Treceți la conținutul principal

Arta de a asculta


Cred că majoritatea dintre noi avem nevoie să ne îmbunătățim abilitatea de a asculta, așa că mai jos găsiți câteva sfaturi practice de la Gary Chapman.


1. Menține contactul vizual atunci când partenerul vorbește cu tine
Acest lucru te ajută să nu fii distras de gândurile tale și să-i comunici eficient partenerului că-i acorzi atenție.


2. Lasă deoparte celelalte preocupări în timp ce asculți
Nu uita, ca să poți spune că petreci timp de calitate împreună cu partenerul, trebuie să fii atent numai la el. Dacă te uiți la televizor, citești sau faci orice alt lucru care-ți captează atenția și de la care nu te poți abține în acel moment, e mai bine să-i spui. Abordează problema cu optimism: ”Știu că vrei să-mi vorbești și-mi doresc foarte mult să te ascult, dar mi-ar plăcea să-ți acord toată atenția cuvenită. Numai că nu pot face asta chiar acum. Însă, dacă mă mai lași 10 minute, să-mi termit treburile, apoi promit să te ascult așa cum se cuvine.”


3. Ia seama la sentimentele celuilalt
Întreabă-te ”Oare ce simte el sau ea?” Atunci când ai impresia că ai găsit răspunsul, încearcă să obții o confirmare. De exemplu: ”Am impresia că ești dezamăgit/ă că am uitat de...” Astfel, îi dai partenerului șansa să-și clarifice sentimentele. De asemenea, îi dai de înțeles că ești atent la ceea ce spune.


4. Ia aminte la limbajul trupului
Pumnii strânși, mâinile tremurânde, ochii înlăcrimați, sprâncenele ridicate și agitația din privire sunt, toate, indicii care te pot ajuta să înțelegi sentimentele partenerului. E posibil ca limbajul trupului să transmită un mesaj cu totul diferit de cel exprimat verbal. Clarifică situația, asigurându-te că ești pe deplin conștient de ce gândește sau simte celălalt.


5. Nu întrerupe discuția
Potrivit cercetărilor recente, în cadrul unei discuții, omul reușește să fie atent preț de circa 17 secunde, după care simte nevoia să intervină cu o replică sau să rostească o interjecție. A fi cu adevărat atent la cineva în timp ce-ți vorbește, înseamnă a te abține să-ți iei apărarea, să lansezi acuzații la adresa celuilalt sau să-ți afirmi poziția. Scopul tău trebuie să fie acela de a afla care sunt gândurile și sentimentele partenerului. Obiectivul tău nu este să te aperi sau să-l aduci pe celălalt pe drumul cel bun, ci să-l înțelegi.


Mai multe sfaturi utile și practice referitoare la îmbunătățirea relațiilor puteți găsi în cartea ”Cele cinci limbaje ale iubirii” de Gary Chapman.


Sursă: [foto]












Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Afirmații pozitive: Accept schimbarea

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Accept schimbarea în viața mea și mă adaptez cu mult curaj și ușurință. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Afirmații pozitive: Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit.

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Parabola "INELUL"

Un tânăr s-a dus la un bătrân înțelept pentru a-l ajuta cu un sfat. - Înțeleptule, am venit la tine pentru că mă simt atât de mic, de neînsemnat, nimeni nu dă doi bani pe mine și simt că nu mai am forță să fac ceva bun. Ajută-mă, învață-mă cum să fac să fiu mai bun! Cum să le schimb oamenilor părerea despre mine? Fără ca măcar să se uite la el, bătrânul îi spuse:  - Îmi pare rău, băiete, nu te pot ajuta acum, am de rezolvat o chestiune personală. Poate după aceea. Dacă însă m-ai putea ajuta tu pe mine, atunci poate că aș rezolva problema mea mai repede și aș putea să mă ocup și de tine. – Aaaa...   încântat să vă ajut – bâigui tânărul cam cu jumătate de gură, simțind că iarăși e neluat în seamă și amânat. Bătrânul își scoase din degetul mic un inel și îl întinse băiatului adăugând: - Ia calul pe care-l găsești afară și du-te degrabă la târg. Trebuie să vând inelul acesta pentru că am de plătit o datorie. E nevoie însă ca tu să iei pe el cât se va put...