se confrunta în acel moment cu probleme deosebit de grave în secția bolnavilor psihici care comiseseră acte de violență impardonabile.

Comportamentul extrem de violent al pacienților era de neacceptat în rândul angajaților spitalului. Doctorii și terapeuții se schimbau aproape lunar. Deși colegii au încercat să-l convingă pe psiholog să nu se angajeze într-un astfel de loc, Dr. Ithaleakala Hew Len a acceptat totuși provocarea, moment în care au început să apară miracolele în rândul pacienților periculoși.

În doar câteva luni, datorită aplicării metodei Ho’oponopono, s-a renunțat la cătușe, au scăzut dozele medicamentelor, iar unii pacienți au fost chiar externați. După 4 ani, aripa respectivă s-a închis definitiv din cauza lipsei pacienților violenți.

Însă partea cea mai interesantă este că în acești 4 ani, Dr. Len nu a vorbit cu nici unul din temuții săi pacienți. Mai mult, nici măcar nu i-a văzut! Cerințele sale la ocuparea postului de psiholog clinician au fost de a i se oferi un birou și acces la dosarele criminalilor spitalizați.


Schimbarea are loc în interiorul tău

”Tot ce a trebuit să fac a fost să lucrez cu propria mea persoană” a declarat ulterior Dr. Hew Len. ”Dacă vrei să vindeci pe cineva, inclusiv un pacient grav bolnav psihic, o poți face vindecându-te pe tine.”

În prezent, Dr. Hew Len are peste 70 de ani și a ajutat cu succes de-a lungul carierei sale mii de persoane, folosind metoda Ho’oponopono. Deși deține un doctorat în psihologie obținut la Universitatea din Iowa, Statele Unite, Dr. Ithaleakala Hew Len atribuie remarcabilul său succes ca psiholog clinician practicilor de vindecare tradiționale învățate de la Mornah Nalamaku Simeona, o femeie ”kahuna” (în limba hawaiiană ”păstrător la secretului”– echivalent al șamanului, vraciului, preotului).

Pentru vechii hawaiieni, toate problemele începeau de la nivelul gândurilor. Dar a avea un anumit gând nu înseamnă neapărat și a avea o problemă. Deci care e problema? Problema este că toate gândurile noastre sunt saturate cu amintiri dureroase, amintiri sub forma persoanelor, locurilor sau lucrurilor.

Intelectul, pus să lucreze singur, nu poate rezolva aceste probleme pentru că acesta doar le gestionează. Dar noi vrem să scăpăm de probleme. Când aplici metoda Ho'oponopono, Divinitatea preia gândurile dureroase și le purifică. Nu se purifică o persoană, un loc sau un lucru. Se neutralizează energia asociată cu acea persoană, loc sau lucru. Așadar prima etapă a metodei este purificarea acelei energii. Apoi se întâmplă ceva interesant. Nu numai că această energie este neutralizată, ea este de asemenea și eliberată, astfel încât locul rămâne complet liber. Budiștii numesc acel loc Vidul, Joe Vitale îl numește starea Zero, Zero limite. Pasul final este atunci când îi permiți Divinității să vină și să umple acel loc gol cu Lumină. Din punctul Zero facem loc Miracolelor în viața noastră, din acest punct totul este posibil.

Pentru a aplica Ho'oponopono nu este nevoie să știi care este problema sau greșeala. Tot ce trebuie să faci este să conștientizezi că există o problemă pe care o trăiești fizic, emoțional, mental sau altfel.

Cum vindeca doctorul Hew Len? Ce anume făcea, mai exact, după ce studia acele fişe medicale?
Pur şi simplu repeta încontinuu: ”Îmi pare atât de rău!” şi ”Te iubesc!”
Doar atât? Atât. Metoda este atât de simplă, încât mintea noastră este tentată să o desconsidere din start.


Ce se întâmplă de fapt?

Dr. Hew Len spune că Ho'oponopono vede fiecare problemă, nu ca pe un dezastru, ci ca pe o oportunitate. Există această cale de a scăpa de probleme și de boli pentru orice persoană care este gata sa-și asume responsabilitatea totală de a-și fi creat viața așa cum este la un moment dat.

Dr. Hew Len ne îndeamnă să spunem „îmi pare rău” și „te rog sa mă ierți” pentru a realiza că un aspect nedorit a intrat în sistemul minții și al corpului nostru. Nu știți cum a ajuns acolo. Nici nu trebuie să știți. Dacă sunteți supraponderali înseamnă că ați activat un program care vă face să fiți astfel. Spunând „îmi pare rău ”și „iartă-mă, te rog ”îi transmiteți Divinității faptul că doriți să fiți iertați pentru ce v-a făcut să ajungeți astfel. Nu îi cereți Divinității să vă ierte, îi cereți să vă ajute ca să vă puteți ierta voi înșivă. Apoi spuneți „mulțumesc” și „te iubesc”. Când spuneți „mulțumesc” vă exprimați recunoștința și încrederea că problema se va rezolva spre binele tuturor celor implicați în ea. „Te iubesc” eliberează energia blocată și vă reconectează la sursa Divinității.

Dr. Hew Len a explicat că în expresia TE IUBESC există 3 elemente care pot schimba orice. Acestea sunt recunoștința, respectul și transformarea. Expresiile acestea sunt un fel de cuvinte magice, reprezentând combinația necesară pentru a deschide încuietoarea universului. Când spunem aceste cuvinte îi deschidem Divinității calea de a ne purifica și de a șterge problemele care ne împiedică să ajungem acolo unde ar trebui. Expresia TE IUBESC este permisul de trecere spre zona păcii, dincolo de orice înțelegere. Spunându-i asta Divinității, purificăm totul în interior și astfel putem experimenta Miracolul acestei clipe: zero limite. Ideea este să iubiți totul: problema, kilogramele în plus, partenerul de viață, copilul-problemă. Iubirea eliberează energiile blocate și le transformă, ajutându-vă să trăiți în prezența Divinității și să vă transformați viața în cel mai frumos mod cu putință.


Cum să folosești tehnica HO’OPONOPONO?

Există diferite proceduri de aplicare a metodei. Repetarea în gând (șoptit sau cu voce tare) a expresiilor: Îmi pare rău, Te rog să mă ierți, Mulțumesc, Te iubesc.

Cheia acestor procese este aplicarea constantă! Cu cât aplelezi mai des la această metodă, cu atât vei observa schimbări majore în viața ta!

Nu există nicio regulă legată de ordinea propoziţiilor. Poți folosi ordinea care ţi se potriveşte cel mai bine, cea care este cea mai bună în situaţia dată. Poţi folosi una sau două, dar de obicei doar „Te iubesc” va fi de ajuns. Principalul aspect aici este faptul că învăţăm cum să interacţionăm cu Subconştientul, care în tradiţia Hawaiană se numeşte Unihipili. Funcţia acestuia este de a primi şi stoca amintirile, reactualizându-le după cum este necesar. Trebuie să învăţăm cum să ne iubim Unihipili, cerându-ne iertare pentru ignoranţa noastră şi lipsa de comunicare.

Repetarea propoziţiilor în mod regulat te va ajuta să te menţii într-o vibrantă stare de bine şi înţelegere a tuturor aspectelor care te-ar putea afecta la un moment dat.


Rezultatele!

Dr. Hew Len spunea: „Aceasta este una dintre cele mai mari probleme pe care o au terapeuţii; ei cred că se află aici pentru a-i vindeca pe alţii, când de fapt se află aici pentru a se vindeca pe ei inşişi.”

Prin Ho’oponopono, ne asumăm reponsabilitatea pentru amintirile pe care le avem în comun cu alţi oameni. Mintea nu are capacitatea de a asimila şi evalua toate informaţiile legate de o anumită problemă şi de aceea noi nu putem şti mereu ceea ce se petrece. „Dacă există ceva în mine care afectează în orice fel o altă fiinţă, vreau să renunţ la acel ceva.” Pe măsură ce renunţăm, lumea noastră interioară se schimbă şi, odată cu ea, se va schimba şi lumea exterioară.


Gândește-te la ceva ce nu funcționează prea bine în viața ta și să începi să spui:
ÎMI PARE RĂU
TE ROG, IARTĂ-MĂ
MULȚUMESC
TE IUBESC
de mai multe ori.

Fii atent la starea ta. Și repetă de mai multe ori într-o zi.
Folosește tehnica Ho’oponopono de câte ori simți nevoia de armonie.


A te iubi pe tine însuți este cel mai bun mod de a te vindeca, iar vindecându-te pe tine, vindeci lumea în care trăiești.




P.S. - Pentru a vindeca/ schimba ceva în viața ta este nevoie să-ți asumi responsabilitatea pentru aceasta, de aceea îți recomand să citești și continuarea acestui articol, pe care o găsești aici.



Surse:

Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Elena's Bookclub - ”Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas

  Recomandarea de carte din această lună este ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas - Calea lucidității practicată în viața de zi cu zi” de Thich Nhat Hanh ” Pacea poate fi întâlnită la fiecare pas ” este o carte a reamintirii, spunea Arnold Kotler. Scrisă cu eleganță și claritate, ea conține comentarii și meditații, anecdote personale și povești din experiența lui Thich Nhat Hanh ca activist pentru pace, ca maestru și lider al comunității oferind o perspectivă profundă despre modul în care pacea poate fi cultivată în fiecare aspect al vieții noastre. Cartea ne învață să devenim conștienți de relațiile noastre cu ceilalți și cu lumea din jur, să apreciem frumusețea, fără a ignora totuși și părțile mai puțin frumoase. Thich Nhat Hanh oferă exerciții simple de creștere a clarității mentale și fizice prin respirație conștientă, aducând stări de pace și bucurie aici și acum. Din introducere: Thich Nhat Hanh s-a născut în centrul Vietnamului în anul 1926 şi a fost hirotonisit ca şi că

Provocare pentru 7 zile: vorbeşte-i de bine pe cei din jur

Să vezi partea colorată a lucrurilor când toţi se încăpăţânează să-ţi arate nuanţele cenuşii nu e tocmai uşor. Mai ales când vine vorba de oameni, defectele sunt tolerate cu greu în lumea de astăzi, atât de competitivă, cu nuanţe uşor egoiste şi perfecţioniste. Dar hai să privim dincolo de partea mai puţin fermecătoare a oamenilor de lângă noi! Cum ar fi dacă pentru câteva zile am uita de “latura întunecată” şi am gândi doar de bine despre cei pe care îi întâlnim? Pentru o săptămână, uită de criticile deseori gratuite aduse celor din jur şi înlocuieşte-le cu vorbe de încurajare şi zâmbete. Pe scurt, te provoc ca timp de 7 zile să-i vorbeşti pe ceilalţi doar de bine. Dacă ţi se pare prea greu să găseşti ceva bun la anumite persoane, măcar evită să le vorbeşti de rău şi să atragi atenţia asupra punctelor lor slabe. E clar că nu toată lumea poate să iubească pe toată lumea, iar conflictele şi diferendele sunt, până la urmă, inevitabile. Însă asta nu înseamnă că trebuie să jude

Tu pentru ce ești recunoscător astăzi?

Obișnuiți cu un minim de confort în viața de zi cu zi și în "fuga" fără sfârșit spre nu se știe ce, de multe ori uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem în viața noastră, pentru lucruri (acum devenite banale) pe care le luăm de-a gata și de care uităm complet, fără a ne trece măcar prin cap să le mai apreciem, dar care pentru bunicii noștri și poate chiar pentru părinții noștri reprezentau un lux. Probabil te întrebi: "Despre ce o fi vorba?"... Poate fi vorba despre banalul curent electric, care de mult nu mai reprezintă o noutate și cu atât mai puțin un motiv de entuziasm, dar care la apăsarea unui simplu întrerupător ne luminează casa, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm și să citim la lumina lămpii sau lumânării (eventual deteriorându-ne vederea din cauza asta), datorită căruia putem să ne uităm la televizor (nu că ar fi cine știe ce pierdere, dacă nu am face-o), datorită căruia putem să lucrăm la calculator, putem să ne conectăm la internet cu l