Treceți la conținutul principal

Despre rușine/ Brené Brown


* Vulnerabilitatea este absolut esențială pentru o viață trăită din plin.

* Vulnerabiliatea nu este slăbiciune, dar este risc emoțional, expunere, incertitudine. Vulnerabilitatea este cel mai precis instrument de măsură al curajului.

* Vulnerabilitatea este locul de naștere al inovației, al creativității și al schimbării.

* Analiștii Jung numesc rușinea mlaștina sufletului. Și vom intra în ea. Iar scopul nu este să intrăm să construim o casă și să locuim acolo, ci să punem galoși, să traversăm și să ne găsim calea.

* În 99% din cazuri cel mai mare critic al tău ești tu însuți.

* Rușinea are două mari strategii: ”niciodată nu ești suficient de bun” și ”cine te crezi?

* Rușinea nu este vinovăție. Rușinea este concentrată pe sine, în timp ce vinovăția pe comportament. Rușinea înseamnă: ”Sunt rău.” Vinovăția: ”Am făcut ceva rău.”

* Este o mare diferență între rușine și vinovăție. Vina spune: ”Îmi pare rău, am greșit.” Rușinea: ”Îmi pare rău, sunt o greșeală.”

* Rușinea este extrem de corelată cu dependența, depresia, violența, agresivitatea, intimidarea (bullying) , suicidul, tulburări de alimentație. În timp ce vina este invers corelată cu aceste lucruri. Abilitatea de a compara ceva ce am făcut sau n-am făcut cu ceea ce vrem să fim este incredibil de adaptivă. E stânjenitoare, dar adaptivă.

* Toată lumea simte sentimentul de rușine. Singurii oameni care nu pot simții rușinea sunt cei care nu au capacitatea de a relaționa sau empatiza.

* Rușinea este percepută la fel de bărbați și femei, dar este organizată pe genuri. Pentru femei, rușinea e să faci totul, să fie perfect și să nu îi lași niciodată să te vadă că transpiri. Rușinea pentru femei este această rețea de așteptări contradictorii și imposibil de obținut în privința a ceea ce ar trebui să fim. Pentru bărbați, rușinea nu este o grămadă de așteptări conflictuale, imposibil de obținut. Rușinea este una singură: să nu fii perceput ca... slab.

* Rușinea este o epidemie a culturii noastre. De aceea trebuie să înțelegem cum ne afectează și modul în care ne creștem copiii, modul în care lucrăm și cum ne privim unii pe alții.

* Trei lucruri poate face rușinea să crească exponențial: izolare, tăcere și acuzare. În timp ce EMPATIA este antidotul rușinii.

* Dacă e să ne găsim calea și să ne regăsim unii pe alții, vulnerabilitatea va fi această cale.

A apărut și la noi ”Curajul de a fi vulnerabil” de Brené Brown.


Sursă:  www.ted.com



Comentarii

Dă share mai departe

Cititorii au apreciat...

Afirmații pozitive: Accept schimbarea

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Accept schimbarea în viața mea și mă adaptez cu mult curaj și ușurință. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Afirmații pozitive: Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit.

{Salvează ca fundal pentru calculator.}  Duc întotdeauna lucrurile la bun sfârșit. {Salvează ca fundal pentru telefon.} Sursă [ foto ]

Parabola "INELUL"

Un tânăr s-a dus la un bătrân înțelept pentru a-l ajuta cu un sfat. - Înțeleptule, am venit la tine pentru că mă simt atât de mic, de neînsemnat, nimeni nu dă doi bani pe mine și simt că nu mai am forță să fac ceva bun. Ajută-mă, învață-mă cum să fac să fiu mai bun! Cum să le schimb oamenilor părerea despre mine? Fără ca măcar să se uite la el, bătrânul îi spuse:  - Îmi pare rău, băiete, nu te pot ajuta acum, am de rezolvat o chestiune personală. Poate după aceea. Dacă însă m-ai putea ajuta tu pe mine, atunci poate că aș rezolva problema mea mai repede și aș putea să mă ocup și de tine. – Aaaa...   încântat să vă ajut – bâigui tânărul cam cu jumătate de gură, simțind că iarăși e neluat în seamă și amânat. Bătrânul își scoase din degetul mic un inel și îl întinse băiatului adăugând: - Ia calul pe care-l găsești afară și du-te degrabă la târg. Trebuie să vând inelul acesta pentru că am de plătit o datorie. E nevoie însă ca tu să iei pe el cât se va put...